..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Nisan 2023
Kolektif Alan 02  
Bayram Kaya
Kolektif yapý bir etki alanýdýr. Kolektif yapýnýn etki alaný olmasý nedenle, kolektif yapýlar da bir etki-tesir alanýdýrlar. Tüm giriþimler gibi hem etkilenirler hem etkilerler. Bu nedenle her oluþum pasif veya etkin bir etki ve etkilenme alanýdýrlar. Bir etkime ve bir etkilenme ile sinerji kaynaðýdýrlar.


:AGC:
Yani enerji geçiþendir. Deðiþkendir. Bu deðiþme ve geçiþme içinde enerji var olup yok olur. Ve enerji bir biçimden alan etkisi iken, baþka bir farklý forumlara dönüþürken ve farklý forma dönüþmekle de yine farklý bir alan etkisidir. Dizlerinizi boylayan bir durgun su içinde yürümeye baþladýðýnýzda bacaklarýnýz bir aðýrlýk kazanýr. Aðýrlýk ta bir enerji biçimlenmesi ve etki alanýdýr

Hissedilen bu aðýrlaþma nedenle suyun kendilikten sizi olduðunuz yere doðru çeken bir direnciyle karþýlaþýrsýnýz. Ýþte bu da suyun alan etkilerinden birisidir. Su bir etki alanýdýr. Týpký kolektif bir yapýnýn kendilikten bir etki alaný olmasý gibidir

Özne eylemli ve kendisini bilen varlýktýr. Öznenin içinden dýþýna doðru eðim eden duygu, düþünce ve eylemleri vardýr. Bu eylem yönelimle düþünceler besin (enerji) bulma, savunma türü vs. hareketlerdir. Bu eylemler dýþtaki hava gibi, dað, düzlük, rampa, su gibi ortam dirençleri içinde; görünür olma, görünmez olma, gizlenme türü bir “etki alanýyla” karþýlaþýp giriþirler.

Yatay, dikey, düþey veya iniþ çýkýþ, büyük küçük gibi vs. nispi eðim alanlarý vardýr. Eðim alanlarý kendilik dokusal alan olmasýyla, öznenin dýþta karþýlaþtýðý toplam zorluklardýr (dirençlerdir).

Özne kendi özündeki alan eþik direnciyle aktif ve nötr eylemlerle olur. Alan, ortamlarý özneye aktarýr. Aktarým etkisi öznenin stresini, kaygýsýný veya endiþe gerilimli duygularýný artýrýr veya azaltýr. Temaslý veya temassýz durumla ortamýn özneye yüklediði bu gibi “alan etkisi de” dýþtan gerilimlerdir.

Özne de bir etki alanýdýr. Özne de çevreye bir gerilim, bir stres aktarýp yükler. Ya da özne de çevreye bir gerilim boþaltýr. Ortam türlü biçimlerle bir eðim ve bir enerji geçiþmeli giriþen biçimlenmedirler.

Kolektif yapýlar da bir enerji ve bir etki alanýdýrlar. Kolektif yapýnýn etki alaný olmasý nedenle, kolektif yapýlar da bir etki bir tesir alanýdýrlar. Tüm giriþimler gibi kolektif alan da hem etkilenir hem etkilerler. Bu nedenle her oluþum pasif veya etkin bir etki ve etkilenme alanýdýrlar. Alan giriþmeleri bir etkime ve bir etkilenme ile azalan veya artan bir sinerji kaynaðýdýrlar.

Kolektif yapýlarýn birçok etki alanlarý olmalarý nedenle; kolektif yapýlar özne kiþiler üzerine kurum ve kurallarýyla bir davrandýrýþla, bir bakýþýmla vs. (yine özneye) bir aðýrlýk kazandýrýrlar (yüklerler).

Kolektif yapýnýn özneye verdiði sanal aðýrlýk, kolektif yapýlý merkezin aðýrlýk gücüne denk bir sanal ve kullaným sal aðýrlýktýr. Özneler merkez gücüne yaklaþan bu tür bir etkiyi, ancak kolektif yapý giriþmesi içinde alýrlar.

Kolektif giriþme içinde alýnan bu tür aðýrlýða bu tür vakara kolektif etki, kolektif sinerji, kolektif aktarým, kolektif geçiþme diyoruz. Kolektif etkinin en büyülüsü de kolektif etkinin kiþiler üzerinde “kolektif birim zaman etkisi” ortaya koymasýdýr.

Kolektif birim zamanlý enerjinin, özneler üzerinde transferleri veya transferler almasý enerjinin bir biçimden bir baþka biçime dönüþlülüðüdür. Bir kiþi üzerinde besin bulma, savunma, barýnma, yavru bakýmý gibi yük eðimli yönelimle gerilimler vardýr. Bu yönelim ve eðilimler kiþinin kendilik pusulasýdýrlar.

Toplum gibi bir enerji transferi gerçekleþtiren ortamýnýn geçiþen etki alaný içindeki bir özne; karþý tarafýn besin bulma yükünü üslenir iken örneðin, bu kiþi de kendi üzerindeki yavru bakýmý sorumluluk gerilimini de yamacýndaki baðýl özne veya öznelerin üzerine yükler. Bu tutum enerji transferi ve enerji yüklenme boþalmasýdýr.

Ýlk özne veya özneler üzerindeki yavru bakýmý gerilimini boþaltýp yamacýndaki özne veya özneler üzerine transfer ederken; yamaçtaki özne ve özneler de kendi üzerlerindeki “besin arama” tarzý gerilimlerini yamaçlarýndaki özne ve özneler üzerine boþaltýp, birbirlerini tek tip gerilimle doldururlar.

Böylece ilk kiþi veya kiþilerimiz üzerindeki yavru bakýmý yükü olan enerji (sorumluluk), karþý taraftaki özne veya öznelere “besin saðlama anlamýna” bir “enerji etkime tetiklemesine” dönüþür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 22/b

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.