..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Mart 2014
Eþitlik Adil mi? 2  
Bayram Kaya
devam eden yazý


:HEC:
Toplumun; üreten iliþkiler baðýntýlý, özel mülkiyetçi deðer yargýlarý vardýr. Özne nesne baðýntýlý giriþme olmanýn hukuksa totemi anlayýþýyla eþit ya da eþitsiz veya adil ya da adaletsiz oluþuyla tanýmlanacaktýlar.

Tanýmlanan eþitlik veya adilliði de; üreten, iyeliði olan mülk iliþkilerinin zorunluluðu içinde oluþla, öznel egemeni; sýnýfsal çeliþkilerin, her bir giriþmeleri belirleyecektirler. Sonuçta yapý; biri yer, biri bakar. Kýyamet ondan kopar. Kabili eþitsiz saðlatmalarýn çatýþmalarýyla akýllanacaktýr. Bundan böyle giriþme içleri, kýyamet kopmayacak kadar saðlanmalarýn karþýlanýr oluþuyla, göze batacaktýr.

Konu þudur. Bir konuyu Özlem 5 kez anlatýmda anlýyor. Ayný konuyu Ayþe, 9 kez anlatmakla anlýyor. Burada eþitsiz bir davranýþ ve zaman kullanýmý paradoksu vardýr. Eðer eþit süreli davranýlsaydý; Ayþe, Özlem gibi 5 kezlik anlatým ve beþ kezlik anlatým süresiyle Ayþe, konuyu anlamayacaktý. Ama adil olup olmama tartýþmasý ortaya konmayacaktý.

Mekanik anlayýþlý mantýða göre, eþit süre kullanýmý ve eþit enerji sarfý; adil olmanýn kuralýdýr. Analitik çoklu baðýntý kuralýna göre süre ve enerji harcanmasý yolun giriþme baðýntý biçimine baðlý. Yolu kullananlarýn süredurumlu, süre baðýntýlý kullanýmlarýna baðlý vs. Bu durumda ortalama giriþen baðýntý zorunluluðuna göre adil ve eþit olma ortaya konacaktýr.

Mekanik anlayýþ durumu ve sistemi öngören, öncel yaklaþýmdýr. Sistem zorunlu baðýntýlýysa da, baðýntýya göre düþünmekten çok, sisteme göre sistemi inþa etmek aðýrlýktadýr. Analitik sistem içinde sistemin özne nesne bütünü oluþla baðýntýlý kazanýmý önemlidir. Ayþe kazanýlacaktýr. Sistem aksatýlmadan, sistemin kullanýmý özneler yararýna olacaktýr.

Tüm sistemler kesikli sürekli olacaktýr. Çözümleyen yaklaþýmda eðitim öðretimin bir dönem sürekliliði, Ayþe için kullanýlmayacak. Ama bir dönem içinin kesikli kompartýmanlara deðin süreleri; Özlem için bir geciktirilme, bir uzama süreci olurken; Ayþe için de, Ayþe’nin tekil kullaným süresine göre kýsalan; ama sosyo toplumsa ortalamalý bir süreç zamanýn akýþý olacaktýr.

Mekanik yaklaþým Ayþe’yi ezebilecekken; analitik yaklaþým Ayþe’yi burada ya da nerede kazanýyorsa, orada kazanacaktýr. Bu durumlar sistemin baðýntýsýndan ötürü bu böyledir. Toplum olmanýn ve toplumsal bað olmanýn gözetilen zorunluluðuyla bu böyledir.

Mekanik yaklaþým bu nedenle “býrakýnýz geçsinler býrakýnýz yapsýnlar” oluþla mekanik seçme ayýklama baðýntýlarý yaparken; Analitik anlayýþ ta sistem, kararlýlýktý ortalama referans noktalarýný oluþarak, sistemi inþa etmektir.

Burada Özlem ve Ayþe gibi iki tekillik, toplum baðlacýyla bir ortam giriþmesi yapma baðýntýsý içindedirler. Ve bu ortam giriþmesine baðýntýlý durum ortaya konup, zorunlu giriþmekteler.

Bu giriþtirmenin genel yarar baðýntýsýyla, öznel bir adil olup olmamanýn kesikli olan deðer yargýlý; duygularý ortaya konmaktadýrlar. Burada adil olup olmamalý, yargýlayan görüþünüz; referans sistemine göre ortaya konacaktýr. Referans sistemi eþit olan ya da eþit olmayan kesikli noktalar kümesi içinde sürekli geçecektir. Sonuçta elde edilen yarar sistem baðýntýsýdýr. Yani Özlem’den Ayþe’ye olur daðýlým, sistem baðýntýsýdýr.

Mekanik anlayýþta Özle’me göre öngörülü süre Ayþe’nin temel eðitimi iyi alamamasý anlamýna gelir ki, analitik anlayýþta topluma katýlmaya hazýr oluþa göre gözetilen eþitlik ilkesine göre temel eðitim herkesedir.

Þu halde mekanik yaklaþýmla Ayþe’nin yararý için eþit davranmak adil olmayacaktýr. Oysa analitik eðitimde dönemler ve dönemler kademesi içinde ortalama zamanýn kullanýmýyla Ayþe toplum üretimine hazýr hale getirilmesi kazanýmýyla, eþitlik ilkesi gerçekleþip adil olunmuþtur.

Ayþe’nin yararý için eþitsiz olunarak adil olunacaktýr. Bu toplumlarýn inþa temeli olan; toplumsa benci, kurucu baðýntýdan dolayý; böyledir.

Peki ya Özlem’e gerçekleþmeyen 9-5=4 fark olan tekil adaletsizlik ne olacaktý? Aslýnda Özlem 5 kez de öðrenerek o süreçle o an baðýntýsý kopmuþ baðýntý nedenle bir bekleyiþ bir kendisini geciktirmedir. Bir baþka süreçte de Özlem bir konuyu 9 kez de anlayýp; Özlem 9-5=4 olan farký kullanacaktýr.

Eþitlik ya da eþitsizlik, en az iki insan giriþmelerinin birbirine olan saðlamalarýnda birinin diðeri üzerine olur hüccetteki öznel izafiliðidir.

Sürecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.