..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Veysel Menekþe




28 Þubat 2010
O'na Mektuplar - 18  
Veysel Menekþe
diðerlerinden faklýmý sandýnýz?


:AGEF:
!11 .12 . 2009 – CUMA

GECE KUYTUSU

00.1

TARAF ZAMANI

Taþýnan Sevgili'ye Uzun Hava

Pejmürde Peri Mavi Kapýdan Taþýnarak Bildiriyor..Önce kim taþýnmýþtý Yer Evi 'miz 'den? .Tökine' mi?.Evet! Fadime'mi?..Evet.!

Lusine..Daphne..Marla ve Ýlia'mý?Evet..! Fadike..Nazike..Zeynep..Maria..Rosa..Hannah ve Bejan ve Jasmin ve Asia'mý.? Evet...! Aslý..Þirin..Züleyha..Zelha..Zin

Ve Zöhre ve Rachel ve Hacer ve Carmen ve Niliüfer ve Ümmühan ve Jülyet mi taþýnmýþtý önce?.. Evet!.

Böyle olurdu hep...Önce Canevimizden vururdu namert.! Önce Sevgililerimize gözünü dikerdi lanet olasý devil-et.!

Ve böylece..

Önce Leyla'lar Taþýnýr dý Yer evimizden.! Ve sonra bir Uzun Hava boþanýrdý ahiren gözlerimizden... Artlarýndan Su dökmek için..

Geri dönemeyecekler için..sevgililerini bir daha göremeyecek sevgililerimiz için.. Uzun mu uzun havalar salýverirdik arkalarýndan.. Yanýk mý yanýk..Baðrýk mý Baðrýk...ve. Daðýnýk mý daðýnýk.

Ve sonra...Ve son bir defa...Son bir Leyla daha yekinirdi can havliyle Yerevi'mizin Yer Yüreðinden.. Bir daha asla Leyla Göremeyecekler için..

"Leylaaaaaaa........! aaaa...!...aaa..!...aa..!..a.!..hh.!.... .. ... ...

....... ......

.......bilmezler ne çok uzun beklediklerimizi.....

....... .....

Ruhum.! Kalbim.!..Aþkým.!..Ütopyam.!...Varlýk Nedeni'm.!..Herþeyim.!.. Yüzyýllardýr kadýn eli deðmedi bu topraklarýn ellerine...! Sevgili gözü iliþmedi yüzyýllardýr bu topraklarýn gözlerine..!

Kadýn yüreðiyle;Anne Yüreðiyle seviþmeye hasret geldi hasret gider yüzyýllar boyu..! Bu kurak mý kurak; çorak mý çorak...!...... ERKEK TOPRAKLAR....!

Cennet Neredeymiþ.. !?

Kimin Umurunda.!?

Baba'nýn Caný Saðolsun da....Hayda breh..! Ana'nýn apýþ arasý da feda olsun Erkekliðinin kaburgasýnda cumadan cumaya sevabýna bir cima uðruna...

Yumurtlayan bir mahluk deðil midir nihayet Ýsmet Özel böyle buyurdu þu göt cebinde ayna elinde sallama zincir ….Despotik sefir...

Toplanýp gidelim amma bi türlü toparlayýp topanesinden habire aristokrat … Maniler döktürmeye mani olamayan..antelmentik kefir… Þayir mi þayir abimiz öhöm!..

Niçin bütün kadýnlar tapýnmayý en büyük nimet bellemezler bir erkeðe acebam?!

Ve acebam...!

Niçin hep Ana'nýn Örekesi'ne sövülür de Baba'nýn Terekesi'ne yan gözle bile bakýlamaz bu topraklarda.?! Kim bilebilirdi Yerevimizin Ana'ya hasret;Sevgili'ye yasaklý .. Ama hala Leyla'ya aþýk ve hala Leyla yolu gözleyen.. Anadolu yürekli yarý deli yarý akýllý yarým yamalak insan kýlýklý (!)Sýr Çocuklarýndan baþka?..

Biz;birbirimizin de Annesiydik ayný zamanda... Bunu da biliyormuydunuz aceb? Ve aslýnda niçin Taraf okuduðumuzu ve aslýnda niçin Taraf-tar olduðumuzun da farkýnda mýydýnýz aceb? Hepimiz Sivilay Abla'ya niçin aþýktýk aceb?.

Niçin Leyla Ýpekçiyi daha çok ve deliler gibi severdi kimi delilerimiz aceb?. Ve neden daha fazla Ayþe Hür üstünde ýsrar ederdi kimi velilerimiz aceb? Biz yer soframýza niçin Taraf /gastesi/ sermezdik bunu da biliyormuydunuz aceb?.. Jiyan'dan Araf'a...Kýyý'dan Öteki Taraf'a..

Bütüün Leyla Yüreklerimize ...Onyüzyýldýr deliler gibi beklediklerimize... Ayýp olmasýn diyeydi iþte Yersoframýza Taraf -gasdesi-sermemekliðimizin esbab-ý mucibesi.. Düþünmek Taraf olmak idiydi de..

Ya sevmek neyin nesi idi'ydi?.. Bunu da düþünmüþ müydü acep sayýn aklýna bi fikir gelen muhterem slogan sahibi..?

Fikir.!?..

Ohhooo ohh!

Durduk yerde bin türlüsü gelir insanoðlunun aklýna....Ve fakat.! Ya SEVGÝ.?.Ya AÞK.?.Ya MERHAMET..? Ya ÞEFKAT..?! Kimin aklýna geliyor.?

Rejim miþ!..

Rejimine dürtüyüm.!

Ýçimizin rejimi harab olmuþ arkadaþ! Ýçimizin rejimi bozulmuþ.! Sen bize ne anlatýyorsun?

Sokaktaki köpeklerin bile haklarýný savunacak kadar -Aristo'ya inat… -Demokrat ve mü'min bir taraf var yanýmýzda.. Biz asýl bunun için okuyor ve okutuyoruz Taraf'ý..

Alt tarafý gaste deðil mi?..Manþetini okur;burç falýna bakar;bulmacasýný çözer;atýverirdik masanýn üstüne! Ama fakat..Ama lakin..Amma velakin her tarafý insan taraf bir gazete vardý karþýmýzda.. Okurlarýný …Okuttuðu dinin veya ideolojinin gönüllü tetikçisi yapmaya kendini adamýþ gazetelerden deðildi Taraf.

Herkes mersine giderken tersine gidiyordu Taraf.. Hekes savaþ çýðlýklarý atarken barýþ türküleri söylüyordu Taraf.. Herkes birbirine sövmeye can atarken;herkesi birbirini sevmeye çaðýrýyordu Taraf.. Biz'e;Yerevimize;Yeryüreðimize çok benziyordu Taraf..

Her tarafý buram buram Ýnsan koksundu da biz de bigane kalsaydýk he mi?.. Vay babam vay!.

Olacak iþmiy di be?..

Haydi madem herkes bi dinin kulpuna yapýþmýþ birbiriyle din destisi tokuþturup.. Ýte kaka birbirini dinini yarýþtýrýp despotlarýn ekmeðine yað sürüyo. Biz de din üzerinden zemzem maþrabasý tokuþturup kendi ekmeðimize aþk sürüp; Acýlarýmýzý bal eyleyelim bari..

Olur mu abilerim ablalarým.?Uyar mý?! Okey mi?.O halde aynen devam ediyorum.. Yerevimiz'den beyan ediyorum.

Firavun'dan kaçan Musa'nýn Havra'sý;Sezar'dan býkmýþ usanmýþ Ýsa'nýn Manastýrý; Kureyþten yýlmýþ-sýdkýný sýyýrmýþ Muhammed'in Dergahý-Ehl-i Beyt'i-Cem Evi-Cami'i.. Saraydan gýna gelmiþ abdal'ýn-sufi'nin tekkesi..Kilise'den aforoz edilmiþ Luther'in gemisi.. Avrupasý dar edilmiþ Sefiller'in Yeni Ülkesi;Han Yaðmasý artýðý Antic Joseonlularýn Koguryosu.. Ve hala biçare ve kimsesiz Kara Afrika'nýn cennet umudu cennet kurgusu.. Hasýlý kelam...

Zordan-Zorbadan;Talandan-Yaðmadan;Yalandan-Dolandan;Müfsitten-Müzevirden;Ýhanet ve Muhannetten..

Bezmiþ..Tiksinmiþ..Ýðrenmiþ.. Ýnsan gibi Ýnsanoðullarýnýn muhabbethanesi olma ve oldurabilme gayretindeydi … Artýk þu sizin de tanýdýðýnýz.. Ve fakat aranýp ta bulamadýðýnýz o ütopik mi ütopik hegemonyasýz ve sultasýz bitanecik Yerevimiz!.

Ýnsan'ýn kendine has ve birebir-tek tek-kendine münhasýr muhtelifun fih orijin doðasýný iðdiþ eden Ýblis'in.. Allah'ýn bilmem nesi diyerek karþýmýza diktiði ve baþýmýza musallat ettiði … Ýnsan Düþmaný "Devlet ve Devletlu".

Biricik ve Tek Milletlu...Öteki'ne karþý bol bol Job ve Yürüyen Palet'lu.. Hernevi Teokrasik Tanrý ve Tanrýlar karþýsýnda.. Hiç eðilmeyip dik duran çaðýmýz Kör Þairlerinin de uðrak yeriydi þol uðurlu Yer Evimiz..

Ýnsanýn Essah Yakarýþýný ;(üstelik kimseye sövüp saymadan)dillendirip duran; Gönüllendirdik çe gönüllendirip duran. Kör Þairlere sahip çýkmayaydýk ta;ya kime sahip çýkývereydik ey ya erenler.!?

Devlete karþý bireyi mi;

Yoksa bireye karþý devleti mi koruyup kolladýðý henüz bugün bile hala anlaþýlmamýþ.. Sarý Tarikat Ve Sarý Tekkeciler bile;Ali Bulaç vari allameciler bile; bizi ikna edememiþ olcaktý ki.. Maðara'ya sýðýnan o gençler misali -o ölü ozanlar misali-sýðýnývermiþtik iþte þu Mavi Kapýlý Yer Evimize.!.

Havralar,manastýrlar,camiler,cemevleri,ve nihayet dergah-tekke;dernek-vakýf;ne koyarsan koy.! Sen koy adýný.!

Cýtýzen Kate'ye ait ne varsa.. Hepsini hiyerarþik bir kurumlanýþ denkleminde devlet ve devletlularýn irdelerine denk düþüren. Güya hümanist islamcý veya marksist humanist hiç farketmez eyyamcý sosyalist ve.. Makyavelist toplumperestlere de..

Asla raðbet etmeyen ve hatta Mevlanasýz mesnevici ve Hacý Bayramsýz Merkez Efendici yað-vecilere de... Hiç yüz vermeyen saf mý? Saf.....Budala mý?...Budala!. Dostoevimizski insanlarýn felsefe okuluydu da ayný zamanda.. Mavi Kapýlý Canýmýz içi Yer Evimiz bizim.!

Þimdi..

Siyasi-Felsefi;Dini-Mezhebi;hemen her türden tartýþmalarda sýnýr tanýmaz duvar muvar týnmaz .. Gerekir se hiç utanmaz. Bir dili vardý herbirimizin..

Maske takýlmazdý..Takanlara da aman verilmezdi..Ana -avrat sövmenin bedellerini ödemeye hazýr. Pervasýz mý pervasýz bir edebsizliði de vardý hepimizin..Velev ki bir yalancýlýk;meðer ki bir sahtekarlýk;ve Hele hele þu bildik.

Lanet olasý þark kurnazlýklarý..Bezirgan-Tüccar tilkilikleri ve .. Daha da hele hele þu bildik köy imamý-kasaba papazý hinlikleri. Duyuvemiþ-görüvermiþ olmayalým dý bi kere.!

Ýþbu durumda sövgü-sinkaf …Sevab niyetine;sanki salavat getirircesine vecd içinde yapýlýr ve..

Ne iþe yaradýðý da bihakkýn lillah aþkýna kanýtlanýverilmiþ olurdu imaným eyvallah.! Ne içinde yatarsa yatsýn kendi keyfi bilir Neyzen Teyfiðin dahi ruhu'nu da þad edivermiþ olurduk Böylecene..

Okkalý'ca hemi de../.. Oh canýna deysin inþallah.! Þair Eþref dahi bil istifade ve yüz bonus + bin kontör bedava olaraktan hemi de..

Bazen öylesine sert tartýþmalar olurdu ki komþumuz çingeneler bile "n'oleyu be ya?!. Kimin gacýsý kimin kizanina kaçmýþ ta A büüüle kim kim kiminen saçbaþ dalaþýyo be yaa?! "

Diyerekten pencere pancuralarýný açýp sokaðýmýza bakarlardý.. Oysa çingene kavgasýna benzer tartýþmalarýmýzýn hiç te yabancýsý deðildi Sarýbað Sokaðýmýz.. Durum anlaþýlýnca pancuralar kapanýverirdi giderayak çekiþtirmeler eþliðinde.

--Noolmuþ gýýý.! Gine dünyayý mý gurtarýyomuþ bu deli çatlaklaa?!

--Hýýý!.Dünyayý gurtarmýþlaa da sýra bizim mahleye gelmiþ.!.

--Yazýk gýý.! Eyi hoþ adamlaa vallaa!..

--.....

Çingene kavgamýz bazýleyin kayýkçý kavgasýna;kayýkçý kavgamýz kör döðüþüne;kör döðüþümüz saðýr dalaþýna dönüþebilirdi..

Herþeyi bilen yüce haþmetmeab kahramanlarla .. Hiç bi boktan anlamayan ayak takýmý gerzek zevzekler arasý aðýz savaþlarý.. Naklen yayýnlanma imkaný bulabilseydi þayet.. Tv'ler reyting-raiting .-rekorlarý kýrarlardý darbukatör Özkan Tuncay oluyum yalaným varsa.

Ve fakat herþey o gün orda kalýrdý. Ertesi güne hiç biþey olmamýþ gibi baþlanýrdý. Deðil yüzyýl süren savaþlarý..

Bir gün süren savaþlarý bile sevmezdik biz.. Bir günde bir atom bombasýndan bile fazla cana malolan nice savaþlara tanýk olmuþtuk biz.. Çocuk deðildik artýk..

Þöyle böyle 6 - 7 bin yaþlarýnda falandýk yani..Ayýp olurdu yani..Bu yaþtan sonra..Böyle..

Kendi yabanýllýklarýmýzý da ti ye almaktan geri durmazdýk ha.! Ne öyle sütten çýkmýþ ak kaþýk gibi ben þöyle ben böyle.! Çüþ bakalým arkadaþ nereye böyle üstümüze çiþ yapacakmýþ gibi.?!..Ha !?. .Geri bas bakýyým þöyle bir iki fites aþþaya.

Hýýý.! Seni gidi zirgil ve zigindirik ükela seniii..

Kendi haline bakmadan ona buna allahlýk taslar allahçýlýk oynarsýn hemiii.?! Tett.! Hött.! Serin gel bakiyymm.!.... Hee.! Seni gidi yedibin yýllýk kabil fosili bozuntusu seni..Ne sandýn lan burayý sen?! Polit büro ofisi mi lan bura?!..Haa!?

Týssss!...Pardon!..TISS BÝLE YOK..

Aynen “Kiss Me !” …Özür abi.!

“Asiye Nasýl Kurtulur?”dan tutun da “Shindler’in Listesi nasýl kurtulamaz?” a kadar her meselenin ýcýðýnýn çýkarýlýp cücüðünün yendiði ..Mehdi den baþka hiç kimsenin bu iþlerin içinden çýkamayacaðý ve fakat onun da bekle bekle birtürlü gelmediði..ve asla gelmeyeceði..Aklý olanýn bu dðnyaya bir daha gelmemesi gerek- tiði..Velakin göreli olmasý hasebiyle gelmek zorunda kalabileceði..Ve belki çoktan gelmiþ olmakla beraber o’nun dahi kaþla göz arasýnda ergenekonzede olma ihtimalinin göz ardý edilmemesi gerektiði..Ve veya gelmiþ olmasý gerektið halde …Hatta þimdilerde daha çok gelmesi gerektiði halde bir türlü gelmiyor sa… Görevi ihmal suçundan yargýlanýp yargýlanamayacaðý …Ve belki tanrý beda etmiþ olabilir mi de acaba? Bun ca peygamber gönderdi de ne deðiþti acaba..Hepsini de sürüm sürüm süründürmedimi bu zalim ah- laksýz kabiloðullarý acaba?!.Mehdiye bari acýsýn koca tanrý da göndermesin asla mý acaba?..Ve ilaahireh!.. Bu ve buna benzer problematiklerin çok ciddi analizlere tabi tutulduðu….

Tez + Antitez = Rölantitez../…%..1..Fadiyez ***# Hadi gezmeye gidelim buranýn havasý bozuldu biraz Prozact içip rock takýlalým abi..Olmazsa..akineton yutup hayyam takýlalým abi !..gibisinden …

Beyin fýrtýnalarýnýn ortalýðý birbirine kattýðý..Maskeli evliyalar çetesinin ortalýkta cirit attýðý bir vasatta . “Evden çýkmasak daha iyi olur hocam !..”Sen iyisi mi biraz Dublýn’e git Joyse ile zikir çek hocam!.. Ýmdiii..Az gittik uz gittik..Evvel zaman içinde ;bilmem çinde bilmem maçinde…Hacý bayram yanýnda.. Sarýbað sokak kýyýsýnda..Makaram sarý baðlar havasýnda…Baba ben derviþmiyem yuvasýnda.. Bir zamanlar bir YEREVÝMÝZ vardý bizim..Mavi Kapýlý..Kýrmýzý çatýlý..Pembe Pencereli ve ..

Bol mu bol güneþli..

Havadar mý havadar ve..

Darbelere karþý ses çýkaran cinsinden.. Anlatmadýydým deðil mi?..Ýyi !.O’nu da anlatýveriyim ohalde..Övünçle.! Sevinçle..! ve..Coþkuyla… Gün gibi hatýrlýyorum..

Can-u gönülden katýlmýþ ve “Darbeye Karþý Ses” çýkarma yarýþýna girmiþtik. Herkes ordaydý ama bi baktýk þu bizim Ýslamcý þövalyelerden hiç kimse yok.. Bir de bize miskin sufi diye takaz iderler..

Eh!..Farketmez..Türk Polisine benzerler biraz..Olay biter…Onlar anýnda oraya gelir.. Ertesi günde manþetleri kimseye kaptýrmazlar.. Neyse efendim 28 Þubat maðduru iken Ýktidar mamuru olmuþ ta olabilirler..Ýnsanlýk hali.. Kimseye biþey diyemeyiz.

Ama þunu kesinlikle diyebiliriz..Bi daha böyle olmasýn..Hiç kimseden geri kalýnmasýn..Ayýp oluyo. Dün Marksistlerden geri kaldýk þimdi de Liberallerden geri kalmayalým. Ýzah etmesi çok güç oluyo..Faturalar da biz melamimeþreb anarþist sufilere kesiliyo.. Neymiþ efendim Ýslam böyle olmazmýþ.Eh!.Nasý oluyosa bi gösteriverin garii. Gösteri yapmanýn baþörtüsünden baþka sebebleri de olmalý bari.. Di mi ama?!..

Bunca Peþrev-i Kelamdan sonra gelelim aðzýmýzdaki baklaya. Sözümüz Doðru’dan TARAF’a.. Doðru’dan Doðru’ya. Ýnsan’a.!

Evvelen: Yerevimiz yüzümüze kapanmýþtýr..Yeryüreðimiz yerinden edilmiþtir. Ulus Tarihi Kentsel Dönüþüm Projesi ön uygulama çalýþmalarý neticesinde. Yerevimiz Ogüzelim insanlarýndan mahrum býrakýlmýþtýr. Yani biz de bir þekilde tehcire maruz býrakýldýk ey Sevgili Taraf.!

Saniyen: Ýnsan niçin bu kadar önemsenmez ve niçin bir zamanlar .. Çevrede tutunmaya çalýþan Merkezde Tutunamayanlar.. Merkeze oturduklarýnda …

Niçin Merkezden daha merkezci tutumlarla … Bir zamanlar beraber yürüdükleri Yaðmuroðullarýný unutuverirler?. Beraber yürüyüp beraber ýslanýrken iyi de.. Han’a varýncak külbastýyý beraber yemek niçin bu kadar kötü?.

Sevgili Taraf!..

“Niye bize soruyorsunuz !?”demeyiniz sakýn.! Kimden Taraf olduðunuza kain ve mutmain olmasaydýk. Zaten sizi okumazdýk ve bu þikayetlerimizi de size yapýyor olmazdýk. Yoksa Siz.!.....Sadece ve sadece…

Yorgun Demokratlar; Kýrgýn Marksistler; Dargýn Sosyalistler ../..ve./. veya.. Maalessef Ateist ve Anarþistler …. Ve../..veya…sahipsiz Kürtler ve sair… Diðer kimsesiz etnik azýnlýklarca okunduðunuzu mu sanýyorsunuz..?! Veyahut ta Siz..

Sadece…

Pis Liboþlar..Hain Ermeniler..Bi-idrak Türkler..Ve sair onursuz aidiyetler ve Uðursuz mensubiyetler tarafýndan okunduðunuzu u sanýyorsunuz?! Hayýr.! Öyle deðil.!.

Siz de iyi biliyorsunuz ki… Biz de Sizi Okuyoruz Sevgili Taraf.!

Biz Müslümanlar da sizi okuyoruz.. Haydi kendi adýmýza konuþalým iyisi mi? Siz de çok iyi bilirsiniz ki envai çeþit Liberallikler olduðu gibi.. Envai çeþit Müslümanlýklar ve Ýslamcýlýklar da var. Biz..Müslüman Derviþleriz.

Ve fakat evvel emirde insandan taraf insan için Müslüman Derviþleriz.. Muhammedimiz’i ;Ali’mizi;Hüseynimizi;Ehl-i Beytimizi—O güzelim Yerevimizi nasýl seviyorsak.. Ahmet Altan’ý ..Mehmet Altan’ý..Yasemin Yirmi yaþýnda yengemizi..Daha onbeþinde Sivilay Ablamýzý.. Gökhan Özgün Hocamýzý..Maçupyan Amcamýzý..Rasim OZAN kuzenimizi..Leyla Ýpekçi Haným Ermiþimizi.. Hangisini sayalým..?!..ÝnsanTARAF bir Ýnsan AÝLESÝ olarak..Birebir hepinizi-Cümlenizi harfiyen seviyor.. Saygý duyuyor..Ýmreniyor ve baðrýmýza basýyoruz..

Baðrýmýza yüzyýllar boyu çook taþlar bastýk biz..

Artýk taþ basmak istemiyoruz baðrýmýza..

Birbirini seven sayan eþit hak ve kazanýmlara sahip vatandaþlar olarak.. Ýnsan gibi insan özgür yurttaþlar olarak birbirimizi baðrýmýza basmak istiyoruz biz.. Bir zamanlar “Artýk Yeter!.” Demiþtik ve fakat gücümüz yetmemiþti.. Birbirimizden haberimiz yoktu ve yüreklerimiz birleþmemiþti de bu habersizlik yüzünden.. Ama artýk haberimiz var..

Ama sizin bizden haberiniz var mý bunu pek bilemiyoruz..EMÝN deðiliz..Emin olmak istiyoruz.. Yazarlarýnýzýn ve okurlarýnýzýn çoðunun Marksist veya birzamanlar Marksist.. Anarþist veya hala anarþist..Sosyalist veya hala sosyalist..Ateist veya þimdi biraz deist veya bir miktar tao. Bir miktar Gramsçi ve veya Yung yahut Faccoult odlularýný da biliyor veya zannediyoruz.. Fakat kesinlikle Faþist;þövenist;nihilist-narsist ve nazist-kemalist olmadýkalarýný kesinlikle biliyoruz. Bütün bu fikri cereyanlarýn ötesinde sizden bize doðru bir insan kokusunun yayýlýp durmakta olduðunu ve buram buram sevgi ,kardeþlik ve dostluk koktuðunu da hissedebiliyoruz.. Þimdilik dokunamasak ta..Yanýnýzda olamasak ta..Sizi sevgiyle kucaklayamasak ta.. Hiç deðil se koklamanýn da –hele ki bu koþullarda- yine de harika bir þey olduðuna inanýyoruz.

“Þeriat” öcüsü yaftasý altýnda muannid muterizleri tarafýndan tarifi yapýlýp;o tarif üzerinden Ýslam’a.. Ve O’nun Müslüman Halklarýna pek te ön yargýsýz bakmadýðýnýzý da elbette zannediyoruz.. Oysa zan adý üstünde zandýr ve tek baþýna bir kanaat belirleyici deðildir.Bunu da çok iyi biliyoruz.. Ve biz aslýnda dah çok bu nedenle Taraf okuyoruz..

Okumanýn sahih anlamlarý dolayýmýnda içeriminde okuyoruz üstelik.. Hacýbayram gibi bir evrende Taraf okumak ve okutmak ve üstelik sýrf bu yüzden .. Kendi aidiyet ve mensubiyet kardeþleri tarafýndan svgülmek ve hatta dayak yemek durumunda kalmak. Baþlý baþýna sosyolojik araþtýrmaya deðer bir olgu-vakýa- olsa gerek.

Tetik çekmeye el’an hazýr; bedava’dan karþýlýksýz-ucuz mu ucuz-uzlaþma ve elsýkýþmalara dima meyyal. Ve..Merkezi rehavet sarhoþluðu ile oportinizme ve onun beraberinde getireceði sünepe –silik ve korkak. Hastalýklý muhafazakarlýða peþinen fit gazeteler arasýnda TARAF;

En sivrisinden radikal ve en dibinden ýlýmlý Ýslamcýsýna kadar okunuyor ve kendi medyalarýndan bile .. Daha cesur ve Ýnsani anlamda daha Ýslami bir gazete olarak algýlanabiliyor ve sahipleniliyorsa… Bundan sevinç duymalý ve kendinizle övünmelisiniz ve bu arada.. Bizim de kadr ü kýymetimizi Bilmelisiniz sevgili dostlar..

Taraf’a duyduðumuz saygý ve sempati Ýnsandan yana duruþunuzla doðru orantýlý bir yayýn seyrinden.. Asla vazgeçmeme kararlýlýðýnzdan kaynaklanmaktadýr. Yoksa birebir ayný düþüncelere sahip olduðumuz kanýsýndan dolayý deðil.. Düþüncelerinize her zaman saygý duymasak bile—Yalana ve rol kesmeye gerek yok— Düþünme ediminize –Ýnsan TARAF düþünme ediminize—daima saygý duyduðumuzu hemen belirtelim.. Ve hemen ekleyelim.

Siz nasýl bir ETHÝC AZINLIK iseniz bizde öylece ETHÝC bir AZINLÐIZ..

Etik Azýnlýk Haklarý; Etnik azýnlýkhaklarýndan daha fazla korunmaya muhtaç savunulmaya layýk ve .. Yaþatýlmayý bihakkýn hak eden Haklar cümlesinden olsa gerektir.

Kanbaðý aidiyetini ; inanç baðý mensubiyeti ile her nasýlsa örtüþtürebilmeyi baþarabilmiþ etnik azýnlýklar; Bir þekilde kendilerini savunabiliyorlar ..Bu savunum pardigmasý içerinde ve dolayýmnda oluþturduklarý . Sinerji ve enerj, ile yaþamlarýný iyi kötü anlamlý karþýlýklara tekabül ettirebilerek..bunun hazzýyla yaþamla-rýný mutlu bir þekilde sürdürebilme þansýna sahip olabiliyorlar. Oysa..

Etik bir azýnlýk-hata bazen bir baþýna bir azýnlýk-asla kan baðýný önemsemez ve inançlarýný da bu kan baðýnýn bir çatý örgüsü olarak kullanmayý asla aklýna bile getirmez. Bu yüzdendir ki çoðu kez içlerini burkan ve acýtan bir yalnýzlýk duygusu içinde yaþarlar.. Daha doðrusu yaþarmýþ gibi yaparak yaþarlar.Kalabalýklar arasýnda tutunamazlar. Tutunmalarýn da izin verilmez zaten.

.Horlamalar;dýþtalamalar ve sürgünler ve kýyýmlar … Hep bu etik azýnlýklar için reva görlülen sýradan gerçekliklerdir. Ölüsü dirisinden yeðin bilinen bu insanlar için de TARAF olduðunuzu bilerek. TARAF oluyor ve olutuyoruz iþte..

Ve bu nedenle diyoruz ve diliyoruz ki.. Hacý Bayram deyip geçmeyin.

Orada her þeyinden vazgeçmeyi göze almýþ; insanlýðýndan vazgeçmeyi aklýna bile getirmemiþ Ýnsan’dan yana; Ýnsandan TARAF Müslüman Derviþler;Halil CÝBRAN yürekli Müslüman ermiþler var

Ýman ediþerini insanoluþla özdeþleþtiren ve bu baðlamda kendini kutsal olana dengleþtiren…. Kadim GELENEÐÝN Mazlum ve yalnýz çocuklarý var..

Devlet’ten baþka tanrý; Zor’dan baþka yol; Güç ve Ýktidardan baþka yordam tanýmayan…. Ýdeoloji Polislerinin..Felsefe GARDÝYANLARININ..Din Jandarmalarýnýn..aksine.. Biz sizden sadece bir soluk talep ediyoruz buðday deðil.. Bize kardeþ bize haldeþ…Bize gözcü bize sözcü olmanýzý taleb ediyoruz… Ve bu talebimiz dolayýmýnda tekrar ediyoruz..

Lütfen ama Lütfen Hacý bayramýmza dokunmasýnlar… Bu küçü ama bizce kocaman mý kocaman evrenimize ellemesinler.. Ýnsaný eksiltmesinler onun bir avuççuk avlusundan ve kucaklar dolusu bahçesinden..

Olur mu?!

Söz mü?..

Anlatacak mýsýn derdimizi!..

Ey Taraf.!.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn güven ve güvensizlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anarþia Notlarý 23
Deli Mektuplar - 31
O'na Mektuplar - 16
O'na Mektuplar - 15
O'na Mektuplar - 14
O'na Mektuplar - 17
O'na Mektuplar - 9

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öfkeli Mektuplar - 24
Öfkeli Mektuplar - 18
Vakavirüs Yazýlarý 01
Öfkeli Mektuplar - 17
Vakavirüs Yazýlar 03
Vakavirüs Yazýlar 05
Vakavirüs Yazýlarý 02
Öfkeli Mektuplar - 16
Vakavirüs Yazýlar 04
Deli Mektuplar - 23

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kaside - Yi Fâtýma [Þiir]
Dastan-ý Eyyam-ý Aþura [Þiir]
Hey Oðul! [Þiir]
Seyr - Ý Süreyyâ Destaný [Þiir]
Tasvir - Ý Fâtýmâ [Þiir]
Veda Yazýsý [Deneme]
Anarþia Notlarý 24 [Ýnceleme]
Öfkeli Mektuplar - 15 [Ýnceleme]
Öfkeli Mektuplar - 12 [Ýnceleme]
Anarþia Notlarý 25 [Ýnceleme]


Veysel Menekþe kimdir?

delinin teki


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Veysel Menekþe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.