..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil > Fuat Türker




23 Ekim 2010
Annelere Karþý Güzelliði Ýlke Edinmek  
Fuat Türker
Yüce Allah, özellikle çocukluk dönemine iþaret ederek kiþiye, anne babasýnýn gösterdikleri sevgiyi, þefkati ve özveriyi unutmamasýný tavsiye eder. Onlar yaþlandýklarý ya da muhtaç duruma geldiklerinde de alçakgönüllü davranmalý ve güzel söz söylenmelidir.


:BJGA:
Kur’an’da kadýna gösterilmesi gereken özenin yaný sýra, anneye karþý gösterilecek olan güzel ahlâkýn önemine de dikkat çekilir.

Ýnsanýn annesi, çocuðunun güzel bir ahlak kazanabilmesine yardýmcý olacak ilk öðretmendir. Anne ve baba, evladýnýn kendisine ve toplumdaki insanlara yararlý bir insan olabilmesi için büyük çaba harcarlar. Yýllar boyu bu amaçla maddi manevi pek çok özveride bulunurlar. Ýnsan da, anne babasýnýn verdikleri emeði takdir etmeli ve bu özveriye sevgi, saygý ve hürmetle karþýlýk vermelidir. Kuran’da inanan insanlarýn bu konudaki sorumluluklarý "Biz insana, anne ve babasýna (karþý) güzelliði (ilke edinmesini) tavsiye ettik..." ( Ankebut Suresi, 8) ayetiyle bildirilir.

Bir baþka Kur’an ayetinde ise Allah insanlara, anne babalarýna, "De ki: "Gelin size Rabbiniz’in neleri haram kýldýðýný okuyayým: O’na hiçbir þeyi ortak koþmayýn, anne-babaya iyilik edin, …" (Enam Suresi, 151) ayetiyle bildirildiði gibi iyilik yapmalarýný buyurur.

Yüce Allah insanlara, anne babaya karþý her zaman hoþgörülü, anlayýþlý, þefkatli ve saygýlý davranýþlar sergilemelerini "Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir þeyi ortak koþmayýn. Anne-babaya, yakýn akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakýn komþuya, uzak komþuya, yanýnýzdaki arkadaþa, yolda kalmýþa ve sað ellerinizin malik olduklarýna güzellikle davranýn. Çünkü, Allah, her büyüklük taslayýp böbürleneni sevmez." (Nisa Suresi, 36) ayetiyle öðütler.

Peygamberimiz’in (sav) de annelere nasýl davranýlmasý gerektiði konusundaki bir hadisi þöyle rivayet edilir:

Bir adam, Peygamberimiz’e (sav) gelip, þöyle der: “Ey Allah’ýn Resulü! Kendisine iyilik yapmaya kim daha layýktýr?”

Allah Resulu; “Annen, sonra annen, sonra baban, sonra yakýnlýk derecelerine göre diðer yakýnlarýn,” buyurur. (Ebu Hureyre (ra) Buhari)

Anne çocuðunu dünyaya getirebilmek ve büyütebilmek için büyük zorluklar göðüsler. Rabbimiz bunu hatýrlatýr ve annenin çocuðu üzerindeki emeðine dikkat çeker: "Biz insana anne ve babasýný (onlara iyilikle davranmayý) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnýnda) taþýmýþtýr. Onun (sütten) ayrýlmasý, iki yýl içindedir. "Hem Bana, hem anne ve babana þükret, dönüþ yalnýz Banadýr." (Lokman Suresi, 14)

Kur’an’dan Ýki Anne

Rabbimiz Kuran’da, Hz. Meryem’i seçtiðini ve onu tüm kadýnlara üstün kýldýðýný, "Hani melekler: ’Meryem, þüphesiz Allah seni seçti, seni arýndýrdý ve alemlerin kadýnlarýna üstün kýldý’ demiþti." (Al-i Ýmran Suresi, 42) ayetiyle bildirir.

Hz. Meryem’e ,"Hani Melekler, dediler ki: ’Meryem, doðrusu Allah Kendinden bir kelimeyi sana müjdelemektedir. Onun adý Meryem oðlu Ýsa Mesih’tir. O, dünyada ve ahirette ’seçkin, onurlu, saygýndýr’ ve (Allah’a) yakýn kýlýnanlardandýr…" (Al-i Ýmran Suresi, 45) ayetiyle bildirildiði gibi Cebrail aracýlýðý ile Hz. Ýsa müjdelenmiþtir.

Hz. Meryem, Allah’ýn bir mucizesi olarak, insan eli deðmeden hamile kalmýþ ve böylece Hz. Ýsa doðmuþtur. Allah’ýn yarattýðý kadere içten boyun eðen Hz. Meryem, tüm iftiralara karþý Allah’a teslim olmuþtur. "… ’Ey Meryem, sen gerçekten þaþýrtýcý bir þey yaptýn. Ey Harun’un kýz kardeþi, senin baban kötü bir kiþi deðildi ve annen de azgýn, utanmaz (bir kadýn) deðildi." (Meryem Suresi, 27-28) þeklindeki aðýr sözlere raðmen insanlarýn düþüncelerini önemsememiþtir. Tevekkülünün ve sabrýnýn karþýlýðý olarak Rabbimiz, Hz. Ýsa’yý beþikte konuþturmuþ ve Hz. Meryem’i iftiralardan temizlemiþtir.

Kuran’da Hz.Musa’nýn annesinden ve yaþadýðý imtihandan da bahsedilir. Allah, Firavun’un zulmünden korumak için Hz. Musa’yý bir sandýkla nehre býrakmasýný ona vahyetmiþtir. Allah’a teslimiyetini kanýtlayan Hz. Musa’nýn annesi, bu zor imtihandan sonra, Allah’ýn vaadi sonucu çocuðuna kavuþmuþtur.

Böylelikle, gözünün aydýn olmasý, üzülmemesi ve gerçekten Allah’ýn va’dinin hak olduðunu bilmesi için, onu annesine geri vermiþ olduk. Ancak onlarýn çoðu bilmezler. (Kasas Suresi, 13)

Yaþlandýklarýnda…

Ýnanan insanlar, anne ve babalarýnýn maddi yönden de en ufak bir eksiklik hissetmemeleri ve sýkýntýsýz, rahat bir yaþam sürmeleri için tüm imkânlarýný kullanýrlar. "Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayýr olarak infak edeceðiniz þey, anne-babaya, yakýnlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmýþadýr. Hayýr olarak her ne yaparsanýz, Allah onu þüphesiz bilir." (Bakara Suresi, 215) buyruðu gereði, hayýr olarak infak edecekleri mallarýnda anne ve babalarýnýn da hakký olduðunu bilir, Kur’an’a uygun davranýrlar.

Ýhtiyaç içerisinde olan anne babalarýnýn ihtiyaçlarýný en güzel þekilde karþýlamaya, onlarýn huzur ve güven içinde yaþamalarýný saðlamaya çaba gösterirler.

Yüce Allah, özellikle çocukluk dönemine iþaret ederek kiþiye, anne babasýnýn gösterdikleri sevgiyi, þefkati ve özveriyi unutmamasýný tavsiye eder. Onlar yaþlandýklarý ya da muhtaç duruma geldiklerinde de alçakgönüllü davranmalý ve güzel söz söylenmelidir.

"Rabbin, O’ndan baþkasýna kulluk etmemenizi ve anne-babaya iyilikle davranmayý emretti. Þayet onlardan biri veya ikisi senin yanýnda yaþlýlýða ulaþýrsa, onlara: "Öf" bile deme ve onlarý azarlama; onlara güzel söz söyle. Onlara acýyarak alçakgönüllülük kanadýný ger ve de ki: "Rabbim, onlar beni küçükken nasýl terbiye ettilerse Sen de onlarý esirge." (Ýsra Suresi, 23-24)

Annelerine sevgi ve saygý gösteren, davranýþlarý ve konuþmalarý ile çocuklarýna örnek olan anne babalar da sevgi, saygý ve dayanýþma içinde birbirine baðlý aileler oluþturacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendini Ýsraf Etmek
Münafýklar Ateþin En Alçak Tabakasýnda
Ýyi Bayramlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Kur'an'daki Babalar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.