..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Sarper SAÐLAM




2 Mart 2004
Lord Of The Rings' E Tasavvufî Bakýþ.  
Yüzük Kardeþliði ya da nefsle mücadele

Sarper SAÐLAM


Aslýnda hepimiz birer Frodoyuz. Mordorun kýzgýn alevli yanardaðýna ulaþabilmek ve elimizdeki kýymetli emaneti o ateþte eritebilmek, görevimiz.


:BBBD:
Aslýnda hepimiz birer Frodoyuz. Mordorun kýzgýn alevli yanardaðýna ulaþabilmek ve elimizdeki kýymetli emaneti o ateþte eritebilmek, görevimiz. Nefs, altýn bir yüzük. Çok cazibeli, çok çekici. O kadar ki, sahralar dolusu kum kadar düþmanýnýz oluverir bir anda.
Mordorun ateþi yüzüðü eritecek ama biz oraya sað salim varabilirsek...

Yüzükteki potansiyel çekim gücü Frodoyu da zaman zaman esaretaltýna almýyor deðil ama Ak Bilge Gandalf ne güne durmaktadýr?!
Bize nefsimizi mücadele potasýnda eritme görevini veren Zât (c.c.), nice nice yardýmcýlar göndermiþtir. Ak Bilge' ler.. Ýyi kalpli savaþçýlar.. Yiðit ve gözüpek kardeþler..

Yüzük kardeþliði, bir potada eriyecek olan nefs' in tüm Evren'e huzur getirmesi için elzemdir. Bu yol öyle çetin bir yoldur ki, karþýnýza bir sürü kulelerle dikilirler. Yýðýn yýðýn ordularýyla hücum eder düþman. Sinsi ve zalimdir. Nefs' in emmare* olmasý da iþi iyice içinden çýkýlamaz kýlar. Nefs' ten beslenen binlercesi üzerinize çullanýp görevinizi tamamlamanýza engel olmak ister. O' nun rahmeti olmasa zaten baþlamadan biter yolculuðunuz amma ve lâkin O, merhametliler merhametlisidir; kurtulursunuz helâk olmaktan.

Temsilden hakikate ulaþmak bizim gibi zavallýlarýn iþiymiþ. Söz Sultaný (a.s.m) ise, tek cümlede temsilleri özetlemiþ ve bir muharebe dönüþü; "Þimdi küçük cihaddan büyüðüne dönüyoruz" diye buyurmuþ !!

Mücadelenin büyüðünü veren Frodo ve kardeþleri, nefs adlý yüzüðü Mordor kýyýlarýnda eritince görev tamamlanmýþ ve "kötülük" ait olduðu yere (cehennemin dibine) yuvarlanývermiþ.

Frodo, ki O sensin, görevini tamamlayýnca Rabbisi tarafýndan Kendi Makamýna hem de en önemli rehberi Gandalf ile birlikte kabul edilmiþ.

Ýþte hayatýn özü özeti bu imiþ.
Herþeyin doðrusunu Allah bilir.


*emmare: kötülüðü emreden


19.02.04
ankara

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Selam..
Gönderen: ApriL / Denizli
11 Mayýs 2004
Öncelikle bu güzel tasavufi yorumunuzu tebrik ederim...Hep Söylerdim herkes Bir Frodo dur diye.. Bende yüzüðü insanýn maneviyatý ile özdeþleþtirmiþtim... Yüzüklerin efendisi gibi kýymetli bir eserden size kýsa bir alýntý aktarayým.. Sevgiyle kalýn. Yanlýþ umutlara tutunmuþ olanlara divanelik gibi gelse de, tüm ihtimalleri ölçüp biçtikten sonra mecrubiyeti teslim etmek arifliktir. Eh, býrakýn divanelik bizim pelerinimiz olsun ve bizi Düþmanlarin gözlerinden gizlesin.. Dünya gerçekten de tehlikelerle dolu ve içinde bir sürü karanlýk yer var, lakin nice güzellik de hala ayakta ve artýk bütün topraklarda içine keder karýþmýþ olsa da, belki daha bile çok serpiliyor sevgi....




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Sana Zorsa Býrak Yanayým... ""
Yaþamak Gibi Birþey Seni Sevmek
Efendiniz Kim?
Dondurma Üstü Salep Çek!
Komþu Duydun Mu: Huþû Tedavülden Kaldýrýlmýþ!
Elimizden Tutan Biri Var (!)
Yüksek Sesle Susuyorum.
Gitsin "Park"lar, "Cafe"ler...
Akþam Vakti
Gebe Kalalým Merhamete

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kimliði Belirsiz Bir Aþk Bulacaklar [Þiir]
Þiir Düzmek Zamaný [Þiir]
Lütfen Seni Sevebilir Miyim? [Þiir]
Kýlpayý [Þiir]
gözyaþý'na.. [Þiir]
Ruhun Bedenle Ýmtihaný - 1 [Þiir]
Huzur mu Dediniz ?! [Þiir]
aynalara bakamamak [Þiir]
Ney' le hasbihâl [Þiir]
Ver elini piþmanlýk [Þiir]


Sarper SAÐLAM kimdir?

1980'lerde doðmuþum. Þu anda Ankara'da ikamet ediyorum. Yazarlýk çok zor bir iþ. . Bense çok ciddiyetsiz bir adamým. . E nasýl baðdaþýr bu iki olgu ?! Ne ise karalamalarýmý sizinle paylaþmak istedim. . Umarým yeni ufuklara yelken açarsýnýz "okuma" larýnýzla.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl, Ýskender Pala, Cahit Zarifoðlu, Ali Çolak


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sarper SAÐLAM, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.