..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > ömer akþahan




11 Eylül 2003
Bilgisayar, Kitap Kurduna Ne Yapar?  
ömer akþahan
Kitap, geliþme çaðýmdan baþlayarak tutkuyla baðlandýðým en deðerli varlýk olmayý sürdürüyor hâlâ. Onu satýn alabilmek için kimi zaman ödünç para aldým, kimi zaman poker oynadým.


:AHJJ:




ÖMER AKÞAHAN

Kitap, geliþme çaðýmdan baþlayarak tutkuyla baðlandýðým en deðerli varlýk olmayý sürdürüyor hâlâ. Onu satýn alabilmek için kimi zaman ödünç para aldým, kimi zaman poker oynadým. Beni hiçbir þey onun kadar mutlu etmedi. Kimi zaman güldüm, eðlendim, kimi zaman satýrlar arasýnda gözyaþý döktüm. Onunla geçirdiðim zamanlar benim en deðerli aným oldu. Ortaokul yýllarýmýn en popüler dergileri Hayat ve Ses dergilerini hangi ortamda bulsam eskiliðine, yeniliðine bakmaksýzýn alýp okuyordum. Aðabeyimin seyyar konfeksiyon sergisinin altýndaki ambalaj için kullandýðý o dergilerde Þevket Rado’yu soluksuz okurdum. Onun tadý damakta kalan baþyazýlarýnýn gizli abonesiydim. Kadýnlarý o dergilerle tanýmaya çalýþtým. Tarihimizi Abdullah Kozanoðlu’nun romanlarýyla sevdim. Onun romanlarýný göz kýrpmadan sabaha dek bitirmek, sanki kutsal bir görevdi benim için.

Yýllar su gibi akýp gitti, romanlardaki gibi. Geriye þöyle dönüp baktýðýmda, iyi ki kitabý tanýmýþým, diyorum kendime. Onunla ölünceye kadar arkadaþ kalmaya söz verdim. Ancak hayat bize yenilik adýna bir baþka dostu getirdi, koydu önümüze; bunun adý, bilgisayardý! Her yeniliðe olan ilgim nedeniyle koþup kaydoldum, bilgisayar kursuna; yýl 1987. Hevesle bir þeyler öðrenmeye çalýþtýk, iþ onu edinmeye gelince, bunun kitap kadar kolay olmadýðýný gördüm. Satýn alamadýðýn, dokunamadýðýn þey; gidemediðin yere benzemesinden olsa gerek ona bir süre uzak kaldým. Sahiplenme duygum geliþemedi. Sonunda kör topal da olsa bir bilgisayar edinebilmiþtim. Artýk yazýlarýmý, þiirlerimi bilgisayara yazýp kaydedebiliyordum. Bilgisayar kullanmama yardýmcý olan rahmetli Ediz Akyürek’e çok þey borçluyum. Ýnsan, onun gibi sabýrlý ve her zaman güler yüzlü bir dosta sahipse her þeyi kolayca öðrenebilir.

1987’de katýldýðým Ödemiþ’teki ilk bilgisayar kursundan bana kalan tek yadigâr söz:“Bilgisayar aptal makinedir. Ne verirsen, onu alýrsýn!” Þimdi bu sözün deðerini, çalýþtýðým iþ ortamýndaki fýkra gibi olaylarý duydukça daha iyi anlýyorum.

Radikal Kitap’ýn 8.6.2001 tarihli ekinde, Mario Vargas LLOSA’nýn, Celal Üster çevirisiyle yayýmlanan “EDEBÝYAT NE ÝÞE YARAR?” baþlýklý yazýsýnda, edebiyatýn iþlevselliðini, roman ve þiirin insan ve toplum üzerine etkilerini sýraladýktan sonra, sözü bilgisayara ve Bill Gates’e getirerek, onun Ýspanya Kraliyet Akademisini ziyareti sýrasýnda dile getirdiði, en büyük amacýnýn, ölmeden önce kaðýt ve kitaplarýn yok edilmesi olduðunu, ifade ediyor. Ayný Bill Gates’in Doðan Yayýnlarý arasýnda yayýmlanan ‘Düþünce Hýzýnda Çalýþmak’ adlý yapýtýnda da benzer fikirlerini yazmýþ: ”Kaðýtsýz büro yaratýn!” diyerek, bu hedefini özetlemiþ. Ancak kendisi her þeye raðmen hâlâ bazý bilgileri kaðýttan okuduðunu da itiraf edebiliyor.

Ülkemizdeki kaðýt savurganlýðýnýn vardýðý korkunç boyutlarý göze aldýðýmýzda ve bir de gezegenimizde yaþanan çevresel felaketler karþýsýnda, doðrusu ben de Bill Gates gibi düþünmeye baþladým. Bu konuda çarpýcý olduðuna inandýðým bir örneði, M.E.B.dan vereceðim. Anýlan bakanlýðýn Talim ve Terbiye Dairesi Baþkanlýðýnca, 1990-2000 yýllarý arasýnda tavsiye kararý verilmiþ eðitim araçlarýný gösteren 834 sayfa, 1.hamur kaðýda kuþe kapakla basýlmýþ kitabý görür görmez ilk sorduðum soru: ”Hocam bu kitaba hiç baktýnýz mý?” oldu. Aldýðým yanýt beklediðim gibi,”Hayýr”dý. Bunun üzerine kitabý tarttýrmak için bakkala gönderdik. Kitabýn aðýrlýðý tamý tamýna 1296 gr! Bu kitabýn bir ilköðretim okulunda olduðunu düþünürseniz, varýn gerisini siz düþünün. Benim tahminime göre kitap için harcanan kaðýt miktarý en az 130 ton. Diðer giderleri ve kaðýt maliyetini dikkate aldýðýmýzda; onun altýndan ne kadar daha deðerli olduðunu ve savurganlýðýn hangi boyutlara ulaþtýðýný anlayabilirsiniz, umarým.

Bugün devlet, salt kaðýtta yapacaðý bir tasarrufla neleri topluma kazandýrabileceðini o çok deðerli uzmanlarýna kolayca hesaplatabilir. Bu savurganlýðý yapan devlet dairelerine, ben, ‘Evrak Üretme Çiftliði’ adýný taktým. Çünkü, ortada gerçekten acil ele alýnmasý gereken önlemler var.

Olaya baþka bir boyuttan bakarsak; adýný andýðým kitap gerçekten çok önemliyse ki, inanmýyorum; o zaman, pekala bir CD ile sorun çözülebilir ve çok daha ucuza halledilebilirdi. Ancak kulaðýma gelen itirazlarý da duyuyorum, “Her okulda bilgisayar mý var?” deseler de, zaten okunmayan ve iþlevi olmayan bir kitap, ancak hazýrlayanlarýna belki ufak bir ödül ya da makam kazandýrabilir!

Yazý baþlýðýný oluþturan soruya geri dönersek; “Günümüzde bilgisayar, kitap kurduna ne yapar? “Kendi yaþýtlarýma ve benim gibi okuma tutkunlarýna bir zarar vermesi bir yana, ondan en iyi þekilde yararlanabileceðimize inanýyorum. Mario Vargas LLOSA’nýn söylediði gibi bir romanýn, öykünün ya da þiirin kitaptan, onu evirip çevirerek, kenarlarýný katlayarak ve sabahleyin sayfalarý daðýlmýþ halde yataðýn baþucunda bulmanýn keyfini, hiç bir zaman bilgisayar veremez.

En iyisi, bilgisayar ve kitabý düþman kardeþ gibi gösterme yerine, onlarýn ortak yönlerini keþfederek doðru kullanmayý öðrenmeliyiz; böylece birbirini bütünleyen, destekleyen ve yeni ufuklar açan iki iyi dosta sahip olabiliriz.

Global dünyanýn büyük köy meydaný Ýnternette yeni kitap kurtlarý oluþturma yolunda atacaðýmýz adýmlarýn önemini genç kuþaklar bizden daha çabuk kavradýlar. Eðer üç yaþýnda okuma yazmayý öðrenmemiþ bir çocuk, kimsenin müdahalesi olmadan, güç kaynaðý, hard disk ve monitöre basarak bilgisayarý açýp, ‘baþlat’tan serbest çizim programýna girip, özgürce çizimler, boyamalar yapýp, ayný geri bildirimle bilgisayarý kapatýr duruma gelebilmiþse, bu çocuða ancak þapka çýkarýlýr! Günümüzde bunlarýn sayýsýnýn hýzla çoðalmakta olduðunu hatýrlatmakta yarar olduðunu, düþünüyorum.

ABD ve Avustralya’da pilot olarak uygulanan bir eðitim çalýþmasý, benim de büyük ilgimi çekti: Proje kapsamýndaki öðrenciler okula kaydolduklarý gün, kendilerine diz üstü bilgisayar veriliyor, okul çantasý niyetine! Öðrenciler tüm eðitim çalýþmalarýný sýnýflarýnda, öðretmen gözetiminde bu bilgisayarlar üzerinde gerçekleþtiriyorlar. Aileleri bu bilgisayarlar için her ay 40 Dolar taksit ödüyorlar. Ayrýca bu kadar ödeme gücü olmayan ailelere ise, projeye destek veren yardým kuruluþlarý katkýda bulunuyor. Projenin iki yýlý aþkýn süredir baþarýyla uygulandýðýný Bill Gates yukarda anýlan kitabýnda açýklýyor.

Ülkemizde tasarruf adýna okullarýmýzda Ýnternetin kullanýmýný yasaklayan bir zihniyet ne zaman elini çekerse, ancak o zaman çaðdaþ bir ülke konumuna yükselme þansý bulabileceðimize inanýyorum.
../..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler Efendim!...
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
17 Eylül 2003
Merhaba Ömer Bey; Türkülerle Yaþamak-6-ya yaptýðýnýz uyarý ve düzeltmeler için teþekkür ve minnetlerimi bildirir;selam,saygý ve sevgiler gönderirim.Kendinize iyi bakýnýz lütfen!..Görüþmek üzere...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.