..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > ömer akþahan




27 Ocak 2003
Kelebek  
ömer akþahan
„- Kim o?“, diye seslendi. Sesi titrekti. Günlerdir süren bir gerginliðin ardýndan ilk kez kapýsý çalýnýyordu


:AIAJ:
Ömer AKÞAHAN

„- Kim o?“, diye seslendi. Sesi titrekti. Günlerdir süren bir gerginliðin ardýndan ilk kez kapýsý çalýnýyordu. Gözetleme deliðinden dýþarýsý iyi fark edilmiyordu. Yanýt gelmeyince soruyu endiþeyle yineledi. Tedirginliði giderek artýyordu. Hay aksi þeytan!, diye geçirdi içinden. Kim olabilirdi? Aslýnda bir beklediði yoktu. Bu kente henüz yeni taþýnmýþtý. Onu tanýyacak birinin çýkmasýný beklemiyordu. Kapýyý açmaya çalýþtýðý an, karaltý bir anda yok oldu. Bir halüsünasyon olabilirdi. Uzun yýllar yaþadýðý kenti düþündü. Þimdi çok geride kalsa da, orada yaþadýklarýnýn etkisi uzun süreceðe benziyordu. O güne deðin hep bir þey peþinde koþtuðunu biliyor fakat adýný bir türlü koyamýyordu. Belki yeni yaþamý ona bu gerçeði gösterebilirdi.

O gün, sonbaharda az rastlanan güzellikte aydýnlýk bir gündü. Geldiðinden beri süren bulut altý onu bunaltmýþtý. Bu güneþ, büyük bir deðiþimin ilk habercisi gibiydi. Halbuki kendi ülkesinin güneþi ne kadar da yakýcýydý, insanlarý gibi. Orada her þey aþýrýydý. Aþklar, kavgalar, trafik, politika hep ölümcüldü. Aþýklar birbirini, politikacýlar birbirini, trafikte insanlar birbirini yok etmenin peþindeydi. Ýnsanlar hýrs çukurunda sürekli itiþip duruyorlardý. Ruhunda yýllarýn oluþturduðu duygularla ve kozasýný ören bir ipek böceði kararlýlýðýnda, yaþamýný yeniden düzenlemek zorundaydý.

On yaþýndaydý. Okul çýkýþýnda bakkal dükkanýna uðramýþ, aðabeyinin olmadýðýný fark edince kasadan bir lira almýþtý. O gün aklýna koyduðu fikri gerçekleþtirmek istiyordu. Komþu kentte oturan yeðenini çoktandýr görmemiþti. Doðru araba duraðýna gitti. Sýradaki arabaya binerken birisinin ters bir sorusuyla karþýlaþmamaya çalýþtý. Aksi durumda tüm planýnýn altüst olabileceðini düþünüyordu. Bu, onun ilk kaçýþýydý. Gidiþini neden annesine söylemediðini bugün de bilmiyordu. Acaba „kaçýþ“ýn genlerle bir iliþkisi olabilir mi? diye sorsa da, bilimsel bir yanýt bulamamýþtý. O gün aðabeyinin neden ve niçin geldiðine dair sorduðu sorularýna kaçamak yanýtlar vermiþti. Ayný yaþtaki yeðeninin teþvikiyle gece yengesine bildirmeden sinemaya gitmiþlerdi. Sinema dönüþünde onlarý bekleyen sürpriz dayaðýn ardýndan, tedirgin bir gece geçirmiþti.

Olayýn öteki cephesindeyse, ayrý bir dram yaþanmaktaydý. Tüm aile seferber olmuþ, yaramaz ufaklýk her yerde araþtýrýlmýþ, ancak çabalar boþa çýkmýþtý. Son umut olarak, aðabeyine gidebileceði düþünülmüþtü. Telefon yokluðuysa aramayý daha da zorlaþtýrmýþtý. Ertesi gün babasýnýn gür sesini kapýda duyunca, büyük bir korku içine düþmüþtü. Titreyerek cipin arkasýna bindi. Tüm dikkatini babasýnýn üzerinde yoðunlaþtýrmýþtý. Eve önde o, arkada da babasý girmiþlerdi. Mahallenin meraklý komþularý evde toplanmýþ, dikkatli gözlerle babaya bakýyorlardý. „Getirin onu, bacaklarýndan aðaca asacaðým!“ diye baðýrýyordu, babasý. Bu sesle ürken komþu kadýnlar ýsrarla yalvarmaya baþlamýþlar ve sonunda babayý bu düþüncesinden vazgeçirmiþlerdi. Böylece ufaklýðýn ilk kaçýþý kazasýz belasýz, mutlu sonla bitmiþti.

Yaþamýn kendisi aslýnda bir kaçýþ deðil miydi? Herkes, bir ölçüde kaçmýyor muydu? Mecnun Leyla’dan, Ferhat da Þirin’den kaçmamýþ mýydý? Büyük aþklar ancak bu kaçýþ sayesinde olmuyor muydu? Acýlar, fýrtýnalar ve büyük deðiþimlerle geçen yaþamýný irdeliyordu. Kendi ipini çekmeye çalýþan idam mahkumunun ruhunda patlayan duygu seli karþýsýndaki çaresizliðini kendi içinde duyumsuyordu. Yaþadýðý derin yalnýzlýðýn günün birinde bir þekilde patlak vereceðini biliyordu.

O ýlýk sonbahar günü nöbet tuttuðu bayan meslektaþýyla her zaman kontrol ettikleri güzergâhlara uðrayýp geçiyorlardý. Bisiklet park yerinde her zaman olduðu gibi kimse yoktu. Ancak pencere kenarýndan geçerken uçma becerisini kaybetmiþ bir kelebeði fark ettiler. Arkadaþý merakla kelebeðe bakarken, o, uyuþuk kelebeði eline almýþ ve iki parmaðýnýn arasýnda ezivermiþti; ülkesinin yollarýnda, yatak odalarýnda ve sokaklarýnda masumane, nedensiz öldürülen insanlar gibi! Nöbet arkadaþý bir kelebeðin hiçbir neden olmaksýzýn yok ediliþi karþýsýnda büyük bir panikle öyle bir bakýþ fýrlatmýþtý ki, o an, kendisini on kiþiyi katletmiþ biri gibi hissetmiþ ve utancýndan yüzü kýzarmýþtý.

Yýllar süren bir kaçýþýn ardýndan sonunda yakayý ele vermiþti. Artýk bir kelebek katili olarak yaþamak zorundaydý! Ve yüreði, o kelebeðe mezar olmuþtu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þifremi Unuttum!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.