..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Mevlüt Tok




3 Ekim 2010
Uygarlýklar Dayanýþmasý mý Yoksa Uygarlýklar Çatýþmasý mý?  
Mevlüt Tok
11 Eylül faciasý gerek terör tehdidinin büyüklüðüne, gerekse bu tehdide karþý küresel olarak ortak bir eylem ortaya koyma gereðine ilgi çekmektedir. Her biçim ve yapýdaki terör sýnýr tanýmayan küresel bir sorundur. Hiçbir din, etnik köken ya da ekine baðlý olamaz. Temel gereksinimlerin karþýlanmamasý, dünya ülkeleri arasýnda zenginliðin adaletsiz daðýlýmý, açlýk, olaylarýn merkezinden uzaklaþarak aþýrýlaþma, yoksulluk, iþsizlik, kötü barýnma, bilgisizlik, zorbalýk, demokratik hak ve özgürlüklerin baský altýnda tutulduðu zorba yönetimler, insan haklarýna uymama, azýnlýk sorunlarý, yolsuzluk ve bozukluklar hiçbir biçimde terörü haklý olarak gösteremez ancak terör ve þiddet doðmasýna ortam hazýrlar.


:AGBF:
11 Eylül faciasý gerek terör tehdidinin büyüklüðüne, gerekse bu tehdide karþý küresel olarak ortak bir eylem ortaya koyma gereðine ilgi çekmektedir. Her biçim ve yapýdaki terör sýnýr tanýmayan küresel bir sorundur. Hiçbir din, etnik köken ya da ekine baðlý olamaz. Temel gereksinimlerin karþýlanmamasý, dünya ülkeleri arasýnda zenginliðin adaletsiz daðýlýmý, açlýk, olaylarýn merkezinden uzaklaþarak aþýrýlaþma, yoksulluk, iþsizlik, kötü barýnma, bilgisizlik, zorbalýk, demokratik hak ve özgürlüklerin baský altýnda tutulduðu zorba yönetimler, insan haklarýna uymama, azýnlýk sorunlarý, yolsuzluk ve bozukluklar hiçbir biçimde terörü haklý olarak gösteremez ancak terör ve þiddet doðmasýna ortam hazýrlar.

Nasýl pis bataklýklardan pis ve mikrop yüklü sivrisinekler ortaya çýkarsa, tam demokratikleþmemiþ, geri kalmýþ, yokluk ve yoksulluk tufanýnda yüzen Pakistan, Afganistan ve Irak gibi Ýslam ülkelerinde de Bin Ladin gibi Teröristlerin ortaya çýkmasý çok doðaldýr. Bu Ýslam ülkelerini yýllarca emperyalist ülkeler sömürdü ve müslüman halký yoksul ve bilgisizlik içerisinde býraktýlar. Terörün gerçek sorumlularý yine o terörden yakýnan emperyalist zorbalardýr. Terörizme karþý uðraþda, sorunlarýn altýnda yatan hastalýklarýn ivedilikle ele alýnmasý ve çözülmesi gerekmektedir. Amerika bütün petrol baðlantýlarýný kurup elini kolunu sallaya sallaya Irak’tan ayrýldý. Hani demokrasi getirecekti? Hani Saddam zorbasýndan Irak’ý kurtaracaktý? Irak’ý daha karýþýk duruma düþürdü ve Saddam’dan daha acýmasýz etnik ve dini önderler býrakýp gitti ardýndan. Hiç acýmadan biri birlerini kesip doðramaktadýrlar.

Ülkeler arasýndaki artan karþýlýklý baðýmlýlýk, baðdaþýklýlýk ve çok boyutlu yeni tehditler ortaya çýkmasýyla, uygarlýklar arasý diyalog kavramý her zamankinden daha büyük bir önem kazanmýþtýr. Terörizm tehdidine karþý bir tepki olarak Türkiye sorumluluðu üstlenip, öncülüðü ele aldý ve Ýslam Konferansý Örgütü ve Avrupa Birliði üyesi ülkelerinin Dýþiþleri Bakanlarýný bir araya getirdi. Ýstanbul'da 12 ve 13 Þubat 2002’de ‘’Uygarlýk ve Uyum: Yönetim Boyutu’’ baþlýðý altýnda toplanan bu ortak forum Avrupa Birliði ve Ýslam Konferansý Örgütü, farklý kültürler, din ve kavramlar arasýnda uluslararasý uyumu arttýrma konusunda kararlýlýk göstermiþtir.

Uygarlýklar Dayanýþmasý

En son Uygarlýklar Dayanýþmasý Madrid, Ýspanya’da Ocak ortasýnda, 2008 yýlýnda oldu. Konferans giriþiminin amacý ekinsel ve dinsel bölünmeden ortaya çýkan boþluðu gidermek ya da batý ve Müslüman ülkeler arasýnda ekinlerarasý diyalogu geliþtirmek için köprü olmaktý. Amaç 11 Eylül ve diðer terör eylemleri sonrasýnda öngörülen uygarlýklar çatýþmasýný engellemek, önlemek ve çözümler üretmekti. Þimdi giderek daha da kutuplaþmýþ bir dünyada yaþýyoruz. Bir güven kaybý ve birçok toplumlar ve ülkeler arasýnda artan gerginlikler var. Amerika demokrasi ihraç etme çabasýndayken bir taraftan Ýran da ‘’Þii Þeriat’ý’’ ihraç etmeye çaba göstermektedir. Biliyorsunuz bu bizim gelecekteki barýþýmýz için iyilik belirtileri deðildir, hayra alamet deðildir.

Uygarlýklar Çatýþmasý

Belli ki þu andaki uygarlýklar çatýþmasý insanýn ben duygularýnýn, bencilliklerinin ve bilgisizliklerinin çatýþmasýdýr. Batý ve Müslüman ülkeler arasýndaki güncel yönetim çatýþmalarý ve bölünme nedenlerinden birisi dinlerin kendileri deðil, dinlerin yanlýþ deðerlendirmelerinin eþlik ettiði farklý dinlere baðlý olan halklarýn bulunmasýdýr. Bu anlamda, farklý dinlerin doðru eðitim ve öðretimlerinin çaðdaþ uygarlýklarda büyük bir baþarýsýzlýk olduðunun kanýtlandýðý ortadadýr. Bütün dinlerin güdülenmesi ve insanlýk kardeþliði birliðinin beslenmesi gerekiyor. Tüm insan sürtüþmeleri, tartýþmalarý ve düþmanlýklarýnýn özü ortak bir kaynaða indirgenmektedir - kendi dinsel yazýlý kaynaklarýnýn doðru din anlayýþý içerisinde olmayýþý nedeniyle Allah'a olan güçlü bir inanç yokluðu ya da eksikliði. Müslüman olduðunu söyleyen -býrakýn sýradan insanlarý- kaç aydýnýmýz Ýslam Dini’nin temel yazýlý kaynaðý Yüce Kitab'ýmýz Kur’an'ý baþtan sona içeriðini ve bütün buyruklarýný anlayarak okumuþtur ki? Belki de dinini tam öðrenip kavrayamayan insanlarda kendi dýþýndakilere düþmanlýk duygularýnýn beslenmesine neden olabilir. Ýslam’ýn merhamet Peygamberi’ni kaç tane aydýnýmýz hakkýyla tanýmaktadýr ki? Çok doðaldýr ki pis bataklýklar mikrop dolu sivrisinekler üretir. Gerçek dinini bilmeyen insanlarda hurafe ve söylencelerle dolu gerçek olmayan dinlerin peþine takýlacaktýr. Greçek olmayan, Tanrý’dan gelmeyen dinler de barýþý öðütleyemez.

Katkýda bulunan baþka bir öge de bir kimsenin ruhu ile Tanrý arasýnda doðrudan baðlantý kurulabileceðini ileri süren dini sistem Teozofi (batýni, gizemci) anlayýþýnýn eksikliði veya yokluðudur. Gizemci anlayýþ tüm dinlerin evrenselliðinin savunucusudur. Tüm gizemci dinler taraftarlarý veya inananlarýný ahlaki, zihinsel ve bilgelikçe geliþtirerek hikmet ve davranýþça Tam Ýnsan (Ýnsan-ý Kamil) diye adlandýrýlan insaný olgunluðun son aþamasýna ulaþtýrmak için vaaz edilir. Ýslam, Hristiyanlýk ve Yahudilik gibi bütün büyük dinlerin zirvesinde, inananlarýn yüreðinde saklý olan Allah, ortak bir Gerçek'in Tanrý’nýn fark edilmesi, Ben’inin farkýna varýlmasý yoluyla sezgisel olarak farkýna varýrlar. Bir ve Tek Gerçek’e yönelik farkýna varýþ ve uyanma – tüm din veya mezhep ayrýmcýlýðýnýn býrakýlmasýyla ortaya çýkan Birlik Ruhu’nu geliþtirir.. En yüksek Mutlak Gerçek tanýmsýz ve bütün dinlerin ötesindedir. Bu anlamda, bu inanç eðitiminin dünya çapýnda var olan tüm okullarda, kolejler ve üniversitelerde yapýlmasýný öneririz.

Çaðdaþlýkla Çeliþki Gibi Gözüken Doðrular

Saf, doðrularla çeliþik gözüken mantýksal olgu, dünyanýn modern eðitim sistemleri içerisinde halen içinde öðrencilerin resmi olarak din eðitimi almadýðý dünyada birçok okullar vardýr. Okullar çaðdaþ dünyada bugün EQ (Emotional Intelligence Quotient = Duygusal Zeka Katsayýsý) geliþimini ihmal ederek aðýrlýklý olarak IQ (Intelligence Quotient = Zeka Katsayýsý) geliþimi vurgulamaktadýr. Dinler EQ geliþtirmek için olaðanüstü uygun araçlardýr. Yalnýzca eðitim dengesizliðinin tehlikesini hayal edin: Ýnsan toplumunun eksiksiz bir biçimde IQ’ca eðitilmiþ ancak eðitimli yaþamlarý yanýltýcý, çýkarcý Ben veya Benlik duygularýyla yönlendirildiðinde, insan toplumuna neler olacak? Bu anne-babalar, iþverenler, önderler ve dünya yöneticilerinin karþý karþýya olduðu ikilemdir. Gizemci dinler insaný günahkar yapan Ben ve Benlik'i yok eder. Bu en kýsa sürede çýkarýlmasý gereken kanserli hücrelerden oluþan dokular gibidir. Dinler Ben veya Benlik’ten kaynaklanan kafalardaki ve yüreklerdeki rahatsýzlýklarý ortadan kaldýrýr.

Farklý mý yoksa Özdeþ mi?

Belli bir inanca ait bir çok dinci insanlarýn yalnýzca ayný inanca sahip arkadaþlarý arasýnda toplumsallaþýrlar. Ruhsal olarak farklý olduklarýný düþünerek farklý dinlerden insanlara uzak dururlar.

Ama gerçek inançta, kurtuluþ bir din adýna bulunamaz. Bu yalnýca yüreðin içinde bulunur. Yalnýzca varlýk olarak kendini ayný gerçeðe uyanmýþ bulunabilir - Kendi veya Ben’i yok etme ve Sonsuz Gerçek’i seziþ ve ayýrt etme’de bulunabilir. Gizemci A dini Ben veya Benliði ortadan kaldýrabilir. Gizemci B dini de Ben veya Benliði ortadan kaldýrabilir. Sonunda, bu ortak amaca –Ben veya Benlik’in ortadan kaldýrýldýðý Yüreðin Ortasýna varýrlar. Bu nedenle, dinlerarasý anlayýþ dinsel bölünme veya ayrýlmayý ortadan kaldýran yaþamsal bir köprü iþlevini üstlenir. Uyumsuzluk ve anlaþmazlýk yaþamamýz, dinlerin evrenselliði bilgisine eriþemeyiþimizdendir. Greçek din Allah’tan gelendir ve evrenseldir. Bütün insanlýða yönelik olmayan yöresel dinler dünya halklarýna göz yaþý ve kandan baþka bir þey getiremezler.

Sonuç:

"Gerçek olan ne Hindu, ne Budist ne de Hýristiyandýr. Gerçek bir tektir, sonsuz bir özdek, varlýktýr. Dinsel Gerçek izleyicisi ýþýk, barýþ, bilgelik, güç ve mutluluk yolu üzerinde yürür.”

"Dolayýsýyla, Birleþmiþ Milletler’in dinlerin evrenselliðini veya bir kimsenin ruhu ile Tanrý arasýnda doðrudan baðlantý kurulabileceðini ileri süren dini sistem Teozofi (Gizemci) felsefesinin dünya barýþý ve uyumunu kurmaya odaklanmalarý gerekliliðini önerebilirim. Birleþmiþ Milletler sorumluluðunda daha fazla uluslararasý dinlerarasý diyalog ya da forumlar düzenlenmelidir. Din eðitimi insan kiþiliðinin oluþumunu ve davranýþlarýný geliþtirir ve kusursuz duruma getirir. Din öðretilerinin tek bir ortak tadý vardýr - Bilgelikçe canlandýrýlan, yükselen bir ahlak vardýr. Din eðitimi ve öðretimi ahlaki bozulma ve medeniyet bozulmasýna yol açmaz.

Dinler uygarlýklar çarpýþmasýný deðil, uygarlýklar dayanýþmasýný beslemek ve güdülemek için kullanýlmalýdýr. Din eðitiminin amacý seküler eðitim ve öðretimin zayýflýklýklarýnýn ve eksikliklerinin tamamlanmasý ve yanlýþlýklarýnýn düzeltilmesi konusunda ahlaki ve bilgelik geliþimini arttýrmak amacýyla birincil olarak Bencilliði ve Ben duygusunu ortadan kaldýrmaktýr. Kafanýn ve yüreðin eðitimi ayný anda yapýlmalýdýr. Kurtuluþ kafa sorunu deðil, yürek sorunudur. Tanrý tüm insanlarýn Kalbinin Ortasýnda yer almaktadýr. Onu araþtýr ve sonunda kurtulacaksýn. Din gerçekte özünü, kendini bilmektir. Kim öz benini bilirse, Allah’ý bilir. Tanrý bir ve tek Sonsuz Gerçektir. Hepimiz kardeþiz. Neden aramýzda didiþiyoruz? Gerçekten Tanrý’yý seviyorsak, Allah þiddet yoluyla düþmanlarla mücadele etmeyi önermediðinden, kavga etmeyiz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yoksulluða Karþý Savaþta Din Görevlilerinin Önderliði
Çok - Kültürlü Toplumlar
Din Görevlisi Kanaat Önderi Olmalýdýr
Ekinlerlerarasý Ýliþkiler: Erime veya Bütünleþme

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözleþmeli Öðretmen
Wikileaks, Mossad ve Cýa Ýþbirliði
Kýzýlca Kýyamet: Biliþim Kýyameti
Sökün Köyü'nün Boynu Bükük Tarihi Camisi!
Askerliði Gereksiz Yere Uzatmak Yersizdir
Halk Ne Denli Varlýklý ve Eðitim Düzeyi Yüksekse, Yönetim Biçimi de O Denli Demokratiktir
11 Eylül Karartmasý, Amerika Birleþik Devletleri ve Ýsrail

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ozymandias [Þiir]
Pars! Pars! [Þiir]
Ak Güvercinim, Özgür Yiðidim! [Þiir]
Ýl Olma Yolunda Ýlerleyen Silifke [Deneme]
Cayýr Cayýr Yanýyor Ülkemiz Þu Lanet Terör Yangýnýnda! [Bilimsel]


Mevlüt Tok kimdir?

Emekli Ýngilizce okutmanýyým. 1954 Mersin doðumluyum. Bu sayfalarda çeviri denemeleri yapmak istiyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mevlüt Tok, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.