..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsanlar el ele, gönül gönüle verdiklerinde zor gibi görünen iþleri de rahatlýkla yapabilirler. Yeter ki birlik ve beraberlik olsun. Ülkeleri ve cemiyetleri ayakta tutan birlik ve beraberlik çimentosudur. Düþman milletlerin ilk planda yaptýðý þey, hedeflerindeki ülke halklarýný birbirine düþürmektir. Bu da sanýldýðýndan daha kolaydýr. Dostluk ve kardeþlik emek ve fedakârlýk istese de, kargaþa ve fitne koþarak gelir bize. Onun içindir ki sabýrsýz ve tahammülsüz toplumlarda þiddet ve nefret daima pirim yapmaktadýr.


:EHCF:
KÖPRÜBAÞI-BEÞKÖY DOSTLUÐU VE KARDEÞLÝÐÝ

                                        M.NÝHAT MALKOÇ


     Ýnsanlar el ele, gönül gönüle verdiklerinde zor gibi görünen iþleri de rahatlýkla yapabilirler. Yeter ki birlik ve beraberlik olsun. Ülkeleri ve cemiyetleri ayakta tutan birlik ve beraberlik çimentosudur. Düþman milletlerin ilk planda yaptýðý þey, hedeflerindeki ülke halklarýný birbirine düþürmektir. Bu da sanýldýðýndan daha kolaydýr. Dostluk ve kardeþlik emek ve fedakârlýk istese de, kargaþa ve fitne koþarak gelir bize. Onun içindir ki sabýrsýz ve tahammülsüz toplumlarda þiddet ve nefret daima pirim yapmaktadýr.

     Ülke olarak birlik ve beraberliðe, menfaate dayanmayan dostluklara her zaman çok ihtiyacýmýz vardýr. Bunu yerel ölçülerde de düþünebiliriz. Nedir bu kin, nefret ve kavga?… Neyi paylaþamýyor insanlýk? Yunus’un dediði gibi “Mal sahibi, mülk sahibi / Hani bunun ilk sahibi / Mal da yalan, mülk de yalan / Var biraz da sen oyalan...” Kim ne derse desin hayatýn gerçeði dünyanýn kuruluþundan beri bundan ibarettir. Son yýllarda iller arasýndaki çekemezlikler ilçe seviyesine, hatta belde boyutuna düþmüþtür. Köyler arasýnda bile husumetler sürüp gitmektedir. Bunlar þýk þeyler deðildir. Kaba kuvvetle meseleler çözülemez. Bütün kavgalar, kin ve nefretler yürekte birikmiþ zehirlerin dýþavurumudur. Bunlar ancak sevgi panzehiriyle yok edilebilirler. “Ateþe körükle gidilmez” demiþ eskilerimiz. Fakat günümüzde bazý kesimler ateþe körükle giderek, onu daha da þiddetlendiriyorlar.

     Trabzon’un Köprübaþý ilçesinin tek beldesi vardýr. O da adýndan da anlaþýlacaðý gibi beþ köyün bir araya gelmesiyle vücut bulan Beþköy beldesidir. Bu belde henüz oluþmadan evvel þiddetli bir sel baskýný yaþadý. Ellinin üzerinde insanýmýz sel sularýna karýþarak hayatýný kaybetti. Bunlarýn çoðunun cesedine bile ulaþýlamadý. Bu felaket esnasýnda Köprübaþýlýlar tam bir seferberlik ruhuyla Beþköylülerin yardýmýna koþtular. Bir zamanlar birbirine rakip ve üvey kardeþler gibi gösterilmeye çalýþýlan bu yörenin insanlarý, gerçek dostluðu ve kardeþliði fazlasýyla gösterdiler. Olmasý gereken de buydu zaten. Bizler birkaç fitne fesatçýnýn peþine takýlýp gelecekte hiç de hoþ sonuçlar doðurmayacak maceralarýn arkasýndan sürüklenebiliyoruz. Ýnsan aklýný kullanarak doðrulara varabilir. Doðrular da kiþiye göre deðiþmez. Bütün toplumlarda doðrular birdir aslýnda… Zira aklýn yolu birdir.

     Bir zamanlar Köprübaþý ile onun ayrýlmaz bir parçasý olan Beþköy(Mezirealtý)’ü husumet içerisinde göstermeye çalýþtýlar. Bunu yapanlarýn belli çýkarlarý ve planlarý vardýr elbette. Fakat bir türlü halklarýn dostluðunu ve kardeþliðini engelleyemediler. Bu yörelerin insanlarý birbiriyle alýþveriþ yaptý, kýz aldý, kýz verdi. Yaylada, ovada, köyde komþuluk yaptý. Gül gibi geçinip gittiler. Beþköy’deki halkýn Rumca konuþmasý bile farklý þekillerde yorumlanmaya çalýþýldý. Oysa bu bir kültürel zenginlikten baþka bir þey deðildi.

     Beþköy, sel felaketinden önce bir hayli geliþmiþ ve toparlanmýþ bir yerleþim yeriydi. Bir akþam vakti gelen azgýn sular burada dikili aðaç býrakmadý. Evler ve insanlar sulara karýþtý. Bu felaket sanki belde halkýnýn bitiþinin resmiydi. Dört tarafý yemyeþil olan, bu haliyle bir kartpostalý andýran bu topraklar þimdi kaderine aðlýyor. Çünkü Beþköy sel felaketinden sonra en az bir asýr geriye gitti. Þimdi burada yaþayanlar yarýnlarýndan umutsuzdur. Selden sonra imkâný olanlar buradan ayrýlarak baþka yerlerde yeni bir düzen kurmaya çalýþtýlar. Tabii ki aileler parçalandý. Kýt imkânlar pek çok trajedilerin müsebbibi oldu. Fakat son derece dindar, sabýrlý ve kanaatkâr olan yöre halký asla isyan etmedi.

     Köprübaþý’nda okuduðumuz yýllarda Beþköy’den pek çok dostlarýmýz oldu. Hepsi de ahlaklý ve güvenilir insanlardý. Bazý kesimlerin bu iki yöre arasýndaki dostluða ve kardeþliðe kin ve nefret dinamiti koyma giriþimleri çok þükür ki sonuçsuz kaldý. Bugün Köprübaþý açsa, Beþköy tokluðuna sevinemez; Beþköy açsa Köprübaþý rahat uyuyamaz. Çok þükür ki bugün bu kardeþlik ve dostluk havasý oluþturulmuþtur. Bizler Köprübaþýlýlar olarak Beþköylüleri çok seviyoruz. Onlarýn da ilçeleri olan Köprübaþý’ný ve buranýn halkýný sevdiklerini biliyorum. Bizler bir tavanýn balýðýyýz. Aramýzda ayrýlýk gayrýlýk yoktur. Ayný bedenin farklý uzuvlarýyýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.