..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > ömer akþahan




27 Ocak 2003
Ev Ödevleri  
ömer akþahan
..ev ödevlerinin çok sayýda baþka iþlevi vardýr. Öðrenciler bir konu üzerinde yoðunlaþmayý ve bir soruyu kendi baþýna çözmeyi öðrenirler.


:BEHD:
Derleyen: Ömer Akþahan

Ev ödevleri gerekli midir? Genellikle veliler ev ödevlerini çocuklarýn sessiz ve sakin olmalarýný saðlama konusunda iyi bir uðraþ olarak görmektedirler. Ancak ev ödevlerinin çok sayýda baþka iþlevi vardýr. Öðrenciler bir konu üzerinde yoðunlaþmayý ve bir soruyu kendi baþýna çözmeyi öðrenirler. Öðretmen de konunun öðrenilip öðrenilmediðini ve nelerde zorluk çekildiðini tespit edebilir.

ÇOCUÐUMA EV ÖDEVLERÝNDE YARDIM EDEYÝM MÝ?

Mümkün olduðunca hayýr! Çünkü okulda sizin deðil, çocuðunuzun baþarýsý deðerlendirilecektir. Doðal olarak çocuðunuzun baþkalarýndan geride kalmasýný istemiyorsunuz; ancak sadece özellikle kendisi istediðinde ve sizin yardýmýnýz olmadan yapmayacaðýný veya konsantre olamadýðýný hissettiðinizde yardým etmelisiniz. Çocuðunuza, hangi sorularý çözmesi gerektiðini kendisine anlattýrýnýz ve kesinlikle bunun tersini yapmayýnýz. Ayrýca ödevlerin hangi sýrayla yapýlacaðýný onunla konuþun. Gerektiðinde size baþvurabilmesi için yakýnýnda bulunun, ama mümkün olduðunca çocuðunuzun kendi baþýna çalýþmasýný saðlayýn. Böylece konsantre olmayý daha iyi öðrenir. Ýlk yazý yazma denemeleri, eðri büðrü de olsa ve sevinç çýðlýklarý gerektirecek bir durum olmasa da, onu övmeyi ihmal etmemelisiniz. Bununla, çocuðunuzun kendine güvenmesini teþvik etmiþ olur ve tereddütlerini önlersiniz.

EV ÖDEVLERÝNE NE KADAR ZAMAN AYIRMALI?

Çocuklarýn özellikle okulun baþlangýç zamanlarýnda, hoplamak zýplamak ve oynamak için çok zamana ihtiyaçlarý vardýr. Ayrýca okul dönüþü rahatlamak ve dinlenmek için yeterince zamanlarý olmasý gerekir. Çünkü o günün bütün yeniliklerinin önce hazmedilmesi gerekir. Bu nedenle ev ödevleri öðle yemeðinden hemen sonra yapýlmamalý ve ilk zamanlarda da yarým saatten fazla zaman almamalýdýr. Bu süre, zamanla ödev konularýnýn zorluk derecesi ile kendiliðinden artacaktýr.

Ev ödevlerinin yapýlmasý için uygun zamaný, çocuðunuzla birlikte belirlemeniz daha iyi olur. Çocuðunuz ev ödevi olmadýðýný söylese bile, öngörülen süre okul çalýþmalarý ile deðerlendi-rilmelidir. Böylece ev ödevlerini yapmak, zamanla çocuðunuzun günlük yaþamýnda sabit bir yer edinmiþ olur. Çocuðunuz siz söylemeden ev ödevlerini yapmaya alýþmalýdýr. Çocuðunuz ev ödevlerini yapacak olsa da olmasa da, bundan kendisinin sorumlu olduðunu en baþtan bilmesi gerekir.

EV ÖDEVLERÝYLE ÝLGÝLÝ SORUNLAR

Baþlangýçta ödevler büyük bir istekle yapýlmakta ve anne babaya gösterilmektedir. Ancak bu durum bir süre sonra deðiþebilir. Bu aþamada çocuðunuzu motive etmelisiniz. Aceleci tepkiler göstermemelisiniz. Her sorunun birden fazla nedeni vardýr. Kendinize þu sorularý sormalýsýnýz: Çocuðunuzun sevincini baþlangýçta yeterince teþvik ettiniz mi? Ýlgisini ve gayretini yeterince övdünüz mü? Ev ödevlerini yapmakta zorlanýyor mu? Birden fazla derste mi zorluk çekiyor? Her çocuðun farklý ilgi ve eðilimleri vardýr. Sizin çocuðunuz hangi konularda istekle çalýþýyor? Eðer bu sorularý sormaya baþlamýþsanýz, çocuðunuza yardýmcý olma konusunda doðru yoldasýnýz demektir.

Eðer çocuðunuz isteksizse, sürekli yardým istiyorsa ve ödevlerini tek baþýna yapacak durumda deðilse, bunun mutlaka nedenleri vardýr. Bu durumda öðretmenle görüþmeniz yararlý olur. Kendisine güvenmemesi ve becerememekten korkmasý gibi nedenler olabilir. Eðer sorun, sadece çocuðunuzun öðrenmede zorlanmasý ise, yapabileceðiniz bazý þeyler vardýr. Örneðin: Çocuðunuzla yazma ve hesap yapmayý öðrenebileceði oyuncak temin ediniz. Çocuðunuzla birlikte kitaplar okuyun ve sonrasýnda bunlar hakkýnda onunla konuþun.

Eðer çocuðunuz ev ödevlerini sürekli unutuyorsa hatýrlamasýný deðiþik yöntemlerle destekleyebilirsiniz. Okulda gününün nasýl geçtiðini ve neler yaptýðýný ilgili ve sakin olarak sorunuz. Okulda iþlenmiþ konularý beraberce gözden geçirebilirsiniz. Yeni kitaplarýna göstereceðiniz ilgi ve içerikleri hakkýnda konuþmanýz onu motive edebilir. Kendi baþýna düþünme ve davranma konusunda çocuðunuzu destekleyin.

Ödevlerini itinalý bir þekilde yapmýyor veya çokça küçük hatalar yapýyorsa, aklý baþka þeylerde olabilir. Belki dýþarýda oynayan arkadaþlarýnýn yanýna çýkmak istiyor olabilir. Örneðin, böyle bir durumda ona þunu söyleyebilirsiniz: “Sen bugün hesaplamalarda çokça hatalar yapýyorsun, bunu hiç anlayamadým. Dün yaðmur yaðdýðýnda ve dýþarý çýkmak istemediðinde, her þey çok daha iyi oluyordu. Þimdi biraz daha dikkatli olursan dýþarýya da daha erken çýkabilirsin.“

Veya çocuðunuzun yazma konusunda çok daha ilerlemiþ olmasý gerektiðini düþünüyorsanýz;
“Bak, ne kadar güzel okuyabiliyorsun. Bu dikkatlice bakmandan ve kendine zaman tanýmandan oluyor. Yazarken de böyle yaparsan daha kolay olur ve daha az yanlýþ yaparsýn.“ deyin. Çocuðunuzu övmek için fýrsatlarý deðerlendirin. Ancak bunda aþýrýya kaçmayýn. Hem övgünün hem de yerginin her zaman bir nedeni olmalýdýr. Tüm önlemlere raðmen günlük ödevlerini yapmasý konusunda sürekli tartýþmalar yaþanýyorsa, onu kendisi için çok önemli bir þeyden mahrum býrakmak olumlu sonuçlar verebilir. Örneðin, televizyondaki bir çocuk programý veya arkadaþlarýyla kararlaþtýrdýðý bir oyunu yasaklamak gibi. Bu konuda ölçülü olmak gerekir. Ceza amacýna ulaþtýðýnda ve ödev yapýldýðýnda yasak hemen kaldýrýlmalýdýr.

Aldýðýnýz tüm önlemlerin bir yararý olmuyorsa, okul rehberlik servisine baþvurmanýzýn zamaný gelmiþ demektir. Okul yönetimleri size bu konuda gereken ilgi ve yardýmý göstereceklerdir. .../...






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk eðitimi ve yetiþtirilmesi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Ödemiþ Üç Eylül Parký Ýle Londra Hyde Park

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemiþli Güzide Bestekar Kasým Ýnaltekin (*)
Nietzsche Aðladýðýnda
Mustafa Erdal
Goethe Der ki...
Öðrenci Notu Üzerine...
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Ben Ýstediðim Sürece Yaþarým!
Öðrenci Odaklý Eðitim
Safranbolu"ya Aþýk Olmak...
Eðitimde Yeni Yapýlanmaya Gidilirken...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.