..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Aydýn akdeniz




6 Aðustos 2008
Ortaçað Avrupasý'nda Fuhuþ Geleneði  
Aydýn akdeniz
Almanya’daki Faþizan geleneðin nasýl dünden bugüne bir arka planý varsa orada, acaba Avusturya için de cinsel saplantýnýn bir geçmiþi olabilir mi? diye merak ettim. Kaynaklara baktýðýmda Ortaçað Avrupa’sý ile ilgili þu bilgilere ulaþtým; Kral Sigismunt, 1414 yýlýnda beraberinde sekiz yüz atlý olduðu halde birkaç günlüðüne kalmak üzere Bern’e gider.


:AIHG:
Temel içgüdülerden biri olduðunu bildiðimiz cinsellik, akýl almaz sansasyonlara her zaman olduðu gibi bugünde konu olmaya devam etmektedir. Cinsellik, gündemdeki önemini hiç yitirmedi. Ele alýnýþ biçimi ile toplum üzerinde yarattýðý infial, siyasi krizlere neden olabilecek güçte olduðu için çoðu zaman muhalif guruplarýn elinde önemli bir koz olmuþtur. Kennedy ve Marily Monreo arasýndaki iliþki ya da Bill Clinton ile ilgili söylentiler, düne ait hatýrladýklarýmýzdan yalnýzca iki örnek. Bugünlerde ise basýnda Sarkozy’nin özel yaþamý çokça konuþulmakta. Renkli bir kiþiliði olduðu muhakkak fakat bu özel ilginin politik açýlýmlarý ile bir ilgisinin bulunup bulunmadýðýný sanýrým zaman koyacak ortaya.

Almanya’daki Faþizan geleneðin nasýl dünden bugüne bir arka planý varsa orada, acaba Avusturya için de cinsel saplantýnýn bir geçmiþi olabilir mi? diye merak ettim. Kaynaklara baktýðýmda Ortaçað Avrupa’sý ile ilgili þu bilgilere ulaþtým;

Kral Sigismunt, 1414 yýlýnda beraberinde sekiz yüz atlý olduðu halde birkaç günlüðüne kalmak üzere Bern’e gider. Belediye baþkaný genelev çalýþanlarýný, saray mensubu erkeklere iyi davranmalarý ve onlardan ücret almamalarý konusunda uyardý. Çalýþanlarýn ücretleri, Kral ve adamlarý oradan ayrýldýktan sonra belediyece ödendi. Aradan yirmi yýl geçtikten sonra Sigismunt Ýmparator olmuþtur. Ulm Þehri’ni ve genelevi bir imparator olarak ziyaret eder. Elbette giderler yine belediye tarafýndan karþýlanýr.

O dönemlerde genelevlerin, prenslere, piskoposlara ve devlet tarafýndan gözetilen bazý kiþilere timar olarak baðýþlandýðý kayýtlara geçmiþtir. Ortaçað sonlarýnda Würzburg piskoposu þehirdeki genelevlerin gelirlerini Hanneberg Kontlarýna baðýþlamýþtý. 1577’de Michael Kuhle, Ýmparator tarafýndan genelev geliriyle taltif edilmiþti.

1492 yýlýnda Basel’de vaftiz edilmiþ olan bir Yahudi kadýný þehirde iffetli bir kadýn bulunmadýðýný bunun için beþiklere bakýlmasý gerektiðini söylemiþti.

1472 yýlýnda Nördingen belediye meclisi, papazlarýn geneleve gitmelerini yasak etmeye cesaret edemediði için sadece bütün gece orada kalmalarýný yasaklamakla yetindi.

Örnekler böylece uzayýp gidiyor kaynaklarda. Geçmiþin kirli sayfalarýný ortaya çýkarmanýn bugüne muhakkak ki bir yararý yok ama belli bir bölgede bu türden bir durumun tekrarlar halinde gündeme düþmesi ister istemez dikkatlerimizi bir noktaya odaklýyor.
Aydýn AKDENÝZ
http://blog.milliyet.com.tr/Blogger.aspx?UyeNo=772664
aakdeniz1965@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Marco Polo'nun Tangutlar'da Cenaze Merasimi Ýzlenimleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dr. Alexis Karel ve Dua
Kapitalizm'in Çarklarýna Buddha'nýn Çomaðý Nasýl Sokulur?
Mina'da Hangi Þeytaný Taþlýyoruz?
Bir Zamanlar "" Ýngiliz Kemal'imiz" Vardý!
Kristol"ün Kehanet Küresi"nden Amerika"nýn Geleceðini Okumak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.