..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > zumrut sarikartal




20 Mart 2006
Dedemin Küçük Sýrrý  
zumrut sarikartal
Herþey anneannemin ani ölümüyle baþladý. Sapasaðlam kadýndý, laf aramýzda dedeme raðmen, sonra bir gün aniden, ölüverdi. Hep dedem önce gider derken, gidiverdi anneannem. Bu olay yaklaþýk sekiz sene öncesine denk düþer, yani dedemin hastalýðýnýn baþlangýcýna.


:BDFA:
Hasta dedem, bu odada sekiz sene kaldý. Tam sekiz sene bu odadan dinledik sesini, dile kolay, sekiz sene. Ne oldu sonra, sekiz sene dinlediðimizle kaldýk. O kadar çektirdi bize, sonraa....

Herþey anneannemin ani ölümüyle baþladý. Sapasaðlam kadýndý, laf aramýzda dedeme raðmen, sonra bir gün aniden, ölüverdi. Hep dedem önce gider derken, gidiverdi anneannem. Bu olay yaklaþýk sekiz sene öncesine denk düþer, yani dedemin hastalýðýnýn baþlangýcýna. Önceleri anneannemin ölümüne üzüntüsünden inler oldu dedik, sonra baþladýk hastalýk aramaya. Daha doðrusu annemle babam . Bense baþka þeylerin olduðunu bilirdim. Çünkü ne zaman bakkalýn çýraðý gelse, ki bu haftada en az beþ gündü, dedem gece inleye inleye hastalanýrdý. Annemler deli divane etrafta koþtururken ben dedemin yataðýnýn altýný kontrol ederdim. Manzara hep ayný olurdu, boþ þeker kutularý, yarýsý yenmiþ bir kangal sucuk, boþ bir lokum kartonu ya da fýstýk kabuklarý. Sanki bir sincap ordusu dedemin odasýnda parti vermiþ, aç girip tok çýkmýþtý. En berbat hastalandýðý akþamlar, ekmek arasý pastýrma öðünün olduðu günlerdi. Nereden mi biliyorum, çünkü dedem, pastýrma kokusunu bastýrsýn diye benim tüm nane þekerlerimi de odamdan yürütürdü. Pastýrma mý yoksa nane þekerleri miydi onu bu kadar kötü yapan, iþte onu bilmiyorum.

Annemle babam tüm gün iþte olduklarý için ne bakkalýn çýraðýný bilirlerdi, ne de ciddi bir bahþiþle ortada delil býrakmayan Hafize teyzenin attýðý boþ kutularý. Zaten Hafize teyzenin de geceki hastalýklardan haberi yoktu. Bilse kesin söylerdi anneme, dedemden aldýðý harçlýklarý umursamazdý.
Bakkalýn çýraðýyla okul dönüþü ev yolunda karþýlaþýrdýk hep. Menüyü yolda öðrenirdim, ve tabi akþamki hastalýðýnýn nasýl olacaðýný da. Her abur cuburun ayrý bir etkisi vardý dedemde. Sucukta mide gazý olurdu, sürekli geyirirdi. Þekerlemelerde önce aðrý olur, sonra kusarak geceyi kapardý. Ama en aðýrý pastýrma olurdu, yan etkisini burda hiç anlatmayayým.

Annemler bunun ciddi bir depresyon olduðunu düþünerek dedeme hiç davranmadýklarý kadar iyi davranýrlardý. Sanýrým, yatma vakti gelince anneannemsiz yataða girme sendromu falan gibi bir isim bile uydurdular bu hastalýða. Bense kýsaca oburluk diyorum. Galiba dedemin oburlugunu önleyen anneannemmiþ. O ölünce serbest kalan dedem ne yiyeceðini þaþýrmýþ bir þekilde bakkalýn çýraðýna sarýldý. Ve artýk obur-cuburun kölesi oldu.

Ýþte sevgili günlük, dedemin, yýllardýr kimseye söylemediðim küçük sýrrý bu, ve artýk seninle paylaþmanýn vakti geldi. Çünkü, annemle babam kendilerince dedemin hastalýðýna çare buldular. Onu yeniden evlendiriyorlar. Dedemin aðzý kulaklarýnda. Obur cuburu býraktý. Heyecandan olsa gerek iþtahý kesildi. Tabi akþam hastalýklarý da. Babamlar evlilik fikrinin bile dedeme iyi geldiðini söylüyorlar. Ne de olsa artýk hastalanmýyormuþ. Umalým da yeni anneanne dedemi kontrol edebilsin.

Bana gelince, bugüne kadar annemlere bir þey demedim, þimdiden sonra hiç demem. Niye söyliyim ki, bilgisayarýmý alan dedem, harçlýklarýmý ikiye katlayan dedem, onsekizime bastýðýmda motosiklet almaya söz veren yine dedem. Ben hiç üzer miyim sevgili dedemi? Ayrýca çenemi tutmam çok iþe yaramýþ, dedem öyle söyledi. Aksi halde yeni anneanne asla bulunmazmýþ kendisine. Bu minnetini de ayrýca gösterecekmiþ. Yeni cep telefonu mu geliyor ne?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jartiyer
Ýmdat , Doðuruyorum!
Yýrtýk Etek - Vadim O Kadar Yeþildi ki
Parti
Bir Ayrýlýðýn Anatomisi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çýt Yok
Býçak
Sýr
ve Kazanan...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþk Hakkýnda Bir Yazý [Deneme]
Hiç Olmayan Sevgiliye [Deneme]


zumrut sarikartal kimdir?

Küçücüktüm, okuyanlara özendim, okumak istedim. Daha küçüksün, okulda öðrenirsin dediler. Söz dinledim, okulu bekledim. Sýnýfta ilk ben okudum, çok mutlu oldum ama hep susturuldum. Tahtadaki yazýyý ilk ben söyleyince sýnýf beni takip ediyormuþ. Keyfini çýkaramadým. Ama evde hep okudum. Sonra yazmak istedim, ilk romaným için bir defter aldým, ismini en baþa yazdým, ''gökten inen merdiven''. Annem gördü, güldü , inanmadý. Daha sekiz yaþýndaydým , yazmaktan vazgeçtim. Büyüyünce yazmalýymýþým dedim. Ama zaman geçtikçe sadece okumaya vakit kaldýðýný farkettim. Yazmayý unuttum, erteledim, istemezmiþ gibi yaptým. Derken bir gün, bir gece sabaha kadar oturup aklýma gelen herþeyi yazdým. Ýþte o gün benim doðumgünüm, büyüdüðüm gündü. Þimdi sadece yazmaya vaktim var, baþka hiçbirþey için kýlýmý kýpýrdatmam ( çocuðum hariç). Peki sizin beni okumaya vaktiniz var mý?

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin ile büyüdüm. Oðuz Aral idolümdü. Gýrgýr, Fýrt, Çarþaf , Limon düzenli takip ettiðim yayýnlardý.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © zumrut sarikartal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.