..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




27 Eylül 2010
Hangi Sesi Dinliyoruz?  
Fuat Türker
Kiþiye vicdaný her an doðruyu söylerken, þeytan hep yanlýþý telkin eder. Ancak bunu sezdirmeden, sinsice yapar. Örneðin bir insaný, "sen zaten iyi bir insansýn, Müslümansýn, cennete gidersin” telkiniyle ibadet etmesine gerek olmadýðýna inandýrmaya çalýþýr. Kiþi, bunun þeytanýn kasýtlý planý olduðunu anlamaz, kendi düþünceleri zanneder. Vicdaný insana her zaman gerçek dini yaþamasýný söyler ancak þeytanýn, nefsi aracýlýðýyla söyledikleri daha kolay geldiði için birçok kiþi onun söylediklerine uyar.


:AADD:
Ýnsan, yaþadýðý sýkýntý ve zorluk zamanlarýnda içinde iki farklý ses duyar. Bunlardan biri özveriyi, güzel ahlaký ve her zaman Allah’ýn buyruklarýna uygun davranmayý emreden vicdanýnýn sesidir. Kiþi bu sese kulak verdiðinde, her zaman Allah’ýn hoþnut kalacaðý tavrý gösterecek, sabýr göstermeyi ve tevekkül etmeyi seçecektir. Duyduðu ikinci ses ise Kur’an’da Hz.Yusuf’un sözlerindeki gibi ‘ var gücüyle kötülüðü emreden’ nefsinin sesidir. Bu ses kiþiye isyaný, bencilliði ve çirkin davranýþlarý fýsýldar. Bu ikinci sese uyanlar, çok büyük bir kayba uðrar ve nefsi sözcüsü olarak kullanan þeytaný kendilerine dost edinirler. Þeytan, insanlarý Allah’ýn dosdoðru yolundan engellemek ister, insaný yanýltýr ve kötü iþlere sürükler. Bir zorlukla karþýlaþtýðýnda insana her zaman için çýkarlarýný düþündürür, özveriyi, merhameti çirkin ve zor gösterir.

Ey insanlar, yeryüzünde olan þeyleri helal ve temiz olarak yiyin ve þeytanýn adýmlarýný izlemeyin. Gerçekte o, sizin için apaçýk bir düþmandýr. O, size yalnýzca, kötülüðü, çirkin-hayasýzlýðý ve Allah’a karþý bilmediðiniz þeyleri söylemenizi emreder. (Bakara Suresi, 168-169)

Þeytan, kýskançlýðý ve büyüklenmesi nedeniyle Allah’a itaatsizlik ederek Hz. Adem’e secde etmemiþ, kendinden aþaðý gördüðü insanlarý Allah’ýn yolundan saptýrmaya and içmiþtir. Kalplere sinsice kuruntular veren þeytan, insanlarý Allah’ýn ve ahiretin varlýðýndan kuþkuya düþürmeye çalýþýr, dünya hayatýný insanlara süslü ve çekici gösterir. Gerçekte þeytan, vicdanýn karþýsýndaki olumsuz güçlerin temsilcisidir.

Kiþiye vicdaný her an doðruyu söylerken, þeytan hep yanlýþý telkin eder. Ancak bunu sezdirmeden, sinsice yapar. Örneðin bir insaný, "sen zaten iyi bir insansýn, Müslümansýn, cennete gidersin” telkiniyle ibadet etmesine gerek olmadýðýna inandýrmaya çalýþýr. Kiþi, bunun þeytanýn kasýtlý planý olduðunu anlamaz, kendi düþünceleri zanneder. Vicdaný insana her zaman gerçek dini yaþamasýný söyler ancak þeytanýn, nefsi aracýlýðýyla söyledikleri daha kolay geldiði için birçok kiþi onun söylediklerine uyar.

Müminlerin zorluk ve sýkýntý durumlarýnda hemen vicdanlarýna uymalarý çok önem taþýr. Çünkü önlerinde iki seçenek vardýr; biri Allah’ýn diðeri ise þeytanýn ve onu izleyen taraftarlarýnýn yoludur. Allah’ýn yolu, vicdanlarýna uyan samimi müminlerin yoludur. Diðerinde ise çýkarcýlýk, bencillik, ikiyüzlülük vardýr; kýsacasý tüm kötü ahlâk özellikleri bu yoldadýr.

Zorluk zamanlarýnda gösterilen sadakat üstün bir ahlâk özelliðidir. Musibetle karþýlaþacak olurlarsa sadýk ve güçlü olacaklarýna dair yemin eden kimseler, zorluk aný geldiðinde yeminlerini unutur, kötü/çirkin davranýþlar sergileyebilir, kin ve öfkeyle hareket edebilirler. Bir anda sabýrsýz, tevekkülsüz, isyankar davranabilirler. Ýþte bu zamanlar, nefsine ve vicdanýna uyanlarýn birbirlerinden ayrýlacaðý, kötü ahlâkýn ortaya çýkacaðý dönemlerdir.

Vicdanýn, dünyada devam eden imtihandaki önemi burada karþýmýza çýkar. Karþýlaþýlan her olayda hem vicdan hem de kötülüklerin kaynaðý olan þeytanýn sözcüsü nefis devrededir. Her ikisi de insaný kendi yoluna çaðýrýr. Bu iki sesi ayýrt ederek vicdanlarýna uyanlar, Allah’ýn hoþnutluðunu elde ederler.

Aslýnda bu hayatî seçim insan için hiç de zor deðildir. Çünkü Rabb’i, insaný vicdanýnýn sesine uymaktan haz alacaðý þekilde yaratmýþtýr. Dine göre yaþamak, insan fýtratýna en uygun olandýr.

Öyleyse sen yüzünü Allah’ý birleyen olarak dine, Allah’ýn o fýtratýna çevir; ki insanlarý bunun üzerine yaratmýþtýr. Allah’ýn yaratýþý için hiçbir deðiþtirme yoktur. Ýþte dimdik ayakta duran din (budur). Ancak insanlarýn çoðu bilmezler. (Rum Suresi, 30)

Ýnsanlar ahireti, sonsuz cennet ve cehennemi düþünmediklerinden, dünyada çeþitli mazeret ve yalanlarla vicdanlarýný rahatlatmaya çalýþabilirler. Ancak yaþayacaklarý rahatlýk geçicidir, kaçtýklarý gerçeklerle ‘o gün’ karþýlaþacaklardýr, kesinlikle karþýlaþacaklardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.