..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > ömer akþahan




23 Mayýs 2004
Eðitimde Yeni Yapýlanmaya Gidilirken...  
ömer akþahan
Esasen bu raporda deðinilen sorunlar elbette yalnýzca adý geçen ile özel sorunlar olmadýðýný her okur kendi bölgesinde yaþadýklarýna bakarak kolayca anlayabilir.


:BEJE:
Ömer AKÞAHAN

2001 yýlýna ait Adýyaman Ýl Milli Eðitim Müdürlüðünün eðitim raporunu sizlere fazla bir yoruma gerek kalmaksýzýn sunuyorum.
Esasen bu raporda deðinilen sorunlar elbette yalnýzca adý geçen ile özel sorunlar olmadýðýný her okur kendi bölgesinde yaþadýklarýna bakarak kolayca anlayabilir.
Bu arada Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerimizde yaþayanlarýn makus talihinin elbette dönmesi hepimizin dileðidir. Ancak unutulmamasý gereken bir nokta da, batý bölgelerinde kendi içinde hâlâ "doðu"yu yaþayan yörelerimiz, yani unutulmuþlarýmýzýn olduðu da lütfen unutulmasýn...

ADIYAMAN 2001 RAPORU

1. Okul öncesi eðitimin yaygýn olmamasý.
Öneri: Okul öncesi eðitimin yaygýnlaþtýrýlmasý için gerekli alt yapýnýn saðlanmasý ve yeterli sayýda öðretmenin görevlendirilmesi.
2. Sýnýf geçmenin önörüldüðü eðitim sistemimizin, öðrenci açýsýndan derslerde baþarý beklemeden çok, amaç olarak bir üst sýnýfa geçmeyi hedeflemeleri ve bu yüzden de öðrencilerin ilköðretim 8.sýnýfa hazýrlýksýz gelmeleri.
Öneri: Öðrencilerin sýnýf baþarýlarýnýn bir üst öðrenime geçiþte ve meslek hayatýnda avantajlar saðlayacak düzenlemelerin gerçekleþtirilmesi.
3. Adýyaman ilinde stajyer öðretmen sayýsýnýn ve mevcut öðretmen sirkülasyonunun fazla olmasý.
Öneri: a) Yeterli öðretmen atamasý yapýlamayan illere Sözleþmeli Öðretmen alma imkaný saðlanmasý,
b) Yeterli öðretmen atmasý yapýlamayan illerde görev yapacak öðretmenlerin özlük haklarýný iyileþtirecek ve ekonomik teþvik saðlayacak düzenlemerin yapýlmasý.
4. Motivasyon ve dikkat eksikliði.
Öneri: a) Öðrencilerde sýnav bilincinin oluþturulmasý ve sýnav uygulamalarýnýn öðrencinin ileriki hayatýnda saðlayacaðý yararlarýn anlatýlmasý,
     b) Baþarý Deðerlendirme Sýnavlarý Sonuçlarýnýn öðrenci baþarýsýnda etkin rol oynayabilecek konuma getirilmesi.
5. Öðrencilerin Türkçe'yi iyi kullanamamalarý.
Öneri: a) Bu bölgede görev yapan öðretmenlerin ilk okuma-yazma ve Türkçe öðretimi konularýnda uzmanlaþacak düzeyde hizmet içi eðitime tabi tutulmalarý.
     b) Bu bölgedeki öðrencilerin ve halkýn Türkçe'yi düzgün konuþmalarýný saðlamaya yönelik, ulusal-yerel televizyon ve radyolara, ilgi çekici programlar hazýrlatýlmasý.
6. Okuma alýþkanlýðýnýn olmayýþý.
Öneri: a) Okullar bünyesinde kütüphanelerin oluþturulmasý ve yeterli sayýda kitap saðlanmasý,
     b) Bakanlýðýmýzca her sýnýfa en az bir gazete alabilecek ödeneðin saðlanmasý.
7. Branþ öðretmenlerinin sayýsýnýn yetersiz olmasý.
Öneri: a) Yeterli sayýda öðretmen atanamayan illere ihityaç duyulan alanlarda, sözleþmeli branþ öðretmeni çalýþtýrma imkaný verilmesi,
     b) Yeterli öðretmen atamasý yapýlamayan illerde görev yapacak öðretmenlerin özlük haklarýný iyileþtirecek ve ekonomik teþvik saðlayacak düzenlemelerin yapýlmasý.
8. Öðrenci-Veli-Okul iliþkisinin zayýflýðý ve ilgisizliðini öðrenci üzerindeki olumsuz etkisi.
Öneri: a) Veli Toplantýlarýnýn eðitim-öðretim yýlý içerisinde daha fazla sýklýkla yapýlmasý zorunluluðu getirilmesi,
     b) Okullarýn normal öðretim yapmasýný saðlayacak önlemlerin alýnmasý,
     c) Öðrencilerin okulda daha fazla kalmalarýný ve benimsemelerini saðlayacak sosyal, kütürel ve sportif alanlarýn oluþturulmasý.
9. Öðrencilerde test tekniðinin zayýf olmasý.
     a) Okullarda uygulanan sýnav yöntemlerinin test uygulamalarýna dönüþtürülmesi,
     b) Bakanlýðýmýzýn okullarýn baðýmsýz olarak sýk aralýklarla "Seviye Tespit Sýnavlarý" uygulamalarýný zorunlu kýlmasý,
     c) Test hazýrlama ve uygulama konularýnda, öðretmenlerin hizmet içi eðitime alýnmasý.
10. Okullarda yeterince ders araç ve gereçlerinin bulunmayýþý, kaynaðýn olmayýþý, laboratuvarlarýn yetersizliði ve etkin kullanýlmamasý.
Öneri: Laboratuvarý olan okullarýn, laboratuvarlarý daha etkin kullanmalarýný saðlamak amacýyla gerekli donanýmýn bakanlýðýmýzca ve yerel imkanlarla saðlanmasý.
11. Öðretmenlerin ders araç gereçlerini kullanmayý bilmemeleri.
Öneri: Öðretmenlerin ders araç-gereç ve laboratuvar donanýmýný daha verimli kullanabilmeleri için hizmet içi eðitime tabi tutulmalarý.
12. Öðrencilerin okul sonrasý çalýþma ortamlarýnýn olmayýþý.
Öneri: Öðrencilerin, okul sonrasý, tatil dönemlerinde okullarýný daha verimli kullanabilmeleri için dersliklerin "Etüt Merkezi" haline dönüþtürülmesi ve öðrencilere rehberlik yapacak ücretli belletici öðretmen verilmesinin saðlanmasý.
13. Sosyo-ekonomik durumun düþük olmasýnda kaynaklanan olumsuzluklarýn öðrencileri doðrudan etkilemesi.
Öneri: Öðrencilerin ekonomik imkansýzlýklardan doðrudan etkilenmelerini engellemek amacýyla, ilköðretim çaðýndaki tüm öðrencilere okul giysisi, yiyecek ve kýrtasiye yardýmý yapýlmasý (Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýnýn bu yönde organize edilmesi)
14. Rehberlik hizmetinin bulunmayýþý.
Öneri: a) Norm kadro yönetmeliðine uygun olarak Rehber öðretmen açýðýnýn kapatýlmasý,
     b) Rehberlik hizmetlerinin okullarda artýrýlmasý için okul yönetimlerince gerekli tedbirlerin alýnmasý ve olumlu yaklaþýmlarýn sergilenmesi.
15. Matematik dersinde müfredatýn yoðun olmasýndan dolayý gerekli tekrarýn yapýlamamasý, ders saati sayýsýnýn az olmasý.
Öneri: Müfredat programlarýnýn düzenlenmesi ve ders saatlerinin artýrýlmasý.
16. Öðrencilerin derslere olan ilgisizliði.
Öneri: a) Öðrencilerin derslere olan ilgisizliklerinin giderilmesi için öðretmenler motivasyonla ilgili hizmet içi eðitim kurslarýnýn düzenlenmesi,
     b) Öðrenci merkezli öðretim yöntem ve tekniklerinin yaygýn bir þekilde kullanýlmasýný saðlayacak önlemlerin alýnmasý,
     c) öðrencilerin ders iþleniþi sýrasýnda, daha fazla duyularýna hitap edecek gör-iþit araçalarýnýn kullanýlmasýnýn saðlanmasý.
17. Okul kütüphanelerinde yeterli sayýda kitap bulunmamasý ve kütüphanelerin iþlevsizliði.
Öneri: a) Okul kütüphanelerinin zenginleþtirilmesi için "Kitap Toplama Kampanyalarý" düzenlenmesi,
     b) Okul Aile Birliði toplantýlarýnda konu gündeme getirilip, veli katkýlarýnýn saðlanmasý.
18. Sýnýf mevcutlarýnýn kalabalýk olmasý.
Öneri: Bakanlýðýmýzýn "Çaðý Yakalama 2000" projesine uygun olarak 30 öðrenci mevcutlu sýnýflarýn ve normal öðretim yapan okullarýn oluþturulmasý için gerekli yatýrýmlarýn yapýlmasý.
::/::





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öðrenci Notu Üzerine...
Öðrenci Odaklý Eðitim
Öðrenci Baþarýsýzlýðýnda Yönetimin Yeri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemiþli Güzide Bestekar Kasým Ýnaltekin (*)
Nietzsche Aðladýðýnda
Mustafa Erdal
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Goethe Der ki...
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Ben Ýstediðim Sürece Yaþarým!
Ödemiþ Üç Eylül Parký Ýle Londra Hyde Park
Safranbolu"ya Aþýk Olmak...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.