..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiğinden, dünyada bulunduğundan, dünyadan gideceğinden hoşnut olan bir kimse görmedim. -Namık Kemal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Nisan 2023
Kolektif Alan 02  
Bayram Kaya
Kolektif yapı bir etki alanıdır. Kolektif yapının etki alanı olması nedenle, kolektif yapılar da bir etki-tesir alanıdırlar. Tüm girişimler gibi hem etkilenirler hem etkilerler. Bu nedenle her oluşum pasif veya etkin bir etki ve etkilenme alanıdırlar. Bir etkime ve bir etkilenme ile sinerji kaynağıdırlar.


:BEC:
Yani enerji geçişendir. Değişkendir. Bu değişme ve geçişme içinde enerji var olup yok olur. Ve enerji bir biçimden alan etkisi iken, başka bir farklı forumlara dönüşürken ve farklı forma dönüşmekle de yine farklı bir alan etkisidir. Dizlerinizi boylayan bir durgun su içinde yürümeye başladığınızda bacaklarınız bir ağırlık kazanır. Ağırlık ta bir enerji biçimlenmesi ve etki alanıdır

Hissedilen bu ağırlaşma nedenle suyun kendilikten sizi olduğunuz yere doğru çeken bir direnciyle karşılaşırsınız. İşte bu da suyun alan etkilerinden birisidir. Su bir etki alanıdır. Tıpkı kolektif bir yapının kendilikten bir etki alanı olması gibidir

Özne eylemli ve kendisini bilen varlıktır. Öznenin içinden dışına doğru eğim eden duygu, düşünce ve eylemleri vardır. Bu eylem yönelimle düşünceler besin (enerji) bulma, savunma türü vs. hareketlerdir. Bu eylemler dıştaki hava gibi, dağ, düzlük, rampa, su gibi ortam dirençleri içinde; görünür olma, görünmez olma, gizlenme türü bir “etki alanıyla” karşılaşıp girişirler.

Yatay, dikey, düşey veya iniş çıkış, büyük küçük gibi vs. nispi eğim alanları vardır. Eğim alanları kendilik dokusal alan olmasıyla, öznenin dışta karşılaştığı toplam zorluklardır (dirençlerdir).

Özne kendi özündeki alan eşik direnciyle aktif ve nötr eylemlerle olur. Alan, ortamları özneye aktarır. Aktarım etkisi öznenin stresini, kaygısını veya endişe gerilimli duygularını artırır veya azaltır. Temaslı veya temassız durumla ortamın özneye yüklediği bu gibi “alan etkisi de” dıştan gerilimlerdir.

Özne de bir etki alanıdır. Özne de çevreye bir gerilim, bir stres aktarıp yükler. Ya da özne de çevreye bir gerilim boşaltır. Ortam türlü biçimlerle bir eğim ve bir enerji geçişmeli girişen biçimlenmedirler.

Kolektif yapılar da bir enerji ve bir etki alanıdırlar. Kolektif yapının etki alanı olması nedenle, kolektif yapılar da bir etki bir tesir alanıdırlar. Tüm girişimler gibi kolektif alan da hem etkilenir hem etkilerler. Bu nedenle her oluşum pasif veya etkin bir etki ve etkilenme alanıdırlar. Alan girişmeleri bir etkime ve bir etkilenme ile azalan veya artan bir sinerji kaynağıdırlar.

Kolektif yapıların birçok etki alanları olmaları nedenle; kolektif yapılar özne kişiler üzerine kurum ve kurallarıyla bir davrandırışla, bir bakışımla vs. (yine özneye) bir ağırlık kazandırırlar (yüklerler).

Kolektif yapının özneye verdiği sanal ağırlık, kolektif yapılı merkezin ağırlık gücüne denk bir sanal ve kullanım sal ağırlıktır. Özneler merkez gücüne yaklaşan bu tür bir etkiyi, ancak kolektif yapı girişmesi içinde alırlar.

Kolektif girişme içinde alınan bu tür ağırlığa bu tür vakara kolektif etki, kolektif sinerji, kolektif aktarım, kolektif geçişme diyoruz. Kolektif etkinin en büyülüsü de kolektif etkinin kişiler üzerinde “kolektif birim zaman etkisi” ortaya koymasıdır.

Kolektif birim zamanlı enerjinin, özneler üzerinde transferleri veya transferler alması enerjinin bir biçimden bir başka biçime dönüşlülüğüdür. Bir kişi üzerinde besin bulma, savunma, barınma, yavru bakımı gibi yük eğimli yönelimle gerilimler vardır. Bu yönelim ve eğilimler kişinin kendilik pusulasıdırlar.

Toplum gibi bir enerji transferi gerçekleştiren ortamının geçişen etki alanı içindeki bir özne; karşı tarafın besin bulma yükünü üslenir iken örneğin, bu kişi de kendi üzerindeki yavru bakımı sorumluluk gerilimini de yamacındaki bağıl özne veya öznelerin üzerine yükler. Bu tutum enerji transferi ve enerji yüklenme boşalmasıdır.

İlk özne veya özneler üzerindeki yavru bakımı gerilimini boşaltıp yamacındaki özne veya özneler üzerine transfer ederken; yamaçtaki özne ve özneler de kendi üzerlerindeki “besin arama” tarzı gerilimlerini yamaçlarındaki özne ve özneler üzerine boşaltıp, birbirlerini tek tip gerilimle doldururlar.

Böylece ilk kişi veya kişilerimiz üzerindeki yavru bakımı yükü olan enerji (sorumluluk), karşı taraftaki özne veya öznelere “besin sağlama anlamına” bir “enerji etkime tetiklemesine” dönüşür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.