..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




5 Nisan 2011
Sýnýrlarda Nöbetleþmek  
Fuat Türker
Birbirleri için ilaç gibidirler; hava su gibi birbirleri için gereklidirler. Bilim ve ilim, verdikleri fikir mücadelesinde kýlýçlarýdýr; birbirleri için ise koruyucu kalkandýrlar. Birbirlerine güzel ahlâký hatýrlatýr, Kur’an’la öðüt verirler.


:ABDI:
Sabýr, inanan insaný karanlýktan aydýnlýða çýkaracak bir yoldur. Kiþinin eðitim, olgunlaþma, derinleþme ve güzelleþme sürecidir. Kur’an’daki, "bizden kendilerine güzellik geçmiþ bulunanlar" ifadesinde söz edilen güzel insaný cennete yaklaþtýran bir ahlak özelliðidir. Kur’an’ýn tarif ettiði gerçek sabýr, yalnýzca zorluk anýnda deðil, yaþamýn her anýnda gösterilmesi gereken bir davranýþtýr. Gerçek sabýr, kulluk ve ibadetlerde kararlýlýk göstermek, zor zamanlarda ve hiçbir koþulda ödün vermemektir.

Yüce Allah, "Ey iman edenler, sabredin ve sabýrda yarýþýn, (sýnýrlarda) nöbetleþin. Allah’tan korkun. Umulur ki kurtulursunuz." (Al-i Ýmran, 200) ayetinde iman sahiplerine, sabýrda yarýþýp, sýnýrlarda nöbetleþmelerini buyurur. Bu sýnýrlar neler olabilir; yaþamýmýzdaki sýnýrlar nelerdir, nöbetleþmemiz gereken yerler nerelerdir?..

Öncelikle kalbimizin sýnýrlarýný düþünebiliriz. Ki o sýnýrda tutulan nöbet, kalbin içerisine insaný Allah’tan uzaklaþtýracak þeylerin girmesini engeller. Giren her pislik zamanla kalbi karartýr; hastalýklý hale getirir çünkü. Birçok Kur’an ayeti ‘akleden kalpler’den söz eder. Kur’an bize aklýn vicdan ile ayný yerde; kalpte bulunduðunu haber verir ve ancak ‘kalbi olan’ insanlar öðüt alabilir. O halde burada tutulan nöbet, Allah lafzýný ve öðüt gibi güzellikleri -Allah’ýn dilemesiyle- içeriye sokacak; kin, inkar, fýsk ve isyan gibi çirkinliklerin girmesine engel olacaktýr. (Kuþkusuz doðrusunu Rabb’im bilir.)

Nöbetleþtiðimiz bir baþka sýnýr nefsimizin sýnýrlarý olabilir. Þeytanýn etkisindeki nefis sürekli kötülükleri emreder, bencil tutkularýný iþaret eder. Asla doymak bilmeyen nefsin sýnýrýný aþtýðýnda insan, gerçekte Allah’ýn sýnýrlarýný ihlal etmiþ demektir. Kiþi her ne kadar "þeytana kandým" bahanesini ileri sürse de, bu hafifletici neden deðildir. Güzel ahlakta sabýrla kararlý olunmalýdýr.

Samimi mümin Allah’a ve dine düþmanlýk yapanlara karþý ilmi mücadelede kararlýdýr; iþte orada da nöbetleþir. Sürekli dini teblið eder; bilim yoluyla, kitapla, interneti kullanarak mücadelede kararlý davranýr. Birçok insan, gündüz boþ iþlerle uðraþýr ve geceleri uyurken, müminler çalýþmaya þevkle devam ederler. Ýnsanlar uyur; müminler ayaktadýr, nöbetleþirler.

Müminler birbirlerine Allah’ý, þeytaný, ölümü ve ahireti hatýrlatýrlar. Birbirleri için ilaç gibidirler; hava su gibi birbirleri için gereklidirler. Bilim ve ilim, verdikleri fikir mücadelesinde kýlýçlarýdýr; birbirleri için ise koruyucu kalkandýrlar. Birbirlerine güzel ahlâký hatýrlatýr, Kur’an’la öðüt verirler. Allah’ýn rýzasýný kazanma yönünde birbirlerine yardým eder, birbirleri için dua eder, sabýrda yarýþýr, nöbetleþirler.

Dünya hayatý bir imtihan ortamýdýr ve insan, yaþamýnýn son anýna kadar imtihana tabidir. Yaþamý süresince insan, Rabb’i için güzel bir sabýrla sabretmelidir. Ýnanan insanýn gerçek hedefi ahirettir; o ahireti ister ve onun için çalýþýr. Dünya hayatýnda kýsa bir zaman için göstereceði sabýr, Allah Katýnda kat kat artacak bir güzelliktir. Sonsuz mutluluk yurdu olan cennetin kapýlarýný onun için açacak muhteþem bir nimettir. Allah, ayetteki selamý alabilen kullarýndan kýlsýn bizleri.

Sabrettiðinize karþýlýk selam size. (Dünya) Yurdun(un) sonu ne güzel. (Rad Suresi, 24)

Fuat Türker, Edebistan Þubat



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.