..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Gerçek Hayaller Dükkâný  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatýnýn köklü bir geçmiþi vardýr. Milletimiz tarih sahnesine çýkýþýndan beri bu sahalarda kýymetli eserler vermiþtir. Günümüzde bazý deðerler yozlaþsa da, bu sahalarda verilen eserler beklenen ilgiyi görmese de millet olarak bunlardan vazgeçecek deðiliz. Milletleri geleceðe taþýyan, ruhlarý olgunlaþtýran kültürel ve ebedî birikimlerdir. Türk milleti kültür, sanat ve edebiyat zincirine kuvvetli halkalar eklemek zorundadýr. Bu bizim tarihi büyüklüðümüzün üzerimize yüklediði bir görev ve sorumluluktur. Kültür, sanat ve edebiyat çalýþmalarýnýn ihmal edilmeden sürdürülmesi gerekir.


:EFAA:
GERÇEK HAYALLER DÜKKÂNI

M.NÝHAT MALKOÇ


     Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatýnýn köklü bir geçmiþi vardýr. Milletimiz tarih sahnesine çýkýþýndan beri bu sahalarda kýymetli eserler vermiþtir. Günümüzde bazý deðerler yozlaþsa da, bu sahalarda verilen eserler beklenen ilgiyi görmese de millet olarak bunlardan vazgeçecek deðiliz. Milletleri geleceðe taþýyan, ruhlarý olgunlaþtýran kültürel ve ebedî birikimlerdir. Türk milleti kültür, sanat ve edebiyat zincirine kuvvetli halkalar eklemek zorundadýr. Bu bizim tarihi büyüklüðümüzün üzerimize yüklediði bir görev ve sorumluluktur. Kültür, sanat ve edebiyat çalýþmalarýnýn ihmal edilmeden sürdürülmesi gerekir.

     Kültür sanat, edebiyat etkinliklerini fertlerin kýsýtlý imkânlarýyla yürütmek mümkün deðildir. Bu alanda sivil toplum kuruluþlarýnýn, devlet kurumlarýnýn ve belediyelerin de gönüllü görevler üstlenmesi artýk bir zorunluluk haline gelmiþtir. Þairler ve yazarlar sadece üretmelidir. Bu kiþiler, ürettikleri kýymetli eserleri zorluk çekmeden, ceplerinden bir kuruþ bile harcamadan yayýnlayabilmelidir. Zaten kýt kanaat geçinen bu insanlarýn iþin maddî külfetiyle uðraþmalarý, bunu kafaya takmalarý verimliliklerini düþürür. Kiþi, eserinin muhakkak yayýnlanacaðýna inanýrsa daha büyük bir istekle yazar. Ýþin içine þüphe ve tereddütler girerse, arzular yerini isteksizliklere býrakýr. Bu alanda bir kýsým belediyeler gönüllü olarak kültür, sanat ve edebiyata el uzatýp sanatkârlarý desteklemektedirler.

Belediyelerin iþi halka hizmet etmektir. Fakat bu sadece park, bahçe, yol, kanalizasyon, su ile sýnýrlý deðildir. Belediyeler halký bilinçlendirmek, þuurlarýný açýk tutmak, asgari kültür düzeyine eriþmelerini saðlamak için de faaliyet gösterebilir. Mahallelerde okuma salonlarý ve kültür merkezleri açabilirler. Bu belki belediyelerin öncelikli iþi deðildir; fakat bu külfetli iþleri de birilerinin yapmasý, bu alanda çalýþanlarý teþvik etmesi gerekir.

Kültürel üretimler sabýr gerektiren takdire þayan faaliyetlerdir. Türkiye’de bir kýsým belediyeler sosyal hizmetlerin yanýnda bu çeþit kültür, sanat ve edebiyat alanlarýnda da güzel çalýþmalar yapýyorlar. Halkýn bu alanlarda da ücretsiz hizmet almasýný saðlýyorlar. Bu kurumlardan birisi de Adapazarý Belediyesi’dir. Adapazarý Büyükþehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Dairesi’nin “Adapazarý Kitaplýðý” projesi bu konuda örnek teþkil ediyor. Bugüne kadar 19 tane birbirinden kýymetli kitap yayýnlamýþlar. Hâlâ da yayýnlamaya devam ediyorlar. Geçenlerde bu kitaplardan bir kýsmýný bana gönderme nezaketinde bulundular. “Çocuksu, Osman Suroðlu Karikatürleri, Sakarya Kaleleri, Adapazarý Tiyatro Tarihi, Gerçek Hayaller Dükkâný” adlarýný taþýyan bu eserlerin baský kalitesi özel yayýnevlerinin kitaplarýndan hiç de eksik deðil.

“Gerçek Hayaller Dükkâný” Adapazarý Büyükþehir Belediyesi tarafýndan düzenlenen ‘Sait Faik 100 Yaþýnda’ konulu hikâye yarýþmasýna gönderilen 3284 hikâyenin süzülmesinden oluþmuþ güzel bir eser… Rekor katýlýmýn gerçekleþtiði bu yarýþmada, Aydýn Fen Lisesi’nden Tutku Ünver ‘Gerçek Hayaller Dükkâný’ isimli eseriyle birinci, Ýçel Anadolu Lisesi’nden Gizem Bilkay ‘Ýris’in Aynalarý’ isimli eseriyle ikinci ve Bursa Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi’nden Hatice Akkanat ‘Galip Gece’ isimli eseriyle üçüncü olmuþtu. Yarýþmada dereceye giren öðrenciler; dizüstü bilgisayar, masa üstü bilgisayar ve para ödülleri ile ödüllendirilmiþti. “Gerçek Hayaller Dükkâný”nda ilk elliye giren hikâyeler bir araya getirilmiþtir.

Bol ödüllü bir yarýþma sonucunda kitaplaþan hikâyeler birbirinden güzel… Ben bunlarý okuyunca Türk edebiyatýnýn geleceðinin parlak olacaðýna olan kanaatim daha da güçlendi. Hikâyeciliðimiz emin ellerde diyebiliriz. Dereceye giren hikâyelerde soyutlama gayretleri görülüyor. Demek ki liseli çocuklarýmýz bile günümüz hikâyesinin hangi mecrada ilerlemesi gerektiðini fark etmiþler. 281 sayfadan meydana gelen bu eseri bütün liselilerin, hatta usta edebiyatçýlarýn da okumasý gerekir. Bu kitapta hikâyesi olan isimlerin en az beþi gelecekte adlarýndan söz ettirecektir. Anlaþýlan o ki Türk hikâyeciliðinin köþe taþlarýndan biri olan Sait Faik Abasýyanýk’ýn býraktýðý boþluðu dolduracak isimler bugünden yola çýkmýþtýr. Böyle bir yarýþmayý düzenleyen ve eserleri kitaplaþtýran kýymetli idarecilerimizi kutluyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.