..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




5 Haziran 2011
Vicdaný Diri Tutmak  
Fuat Türker
Etrafa çok samimi ve akýlcý bakmalýyýz. Allah her þeyi görür; insanlar görmüyorsa da Allah görür. Ýnsanlarýn görmediði yerde de Allah’tan korkmak çok önemlidir. Bu yüzden vicdanýmýzý sürekli diri tutmalýyýz.


:ABBF:
Vicdan, Allah’ýn, kulunun kalbindeki sesidir; vicdandaki bilgiyi veren Allah’týr. Allah, doðrularýný insana vicdaný yoluyla ilham eder. Kur’an’da, “Biz ona iki yolu da gösterdik” buyrulur. O iki yoldan biri Rahman’ýn diðeri ise þeytanýn yoludur. Yaþamýn her noktasýnda, sabah kalktýktan itibaren akþama dek binlerce kez vicdan kullanýlýr. Ve insan bundan sorumludur.

Ýnsanýn yaptýðý her davranýþta itaat vardýr; itaatsiz hiçbir anýmýz yoktur. Vicdanýmýza uyarsak Allah’a, nefsimize uyarsak þeytana itaat etmiþ oluruz. Nefis þeytanin kontrolündedir ve çýkarlarýna ters düþtüðü için vicdanla sürekli çatýþýr. O halde vicdanýmýzýn sesi daha baskýn olmalýdýr ki her durumda doðruya yönelebilelim.

Dünya hayatýnda güzel-çirkin, iyi- kötü gibi birçok zýtlýk yaratýr Allah. Bu kadar zýtlýk olmasýnýn nedeni kýyas yapabilmemiz içindir. Allah, bizim vicdanýmýza göre kýyas yapmamýzý ister. Ýnsanýn kendini tamamen Allah’a adamasý gerekir; sadece "iman ettik" diyerek cennete giremeyiz. Ýnsan çile çekmeli ki, cennet ve cehennem ehli birbirinden ayrýlsýn. Vazgeçeceksek vicdanýmýzdan deðil, nefsimizden vazgeçmeliyiz.

Kur’an, "Rabbinizden indirilenin en güzeline uyun" buyurur. Bu Kuran’la olur, vicdanla olur. Ancak insanlarýn çoðunluðu vicdanýnýn sesini dinlemesi gerekirken, nefsine uyar. Ne kadar acizdir ki buna güç yetiremez. Vicdanýnýn sesini dinleme gücü ise mümine verilmiþtir.

Ýnsan, hata yaptýðýnda vicdaný çok rahatsýz olur; Allah’a sýðýnýr, hatasýný telafi etmeye çalýþýr. Aczini ve Allah’a ne denli muhtaç olduðunu derinden kavrar. Rabb’ine olan boyun eðiciliði artar.

Ýnsanýn aklýný ve vicdanýný harekete geçiren önemli özelliklerinden biri, içinde taþýdýðý derin Allah korkusudur. Allah korkusu dünyevi korkulardan farklýdýr ve dünyadaki imtihan ortamýnda insanýn en önemli yardýmcýsýdýr. Çünkü Allah korkusu insanýn, þeytana ve nefsinin bencil tutkularýna karþý her an dikkatli olmasýný ve vicdanýný kullanmasýný saðlar. Ýnsan, bu korku sayesinde kötülüklerden ve yanlýþlardan uzak durur. Dünyevi korkular insaný telaþa kaptýrýr, doðru karar almasýný engellerken derin Allah korkusu, insana ‘doðruyu yanlýþtan ayýran bir anlayýþ’ yani akýl ve basiret kazandýrýr.

Ýnsanlarda imani derinlik ve vicdanýn yükselmesi çok önemlidir. Ýnananlar, her zaman doðruyu iþaret eden vicdanlarýnýn sesini dinleyen insanlardýr. Dini yalnýzca kendi vicdanlarýnda yaþamaz, diðer insanlara da Rabb’lerinin nimetini durmaksýzýn anlatma, iyiliði emredip kötülükten sakýndýrma ve “yeryüzünde fitne kalmayýncaya kadar” fikir mücadelesi yapma çabasý içindedirler. Allah’a aþkla baðlý, yüksek vicdanlý insanlarýn Kur’an ahlakýný anlatmalarý, coþkulu olmalarý diðer insanlarý da olumlu etkiler, þevk verir. Samimi çaba gösteren insanlarý gördüklerinde, diðer insanlarýn da gayreti artar. Örnek insan çok deðerlidir. Vicdan sahibi, kararlý, samimi örnek insanlarýn sayýlarýnýn artmasý gereklidir.

Etrafa çok samimi ve akýlcý bakmalýyýz. Allah her þeyi görür; insanlar görmüyorsa da Allah görür. Ýnsanlarýn görmediði yerde de Allah’tan korkmak çok önemlidir. Bu yüzden vicdanýmýzý sürekli diri tutmalýyýz.

Ýnsanlar genellikle vicdanlarýna baský yapar, vicdanlarýný boðarak yaþarlar. Bu yüzden samimiyet çok önemli bir özelliktir. Samimi olmalýyýz; vicdanýmýzý kullanýrken içimizde baský olmamalýdýr. Aleyhimize de olsa, çýkarlarýmýza da dokunsa mutlaka vicdanýmýzdan yana olmalýyýz. Nefsimiz kötü davranýþlarý kolay ve güzel gösterse de bizi yanýltmasýna ve kötülüðe sürüklemesine izin vermemeliyiz.

Ýnsanlarý üzmek, tedirgin etmek korkunç bir þeydir. Ýnsanýn, bulunduðu ortama huzur vermesi, dozunda sevgi göstermesi, dozunda konuþmasý, sözünün gideceði yeri iyi bilmesi gereklidir. O nedenle vicdaný kullanmak önemli bir ibadettir.

Ýnsan, samimiyeti kazandýðýnda vicdanýnýn kapýsý sonuna dek açýlýr. Kiþi artýk yalnýzca vicdanýnýn sesini dinleyecek demektir. Sürekli vicdanýn sesini dinlemek ise -Allah’ýn dilemesiyle-cennet ehli olmanýn iþaretidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.