..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




5 Ocak 2008
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dergiler kültür, sanat ve edebiyat hayatýmýza renk katarlar. Her ay onlarý büyük bir heyecanla bekleriz. ‘Acaba bu ay kimler ne yazacak’ diye merak ederiz. Onun içindir ki ayýn son günleri hiç geçmez. Her ayýn ilk günleri benim en mutlu günlerimdir. Çünkü o günlerde posta kutum henüz mürekkep kokusu üzerinden gitmemiþ dergilerle dolar.


:DAEF:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Dergiler kültür, sanat ve edebiyat hayatýmýza renk katarlar. Her ay onlarý büyük bir heyecanla bekleriz. ‘Acaba bu ay kimler ne yazacak’ diye merak ederiz. Onun içindir ki ayýn son günleri hiç geçmez. Her ayýn ilk günleri benim en mutlu günlerimdir. Çünkü o günlerde posta kutum henüz mürekkep kokusu üzerinden gitmemiþ dergilerle dolar.

Dergileri sakýn hafife almayýn. Onlar yeni isimlerin edebiyata kazandýrýlmasýnda önemli roller ifa ederler. Dergiler edebi hayatý canlý tutarlar. Bu hususta merhum Cemil Meriç’in çok isabetli deðerlendirmeleri vardýr. O, dergilerle alakalý þu çarpýcý ifadeleri söylüyor: “Genç düþünce, dergilerde kanat çýrpar. Kitap fazla ciddi, gazete fazla sorumsuz. Dergi, hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sýcak bir tefekkür. Kitap, çok defa tek insanýn eseri, tek düþüncenin yankýsý; dergi bir zekâlar topluluðunun. Bir neslin vasiyetnamesidir dergi; vasiyetnamesi, daha doðrusu mesajý. Kapanan her dergi, kaybedilen bir savaþ, hezimet veya intihar… Bizde hazin bir kaderi var dergilerin; çoðu bir mevsim yaþar, çiçekler gibi. En talihlileri bir nesle seslenir. Eski dergiler, ziyaretçisi, kalmayan bir mezarlýk. Anahtarý kaybolmuþ bir çekmece. Sayfalarýna hangi hatýralar sinmiþ, hangi ümitler, hangi heyecanlar gizlenmiþ? Merak eden yok.”( Bu Ülke, s. 100–101/Ýletiþim Yayýnlarý)

Þahsî kütüphanem bir gül bahçesi kadar hoþ, güzel ve rengârenktir. En büyük huzuru orada bulur, nefes hükmündeki kitaplarla soluklanýrým. Bu kütüphanenin en nadide çiçekleri de dergilerdir. Kitap dergiden daha kalýcý görünse de dergiler kadar çok sesli deðildir. Kitap bir kiþinin, bilemedin birkaç kiþinin kaleminden çýkar; oysa dergilerde onlarca kalem bir arada bulunur. Bu açýdan bakýnca dergilerin daha bir keyifle okunan eserler olduklarý görülür.

     Ülkemizde her ay onlarca dergi çýkar. Bu yayýnlarýn bir kýsmý, kültür, sanat ve edebiyat dergisidir. Bunun yanýnda tematik dergiler de az deðildir. Bizim gibi kültür, sanat ve edebiyat sevdalýlarýnýn ilgi duyduðu dergiler edebî içerikte olanlardýr. Sürekli yazan bir kiþi olduðum için her ay onlarca dergi takip ederim. Düzenli olarak üç beþ yazým Türkiye genelindeki önemli dergilerde yayýnlanýr. Bunlardan hiçbir telif ücreti talep etmem. Bana sadece yayýnlanan yazýmýn içerisinde olduðu dergiden gönderirler. Adýmý dergi, gazete ve internet gibi ortamlarda görenler de yayýnladýklarý dergi ve kitaplardan adresime gönderirler. Bizim gibi geliri mahdut kiþilere gönderilen kitaplar ve dergiler ilaç gibidir. Çoðu zaman imkânlar elvermediði için alamadýðýmýz bu dergilerin adresimize kadar gelmesi, bizlere doyumsuz hazlar yaþatýr. Bize bu sevinci yaþatanlara yeri gelmiþken þükranlarýmý sunuyorum. Bu þükranýn lafta kalmamasý için adresime gelen dergilerin deðerlendirmesini yaparým.

     Son günlerde çok deðerli bir dergi geldi adresime. Ýsmini daha evvel duyduðum, ancak þimdi okuma fýrsatý bulduðum bu derginin adý Kümbet… Söz konusu dergi Tokat’ta yayýnlanýyor. Kümbet üç aylýk periyotta çýkan bir kültür, sanat ve edebiyat dergisi vasfýný taþýyor. Kümbet dergisi Tokat Þairler ve Yazarlar Derneði(TOÞAYAD) tarafýndan yayýnlanýyor. Derginin sahibi ayný derneðin baþkanlýðýný da yapan Muhsin Demirci, Genel Yayýn Yönetmeni Hasan Akar, Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü M. Emin Ulu… Derginin yayýn kurulunda ise Türkiye genelinde tanýnan Hayrettin Ývgin, Ýsa Kayacan, Özcan Ünlü, Mehmet Nuri Yardým gibi þair ve yazarlar var. Derginin yayýn danýþmanlarý arasýnda Prof. Dr. Kazým Yetiþ, Yahya Akengin ve Yavuz Bülent Bakiler gibi önemli isimleri de görüyoruz.

     Üç ayda bir okuyucusuyla buluþan Kümbet dergisi zor þartlarda hazýrlanýyor. Her sayýsýna bazý kiþi ve kurumlar destek(sponsor)oluyor. Yani kurumsallaþmýþ bir yapýsý yok. Çok kaliteli bir dergi olduðu içeriðinden ve görüntüsünden belli oluyor. Sanal ortamdan tanýþtýðým M. Emin Ulu Bey, derginin ‘M. Necati Sepetçioðlu’, ‘Mevlana’ özel sayýlarýný lütfedip gönderdi bana. Dergiyi elime alýr almaz okumaya baþladým. Çok dolu bir dergi, oku oku bitmiyor. Yazýlarý, sahalarýnda altyapýsý olanlarca kaleme alýnmýþ kitap gibi bir dergi. Bu yayýnýn uzun ömürlü olmasý için onlara sahip çýkmalýyýz. Kümbet’e ‘nice sayýlara’ diyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.