..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiğinden, dünyada bulunduğundan, dünyadan gideceğinden hoşnut olan bir kimse görmedim. -Namık Kemal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Eğitim > ömer akşahan




23 Mayıs 2004
Eğitimde Yeni Yapılanmaya Gidilirken...  
ömer akşahan
Esasen bu raporda değinilen sorunlar elbette yalnızca adı geçen ile özel sorunlar olmadığını her okur kendi bölgesinde yaşadıklarına bakarak kolayca anlayabilir.


:BEIH:
Ömer AKŞAHAN

2001 yılına ait Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitim raporunu sizlere fazla bir yoruma gerek kalmaksızın sunuyorum.
Esasen bu raporda değinilen sorunlar elbette yalnızca adı geçen ile özel sorunlar olmadığını her okur kendi bölgesinde yaşadıklarına bakarak kolayca anlayabilir.
Bu arada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yaşayanların makus talihinin elbette dönmesi hepimizin dileğidir. Ancak unutulmaması gereken bir nokta da, batı bölgelerinde kendi içinde hâlâ "doğu"yu yaşayan yörelerimiz, yani unutulmuşlarımızın olduğu da lütfen unutulmasın...

ADIYAMAN 2001 RAPORU

1. Okul öncesi eğitimin yaygın olmaması.
Öneri: Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için gerekli alt yapının sağlanması ve yeterli sayıda öğretmenin görevlendirilmesi.
2. Sınıf geçmenin önörüldüğü eğitim sistemimizin, öğrenci açısından derslerde başarı beklemeden çok, amaç olarak bir üst sınıfa geçmeyi hedeflemeleri ve bu yüzden de öğrencilerin ilköğretim 8.sınıfa hazırlıksız gelmeleri.
Öneri: Öğrencilerin sınıf başarılarının bir üst öğrenime geçişte ve meslek hayatında avantajlar sağlayacak düzenlemelerin gerçekleştirilmesi.
3. Adıyaman ilinde stajyer öğretmen sayısının ve mevcut öğretmen sirkülasyonunun fazla olması.
Öneri: a) Yeterli öğretmen ataması yapılamayan illere Sözleşmeli Öğretmen alma imkanı sağlanması,
b) Yeterli öğretmen atması yapılamayan illerde görev yapacak öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirecek ve ekonomik teşvik sağlayacak düzenlemerin yapılması.
4. Motivasyon ve dikkat eksikliği.
Öneri: a) Öğrencilerde sınav bilincinin oluşturulması ve sınav uygulamalarının öğrencinin ileriki hayatında sağlayacağı yararların anlatılması,
     b) Başarı Değerlendirme Sınavları Sonuçlarının öğrenci başarısında etkin rol oynayabilecek konuma getirilmesi.
5. Öğrencilerin Türkçe'yi iyi kullanamamaları.
Öneri: a) Bu bölgede görev yapan öğretmenlerin ilk okuma-yazma ve Türkçe öğretimi konularında uzmanlaşacak düzeyde hizmet içi eğitime tabi tutulmaları.
     b) Bu bölgedeki öğrencilerin ve halkın Türkçe'yi düzgün konuşmalarını sağlamaya yönelik, ulusal-yerel televizyon ve radyolara, ilgi çekici programlar hazırlatılması.
6. Okuma alışkanlığının olmayışı.
Öneri: a) Okullar bünyesinde kütüphanelerin oluşturulması ve yeterli sayıda kitap sağlanması,
     b) Bakanlığımızca her sınıfa en az bir gazete alabilecek ödeneğin sağlanması.
7. Branş öğretmenlerinin sayısının yetersiz olması.
Öneri: a) Yeterli sayıda öğretmen atanamayan illere ihityaç duyulan alanlarda, sözleşmeli branş öğretmeni çalıştırma imkanı verilmesi,
     b) Yeterli öğretmen ataması yapılamayan illerde görev yapacak öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirecek ve ekonomik teşvik sağlayacak düzenlemelerin yapılması.
8. Öğrenci-Veli-Okul ilişkisinin zayıflığı ve ilgisizliğini öğrenci üzerindeki olumsuz etkisi.
Öneri: a) Veli Toplantılarının eğitim-öğretim yılı içerisinde daha fazla sıklıkla yapılması zorunluluğu getirilmesi,
     b) Okulların normal öğretim yapmasını sağlayacak önlemlerin alınması,
     c) Öğrencilerin okulda daha fazla kalmalarını ve benimsemelerini sağlayacak sosyal, kütürel ve sportif alanların oluşturulması.
9. Öğrencilerde test tekniğinin zayıf olması.
     a) Okullarda uygulanan sınav yöntemlerinin test uygulamalarına dönüştürülmesi,
     b) Bakanlığımızın okulların bağımsız olarak sık aralıklarla "Seviye Tespit Sınavları" uygulamalarını zorunlu kılması,
     c) Test hazırlama ve uygulama konularında, öğretmenlerin hizmet içi eğitime alınması.
10. Okullarda yeterince ders araç ve gereçlerinin bulunmayışı, kaynağın olmayışı, laboratuvarların yetersizliği ve etkin kullanılmaması.
Öneri: Laboratuvarı olan okulların, laboratuvarları daha etkin kullanmalarını sağlamak amacıyla gerekli donanımın bakanlığımızca ve yerel imkanlarla sağlanması.
11. Öğretmenlerin ders araç gereçlerini kullanmayı bilmemeleri.
Öneri: Öğretmenlerin ders araç-gereç ve laboratuvar donanımını daha verimli kullanabilmeleri için hizmet içi eğitime tabi tutulmaları.
12. Öğrencilerin okul sonrası çalışma ortamlarının olmayışı.
Öneri: Öğrencilerin, okul sonrası, tatil dönemlerinde okullarını daha verimli kullanabilmeleri için dersliklerin "Etüt Merkezi" haline dönüştürülmesi ve öğrencilere rehberlik yapacak ücretli belletici öğretmen verilmesinin sağlanması.
13. Sosyo-ekonomik durumun düşük olmasında kaynaklanan olumsuzlukların öğrencileri doğrudan etkilemesi.
Öneri: Öğrencilerin ekonomik imkansızlıklardan doğrudan etkilenmelerini engellemek amacıyla, ilköğretim çağındaki tüm öğrencilere okul giysisi, yiyecek ve kırtasiye yardımı yapılması (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının bu yönde organize edilmesi)
14. Rehberlik hizmetinin bulunmayışı.
Öneri: a) Norm kadro yönetmeliğine uygun olarak Rehber öğretmen açığının kapatılması,
     b) Rehberlik hizmetlerinin okullarda artırılması için okul yönetimlerince gerekli tedbirlerin alınması ve olumlu yaklaşımların sergilenmesi.
15. Matematik dersinde müfredatın yoğun olmasından dolayı gerekli tekrarın yapılamaması, ders saati sayısının az olması.
Öneri: Müfredat programlarının düzenlenmesi ve ders saatlerinin artırılması.
16. Öğrencilerin derslere olan ilgisizliği.
Öneri: a) Öğrencilerin derslere olan ilgisizliklerinin giderilmesi için öğretmenler motivasyonla ilgili hizmet içi eğitim kurslarının düzenlenmesi,
     b) Öğrenci merkezli öğretim yöntem ve tekniklerinin yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlayacak önlemlerin alınması,
     c) öğrencilerin ders işlenişi sırasında, daha fazla duyularına hitap edecek gör-işit araçalarının kullanılmasının sağlanması.
17. Okul kütüphanelerinde yeterli sayıda kitap bulunmaması ve kütüphanelerin işlevsizliği.
Öneri: a) Okul kütüphanelerinin zenginleştirilmesi için "Kitap Toplama Kampanyaları" düzenlenmesi,
     b) Okul Aile Birliği toplantılarında konu gündeme getirilip, veli katkılarının sağlanması.
18. Sınıf mevcutlarının kalabalık olması.
Öneri: Bakanlığımızın "Çağı Yakalama 2000" projesine uygun olarak 30 öğrenci mevcutlu sınıfların ve normal öğretim yapan okulların oluşturulması için gerekli yatırımların yapılması.
::/::





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eğitim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Öğrenci Notu Üzerine...
Öğrenci Odaklı Eğitim
Öğrenci Başarısızlığında Yönetimin Yeri

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ödemişli Güzide Bestekar Kasım İnaltekin (*)
Nietzsche Ağladığında
Engellilerden Kutsal Çağrı
Mustafa Erdal
Goethe Der ki...
Engellilerden Kutsal Çağrı
Atatürk Çocukları Kütüphanesi
Ben İstediğim Sürece Yaşarım!
Ödemiş Üç Eylül Parkı İle Londra Hyde Park
Safranbolu"ya Aşık Olmak...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


ömer akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ömer akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.