..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Didem Duruöz




8 Ocak 2010
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri  
http://www.acev.org/index.php?lang=tr

Didem Duruöz


Aþaðýdaki yazým, gerçekleþmiþ olaylarý konu almaktadýr. 15 Aralýk 2005 tarihli Eyüp de düzenlenen programa katýlan tüm dostlarýma, ayrýca teþekkür ederim Konu hakkýnda ayrýntýlý bilgiye http://www.acev.org/index.php?lang=tr adresinden ulaþabilirsiniz.Okuyan herkese sevgi ve saygýlarýmla ve teþekkürlerimle


:BEEB:
Ýlk haftamýzda önce birbirimizle tanýþtýk ve çocuk geliþimi hakkýnda bilgi edindik. Pedagog Güneþ Çakýr Haným, bizden seminer baþlamadan on dakika önce gelmemizi rica etti. Seminere, çocuklarýmýzý býrakýp gelmemizi, nedenlerini açýklayarak söyledi. Bir de konularýn birbiriyle baðlantýlý olduðunu, arada kaçýrdýðýmýz konularýn diðer konularý anlamamýzý da zorlaþtýracaðýný belirterek, aðýr hastalýk, iþ bulmak gibi özel bir durum olmadýkça devamsýzlýk yapmamamýzý rica etti. Bu sözleri kabul ederek seminerlerimize baþladýk. Seminere gelen arkadaþlarým, çevrelerindeki hanýmlarla izlenimlerini paylaþtýlar ve grubumuza, seminerin ikinci ve üçüncü haftasýnda yeni katýlan arkadaþlar oldu.

Güneþ Haným, her hafta, bizlere daðýttýðý konu ekleriyle ve önceki konularýn özetini yaparak, yeni arkadaþlarýmýzýn da bize yetiþmesine yardýmcý oldu. Ýlk baþta dinlediðimiz konularla baðlantýlý yaþadýðýmýz anýlar, bizlerin aklýna gelmiyordu. Ancak seminerler ilerledikçe, kendimizi, yaþantýmýzý gözlemleyerek, öðrendiklerimizi uygulayarak, eski ve yeni anýlarýmýzý seminerde paylaþmaya baþladýk. Bir yandan Güneþ Hanýmýn tavsiyesiyle, konularýmýzla ilgili, elimizde olan kaynak kitaplarý deðiþ tokuþ ederek, bilgilerimizi pekiþtiriyor ve ayný zamanda geliþen bakýþ açýmýzla sevdiklerimizi, çevremizdeki kiþileri daha iyi anlýyor, onlarla empati kurmayý öðreniyorduk. Bu sayede yavaþ yavaþ çevremizdeki kiþilere karþý, daha anlayýþlý, gerçekçi olmaya baþladýk. Kendimize ve onlara duyduðumuz sevgiyi, saygýyý, daha doðrusu olumlu ve olumsuz duygularýmýzý onlarla paylaþtýk ve onlarýn duygularýný anlamaya özen gösterdik. Eþlerimizle, büyük ve küçük çocuklarýmýzla çok daha yakýn, samimi, içten iliþkiler kurduk. Kendimizle ilgili farkýnda olmadan yaptýðýmýz, ancak kendimizin onaylamadýðý davranýþlar düþünceler olduðunu farkettik. Ve yavaþ yavaþ, kendi istediðimiz yönde deðiþip geliþmeye baþladýk. Olumlu alýþkanlýklarýmýzý çoðalttýk. Sevdiklerimize yaþantýmýzla doðal örnek olduðumuz için, onlarýn olumlu alýþkanlýklarýnýn da çoðalmasýna yardýmcý olduk. Örneðin çalýþýrken, boþ zamanlarýmýzda bile, kitap okumaktan, bilgi edinmekten ne kadar keyif aldýðýmýzý gören iþ arkadaþlarýmýz da, kitap okumaya daha önem vermeye baþladýlar. Kendimizi, baþka hangi konularda geliþtirebileceðimizi, birbirimizden neler öðrenebileceðimizi, hangi kaynaklarý araþtýrmamýz gerektiðini düþünüp, araþtýrdýk ve uyguladýk. Ýnternetten yaptýðýmýz araþtýrmalar sonucunda edindiðimiz bilgileri (önce Güneþ Hanýmýn onayýný alarak) birbirimizle paylaþtýk. Hayatýmýzda, bilgi almaya ihtiyacýmýz olan konularla ilgili, uzmanlarýn kaleme aldýðý kitaplarý okumaya daha fazla zaman ayýrdýk ve okuduklarýmýzý uyguladýk. Öyle ki edindiðimiz bilgiler, rüyalarýmýza bile girdi.

Mesela ben, rüyamda; yolda yürürken, elimdeki birçok kitaptan, birini çalan kiþinin peþinden koþarak onu yakalamaya çalýþtým. Bir yandan da “Onlar arkadaþlarýmýn da kitabý, geri ver kitabýmý” diye baðýrýyordum. Rüyamýn devamýnda, beni taciz eden bir kiþiyi, patronuna þikayet ettiðimde, o kiþi iþinden atýldý. Ancak ben, kiþinin iþten atýlmasýnýn çözüm olmayacaðýný, kiþinin kýzarak bu davranýþýný yine tekrarlayacaðýný ve bu davranýþtan kurtulmasýnýn, uzman kiþilerden yardým alýnmasý ile gerçekleþeceðini düþündüðümü söyledim. Bu düþüncelerim, seminerde edindiðim bilgilerle artan farkýndalýklarýmla, hayatýma kendi istediðim yönde yön verebilmeyi, daha doðal hale getirebildiðimi gösterdi.

Seminerdeki, içten, samimi aný paylaþýmlarýmýz, birbirimizin duygularýný ve düþüncelerini anlamamýza yardýmcý oldu. Olduðumuz gibi, sadece kendimiz olduðumuz için sevildiðimizi ve benzer duygularý, yaþamýþ, benzer sorunlarla karþýlaþmýþ olduðumuzu anlatarak, yalnýz olmadýðýmýzý hissettirdi.

Çocuklarýmýza, ben dilini kullanarak, duygu ve düþüncelerimizi, nedenlerini ve etkilerini paylaþarak, yaklaþtýðýmýz için aramýzdaki sürtüþmelerin bazýlarýnýn ortadan kalktýðýný gördük. Gerekliliðine inandýðýmýz ve sevdiðimiz etkinliðe zamanýnda katýlabilmek için, bilinçaltýmýzýn bizi uyandýrmasý, çalar saat ihtiyacýmýzý ortadan kaldýrdý. Seminere geleceðimiz günü, sabýrsýzlýkla bekledik ve buluþma mekanýmýza, yüzümüzde gülücüklerle gittik. Hepimizin paylaþmak istediði duygu, düþünce ve olaylar arttýðý için ortak kararýmýzla seminer saatlerimiz bazen uzadý. Ýlk baþlarda, istemeden olan gecikmeler, azaldý. Ayný anda, iki kitap birden okuyup, her zamankindan kýsa sürede kitaplarýmýzý bitirmeye alýþtýk.

Kendimizi, (genel olarak insaný) daha iyi tanýmaya baþladýðýmýz, beklentilerimizi, duygu ve düþüncelerimizi, bunlarýn nedenlerini ve etkilerini, uygun zamanlarda paylaþtýðýmýz için sevdiklerimizle sürtüþmelerimiz azaldý ve hepimizin hayatýnda, olumlu bakýþ açýsý yavaþ yavaþ kendini hissettirmeye baþladý.

Çocuklarýmýz, olumlu deðiþimimizi gördüler. Biz onlara örnek olduðumuz, onlarla empati kurduðumuz için, bize kendi duygu ve düþüncelerini daha fazla açtýlar Sevdiklerimizle, çevremizdekilerle konuþurken iletiþim engelleri kullanmamayý öðrendiðimiz ve uyguladýðýmýz için, onlar bizi daha fazla dinlediler. Hatta bazý, önemli sorun olarak gördüðümüz durum ve davranýþlarýn nedeninin, kiþilerin, duygularýný, düþüncelerini ve bunlarýn nedenlerini, etkilerini olumlu bir dille ve uygun zamanda paylaþmadýklarý için, bilmemekten kaynaklandýðýný öðrendik. Paylaþýmlarýmýzý öðrendiðimiz þekilde uygulamaya baþladýðýmýzda, iki tarafýnda birbirini anlayarak, çatýþmalarýn ortaya çýkmadan, yok olduðunu ve olanlarýnda çözüldüðünü gördük.

Ayrýca karþýmýzdaki kiþiler engellerle ve bize olumsuz duygular hissettirecek þekilde konuþtuklarýnda dahi, onlarýn niyetinin bize zarar vermek olmadýðýný anlayarak, sadece doðru yöntemleri bilmedikleri için, alýþtýklarý þekilde, kendilerini ifade ettiklerini öðrendik. Olumsuz yaklaþýmlara bile olumlu karþýlýk verebilmeyi öðrendik. Ve tüm bunlarý öðrendikçe, uyguladýkça, bir bütünün özel bir parçasý olduðunu bildiðimiz, bizi olduðumuz gibi seven, kendimizi deðerli, özel, ait hissettiðimiz yerlerde, hepimizin yüzüne çocukluðumuzda, sosyalleþme adýna takmayý öðrendiðimiz maskeleri, çýkardýk ve can cana iletiþim kurup özel dostlar kazandýk.

Teþekkürler Güneþ Haným, teþekkürler Açev. Ýyi ki varsýnýz.

Atatürk: “ Milleti kurtaranlar yalnýz ve ancak öðretmenlerdir demiþ. Güzel Atam, her zaman olduðu gibi ne doðru söylemiþ.

Paylaþýlan Kitaplar ve yazarlarý:

Doðan Cüceloðlu: Ýletiþim Donanýmlarý “Keþke” siz Bir Yaþam Ýçin Ýletiþim, Ýyi Düþün Doðru Karar Ver , Ýçimizdeki Çocuk, Yetiþkin Çocuklar, Savaþçý, Ýçimizdeki Biz

Üstün Dökmen: Küçük Þeyler, Ýletiþim Çatýþmalarý Ve Empati,
Evrenle Uyumlaþma Sürecinde Varolmak Geliþmek Uzlaþmak

Leyla Navaro: Gerçekten Beni Duyuyor musun?Ýki Boy Ufak Pabuç,
Bir Cadý Masalý, Tapýnaðýn Öbür Yüzü

Not: Anne Destek Programý katýlýmcýlarý, bekar bayanlar, evli ve çocuksuz, evli ve yetiþkin çocuklarý olan bayanlar ve okul öncesi, ilköðretim çaðlarýnda çocuklarý olan bayanlardan oluþmuþtu.




                                       



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gelen Gülüþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý [Deneme]
Duru Sohbetler 2 [Deneme]
Duru Sohbetler 1 [Deneme]
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin! [Deneme]
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý [Deneme]
Anlamlandýrma Arayýþý [Deneme]


Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.