..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Mustafa Þakarcan




26 Þubat 2009
Bir Gazinin Ricasý  
Mustafa Þakarcan
Gazilerimizi doðru tanýyalým ki. ... Vatan ve millet sevgisi gibi kutsal duyguýlarý sömü- renlerin ince (!) oyunlarýný anlayabilelim.


:BCEE:
Halkýmýzýn milli duygularýnýn yükselip, ön plana çýktýðý günlerde adeta bazýlarýna gün doðuyor. O havadan istifade çeþitli askeri üniforma veya çaðrýþtýran elbiseler, ve askeri teçhizat kuþanmýþ olarak medya önünde arzý endam ediyorlar.
Eh, medyaya da haber lazým. (!) Gelsin boy boy fotoðraflar , haberler… Geçmiþ günlerdeki: Askeri veya askeri üniformayý çaðrýþtýran kýyafetlerle, askeri teçhizatla, silahla törenlere katýlan kiþlleri ve bazen de silah kullanmaktan kaynaklanan ‘’Gaziler törende ateþ etti insanlar yaralandý’’ türünden haberleri hepimiz anýmsarýz.
Son olarak, Ýstiklal Savaþý son gazisi Emekli Albay Mustafa Þekip Birgöl’ün cenaze töreninde de, böyle bir durum yaþandýðýný okudum. ‘’ Tumgazeteler’’ adlý internet sitesinde cenaze töreninde gazilerin kavga ettiðine iliþkin haberler vardý. Bunu okuyan, gören insanlarýn da haklý olarak kafasý karýþtý.
Ýþin aslýný, bir avuç insan bilir. Fakat, doðrular nedense dile getirilmez. Böyle haberlerin yer aldýðý oranda, doðru bilgilerin yer aldýðý haberler medyada nedense yer almaz. Böylece de, bir yara kanamaya devam eder.
Bu yazýyý, son gazimizin anýsýna saygýsýzlýk etmemek adýna bugüne kadar bekleyip te yazdým. Þimdi, bu konudaki gerçekleri dile getirme zamanýnýn geldiðine inanýyorum.
Gazilerin kavga ettikleri haberine dönecek olursak; Önce haberi düzeltelim. Gaziler aralarýnda kavga etmemiþlerdir. Gaziler ile, gazi olmayanlar arasýnda bir münakaþa olmuþtur. ‘’Bu da ne demek?’’ diyeceksiniz. Dilimin döndüðünce açýklamaya çalýþayým.
Bu durumda, aklýmýza gelecek ilk soru sanýrým þudur: Gazi kime denir?
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin baþka bir devlete veya devletlere ilan ettiði savaþta fiilen görev almýþ olan kiþidir. Bu tanýma uyanlar Ýstiklal Savaþý, Kore Savaþý ve Kýbrýs Barýþ Harekatý’na fiilen katýlmýþ olanlardýr. Yaþayan Ýstiklal Savaþý gazisi kalmadýðýndan ; Halen, Kore Savaþý ve Kýbrýs Barýþ Harekatý gazileri ‘’gazi’’ünvanýna sahiptirler.
Gaziler, 1005 sayýlý yasaya tabidirler. ‘’Vatani Hizmet Tertibinden Maaþ Alanlar’’ olarak adlandýrýlýrlar. Her gazinin sicil numarasý vardýr ve her gaziye ait her türlü bilgi devletin ilgili kurumlarýnda kayýtlýdýr.
Yani gazilik, yasa ile devlet tarafýndan verilen resmi bir ünvandýr. Önüne gelenin, nereden ve nasýl alýndýðý belirsiz ünvanlarla ortaya çýkabileceði bir þey deðildir.
Ýkinci soruya geçelim : Gazileri nasýl tanýyabiliriz ?
Gazilerin, Emekli Sandýðý Genel Müdürlüðü tarafýndan düzenlenmiþ, fotoðraflý ve kimlik bilgilerini içeren Gazi Kartý mevcuttur. Bu kart ile, þehir içi toplu taþýma araçlarýnda, TCDD ve Denizyollarý yurt içi seferlerinde ücretsiz seyahat ederler.
Evvelce, bu kartta gazi eþlerinin de fotoðraf ile kimlik bilgileri vardý ve gazinin refakatinde iken ücretsiz seyahat hakkýndan faydalanýrlardý. 2005 yýlýnda 1005 sayýlý Yasada yapýlan yönetmelik deðiþikliði ile, kendilerine ‘’Gazi Eþi Ücretsiz Seyahat Kartý’’ verildi ve bu haktan müstakilen faydalanmaya baþladýlar.
Gaziler, Vatani Hizmet Tertibi’nden Þeref Aylýðý alýrlar. Þimdiki miktar, sosyal güvencesi olmayanlar için asgari ücret tutarýnda 460 ytl, sosyal güvencesi olanlar için ise 300 ytl dir.
Gelelim üçüncü soruya : Törenlerdeki kýyafet çeþitliliði sebebi nedir?
Gazilerin kýyafetleri ve törenlere katýlým esaslarý 2847 sayýlý Asker Kökenli Dernekler Kanunu ile düzenlenmiþtir. Buna göre: Gazi kýyafeti lacivert ceket, gri pantolon, beyaz gömlek, lacivert kravat ve baþta gri renkli kalpaktan oluþur. Bu kýyafet üzerinde, hiçbir askeri rütbe iþareti, askeri teçhizat ve silah taþýnamaz. Askeri üniformayý çaðrýþtýran hiçbir sembol bulunamaz. Sadece þerit rozet, niþan ve madalya bulunabilir.
Görüldüðü gibi, yasalarýn dýþýnda bir durum sözkonusudur.
Son soru : Bu garabete son vermek mümkün müdür ? Elbette ki mümkündür. Bunun için, yasalarý uygulamak yeterlidir.
Bu zamana kadar, neden önlenmediðini sorarsanýz ; Orasýný, ben de bilmiyorum.
Fakat, bir þeyi iyi biliyorum. Bu manzarayý gören ve iþin içyüzünü bilmeyen halkýmýzýn kafasý karýþýyor. Gazileri, bir gösteri unsuru gibi algýlamaya baþlýyor. Gazi olmayan böyle kiþilerin, silah kullanma ve diðer olumsuz olaylarý gazilere mal ediliyor. Böylece, gazilerin halk nezdinde sorgulanýr olmasý isteniyor. Gazilik kavramýnýn içi boþaltýlýyor.
Gaziler açýsýndan ise: Burada deðinmediðim maaþ miktarý azlýðý ile, toplu taþýma araçlarýnda bazý kendini bilmez görevliler tarafýndan maruz býrakýldýklarý ‘’Bedavacý’’ muamelesi gibi sorunlarýnýn üstüne; Bu þekilde isimlerinin kullanýlmasý, yaralarýna tuz basýyor.
Bu yazýyý okumak için zamanýný veren deðerli okurlardan, küçük bir isteðim var. Yukarýda verilen bilgilerin doðruluðundan þüphelenmeniz halinde ; Genel Kurmay Baþkanlýðý resmi sitesinden veya Muharip Gaziler Derneði sitesinden ya da uygun gördüðünüz her þekilde doðruluðunu araþtýrýn. Kimlerin gazi olduðu hakkýnda, aklýnýzda soru iþaretleri varsa, bunlarý gidermiþ olursunuz.
Bu yazýda yer alan bilgileri yakýnlarýnýzla paylaþýn. Bu minik isteðimi de, ‘’eðer oluþmuþsa’’ bu yazýdaki yazarlýk hakkým (!) ve bir gazinin saygý dolu ricasý olarak görün…
Tüm þehitlerimizi minnetle ve rahmetle anýyorum. Gazilerimizden vefat etmiþ olanlarý rahmetle anýyorum. Hayattaki gazilerimize, saðlýklý ve mutlu bir yaþantý diliyorum.
25 Kasým 2008 Çanakkale

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bilgilendirici bir yazý....Teþekkürler.
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
19 Þubat 2010
Gerçekten de gazilerimizle ilgili bilgileri kýsa ve öz olarak anlatmýþsýnýz.Gazilerimize karþý görevlerimizi tam olarak yaptýðýmýza inanmýyorum.Üç kuruþluk maaþla onlarý gözlerimizin içine baka baka süründürmemizi ise hiç anlamýyorum.Bu insanlarýmýzdan hayatta olanlarýn sayýsý zaten çok az.Bu devlet bunlarý istese ömürlerinin son günlerinde krallar gibi yaþatamaz mý?Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Diplomasi Oyunlarý Wikileaks

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dolambaçlý Yollarda
Bugün Babalar Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Arabalý Vapurda [Öykü]
Babam Cehennemde Çalýþýyor [Öykü]
Size Nasýl Bir Ordu Lazýmdý? [Öykü]
Bir Karþýlaþma [Öykü]
Yök' Ün Katsayý Kararý [Eleþtiri]
Neden Hayýr? [Eleþtiri]
Bir Eðitim Projesi [Eleþtiri]
2009'un En Bi Þeyleri [Eleþtiri]
Kamyonun Ardýndan [Eleþtiri]
Açýlýmýn Ýkramiyeleri [Eleþtiri]


Mustafa Þakarcan kimdir?

1955 yýlýnda Ýstanbul, Üsküdar'da doðdum. Evli, bir çocuk babasýyým. Emekli Deniz Astsubayýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduklarýmýn çoðundan, az ya da çok etkilenirim. Fakat edebi etkilenme için, edebi bir seviye olmasý gerektiðine inanýyorum. Kendimi, þu anda o seviyede görmüyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Þakarcan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.