..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > Emre Ertuhi




4 Haziran 2024
Asi Melek  
Emre Ertuhi
2022 senesinde katýldýðým yaratýcý yazarlýk kursunda kaleme aldýðým altýncý öyküydü. Eþimin yazdýðý bir kýsa öykünün üzerinde bir çok deðiþiklikler yaparak son haline getirmiþtim.


:EB:
"Düþünce erdemlerinden mahrum býrakýlan kiþiler, olgusal durumlarý kavrayamadýklarýndan, eylemlerin arasýndaki sebep ile sonuç iliþkilerini kuramazlar ve çevrelerinde olup biten olaylardan bihaber olurlar. Böylelikle güven duyduklarý kiþilerin aldatýcý olabilecek söylemlerinden kolaylýkla etkilenirler. Ayný þekilde düþük ahlaklý insanlar da, dünya ahvaline pek vâkýf olmayan varlýklardýr. Onlara göre etik deðerler yalnýzca hayatý zorlaþtýran, ayaklar altýna alýnýp çiðnenmesi gereken öðelerdir; bu yüzdendir ki sadece kendi menfaatlerini gözetirler ve insanlýðýn yararýna hizmet etmezler. Ahlaksýz cehaletin baþ tacý edildiði toplumlar kokuþmuþtur, temizlik için sihirli bir elin dokunuþundan çok daha fazlasý gereklidir."
Sariel Kýrýkkanat, M.S. 391
Ýkiþer, üçer dakikalýk aralýklarla çalmasý için ayarladýðýmdan, sürekli pataklanan ve sonunda yere fýrlatýlan emektar bir masa saatim var. Maþallahý var ama; madalya takacaðým ona bir gün. Göz kapaklarým da aralanmaya baþlýyor. Yataktan yine Karadeniz'de gemileri batmýþ kaptan edasýyla kalkýyorum. Bacaklarým penguenlere has yürüyüþle beni zar zor taþýyor, ben neden böyleyim ya? Her Allah'ýn günü ayný döngüyü yaþýyorum. Görenler de bu kýz derin düþüncelere gark olmuþ diyecekler. Mustafa Kemal Paþa cephede sarp kayalýklara týrmanýrken, ben banyonun yolunu anca buluyorum. Bir düþünmeye baþladým mý, hýzýmý alamýyorum. Memleket meselelerinden, iliþkilere, oradan iþler güçlere, kafam zonklasa bile durduraðým yok. Ne yapmalýyým acep? En iyisi Teoman'ýn þarkýlarý eþliðinde duþ almak. Gönülçelen albümünü hatim etmemle, ipin ucunu kaçýrdýðýmý fark ediyorum. Of! Saat kaç olmuþ? Afallama sýrasý deðil, kendine gel Þehnaz! Apar topar giyiniyip evden dýþarýya fýrlýyorum.
Uykusuzluktan þiþmiþ gözlerimle iþyerindeki masama sonunda kuruldum. Aklým, çocukluk arkadaþým Ýdil’in, bu akþam sekiz buçukta baþlayacak olan niþanýnda. Bir yandan çayýmý içip tostumu yerken, Youtube'da Yasak Elma'nýn son bölümünü izliyor ve niþandaki tüm sorumluluklarýmý, sýrasýyla aklýmdan geçiriyorum. Saat yedide Eren beni buradan alacak ve niþana birlikte gideceðiz. Eren, Ýdil’in yaratýcý yazarlýk kursundan arkadaþýymýþ ve onunla iki ay önce bir arkadaþ buluþmasýnda tanýþtýk. Ýlk muhabbetimizden itibaren kafa dengi olduðumuzu anladým ve aramýzda inanýlmaz bir çekim oluþtu. Ýdil'in niþan iþleri de bizi birbirimize oldukça yakýnlaþtýrdý. Kafama taktýðým tek þey Eren'in sosyal medyada bir hesabýnýn olmamasýydý ve onu gönül rahatlýðýyla þöyle bi inceleyememiþtim. Hadi onu bunu býrak çocuðun cep telefonu bilem yok. Kendisine sabit hatlý ev telefonundan ulaþmak gerekiyor. Bu teknoloji çaðýnda olacak iþ deðil; ama içten içe de seviniyorum. Ýnsanýn içini ýsýtan gülüþüyle ve doðal davranýþlarýyla, içten pazarlýklý ve kaypak piyasa gençlerinin tam karþýsýnda, saflýðýyla adeta göz kamaþtýrýyor. Zoom toplantýsýnda iþ sunumunu dinlerken, karþýmda Eren’in hayran olunasý bebek yüzü beliriyor, akabinde istemsizce karþýmdakilere þapþal þapþal gülümsüyorum. Ofis telefonuma da her cevap veriþimde, ya oysa diye kibarlýktan kýrýlýyorum. Ofistekiler ise þekilden þekle giren halimi anlamýþ olacaklar ki, bana bakýp kýkýrdýyorlar. Mesai bitimiyle birlikte, son maili de hazýrlayýp göndere basýyorum. Tahmin ettiðim gibi, ofisin en ücra köþesindeki patronlarýn kanepesine, elinde tableti ve kulaklýklarýyla uzanmýþ, yýllarýn Güney Kore dizileri müdavimi, temizlikçi Fadime ablanýn haricinde kimsecikler kalmadý. Týrnaklarýný kemirirken izlediði þeye kendisini o kadar kaptýrmýþtý ki, beni görecek mecali yok, yine de ona rahatsýzlýk vermeden yavaþ adýmlarla banyo aynasýnýn karþýsýna geçiyorum ve üzerimdeki iþ kýyafetlerimi çýkarmaya baþlýyorum; sýkýcý ve renksiz kumaþlar modumu gün boyunca düþürdü. Bugüne özel giymek üzere sosyetik bir butikten aldýðým, pembe dantelli mini takýmý üzerime geçiriyorum.
Saat yediyi beþ geçerken, kapýnýn zili çalýyor ve merdivenlerden alelacele inerken, kapýyý iki büklüm açýyorum. Gayri ihtiyari bir refleksle bacaðýmý ileri doðrultarak duruþumu dikleþtirmeye çalýþýyorum; lakin beden koordinasyonum bu andan itibaren infilak ediyor. Göz kapaklarým sonuna kadar açýlýyor, gözbebeklerim Çizmeli Kedi'ninkiler kadar büyüyor, aðzým baðýmsýzlýðýný ilan edip kulaklarýmla sýnýr dostu oluyor, boynumdan yüzüme doðru ateþler basýyor, göðsümün üzerinde örs varmýþ da haberim yokmuþ meðer ve en bombasý çizgi filmlerdeki karakterlerin tren düdüðüne amansýzca asýlýþlarý gibi Eren'in elini sýkýyorum. Birkaç saniye anlamsýzca gözlerimizin içine bakýyoruz, lakin sessiz film çekmek gibi bir niyetimizin olmadýðýný biliyorum, kendimi toparlayýp Eren’den beni biraz beklemesini, makyajýmý yenileyeceðimi ve ardýndan hemen çýkabileceðimizi söylüyorum. Eren, yüzündeki masum ifadeyle elindeki mis kokulu poþeti uzatýyor. "Þayet ofisiniz müsaitse, önce yanýmda getirdiðim hafif acýlý lahmacunlarý yiyelim, sonra hazýrlanýrsýnýz," diyor. Aman Ya Rabbim o ne seksapelimedir öyle. Peri masallarýndaki balerinler gibi, elindeki poþeti nazikçe alýp parmak uçlarýmda sekerek, onu üst kattaki masama yönlendiriyorum. Soðan kokularý etrafýmýzý sararken, güneþin batýþýný seyre dalýyoruz ve dudaklarýmýz birbirine kenetlenmek üzereyken, bir þey beni alýkoyuyor. Sanki Kardeþler Kebap Salonu'nunda aþka gelmiþiz ve kulaklarým saðýr olmuþ. Gözlerim normal olarak açýk; ama onunkiler kapalý olduðundan, þaþý þaþý bakýyorum. Dudaklarý selfi pozu veren ergenler gibi öne eðik, Picasso'nun tablolarýndaki çiftlere dönmüþüz. Anýn heyecaný içinde burnundan þu cümle çýkýyor “Sei seiyoum”. Ýþte bu romantik komedilere taþ çýkaracak seviyede bir performans!
Ardýndan ding, dong sesleri tekrar tekrar yankýlanýyor, benim için aþkýmýzýn ritmik melodisi gibiler, kapýyý açmam gerektiðini gösteren iþaret deðiller. Kapýya birkaç kez de güçlüce vuruluyor, bu da melodiyi renklendiren bateri sesleri oluyor. Zil ve týklamalar, hayal gücümde bir senfoni orkestrasý haline geliyor. Eren, yerinden doðrulup "Ýstersen kapýya bakalým, belki önemli bir þeydir," diyor. Baþpýnar lahmacununu da fýrsattan istifade sarmaya baþlamýþ. "Þu saatte daha kimse gelmez, ya satýcýdýr, ya da dilencidir," diyorum. Siyah, beyaz çýktýlardan oluþan ofis hayatýma, aþk ile baharý getirmiþim ve bundan sonraki her anýmý, gök kuþaðýnýn altýndaki altýn küpüne sarýlmakla geçireceðim. Bu gece çok özel olacak. Eren’in arabasýnda utangaç ve muzip þekilde birbirimize bakacaðýz. Niþan partisine belki de el ele gireceðiz. Arkadaþlarýmýzdan gelen tebrikleri kabul edeceðiz. Ýdiller’in niþan yüzükleri takýlýnca muzipçe "darýsý baþýnýza," diyecekler. Buna mahcupça güleceðiz, eve dönünce Eren’i hayal ederek, sevgilim olmasý huzuruyla, tatlý bir uykuya dalacaðým.
Sonrasýnda bahçe kapýsý sertçe garrç diye açýlýyor ve bir kadýnýn çýðlýðý, ardýndan kulaklarý delen bir silah sesi duyuluyor. Eren'in beti benzi kül kesiliyor ve yerinde kalakalýyor. Ben ise pencereye koþuyorum. Bulunduðum yerden, çevredeki camlarýn her birinde, birer ikiþer insanlar beliriyor. Herkes önce tek bir noktaya bakýveriyor. Köþkün bahçe kapýsý aralanmýþ, yolun tam ortasýnda, bir kýz, sýrtüstü yerde yatýyor. Beþ altý adým ilerisinde, sýrtýnda boydan boya ateþlerle bezenmiþ fontlarla "ASÝ MELEK!" yazan siyah deri ceketli bir adam duruyor. Elindeki kýrmýzý elmasýndan bir ýsýrýk alýyor ve diðer elinde tuttuðu uzun namlulu tabancasýyla bizlere havalý bir poz veriyor. Bir delilik edip camý iki elimle yumrukluyorum. Eren de yanýmda sessizce dikiliyor. Önce sokaktaki siyah ceketli adamýn ve akabinde diðer insanlarýn yüzleri bize dönüyor. Eren'in elindeki dürümden parçalar yere düþerken, adam silahýný bize doðrultuyor. Eren, anlamadýðým bir dilde bir þeyler mýrýldanýrken, BAM!
Eren’le yaþadýklarýmýz talihsiz bir þekilde sonlandý. Bedeni yere düþtüðünde, nabzýný hemen kontrol ettim; ama o artýk gitmiþti. Bir dakika önce evlilik hayalleri kurduðum adam, ruhunu Azrail'e teslim etmiþti. Ben ona layýk olamamýþtým. Öncelikle katilinden kaçan bir kadýna, kapýyý açmamýþ, ardýndan o manyaðýn Eren'i vurmasýna da vesile olmuþtum. Nazik, yardýmsever ve kendinden önce diðerlerini düþünen Þehnaz artýk yoktu. Yaþarken, ölümü tatmýþ gibiydim. Koskoca bir boþluðun ortasýnda yapayalnýzdým. Kafamý hafifçe kaldýrýp adamýn nerde olduðuna baktým. Ortalarda gözükmüyordu, saklanmýþ mýydý? Eðer burada kalýrsam, Ýdil'in niþanýný berbat edecektim. Biricik dostumun niþan gecesini mahvetmemek adýna, görevlerimi harfiyen yerine getirecektim, sonra kendimi cezalandýrmam lazýmdý. Kanlý elbisemi iþ kýyafetlerimle deðiþtirdim, cansýz yatan Eren’den vedalaþarak, helallik istedim. Fadime ablanýn yanýna koþup, tableti elinden aldým ve yerdeki arkadaþým için ambulans çaðýrmasýný tembihledim. Sokaða çýkan insanlarýn ve yerdeki genç kýzýn yanýndan hýzlýca geçtim. Ayaklarým beni anayola kadar zar zor taþýdý, ilk gelen taksiye hýzlýca daldým, taksiciye neler söyledim, niþan yerine nasýl ulaþtým, gerçekten bilmiyordum. Vardýðýmda duruþumu düzeltip cep telefonumu kapatmýþ ve yüzüme memnuniyet maskemi takmýþtým. Görevimi harfiyen yerine getirdim, tepsiyi düþürmeden tuttum, arkadaþým konuklara mahcup olmasýn diye, gece bitene kadar orada kaldým. Ýdil sadece bir kere Eren’i sordu. Önemli bir iþi çýktý maalesef, bana da son anda haber verebildi, size sevgilerini ve tebriklerini iletti dedim.
Niþan bitti, dýþarýya çýktým. Her ne yaptýysam, yüzleþme zamanýydý. Bir taksiye atladým, ofisin sokaðýna geri döndüm. Ortalýk curcunaya dönmüþtü, Fadime haným ve diðer tanýklar haber kanallarýna peþi sýra röportajlar veriyorlardý. Onlarý kýskandým, dünyanýn tüm kötülükleri benim omzumda toplanmýþtý ve hayatýmýn geri kalanýnda iki aðýr yükün hamalý olmakla cezalandýrýlmýþtým. Eve dönmek istemiyordum. Zavallý babamýn yüzüne bakmaya cesaretim yoktu. O hayatýný dürüstlüðe adamýþtý, ona kalan ise beþ para etmez bir kýz evlattý. Cep telefonumu açmamla cevapsýz çaðrý ve mesaj bombardýmanýna boðuldum. Hiçbirine el sürmeden, doðruca babama kýsa bir mesaj attým, arkadaþýmda yatýlý kalacaðýmý söyledim ve ilaçlarýný almasýný unutmamasýný tembihledim. Ardýndan en yakýn karakola yürüdüm. Ýlk gördüðüm polise, ofisimizin adresini vererek, bu akþam orada gerçekleþen cinayetlerle ilgili görüþmek istediðimi söyledim. Beni sorgu odasýna aldýlar ve uzunca bir süre bekledim. Ýçeriye giren takým elbiseli beylere tüm bildiklerimi soluksuz bir þekilde anlattým. En yaþlýlarý son cümlemi bitirmemle birlikte, babacan bir tavýrla konuþmaya baþladý.
- Tamam, kýzým sana inanýyorum. Gördüðün üzere bizler polis filan deðiliz. Milli Ýstihbarat gibi devletimizin köklü bir teþkilatýna mensubuz. Senin Eren ismiyle tanýttýðýn kiþi gerçekte Emrah Karadiken olarak biliniyor ve ölen kadýn da onun sað koluydu. Emrah adýndaki bu þahýs, Yetmiþ Ýkinci Alay adýndaki bir yeraltý organizasyonun üst kademelerinde yöneticiymiþ. Genç kýzcaðýzlarýn zaaflarýndan yararlanarak onlarý baþtan çýkarýyor, sonra da onlarý kaçýrýyormuþ ve vücutlarýný parçalara ayýrýp uluslararasý organ mafyalarýna satýyormuþ. Bu saplantýlý adam, nedenini bilmediðimiz bir þekilde sadece bakire kýzlar seçmiþ ve seni de son kurbaný olarak gözüne kestirmiþ. Hayatýna girebilmek için de uzun süren hazýrlýklar yapmýþ. Biz, bu ikilinin peþine bayaðý bir süredir düþmüþtük; ama kendilerini hiçbir zaman ele vermemiþlerdi. Onlarý öldüren adam ise sýrra kadem bastý ve izine rastlayamadýk. Sokaklar kameralarla dolu, lakin nasýl becerdiyse puf diye, ortalýktan kayboldu. Senden tek ricamýz, basýn mensuplarýna ve çevrendeki insanlara bu anlattýklarýmýzdan sakýn ola bahsetmeyeceksin! Bu organizasyon çok tehlikeli, er ya da geç peþine tekrar düþeceklerdir. Sana ve babana yeni kimlikler hazýrlayacaðýz, artýk devletin korumasý altýnda yaþamanýz gerekecek. Eðer boþboðazlýk edip birilerine ötecek olursan, çok gizli yürütülen bir ulusal güvenlik meselesini açýða vuracaðýndan, hakkýnda soruþturma açýlmasý gerekecek ve vatana ihanetle yargýlanacaksýn. Babana durumu çoktan izah ettik. Seni evinizde bekliyor. Yarýn memur arkadaþlar, sabah erkenden kapýnýza gelecekler ve gerekli olan prosedürlere baþlanacak. Þu anda özgürsün. Dýþarý çýkýp biraz hava al, evine yolu çok da uzatmadan git. Yarýn yeni bir hayata baþlayacaksýn. Haydi, geçmiþ olsun kýzým, yüce Allah yüzünüze güldü, devlet baban da arkanda, sakýn korkayým deme!
Bir olayýn dallanýp budaklanýp film senaryosu gibi saçma sapan sonuçlar doðurmasý, çok garip deðil mi? Kötü bir þey istemedim, sadece sevebileceðim bir adama aþýk olmayý diledim. Kimsenin þimdiye kadar kalbini kýrmadým, çalmadým çýrpmadým, þerefimi ve onurumu her daim korudum. Ýçim nasýlsa, dýþým da öyleydi. Ölen adamýn elemanlarý yüzünden hayatým bundan sonra pamuk ipliðine baðlý olacaksa, ben bunu hak edecek ne yaptým ey Allah'ým?
Metro duraðýna gelmekle doðru kararý vermiþim, yarýndan sonra bir daha kalabalýðýn içerisinde olmayabilirim, belki gözlerden uzakta bir kasabaya yerleþtiriliriz. Yürüyen merdivenlerden son iniþim de olabilir, seni bile özleyebileceðim aklýma gelmezdi, ay sinir oldum ya! Aaa metronun kapýsý kapanmak üzere ve tam karþýmda sýrtý dönük, siyah ceketli o adam!
Bir an olanca gücümle öne atýlýyorum ve kapýlar kapanmadan, vagona zar zor giriyorum. Ýnsanlar dehþet dolu gözlerle, sanki delirmiþim gibi bana bakýyorlar. Ama ben bugün zaten kafayý oynattým, sizlerle vakit kaybedemem.
- Affedersiniz, sizi polisler her yerde ararken, nasýl oluyor da bu metroya binebildiniz?
- Merhaba Þehnaz; çünkü beni sadece siz görüyorsunuz. Parmaðýmý þaklattýðýmda daha da rahat konuþacaðýz. Hah þimdi sorularýnýzý cevaplayabilirim.
- Çevremdeki her þey, metro da dahil... Zamaný mý durdurdunuz yoksa?
- Kýsa bir süre için, evet. Size musallat olan kiþiler, þeytani bir örgütün üyesiydiler. Kaçýrdýklarý yýldýzý parlak kýzlara, saklý kitap Ars Goetia'daki ritüelleri düzenliyor, acýlar içerisinde can vermelerine sebep oluyorlardý. Aslýnda bizlerin olaylarýn akýþýna müdahale etmemiz kesinlikle yasaklanmýþtýr. Lakin ben bir istisnayým. Bu yüzden kadim zamanlarda siz ölümlülerin diyarýna sürgün edildim. Yaþamak için bir þansýnýz daha var ve bunu güzel bir þekilde kullanýn lütfen. Ýdealleriniz, zor zamanlarýnýzda yolunuzdan çýkmamanýzý saðlayacak ve icraatlarýnýz da bu coðrafyanýn üzerindeki karanlýk bulutlarýn ebediyen daðýtýlmasýna ön ayak olacak. Yollarýmýz bir daha kesiþmemek üzere, hoþ çakalýn!
Yok artýk, bir anda gözden kayboldu! Ýnsanlar da hafiften uzaklaþmaya baþladýlar benden, gelecek durakta insem iyi olacak sanýrým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yamyamlarýn Þafaðý
Tadý Kaçan Brunch
Düðmelerin Olasý Yan Etkileri
Fýrça Darbesi
Kiralýk Daire Müracaat Apartman Yönetimi
Hoþça Kal Sevgilim!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþama Dair [Þiir]
Rüyalar [Þiir]
Hüseyin Celebi [Þiir]
Gisalena [Þiir]
Ren Nehri [Þiir]


Emre Ertuhi kimdir?

.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emre Ertuhi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.