..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Eylül 2022
Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydý 1  
Bayram Kaya
Öncelikle þunu belirteyim. Bu ittifaklar ganimetti bir savaþ sonrasý galiplerin maðluplara dikte ettirdiði anlaþmalar deðildi. Ya da yeniþemeyen iki ganimetti yapýlarýn ittifaký deðildi.


:BFH:
Öncelikle þunu belirteyim. Bu ittifaklar ganimetti bir savaþ sonrasý galiplerin maðluplara dikte ettirdiði anlaþmalar deðildi. Ya da yeniþemeyen iki ganimetti yapýlarýn ittifaký deðildi.

Tamamen üreten totem grubun üreten iliþkisini gruplar arasý hinterlanda açýlmasýyla baþlayan ittifaklardý. Grubun üreten iliþkisi grubun ihtiyaçlar hiyerarþisi içinde sadece birini karþýlýyordu.

Grup ihtiyaçlar hiyerarþisi içinde olan diðer eksiklerini, karþý üreten gruptan tamamlýyordu (saðlýyordu). Tarýmcý bir grup ürettiði fazla ürünü, çoban gruptan hayvansal ürünlerle veya savunma ve tarým gereçleri için ocak iþleten madenci grupla deðiþiyordu.

Ýþte üreten iliþkinin üreten grup önüne açtýðý akla hayale gelmeyen yepyeni bir olanaðýn gruplar arasý iliþkiye eylemli bir takas ve ittifaký ALAN AÇMASIYDI.

Bu deðiþim içinde grubun karþý gruba yetecek kadar verdiði buðday; karþý gruptan kendisine yetecek kadar aldýðý hayvansal ürünler birbirine denkleþme olmakla; deðiþim mütekabiliyet esasýna göreydi. Üreten iliþki üreten grubun önüne yepyeni olanak alanlar açmýþtý.

Bu ittifaký bileþimler sadece üreten iliþkinin, gruba ait eksiðini tamamlatma olanaðýndan doðan “Üretim hareketi” eksenli birleþmelerdi.

Bu ittifaký bileþimler kendilikten üreten iliþkiden kaynaklý tamamen ilahi grup iradeliydi. Bu ittifaklar ilahi gruplarýn birbiri için karþýlýklý üretim yapmasýný taahhüt etmekle deðiþimi mütekabiliyet esasýna göre ortaya koyan, ÖN ÝTTÝFAKLARDIR.

Nerede, hangi zamanda, ne gibi koþul içinde olanak ya da olanaksýzlarla hareket ettiðinizi bilmezseniz; ne kadar mesafe gittiðinizi, nerden nereye geldiðinizi, ne kadar zamanda ne yol aldýðýnýzý da bilemezsiniz.

Yani üzerine ayak basýp, kendimize baþlangýç yaptýðýmýz bir yer, bizim hareket veya dayanak alanýmýz olup, bizim öze gönderte noktamýzdýrlar. Referans noktalarý da bir tane deðil, bir çokturlar.

Bu nedenle düþünce ve bilgi bilinir bir çýkýþ noktasýna göre tartýþýlýr olmalýdýr. Fikirler, çýkarýmlar yine bir hareket noktasýna göre olmalýdýrlar. Hareket noktalarý bize deðiþme dönüþmeleri gösterir.

Eþ deyiþle geriye gönderi dediðimiz referanslar bize alýnan yolu gösterirler. Baþka bir deyiþle öze gönderme bize kendini yineleme, kendini tekrarlamanýn geliþme, çoðalma süreçlerini verirler.

Baþlangýç noktalarý bize, yanlýþlarýmýza doðrultulma yaptýrýrlar. Açýkçasý referanslar sistemin kendi kendine baþlatýcýsý ve sistemin kontrol sürecidirler.

Baþlangýç noktasý, hatalarý düzeltme yapmamýza olanak tanýrlar. Baþlangýç nokta referanslarý sistemi anlamamýzý saðlar ve düþüncemizle eylemlerimize çýkýþ noktasý olurlar.

Böylece baþlayýþ noktalarýyla neyi, neye göre güçlendirip, yönlendirme yapacaðýmýzý, neyi neye göre düþünecekle tartýþacaðýmýzýn, anlam iliþkilerini kurmamýz konusunda bizlere; geri beslenme, geri baðlaným kaynaðý olurlar.

Baþlangýç referanslarý bizleri ayný noktalarda buluþturup, bizleri ayný noktalar etrafýnda tartýþtýrmakla bizlere konunun bilinirliðini, konunun anlaþýlýrlýðýný ve konu birliði ile, eylem birliðini saðlarlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.