..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




20 Aralýk 2011
Teslimiyet Allah'a mý Putlara mý?  
Fuat Türker
Araþtýrma, derin düþünme kýsaca bilim olmadýðýnda iman taklidi olarak kalýr. Evrendeki mucizevi dengeler, kusursuz canlýlar, tek bir hücre, atomun içinde saklý olan evrendeki en büyük güç; tümü bir mesaj verir bize.


:IAF:
Bugün insaný Allah’a iman etmekten alýkoyan en önemli engel Allah’tan baþka edindiði ilahlardýr. Bu putlar baþta Darwinizm, materyalizm ve ateizmdir. Günün putlarýna teslim olmuþ insanlarýn iman edebilmesi için öncelikle söz konusu putlarýn ortadan kaldýrýlmasý ve kýrýlmasý gereklidir. Bediüzzaman’ýn deyimiyle "maddiyyun ve tabiiyyun taununun meydana getirdiði bu felsefi, deccali akýmý yerle bir etmek esastýr." Bu nasýl gerçekleþir?.. Kuþkusuz yapýlacak bilimsel çalýþmalarla. Bilime raðmen savunulan bu inkarcý felsefeler ile yapýlacak mücadele de topla tüfekle deðil, bilimle ve fikirle olacaktýr.

Tarih boyunca insanlarý inkara sürükleyen görüþlerle mücadelede peygamberlerin yaptýklarý ilk eylem putlarý kýrmak olmuþtur. Örneðin Hz. Ýbrahim (a.s.) insanlara dini teblið etmek için Allah nasýl sevilir, nasýl iyi bir kul olunur konularýndan önce -bir ilim üzere büyük put hariç olmak üzere- kavminin önlerinde bel büktükleri putlarýný kýrmýþtýr.

Ayný þeyi Hz. Musa (as) yapmýþ; yokluðunda yapýlan buzaðý heykelini ortadan kaldýrmýþtýr. Peygamber Efendimiz (sav) de kavminin Kabe’deki putlarýný kýrmýþtýr.

Bundan sonra izlenecek olan yolu Allah iþaret eder. Göklerde, yerde ve kendi nefislerimizdeki ayetleri incelememizi, araþtýrmamýzý, bilimsel geliþmeleri öðrenmemizi ve bunlar üzerinde düþünerek O’nun sanatýný görmemizi ister. Araþtýrma, derin düþünme kýsaca bilim olmadýðýnda iman taklidi olarak kalýr. Evrendeki mucizevi dengeler, kusursuz canlýlar, tek bir hücre, atomun içinde saklý olan evrendeki en büyük güç; tümü bir mesaj verir bize. Ýnsan bu mesajý okuyabildiðinde, Tek olan, Zatýnda, sýfatlarýnda, iþlerinde, isimlerinde, hükümlerinde, asla ortaðý ve benzeri bulunmayan Yüce Allah’ýn kadrini hakkýyla takdir edebilir. Ýnsan evrendeki sayýsýz delile gözlerini kapadýðýnda ise yargý yeteneði bozulur, kýyas yapamaz, aczini görüp Rabb’ine teslim olamaz.

Putlarý Nasýl Kýrmalý?

Þirkten kurtulmayý çok zor, din ahlakýný yaþamayý da imkansýz gibi göstermeye çalýþan þeytan, dinden uzaklaþtýrmak için insana çeþitli telkinler verir. Ýþ hükme baðlanýp bittiðinde ise þeytan þöyle der:

"... Doðrusu, Allah, size gerçek olan va’di va’detti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan söyledim. Benim size karþý zorlayýcý bir gücüm yoktu, yalnýzca sizi çaðýrdým, siz de bana icabet ettiniz. Öyleyse beni kýnamayýn, siz kendinizi kýnayýn. Ben sizi kurtaracak deðilim, siz de beni kurtaracak deðilsiniz. Doðrusu daha önce beni ortak koþmanýzý da tanýmamýþtým. Gerçek þu ki, zalimlere acý bir azab vardýr." (Ýbrahim Suresi, 22)

Ýnsaný gömüldüðü þirk bataklýðýndan kurtaracak ve hidayeti verecek olan ancak Allah’týr. Ýnsan samimiyetle þirkten kurtulup, Allah’ý birleyen hanif bir mümin olmak için Allah’a yönelerek dua etmeli ve O’nun da bu samimi çaðrýya cevap vereceðini umut etmelidir. Allah’ýn, kendisini doðru yola ileteceðinin, þeytanýn vesveselerinden koruyacaðýnýn þuurunda olmalý ve bunun huzurunu yaþamalýdýr. Allah’a sýðýnan samimi müminler üzerinde, “Onun zorlayýcý-gücü ancak onu veli edinenlerle, onunla O’na (Allah’a) ortak koþanlar üzerindedir.” (Nahl Suresi, 100) hükmü gereði þeytanýn zorlayýcý gücü de olmayacaktýr.

Gerçek sýkýntý ve eziyet, “…Kim Allah’a ortak koþarsa, sanki o gökten düþmüþ de onu bir kuþ kapývermiþ veya rüzgar onu ýssýz bir yere sürükleyip atmýþ gibidir.” (Hac Suresi, 31) ayetiyle bildirildiði gibi þirktedir. Sahte ilahlarýný terk ederek Allah’a yönelen insan, boþlukta sürüklenmekten kurtulur, tek gerçek ilah olan Allah’a sýðýnarak huzur ve güven içinde yaþar. Þirkin karanlýklarýndan –Allah’ýn dilemesiyle- nura çýkar.

Sahip olduðu mallarý, paralarý, evleri kendisinin sanan, tüm bunlarý kendisine verenin ve gerçek sahibinin Allah olduðunu düþünmeyen ve bunlarla büyüklenen kiþi büyük yanýlgýdadýr. Mülkün tek ve gerçek sahibi Allah’týr ve sahip olduðu her þeyi Allah kendisine imtihan amacýyla vermiþtir. O halde insan, dünyevi deðerlere karþý beslediði sahiplenme duygusundan acilen kurtulmalý, hepsini yalnýzca Allah’ýn hoþnutluðu için kullanmalýdýr. Ýþte bunlarý yaptýðýnda kalben putlarýný kýrmýþ olacaktýr. Putlarýný fiili olarak kýrdýðýnýn kanýtý da malýný, parasýný gelecek korkusu taþýmadan Allah yolunda harcamasýdýr.

Peygamber kýssalarýndaki, Hz. Ýbrahim(as), Hz. Muhammed(sav) ve Hz. Musa(as)’ýn kavimlerinin putlarýný ortadan kaldýrmalarý, sembolleþtirilen þirklerin yok ediliþidir. Toplumda da sembolleþtirilmiþ þirklere karþý ayný eylemler yapýlabilir, ancak önemli olan þirkin mantýðýný yok etmektir. Bu da, niyet ve bakýþ açýsý deðiþtirilerek gerçekleþtirilebilir.

Yaþamýmýzdaki putlarý kýrýp Allah’a halisane teslim olabilmek için Allah’ý hiç unutmamamýz ve O’nun her þeyi sürekli/an an yarattýðýnýn bilincinde olmamýz gerekir. Hiçbir þeyi insan kendisi yapamaz, Yüce Allah dilemedikçe hiçbir þeyi…


Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.