..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Ahmet B.çulhacý




5 Nisan 2005
Gökkuþaðýnýn Ucunu Bulmak...  
Ahmet B.çulhacý
Rivayet odur ki, gökkuþaðýnýn yere deðen ucunda bir altýn para varmýþ…


:BIEI:
Çocukluðumda ne zaman yaðmur yaðsa, ardýndan gökkuþaðýnýn çýkacaðý aný sabýrsýzlýkla beklerdik… O rengarenk kuþak, gökyüzünde belirir belirmez çýðlýk çýðlýða bütün renkleri paylaþmaya çaðýrýrdýk: “Sarý benim olsun!”…”kýrmýzý da benim!..” “Hayýr, kýrmýzýyý ilk ben gördüm, o benim rengim!..” Çocukluk iþte… neden, niçin çýktýðýný bilmeden, doðanýn bu güzelim süsünü bize sunulmuþ bir armaðan sanýrdýk… Ayaklarýmýzýn ucunda zýplayarak, bir ucundan yakalayýp yeryüzüne indirmeyi düþlerdik. Ama inmezdi bir türlü… O’nu ilk görüþte sergilediðimiz çýlgýnlýk, bir süre sonra yerini derin bir sessizliðe býrakýrdý… konuþursak bu Kafdaðý’nýn ardýndan gelen Zümrüdü Anka kuþunu kaçýracaðýmýzý sanýr, çýt çýkarmazdýk… Acaba nerede baþlar, nerede biterdi?.. Ucu bucaðý var mýydý?... Gökyüzünden yeryüzüne kucak açan bu sihirli kuþaðý kim boyardý her yaðmur sonrasý?.. Çocuk aklýmýz yetersiz kalýrdý bu sorularý cevaplamaya… Ama O’nun bize bir þeyler söylemeye çalýþtýðýný hissederdik:

“Bakýn çocuklar, ben her yaðmur sonrasý mutlaka çýkmam. Benim doðuþum Güneþ’e baðlý… Öncelikle Güneþ, gökyüzünün yaðmur olmayan yanýnda bulunacak ve yüksekliði gökyüzünün yarýsýndan az olacak… Ýþte bu þartlar bir araya geldiðinde güneþ ýþýklarý yaðmur damlalarýna düþer ve yaðmur damlarlý da prizma iþlevi görerek, benim renklerimin oluþmasýný saðlar… Bir yerde ben Güneþim, ama Güneþ’in görünmeyen yüzüyüm… Siz O’nu hep, parlak sarý bir ýþýk olarak görürsünüz. Aslýnda O, yedi an renkten oluþur ve bu renkleri ben yansýtýrým yaðmur sonrasýnda. Bakýn benim renklerime!.. Bakýn da, nasýl uyum içinde birleþip, tek bir renk olarak size gökyüzünden gülümsediðimi görün… Haa!..bir de benim nerede baþlayýp, nerede bittiðimi büyüklerinize mutlaka sorun…”

Birgün sordum büyükbabama, gökkuþaðýnýn nerede baþlayýp, nerede bittiðini…Bana þu masalý anlattý: “Rivayet odur ki, gökkuþaðýnýn yere deðen ucunda bir altýn para varmýþ… Bu öyle bir paraymýþ ki, bulanýn elinde sürekli çoðalýr ve onunla insan her istediðine kolaylýkla sahip olabilirmiþ… Zor olan gökkuþaðýnýn ucunu bulabilmek… Bu masalý dinleyen bütün çocuklar gökkuþaðýnýn ucunu bulmanýn yollarýný ararlarmýþ… Ýçlerinden kararlý ve gözü kara olanlarý, hiç engel tanýmaz yollara düþerlermiþ; gökkuþaðýnýn ucunu ve ucundaki altýn parayý bulmak için… sen de tüm yaþamýn boyunca, o altýn parayý bulmaya çalýþ olur mu?..”

Büyükbabamýn anlattýðý masalý ve verdiði öðüdü aklýmdan hiç çýkarmadým… Gökkuþaðýnýn bana söylemek istediklerini de…Sanýrým o altýn parayý buldum: Eþim, oðlum, iþim…

Siz gökkuþaðýnýn masalýný henüz çocuðunuza anlatmadýnýz mý?..

Mutlaka anlatýn olur mu?...



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çocukluðuma döndüm...
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
14 Nisan 2005
Sevgili Çulhacý; Yaþlanmaya baþladýðýmdan mýdýr nedir bilmiyorum; yazarlarýn çocukluk dönemlerine ait anýlarý, hep güzel gelir bana.içimi kýpýrdatýr, gülümsetir.Bazen de iç çektirir....Yazýnýzda iþte bunlarý hissettim..Çocukluðumda, gök kuþaðýnýn altýndan geçmek için, nasýl deli deli koþtuðumuzu anýmsadým.....Severek okudum yazýnýzý..Tarzýnýzý seviyorum zaten.....Sevgiyle kalýn....Kâmuran ESEN

:: :)))
Gönderen: Özgür Tanrýverdi / Ýstanbul/Türkiye
8 Nisan 2005
Selamlar sevgili Ahmet... Çocukluðumuza biraz daha yaklaþabilsek sevgilerde... Hayallerimize... Mutluluklarýmýza... Afacanlýklarýmýza.. Herþey çocukluðumuzdaki kadar güzel olabilse,iþte o zaman deðmeyin mutluluðumuza... çok güzeldi yazýn, içten ve diðerleri gibi...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Býrakýp Gitmelere Dayanamýyorum...
Kütüphane Günlerim...
Su ve Rüzgâr...
Nerede O Eski Ramazanlar...
Çözülüyorum, Haberiniz Olsun!..
Affettim Seni...
Þimdiki Çocuklar Harika...
Yabancýlaþma...
Farkýnda Olup, Farklý Olabilmek...
Ýtiraf...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýsyaným Kendime... [Þiir]
Neyinim Ben, Kendim?.. [Þiir]
Gitme Desem... [Þiir]
Dörtlükler... [Þiir]
Ben Bugün Ýzinliyim Anne... [Þiir]
Biliyorum... [Þiir]
Hüzün... [Þiir]
Bay Casper... [Öykü]
Suskunluðum: Baþ Kaldýrýþ... [Öykü]
Sözde Sevgi... [Eleþtiri]


Ahmet B.çulhacý kimdir?

Çokça okur, zaman zaman da yazarým. . . Yazdýklarým beni anlatsa da sizin yaþadýklarýnýza benzer. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Oðuz Atay...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet B.çulhacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.