..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




24 Temmuz 2011
Allah'ýn Yardýmcýlarý Kimlerdir?  
Fuat Türker
Kur’an’da Hz. Ýsa(as) kavmine þöyle seslenir: "Allah için bana yardým edecekler kimdir?"


:ACDD:
Kur’an’da Hz. Ýsa(as) kavmine þöyle seslenir: "Allah için bana yardým edecekler kimdir?"

Havarileri cevap verir: "Allah’ýn yardýmcýlarý biziz; biz Allah’a inandýk, bizim gerçekten Müslümanlar olduðumuza þahid ol..." (Al-i Ýmran Suresi, 52)

Kur’an kuþkusuz bir tarih kitabý deðildir. Evrenseldir ve mucizevi yönlerinden biri de her döneme hitap ediyor olmasýdýr. Ýlk vahyin iniþ döneminden itibaren her çaðda yaþayan insanlarýn, onda kendi dönemlerine iþaretler bulmalarý Kur’an’ýn en büyük mucizelerindendir. Bu nedenle Hz. Ýsa’nýn yukarýdaki ayette geçen sorusunu da yalnýzca o dönem için geçerli sayamayýz. Bugün ayný sorunun muhatabý bizleriz.

Ýslam dinini yaþamakla bütün insanlar sorumlu kýlýnmýþtýr. Allah ahirette her kulunu, Kur’an’a uyup uymadýðýndan sorgulayacaktýr. Bu nedenle dini yaþayan insan, Kur’an’ýn emri gereði, Allah’ýn beðendiði üstün ahlaký diðer insanlara da anlatmalý, onlarý doðruya davet etmeli, insanlara iyiliði tavsiye edip kötülükten sakýndýrmaya çalýþmalýdýr. Kur’an, bu emirleri yerine getirme çabasý içindeki insanlara, "Sizden; hayra çaðýran, iyiliði (marufu) emreden ve kötülükten (münkerden) sakýndýran bir topluluk bulunsun. Kurtuluþa erenler iþte bunlardýr." (Ali Ýmran Suresi, 104) ayetiyle müjde verir.

Allah’a ve peygamberine iman edenlerin, "destek olup savunanlar, yardým edenler ve onunla birlikte indirilen nuru izleyenler" in (Araf Suresi, 157), ayetin devamýndaki "iþte kurtuluþa erenler bunlardýr” ifadesiyle, kurtuluþa ulaþacaklarý haber verilir.

Allah’a yardým nasýl olur?.. Öncelikle o tek ve gerçek Sevgili’ye aþkla baðlanmak, o tutkulu aþký içinde hissetmek, yüzeysel deðil derin iman etmek; bunlar, Allah’ýn dinine yardýmdýr. Ýslam’ý, Kuran’ý çok sevmek, Peygamberimiz (sav)’in "Rabbim gerçekten benim kavmim, bu Kur’an’ý terk edilmiþ (bir Kitap) olarak býraktýlar." (Furkan Suresi, 30) diyerek ettiði þikayetin muhatabý olmaktan sakýnmak ve Kur’an’ý baðrýna basmak... Kur’an’ý insanlara tavsiye etmek, insanlarý onun Ýlahi ýþýðýna çaðýrmak... Tüm bunlar Allah’ýn dinine yardýmdýr. Allah, dinini ve güzel ahlaký teblið etmeyi, "Sizden; hayra çaðýran, iyiliði (marufu) emreden ve kötülükten (münkerden) sakýndýran bir topluluk bulunsun. Kurtuluþa erenler iþte bunlardýr . (Al-i Ýmran Suresi, 104) ayeti ve diðer birçok ayetle Müslümanlara farz kýlar.

Allah’ýn dinine yardýmý hedefleyen insan, "Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öðütle çaðýr..." (Nahl Suresi, 125) emri gereði, Kuran’ýn hükümlerini "hikmetle ve güzel öðütle" anlatýr, insanlarý dine davet eder. Allah’ýn varlýðý, birliði ve muhteþem yaratma sanatý anlatýlarak dine çaðrýlan kiþiye dünyada imtihan amacýyla bulunduðu, ölüme herkesin ayný uzaklýkta olduðu, ölümle birlikte boyut deðiþtirerek gittiði ahirette Rabb’i karþýsýnda sorgulanacaðý, ardýndan yapýp ettiklerinin karþýlýðý olarak sonsuz cennete ya da cehenneme gideceði anlatýlýr. Allah’ý, Ku’ran’ý, ölümü ve ahireti -yine Kur’an’a dayanarak- bu tariflerle tanýyan kiþiler artýk vicdanlarýný kullanarak hareket eder, bu emirlere noksansýz olarak uymaya çalýþýrlar.

Vicdan sahibi ve Allah’tan korkan insanýn, bugün birçok ülkede Müslümanlarýn yaþadýklarý zorluklarý göz ardý etmesi ve kendi çýkarlarý uðruna sorumluluðunu bir yana býrakmasý mümkün deðildir. Hatta vicdanlý insan yalnýzca kendisi harekete geçmekle kalmaz, diðer insanlarý da, güzel ahlakýn yayýlmasý ve zulümlerin sona ermesi için çaba harcamaya çaðýrýr. Allah bu ahlakýn gerekliliðini, "... Müminleri hazýrlayýp-teþvik et..." (Nisa Suresi, 84) ayetiyle insanlara bildirir. Müslüman ülkelerin büyük bölümünde, ekonomideki aksaklýklar, savaþlar ve baskýcý yönetimler nedeniyle zor ve aðýr koþullarda yaþayan, yardýma muhtaç çok sayýda insan vardýr. Kur’an iman edenlere, "Size ne oluyor ki, Allah yolunda ve: "Rabbimiz, bizi halký zalim olan bu ülkeden çýkar, bize Katýndan bir veli (koruyucu sahib) gönder, bize Katýndan bir yardým eden yolla" diyen erkekler, kadýnlar ve çocuklardan zayýf býrakýlmýþlar adýna savaþmýyorsunuz? (Nisa Suresi, 75) diye sorar. Ýnanan insanlarýn güç birliði yaparak, toplumlarý uçuruma sürükleyen kanlý ideolojilere ve zulmeden kiþilere karþý onurlu bir mücadele içinde olmalarý çok önemlidir. Bu fikir mücadelesinde ne kadar çok hizmet edilirse, Kur’an ahlakýnýn dünyaya yayýlmasý da o kadar çabuk gerçekleþir.

Allah’ýn dinini anlatan insanýn samimi ve güvenilir olmasý gereklidir. Samimi olan insan dünyadan geçmiþtir, maddi çýkar peþinde deðildir, anlattýklarýna karþýlýk asla bir ücret talep etmez. Hiçbir dünyevi beklenti içinde deðildir; son derece candan, içinden gelerek hareket eder. Kalbinde taþýdýðý Allah aþkýnýn yaný sýra derin bir saygýyla Rabb’inden korkar. Kalpteki Allah korkusunun derecesi, kiþinin Allah Katýndaki üstünlük derecesini de gösterir.

... Þüphesiz, Allah Katýnda sizin en üstün (kerim) olanýnýz, takvaca en ileride olanýnýzdýr. Þüphesiz Allah, bilendir, haber alandýr. (Hucurat Suresi, 13)

Ýnsan kendisini Rabb’ine yakýnlaþtýran tüm özellikleri, Allah’tan korkup sakýndýðý ölçüde üzerinde taþýyabilir. Allah’ý yalnýzca severek din gerçek anlamda yaþanmaz. Allah’ýn kudretini gereði gibi takdir edebilen insan, O’nun sevgisini yitirmekten, hata yaparak O’nu gücendirmekten içi titreyerek korkar. Kýlý kýrk yarar, çok þefkatli ve sevecen olur, ince düþünür, çevresine zarar vermemeye, yararlý olmaya özen gösterir.

Müminler, yaþamlarý boyunca insanlarýn iman etmelerine vesile olmak, din ahlakýný yeryüzünde yaygýnlaþtýrmak için gayret ederler. Ýnkarcý bazý gruplar ise inananlarýn bu faaliyetlerine karþýlýk, baský yaparak ve zor kullanarak onlarý engelleme çabasý içindedirler. Ancak Allah, Kendi dinine yardým eden müminlerle birliktedir, onlara destek ve yardýmcýdýr, onlarýn iþlerini kolaylaþtýrýr.

Allah yolunda samimi çaba gösteren müminler, en zorlu durumlarda dahi Rabb’lerinin yardýmýný hissederler. "Allah’ýn yardýmý ne zaman?" dedikleri anda da Allah onlarla birliktedir; Katýndan yardýmýný gönderir. Onlarýn her iþi kolay sonuçlanýr, sonunda hep baþarý ve güzellik vardýr. Bu, Allah’ýn Kur’an’da haber verdiði bir sýrrý ve inananlara müjdesidir:

"Ey iman edenler, eðer siz Allah’a (Allah adýna Ýslama ve müslümanlara) yardým ederseniz, O da size yardým eder ve sizin ayaklarýnýzý saðlamlaþtýrýr." (Muhammed Suresi,7)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.