..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Birkan ASKAN




31 Aralýk 2002
Dökülen renkleri fotoðrafýn  
1952 Paris..

Birkan ASKAN


Yeni yýl heyecaný var caddelerde../Oldukça uzun zaman oldu sanýrým..bu kýsmýna gelmemiþtim þehrin../Yolu her iki taraftan saran aðaçlara gelinlik giydirmiþler../..


:BAIF:
Günce’den..(27)../Gamsýz hayat../Candan gecesi../kuytu yaralardan..

Hangi zaman deðil ki zaten../Bu durgunluðun verdiði bir özlem..yanýyor fenerleri dertsiz denizlerin.. /Gökyüzü ilk kez aðlamýyor buralara.. /Yapraklarýn rüzgara yalvarýþý ilk kez duyulmuyor../hangi hesabýn yorgunluðu bu../Dokunamadan.. okunamadan gözlerden../hangi aþk’ýn kahramaný içimizde yaralarýný saran.. /Bitecek elbette bu gecikmiþ mutluluk../güçsüz deðiliz gecelerin içinde../Candan geçiyor duvarlarýn suskunluðundan../ve tabiki huysuzum../düþündükçe seni../..

Günce’den..(28)../Yýlbaþý geliyor../yeni bir sene../belki de yalnýzca..

Belki de biz gidiyoruz anlamadan../Kimbilir../Hep geleni beklemek oldukça..gideni unutmak daha kolayken..Yýlbaþý geliyor..2002+1 ya da 2000+3..hangisi telaffuz kaldýrýrsa..Bindokuzyüz’lü senelerin sonundan kanatlanýp..yaþayabilmenin..en azýndan yeni bir yýlý daha görebilmenin verdiði heyecanla../Bakýyorum da herþey ayný.. /herþey deðiþirken..daha da yalnýz kalýyor insan../biten tüm heyecanlarýn sonunda.. daha da alýþýyor gündelik koþturmacaya../Yeniden acýlar..yeniden mutluluklar.. /yeniden herþey../Hiçbirþey kadar..Ben bunlarý sana neden yazýyorum ki../Nasýl olsa zamaný gelince sen anlayacaksýn../sana tutunan kelimelerimin daðýnýklýðýndan../Olaðan bir hazýrlýk yok evde../ve sanýrým belki de daha erken bu heyecan için../ya da çoktan geç kaldým ben bunlarý sana yazmaya..

Günce’den..(29)../Nedensiz sorular../Nedenli cevaplar../Aynalar..

‘Neden’ diye yazýyordu önümdeki mektupta../Kelimeler dalgýn bir þekilde susuyordu karþýmda.. Çok mu dertsizim sanki../Çok mu yorgun yoksa..Ne yazmam gerektiði konusunda düþtüðüm ikilemde../cevaplar gecenin sessizliðini buldu.. Aynama vuran ýþýktan, seçmeye çalýþtýðým bir baþlangýçtý gözlerin..Gitse de bir parça içimden, yaðmur kuþlarý../Kaybetse de yolunu yüzümün bir parçasý.. Kaçmaya vakit bulamayan bir sevdanýn kollarýnda..nasýlda savruluyoruz mevsimden.. /bunu görmese de, anlýyor insan..Kelimeler aðýr geliyor aþk’a.. dokunmadan.. Belki de tüm bu olanlara sebep..uzayan geceler../Neden olmasýn..

Günce’den..(30)../Biri dolaþýyor bahçede../sesini çalýyor gecenin..

Kar yaðdýðýnda../Daha bir sessiz þimdi ortalýk../Iþýklarýn giremediði bir alanda.. Birþeyler hareket ediyor../Görünmemesi bu kadar korkutur mu yalnýzlýðý.. /Yankýsý ile daha da dikkat gerektiren bir bekleyiþ sarýyor zamaný../Suskunum../Hiç vakitsizce../O kadar üþendiðim halde..gecenin üzerine kartopu yuvarlýyorum../ve dinliyorum bir müddet../biraz suskunluk../Yine ayný ses../Yerdeki kar parçalarýnýn yüzünde dans edercesine../hareketine devam ediyor../Gecenin ayaklarý..

Günce’den..(31)../Paul Celan../dökülen renkleri fotoðrafýn../Paris...

Odama çeki düzen vermeye kalkýyorum../becerebildiðim bir iþ deðil ama.. herneyse..En son ne zaman yerli yerine oturduðu konusunda bir fikrim olmadý hiç../Olmayacakta../Yere düþen bir fotoðrafa takýlýyor gözlerim../Siyah ve beyaz.. /Hemen kendini belli ediyor..Bakýyorum../1952 Paris../fotoðraf baskýsý alýnmýþ iki insan../Paul ile Gisele../Ne kadar mutlular kendilerini sýnýrlayan bu karede../Çok þeyi beraber yitirmenin acýsýný saklarcasýna..Suskunluk onlar içinde geçerli bir nedenmiþ gibi../Nedense karþýma çýktýlar yeniden../Daðýnýklýðýmý örtbas etmeye çalýþýrken../Birilerine yakalanmam gerektiðinden dolayý olabilir mi../Sanmam.. Paul’un gözlerinde gizemli bir gülümseyiþ..Gisele onu desteklercesine heyecanlý../ Mevsim kýþ../ve onlara karþý son utanýþým../bu gece..

Günce’den..(32)../Uzun cümleler../kýsa efektler../yarým jenerikler..

Bugün uzun cümleler kurmayacaðým sana../Bu konuda kendimden söz aldým../ daha çok kýsa../Bir yandan duyduðum çocuk seslerinin peþine takýlýyorum../ Bir toparlanma aþamasý../Bir daðýlýþýn, jenerikten kaldýrýlýþý gibi../kýsaca../kelimeleri sayýyorum masamda../biri yerinde yok../sen..

Günce’den..(33)../Caddeler bomboþ deðil../bu ýþýklar../yollarýn makyajý..

Yeni yýl heyecaný var caddelerde../Oldukça uzun zaman oldu sanýrým..bu kýsmýna gelmemiþtim þehrin../Yolu her iki taraftan saran aðaçlara gelinlik giydirmiþler../Iþýl ýþýl bir hava var yaðan kar altýnda../Caddenin müdavimi olan lambalar biraz kýskanýr gibi olmuþ../Kimisi kapatmýþ gözlerini geceye çoktan../farkýna varýlmamak bu olsa gerek../farkedilmeden gitmeyi bilememek..



Günce’den..(34)../Yatsý okundu mu../Okunmadý../Okundu mu../Okundu..

Büyükannem beni sayýklýyor merdiven baþýndan../ne oldu büyükanne../Yatsý okundu mu../Okunmadý daha../Elinde takvim yapraðý ile geziyor../Bir yandan da gözlerime takýlmýyor deðil../Bir aþaðý, bir yukarý..Bir on dakika geçiyor geçmiyor.. /Pek farkýnda deðilim sanýrým../Yatsý okundu mu../Okunmadý daha../Bütün bir günü böyle geçireceðiz sanýrým yatsýya kadar../Elindeki takvim yapraðýnýn da, hamurlaþmasý an meselesi durumu var../Bense sana yazýyorum, en azýndan yazmaya çalýþýyorum../Pencerede akþamýn sessizliði..Bir iki aracýn, farlarý geçen uzaktan../Birazdan seni ne kadar özlediðimi yazacaðým../Merdivenden bir ses.. /Yatsý okundu mu../Okunmadý büyükanne../Sanýrým Yatsý’dan sonra../tekrar doðacaðým..

Günce’den..(35)../Melih Cevdet../Memet Fuat../ve saklananlar..

Alt yazý geçiyordu televizyonda../Zorda olsa farkettim../Melih Cevdet aramýzdan ayrýldý../Hiçbirþey düþünemediðimi hatýrlýyorum../Hayýr çok sevdiðim bir insan, deðildi belki de ama../sevdiðim bir yazar ve þair’di../garipti..En az Orhan Veli, en az diðer garipçiler kadar../Unutuldu hemen../Birkaç anma ve hayatýný anlatan yazý dýþýnda../Ýnsan ölmeden, hatýrlanmýyormuþ../Ardýndan Memet Fuat koþturdu.. /neden beni almadan gidiyorsunuz..dercesine..bu oyun dolu sahnesinde hiç hesapsýz.. /býrakýlan dünyadan..Ve daha kimbilir, kimler ayrýlýyor../Kimseye duyurmadan.. /Bu yüzden kapalýyým bu gece../Bütün suskunluklara..Bütün kelimelere../Bütün þarkýlara../her gidenin..içimde býraktýklarýndan..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geldigim Yerden
Kendimi elde ettiðim gün
Herþey benim yüzümden../deðil..
Sevdanýn yüreðine dair düþünceler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur
Daha saklý bir yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.