..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ENGÝN ÖZTÜRK




5 Ocak 2007
Nobel E Doðru  
NO BEL

ENGÝN ÖZTÜRK


nobele doðru o tarafa


:AIEF:
Nobel’e Doðru
     Bu haftaki yazýmýzda Orhan Pamuk dan yani onun ilginç ve bize -bize derken üniversiteye hazýrlanan gençlerden bahsediyoruz -bir o kadar yakýn gençlik hikayesinden bahsedeceðiz .Bildiðiniz gibi geçen hafta dünyaca ünlü yazarýmýz Orhan Pamuk bir Nobel ödülü aldý.Pamuk bu ödülü babasýna ithaf etti. Yazarlýðýnda Nobel e giden yolu anlattý ve yazarlýðýnda yani iyi bir yazar olmasýnda iç hesaplaþmalar,aile hayatý ve yalnýzlýðýn büyük payý oyduðunu söyledi.Pamuk’un çoðumuza ilginç gelecek bir gençlik hikayesi var Pamuk sekiz sene bir odadan çýkmayarak durmadan yazmýþ.Peki Nobel ödülü alabilmek için illa sekiz sene bir odaya kapanmak mý lazým,ya da sekiz deðil on sekiz sene bir odada kalsak Nobel alabilir miyiz ?bu önemli bir soru..Belki yazarýmýzýn dediði doðrudur yani insan kendisiyle baþ baþa kalýnca daha iyi düþünüyordur.O zaman yazacaðý þeye daha iyi konsantre oluyordur.
Orhan Pamuk kendisinin sekiz sene bir odada yaþadýðýný söylemeseydi yada Nobel ödülü almasaydý herhalde bu halde yaþayanlarýn hepsine þizofreni teþhisi konurdu .Buradan þunu anlýyoruz insanlar yalnýz kalmak istediklerinde uzun bir süre de olsa-þizofreni olmalarý gerekmiyormuþ.Bu iyi yoksa insanlar kendilerinden þüpheleneceklerdi nasýl mý?Üniversiteye hazýrlanan gençlere bakalým günlerinin çoðunu evlerinde yani odalarýnda geçirmek zorundalar artýk bir sene mi olur birkaç sene mi onu bilemeyeceðim peki bu gençler Nobel alamazsa yani sýnavý kazanamazsa iþte o zaman deli damgasý yememeleri içten bile deðil.
Peki bu duruma karþý nasýl bir önlem almalýyýz ;cevap basit Orhan Pamuk'u arayýp kaldýðý odanýn durumunu sormak gerekiyor, odayý ona göre dizayn etmek gerek yoksa yine çabalar boþa gider.Asýlýnda bizi Pamuk'un Nobel sürecinde ki bir þey çok ilgilendiriyor;insanýn sekiz yýl bir odada yaþadýktan sonra Nobel ödülünü alabilmesi demek ki insana bir þey olmuyor yani gençlerin durumu iyi!!Pamuk ödül konuþmasýnda yazmak için yazdýðýný ,bir þeylere kýzdýðý için yazdýðýný söylemiþti çoðu yazar da bu amaçlarla yazar ama ödülü Orhan Pamuk aldý buradan þunu anlýyoruz demek ki Orhan Pamuk iyi bir anlatýcý ne anlatmak istediðini biliyor ve en önemlisi insanlarýn anlayacaðý dilden anlatýyor.Orhan Pamuk bu yaþadýklarý ve yazdýklarý sayesinde Nobel Ödülünü almaya hak kazandý.Peki yeni Orhan pamuklar ne yapacak-Orhan Pamuk derken? -Anladýnýz siz onu-.
Konunun daldan dala atladýðýnýn farkýndayým toparlamaya çalýþalým bu yazýmýzdan ne öðrendik:Bir odada sekiz sene ve daha fazla kalanlar deli deðil hatta çok baþarýlý bir yazar olma ihtimali bile var.Zaten içinde bulunduðumuz sýnav sistemi bize bu iyiliði saðlýyor!!!O zaman tüm insanlarý odalara davet ediyoruz Haydi Nobel için odalara
Engin ÖZTÜRK
Eskiþehir Anadolu Üniv.Ýþletme Fak.1. Sýnýf



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumsallaþma
Bahar Yazýsý
Nasýl Bir Dünya Ýstiyoruz
ve Karar...
Çitleri Kim Çekti
Öncesi 62 Sonrasý
Uðurlar Olsun
Dil Dev (Ý) Rimi
Girdik Giriyoruz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih
Sýkýþmak…
Neden Yazýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatý Dilinin Ucunda Yaþayanlar [Öykü]
Pardon [Eleþtiri]
Nasýl Bir Dünya Ýstiyoruz 2 [Eleþtiri]
Sahte Mutluluk [Ýnceleme]


ENGÝN ÖZTÜRK kimdir?

Adým bora atak 21 yaþýndayým sekiz senedir medyanýn içindeyim bir yýldýr da kendime ait bir yerel gazetem var yazma serüvenim baya eski þu anda eskiþehir anadolu üniversitesi iþletme bölümünde okuyorum

Etkilendiði Yazarlar:
uður mumcu deniz som erdal atabek aziz nesin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ENGÝN ÖZTÜRK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.