..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Tayyibe Atay




20 Temmuz 2003
Uçuk Düþler :))))))  
Tayyibe Atay
...(nereden anam, babam oluyorlarsa yani(!)..)renginin güzelliði, onlardan türeyen iyi insanlarý ve mutluluðu; dikenleri, kötü insanlarý ve acýlarý simgeliyordu düþüncemde.


:BGAG:
J)))))

Uçuðun biriyim demiþtim ya kendim için..sahiden de uçuðum galiba!..bugün iþimi gücümü býrakýp çiçekleri ayýrdým dinlerine; çakýrdikeni gülünü yanýma yardýmcý alarak..oysa yapýlacak ütüm vardý biraz...pantolonlar kýrýþ kýrýþ, gömlekler ona keza...hepsini naylon, kara bir sepetin içine týkýþtýrýp dolaba kaldýrdým; bana ne ya!..bana mý güvendiler gençleþmek için...makineden ütülenip de çýksalardý..kim dedi ki onlara “kýrýþ kýrýþ olun,ihtiyarlayýn” diye!.hepsi bana dönmüþler..bundan sonra yýkanýrsam ant olsunJ)))bir ütüleyenim yok nasýlsa, kirli gezeceðim iþte! kokacaðým ama ihtiyarlamaktan kurtulacaðým vallahi!..

Off!..gene atladým konuyu.çiçeklerle idi benim derdim...dinlerinin olup olmadýðýna taktým kafayý..ne zaman namaz kýlýyorlardý çiçekler, ne zaman camiye yada kiliseye, sinagoga gidiyorlardý?...aforoz mevsimleri var mýydý acep? ne zaman oruç tutuyorlardý, ne zaman zekat veriyorlardý? hacca gitmek gibi bir telaþlarý var mýydý!?..toplumsal deðerleri nasýldý acaba? aþk yaþamaktan men edecek töreleri, ayýplarý, günahlarý, kan davalarý var mýydý!?..aðlýyorlar mýydý gelin olurken? Ne renk kýna yakýlýyordu ellerine; elleri var mýydý? bütün bu sorularýn yanýtýný bulmak, öðrenmek için kapýsýný týklattým en yaþlý çiçeðin...

Allah allah!..en yaþlý çiçek kimdi ki!..ne çok düþündüm onu seçebilmek için..zorlandým da!..üniversite sýnavýndaydým sanki(!) hayat meyat meselesi gibi geldi bana bu iþ...geleceðim, bunu baþarýp baþaramadýðýma baðlýydý iþte!..böyle bir soru olur muydu hiç? en sonunda kararýmý verdim: çakýrdikenin mor güle benzeyen top çiçeðini seçtim kendime asistan olarak. onu seçiþimde gerekçelerim vardý çünkü. adem babayý, havva anayý çaðrýþtýran yanlarý mesela...(nereden anam, babam oluyorlarsa yani(!)..)renginin güzelliði, onlardan türeyen iyi insanlarý ve mutluluðu; dikenleri, kötü insanlarý ve acýlarý simgeliyordu düþüncemde.

Dünyanýn dört bir yanýnda, tarih boyunca yaþanan uygarlýklarýn hangi hayatlarý yutarak oluþtuðunu hatýrlamaya çalýþtým... ateþin ve suyun ölüm çaðýran yüzünü; tekerleðin ve telin ülkeleri yaklaþtýran hýzýný ölçüp biçmeye yetmedi hayalim...ve gelecek neler getirecekti bana?!(bize). varsa aklýna bir þey gelen,lütfen açýklasýn dostlar! sorularýmda boðmayýn beni emi!..

Oturup top çakýrdikeni çiçeði ile, dinlerine ayýrdýk tüm çiçekleri...en dar zamandý zaman!..ateþe atýlmýþ canlarýn madýmak oteli saatleri mesela... nagazaki, hiroþima vuran kül saniyeler...filistin sokaklarýnda kol gezen intihar saatleri...ýrak çocuklarýnýn can çekiþtiði dakikalar ...ne bileyim daha nereler?!...býçak sýrtýna, namlu aðzýna, bomba misketlerine dayalý ruhlarýn ölüm korkusu...azraile nikahlý ömürler...ne yaptýmsa kurtaramadým elinden!..bir çiçekleri kurtardým, bir de kendimi!..bir de çakýrdikeni gülünü!..

Dört grup dine ayýrdýk onlarý kotardýðým çakýrdikeni gülü ile beraber: sevgi, hüzün, þiddet, umut!.. pembe çiçekler sevgi dinine mensuptu, maviler hüzün!. kýrmýzýlar þiddet, beyazlar umut!..öteki renkler kýrmaydý(yani melez!). tanrýsýzlarý temsil ediyordu bu grup çiçekler bir bakýma.

Kendimi düþündüm yine; hangi gruba dahildim ben?!..þimdi tutup ‘tanrýsýzým’ desem, kýrma deðildim. hem annem, hem babam ayný ýrkýn insanlarýydý sonuçta. keþke kýrma olsaydým!..özellikle annem kaçak bir aþk yaþayýp alacalý bir renge boyayarak getirseydi dünyaya beni..yüzümün bir yaný siyah, bir yaný beyaz olsaydý!..saçlarým ise sarý!..ama deðilim iþte!..derimin hepsi gri!..alaca þafaðým mübarek..sisli bir gökyüzüne, bulanýk denize, kirli bir cama-aynaya, çarþaf giyinmiþ bedene benziyordum(!)..ne dinim belliydi ,ne de diyanetim!..

Elma çiçeðini þeftali çiçeðiyle seviþirken yakaladým hem kuzeyin, hem güneyin meyve bahçelerinde...

Menekþeyle belemirin aðladýðýný gördüm, gün batýmýnda bütün ülkelerde...

Zakkumlarýn zehirlediðine, sarý gülün bülbülü beklettiðine tanýk oldum; hiç yere!..

Ve...

Kirazlarýn geline dönüp gülümsediðini izledim bahara; papatyalarýn fallarla su akýttýðýný duydum sevdalý yüreklere...

Hiçbirinden vazgeçemedim!..
hepsini tutup bir bahçenin humus kokan topraðýna diktim.(yüreðimde..)
her odada, her hücrede tonlar dolusu çiçekler büyüttüm...
gün yirmi dört saat daldým güzelliklerine: kýskandým!..
ne kavga ediyorlardý, ne de vardý bir dinleri!..
hiçbiri namaz kýlmýyordu, yoktu seccadeleri...
aforoz mevsimi de neydi!..yoktu ki günahlarý, çetrefillikleri!..
zekatlarý renkleriydi...gönlüme koydum!..
hiç gitmediler hacca, bilmediler esvet taþýný..
þeytan da taþlamadýlar hira daðýnda!
hele hiç görmedim dört kitaptan ayet okuduklarýný...
minareye çýkmadýlar ezan okumaya,
çaðrýsý oldu renk ve kokularý, gittik yanlarýna...içimizde geniþliði yaþamanýn.......

Ve...

öylece duruyorlardý gök altýnda; yeþil, rengarenk ve dimdik!..
sarmaþýk, kol atmýþtý gül aðacýna;gül kabullenmiþti onu!..
papatyanýn yeri leylaðýn altýydý;bembeyaz sýrýtýyordu diþleri zamana...
siyah lale göz kýrpýp duruyordu mine çiçeðine...
zambaklar kokusunu bedavaya satýyordu gelinciðe...
hesap yapma gibi bir telaþlarý olmadý hiçbir zaman...bu alýþ-veriþte...
dostluklarý çýkara dayanmadý...
hele kan davasý nedir bilmediler hiç...
güneþi üleþirken kavga etmediler, savaþmadýlar...
öldülerse birlikte öldüler, yaþadýlarsa birlikte yaþadýlar iklimlerce...
dört mevsimi duyumsattýlar bize..
papatyada baharý,
gülde yazý,
kasýmpatýnda hazaný,
kardelende kýþý özümsedi duygularýmýz...

Demek istediðim þu ki: zaten ne demek istediðimi çoktan anladýnýz!..arife tarif deðildi yapmak istediðim þey!..tarife arif bulma çabasýydý. anlayan anladý, anlamayansa çiçeklikten çýkarýldýJ))))...ot olsun böyleleri, gitsin öküz aðzýna emi!..J))))

þimdi söyleyin lütfen!
beni kim baðýþladý?
tanrý mý,
insan mý!..
çiçeklere sormuyorum zaten
onlar beni çoktan anladý...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Zaten biliyorsunuz...
Gönderen: birsen / ist
13 Aralýk 2003
Yazýnýzý beðendim, hem de çok, yaþam bahçenizdeki renkler daim olsun, ayrýca uçuk olan siz deðilsiniz, hem zaten siz de biliyorsunuz..

:: yapýlacak iþlerinizi yapmayý sürdürseydiniz keþke.
Gönderen: Ercüment Adalýoðlu / herhangibiryer
23 Temmuz 2003
Keþke deðil mi? O zaman tüm bunlar olmayacaktý. Böylesine antiteokratik yaklaþýmlarýnýzý çok daha fazlasýyla tatlý-sert bir biçimde verebilmeniz dileðim olmaktan öteye geçemeyecek, biliyorum; her kadýn bir çiçektir, her çiçek bir bahçývana gereksinim duymayabilir. Belki de siz, bir kýrçiçeðisinizdir fakat karanfiller sizi bu kadar kýzdýracak çok þeyler yapmýþ olmalýlar ki kýzgýnsýnýz. Benim buraya bunlarý yazýyor olmam kýzýp/kýzmama ortasýndaki küçük bir noktadan kaynaklý: Yazýnýzý beðendim, öfkenizi deðil...

:: Anlamak.
Gönderen: latin / ist
22 Temmuz 2003
Ben de anladým, o zaman çiçeðim. Anlamadýðým bir nokta, siz mi çiçeklerle konuþtunuz, yüreðiniz mi sizinle.... Neyse!!!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Havama Bak Hele
Acý Tatlý
Maldivler
Türlü Yaptým Türlü
Hýyar
Çocuk ve Et
Nüfus Artýþý
Baðýrdaklý Bebekler
Çatýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Kundak [Þiir]
Nohut [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.