..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Ömer Faruk Hüsmüllü




26 Aðustos 2011
Oruç Baba Ýle Bir Damla Sohbetleri - 1  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Oruç Baba : Benim böyle bir becerim yok. Falcý olsaydým, moral verici yalanlarla karþýmdakini kandýrmaya çalýþýrdým. Varlýklý olsaydým maddi yokluklar nedeniyle hayatýndan memnun olmayanlara bir þeyler baðýþlardým. Ancak gene de geçici bir mutluluk olurdu bu.


:BEEJ:
Ö.F. Hüsmüllü: Sohbetimizin baþýnda “Neden Bir Damla?” diye sormak istiyorum.

Oruç Baba : Çünkü diðer üstadlarýn yanýnda bizim diyeceklerimiz olsa olsa sadece bir damladýr. Mesela, Mevlana gibi bir kocaman deniz varken, bizim düþünce okyanusuna katkýmýz bir damladan fazla olabilir mi?

Ö.F. Hüsmüllü: Öncelikle bir damla mutluluktan bahsedelim mi? Çünkü günümüzde çok sayýda insanýn mutsuzluktan yakýndýklarýný görüyoruz.

Oruç Baba : Ýnsanlar mutlu olmak mý istiyor, yoksa mutluluk mu arýyor? Eðer mutluluk arýyorlarsa buna eriþmeleri belki de hiç mümkün olmayacaktýr. Soyut bir hedefin peþinde koþarak ömürlerini heba edeceklerdir. Mutlu olmak istiyorlarsa bu her zaman için mümkündür.

Ö.F. Hüsmüllü: Mutlu olmak isteyen bir insan ne yapmalý?

Oruç Baba : Öncelikle içinde bulunduðu ortamý çok iyi idrak etmeli. Þu anda bile mutlu olabilecekleri o kadar çok þey var ki… Bilgisayar ekranýndan veya kitaptan bu satýrlarý okumalarý bir mutluluktur. Gözleri görüyorsa, elleri tutuyorsa, saðlýklarý yerindeyse bunlar da mutluluktur. Yediðinden içtiðinden zevk alýyorsa, yastýða baþýný koyduðunda uyuyorsa mutluluktur. Bir eþi, annesi babasý, çocuklarý, kardeþleri, akrabalarý, arkadaþlarý varsa mutluluktur. Görmesini bilene, anlayana mutluluk verecek o kadar çok þey var ki bu dünyada.

Ö.F. Hüsmüllü: Sizin söylediklerinize bakýlýrsa mutsuz olmak hemen hemen imkansýz gibi bir þey.

Oruç Baba : Evet, mutlu olmak deðil mutsuz olmak çok zor aslýnda. Ama biz insanlar nedense hep zoru baþarmayý(!) severiz. Yanlýþ hedef seçme, tatminsizlik ve mutluluðun ne olduðunu bilmememiz en baþta gelen mutsuzluk nedenlerimizdir. “Þöyle olursa, þunu baþarýrsam, bu dileðim gerçekleþirse kendimi mutlu hissedeceðim.” Deriz. Olur, baþarýrýrýz, gerçekleþir; ama biz gene mutsuzuzdur. Tatmin edilen güdüler, daha fazla tatmin ihtiyacý yaratýyorsa gene mutsuz olabiliriz.

Ö.F.Hüsmüllü: Bazý filozoflar, “ahlâkî eylemlerin amacýnýn mutluluk olduðunu” söylemektedirler. Mesela Kant, “Mutlu olmak, bütün insanlar için geçerli ahlak yasalarýna uygun eylemlerde bulunmaktýr. “ diyor.

Oruç Baba: Felsefe, mutluluk konusunda filozoflarýn söylemleriyle doludur. Sizin de iþaret ettiðiniz gibi mutluluðu, ahlâkî eylemle açýklamaya çalýþanlar olduðu gibi, bilgiye ulaþmak, ölçülü davranmak, haz duyarak yaþamak, Tanrý’ya yönelmek olarak kabul edenler de vardýr.

Ö.F.Hüsmüllü: Bu kadar farklý görüþün ortaya atýlmasý mutluluðun tanýmýný da zorlaþtýrmýyor mu?

Oruç Baba: Ýllaki tüm insanlarýn kabulleneceði bir taným yapmak gerekmiyor. Felsefe’de doðru-yanlýþ diye bir þey söz konusu deðildir. Çünkü kime göre, neye göre doðru veya yanlýþ? Önemli olan iddialarýn doðruluðu yanlýþlýðý deðil, kendi içerisinde tutarlý olup olmadýðýdýr.

Ö.F. Hüsmüllü: Siz, bir insanýn gerçekten mutlu olabileceðine ve hatta ömrünün sonuna kadar mutlu yaþayabileceðine inanýyor musunuz?

Oruç Baba : Belki her aný için buna evet diyemem; ancak çoðunlukla mümkün olabilir.

Ö.F. Hüsmüllü: Kendini mutsuz hisseden insanlara basit bir mutluluk formülü verebilir misiniz?

Oruç Baba : Benim böyle bir becerim yok. Falcý olsaydým, moral verici yalanlarla karþýmdakini kandýrmaya çalýþýrdým. Varlýklý olsaydým maddi yokluklar nedeniyle hayatýndan memnun olmayanlara bir þeyler baðýþlardým. Ancak gene de geçici bir mutluluk olurdu bu.

Ö.F. Hüsmüllü: Sizce en büyük mutluluk nedir?

Oruç Baba : Var olmaktýr. Var olmanýn bilincine varmaktýr. Bir düþünsenize: Siz, ben ve onlar varýz. Þu koskocaman evrenin bir parçasýyýz. Evrene katýlmýþýz. Evren denilen bu bütünün içindeyiz. Diðer bütün var olanlarla iliþki içerisindeyiz. Var olan her þeyi kendimde, kendimi de var olan her þeyin içinde olduðunu bilmekten daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Kýsacasý ben evrenim; evren de ben…

Ö.F. Hüsmüllü: Hani bir þair “Sen mutluluðun resmini yapabilir misin?” diye soruyor ya; onun gibi bir þey mi?

Oruç Baba: Evet, aynen öyle:Gözlerinizi birkaç dakikalýðýna kapatýn ve evrenle olan bu içiçe iliþkinizi düþünün, bunu yaþayýn, yaþayýn ki “sen mutluluðun resmini yapabilir misin?” diye soran þaire de bir cevap vermiþ olun: “Belki tual üzerine mutluluðun resmini çizemem; ama zihnime evet!” Deyin.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler deðerli dost Levent bey
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
26 Aðustos 2011
Açýklamalarýnýz ve katkýnýz için çok teþekkür ediyorum.Þu ifadeniz bilhassa çok hoþuma gitti:"Eðer istediklerimize sahip olduðumuzda, amaçlarýmýza ulaþtýðýmýzda mut'lu oluyorsak, o zaman kýsaca diyebiliriz ki kendimiz olduðumuzda, özümüzdeki kiþi olduðumuzda, özgür olduðumuzda, biz biz olduðumuzda, kýsacasý hakkýyla varolduðumuzda mutluluk bu olmalý. " Gelecekte dünyada hiç mutsuz insan kalmamasý dileðiyle selam ve saygýlar...

:: Mut
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
26 Aðustos 2011
Mut: Bütün özlemlerin eksiksiz ve sürekli olarak yerine gelmesinden duyulan kývanç, kut, saadet.. Diyor internet sözlüðü. Sevgili Oruç Baba çok güzel ifade etmiþ aslýnda. Adamýn birinin dediði güzel bir laf vardý; Ýsteklerimiz içimizde yatan yeteneklerimizin bize elçileridir. Eðer istediklerimize sahip olduðumuzda, amaçlarýmýza ulaþtýðýmýzda mut'lu oluyorsak, o zaman kýsaca diyebiliriz ki kendimiz olduðumuzda, özümüzdeki kiþi olduðumuzda, özgür olduðumuzda, biz biz olduðumuzda, kýsacasý hakkýyla varolduðumuzda mutluluk bu olmalý. Huzur olmalý. O noktaya ulaþana kadar insanlýðýn daha bir fýrýn ekmek yemesi mi gerek? Bence evet, gerek. Maalesef evet. Mutluluk arayýþýna devam. Sevgi ve saygýlarýmla Ömer Bey. Kaleminize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Daire Ýçinde Bir Nokta Mýsýnýz,yoksa Sadece Bir Nokta Mýsýnýz?
Oruç Baba Ýle Bir Damla Sohbetleri - 2
Sen Gittikten Sonra
Oruç Baba"dan Aforizmalar - 16
Düþündüren Sözler - 98
Düþündüren Sözler - 97
Düþündüren Sözler - 96
Oruç Baba’dan Aforizmalar - 43
Oruç Baba"dan Aforizmalar - 18
Oruç Baba"dan Aforizmalar - 17

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Meczup Yakarýþý
Bu Dünyaya Veysel Olarak Geldi Âþýk Veysel Olarak da Gitti
Sevgili Ölüm Dost Muyuz?
Nasreddin Hoca Fýkralarýna Güler Misiniz?
Gidenlerden Son Kareler
Gülerken Göbek Çatlatan Çok Komik Temel Fýkralarý
Aþk Üzerine Kýkýr Kýkýr Fýkralar
Varoluþ ve Ölüm
Yüreðin Ýlâcý: Sevgi
Düþünen Kafalardan Düþündürücü Cevaplar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.