..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




20 Nisan 2012
23 Nisan Coþkusu ve Çocuklarýmýz  
M.NÝHAT MALKOÇ
Milli egemenlik, egemenliðin millete ait olduðu gerçeðini teslim etmektir. Halkýn görüþünün esas alýnmasýdýr. Halkýn seçtiklerine saygý duymaktýr. Kiþi ve zümre egemenliðini reddetmektir. Onun içindir ki milli egemenlik, monarþi ve oligarþiyle baðdaþmaz.


:BJBF:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Milli egemenlik, egemenliðin millete ait olduðu gerçeðini teslim etmektir. Halkýn görüþünün esas alýnmasýdýr. Halkýn seçtiklerine saygý duymaktýr. Kiþi ve zümre egemenliðini reddetmektir. Onun içindir ki milli egemenlik, monarþi ve oligarþiyle baðdaþmaz.

     Türkiye Cumhuriyetinin mimarý Atatürk, millî egemenliði ta Erzurum ve Sivas Kongrelerinde aklýna koymuþtu. Bunun ilk iþaretini “kuvayý milliyeyi amil ve irade-i milliyeyi hâkim (milli güçleri etken ve milli iradeyi egemen) kýlmak esastýr” diyerek vermiþti. Atatürk, Ankara’ya gelince ilk olarak bu konuyu gündeme getirerek þöyle demiþti:

“Bir millet, varlýðý ve haklarý için bütün kuvvetiyle, bütün fikri ve maddi güçleriyle alakadar olmazsa, bir millet kuvvetine dayanarak varlýðýný ve baðýmsýzlýðýný temin etmezse, þunun bunun oyuncaðý olmaktan kurtulamaz... Bu sebeple teþkilatýmýzda milli güçlerin etken ve milli iradenin egemen olmasý esasý kabul edilmiþtir. Bugün bütün cihanýn milletleri yalnýz bir egemenlik tanýrlar: Milli egemenlik...”

Osmanlý’nýn enkazýndan yepyeni ve dipdiri bir devlet çýkaran Atatürk, milletine inanýyor ve güveniyordu. Milletin seçeceði insanlarýn millî iradeyi yansýtacaðýný düþünüyordu. O, halkýn egemenliðinin yansýmasý olan cumhuriyeti benimsiyordu. Fakat bu iþler bir anda olabilecek iþler deðildi. Halkýn bir kýsmýnýn bu radikal karara direnmesi riski de vardý. Onun içindir ki Atatürk önce saltanatý kaldýrmýþ, halifeliðin kaldýrýlmasý iþini sonraya býrakmýþtý. Atatürk, saltanatýn kaldýrýlmasý görüþmelerinde þunlarý söyleyerek niyetini belirtmiþtir:

“Cihan tarihinde bir Cengiz, bir Selçuk, bir Osman devleti tesis eden ve bunlarýn hepsini hadiselerde tecrübe eyleyen Türk Milleti bu defa doðrudan doðruya kendi nam ve sýfatýnda bir devlet tesis ederek bütün felaketlerin karþýsýnda doðuþtan taþýdýðý kabiliyet ve kudretle yerini aldý. Millet, mukadderatýný doðrudan doðruya eline aldý ve milli saltanat ve egemenliði bir þahýsta deðil, bütün fertleri tarafýndan seçilmiþ vekillerinden meydana gelen bir yüce mecliste temsil etti. Ýþte o meclis, yüce Meclisi’nizdir.”

Bilindiði gibi TBMM, 23 Nisan 1920’de açýlmýþtý. O gün, günlerden Cumaydý. Bu bir tesadüf deðildi. Zira Cuma, Müslümanlarýn bayramý olan bir gündü. TBMM’yi açmaya karar verenler, Cumanýn bereketinden ve birleþtiriciliðinden istifade etmek amacýndaydý.

Zaman döndü dolaþtý, yine bir 23 Nisan’a daha eriþtik. Çocuklar bugün her zamankinden daha mutlu ve coþkulu… Atatürk’e her zamankinden daha minnettarlar. Çünkü onlara bu bayramý hediye eden Atatürk’e derin bir vefa duygusu içerisindeler.

     Bu millet zor dönemlerden geçerek bugünlere geldi. Þanlý milletimiz tarafýndan çok zor þartlarda emsali görülmemiþ bir var olma savaþý verildi. 23 Nisan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açýldýðý anlamlý bir gündür. Bu millet yaþadýkça cumhuriyet de, millî egemenlik de yaþayacak. Çocuklarýmýz bunun teminatýdýr. Türk çocuðu, istiklalini ve istikbalini canýndan aziz bilecektir. Çocuklarýmýz özgür ortamlarda büyüsün. Yüzleri hep gülsün yavrularýmýzýn… Bütün çocuklarýmýzýn 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramýný kutluyorum. Sözlerimi þair Behçet Kemal Çaðlar’ýn “Hürriyet Bayramýmýz” adlý þiiriyle bitirmek istiyorum:

“Ýnsan için hürriyet, ekmek gibi, su gibi,
Hürriyetsiz sürünmek, ölüm uykusu gibi...
Üç kýtada sayýsýz devlet kurmuþ Türklere,
Sömürge halký gibi kim bakacak boþ yere?
Birinci Cihan Harbi, çullanmýþ bütün cihan:
Türklük için en çetin, en karanlýk bir zaman...
Atatürk baþa geçip silkinince ansýzýn,
Türklük hakkýndan gelmiþ bin türlü imansýzýn,
Hür yaþamak azmini görürüz insanda biz,
Göðsümüz kabararak 23 Nisan'da biz.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kanunî Deyip de Geçme...
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Þampiyon Trabzonspor
40. Yýlda Trabzonspor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.