..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Kasým 2015
Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 4  
Bayram Kaya
Takdimi yapýlýp ta devam eden yazýnýn bölümüdür.


:GIJ:
Ýþte kendisi dýþýndaki sosyal var oluþtan ötürü bu engellenme, kiþimiz totemde mana iliþkisi oluþla sosyal öznelliði inþa olacaktýr. Kiþiler, sürü dönem alýþmalarýndan da böylece kopacaktýlar.

Kýsaca kiþi ve kiþilerin totemi alan içindeki özel baðýntýlý olmasý, sosyal bilinçti. Sosyal bilinç olan da totem alanýn ikinci bir taþýyýcý dalga oluþla inþa edilebilmesiydi.

Kiþilerin dýþýnda oluþan bir ortak sosyal anlama düzeyleri vardý. Bu tür kalýptý anlama mana inançtý. Mana inancýn referanslarý, totemi etnik yapýnýn üzerinde bir inþa oluþtu. Ama siz bunu bu etnik aitlikle anlýyordunuz. Manadýr inanç etnik yapýya göre oluþun, özne inanç anlamasýydý. Manadýr inançlar ana inþanýn kalýptý kod anlamlarýný çözmenin bilinciydiler.

Etnik oluþun aitlik bilinci, totem bilinciydi. Sosyal anlayýþýn kodlarýný taþýyan sosyal taþýyýcý dalga kiþiye ve etnik aitliðe bir alan etkisiydi. Bir tesirdi. Bir telkindi. Osilasyon kaynaðý, sosyal alanýn alan etkili aðýrlýk noktasý olan yeri olmakla; totemi mana olmasý ayný þeydi. Bu nedenle tesir veya telkin ya da alan etkisi totemden çýkýyor demenin eþleþmesiyle üst üste çakýþýyordu.

Asýl, somut olanla; sanal (gerçek olmayýp zihinde var bulunur) olanýn, mana çakýþmasýndan ötürü mesajlar totemde modüle edilmektedir. Totemde modüle edilen zihinlerde olana neden sel mana akýþý yaptýrýyordu. Totemi senkronlayýcý, mana anlamalý sanal nokta kaynaðý olur. Deneysel sosyal sentezin bilinci olan etki telkin; totem alanda yoðunlaþma olmanýn söyleþileriyle totem alan sanal bir neden seli durum kýlýnýr.

Totem alanda özülen (yoðunlaþan) anlam iliþkisi, yine totemle kristalize edilip; gerisin geriye (kolektife olan sosyal grup üzerine) doðru yansýtýlýyordu. Sosyal alanýn dýþý doðal alandý. Sosyal alan mesajlarýný doðal alan içinde yansýtamazdýnýz. Sosyal alan mesajlarýný, totem gibi her hangi bir mana anlamasý üzerinde yansýtýrdýnýz. Bu sosyal alanýn kuralýdýr. Sürü yaþamýna göre bilinmezi olandýr.

Bu yansýtma iþini söyleyen grup bilgesi ya da grup büyücüsüydü. Bu aþamada saðaltýcý söyleyiþi yapan grubun yaþça akýllýsý olandý. Gruba aktarýlan teamülleri bilendi. Kiþi bu ilhamý grup ortak aklý olan grup bilincini, totemden almýþ oluyordu. Grup büyücüsü olan bilge; aktarýmsa bilgiyi bilmekle geçmiþ atalar ile olan sosyal geri beslenmeli baðýntýyý bilir oluþuyla, bilmenin büyüsünü taþýyan kiþiydi.

Geçmiþle olan baðlarý (referansý) bu aktarma bilgiyle kontrol ediyorlardý. Kiþinin referansý bilmesi ve þimdiki olup bitenin referansa uygunluðunu denetlemesi olan gizli öðretiyi þahsýnda yansýtmasýydý. Gizli öðreti olan büyü yansýyandý. Yansýyanla, yansýtan bilge kiþi, yansýttýðýyla (geçmiþle) aynýlaþýyordu. Geçmiþle þimdinin özneli baðýný taþýyan kiþi algýlanmasý, geçmiþ atalar meþruiyetliðini bilip haber veren kiþiydi. Yani yansýtýr olan bilge kiþi, yansýttýðýyla eþleþir misyonunu da kendilikten grup üzerinde yansýtýyordu.

Grup bilgesi olan büyücülerin geçmiþle olan baðlaþ iliþkisinin olduðu saný ve algýlamasý; bu nedenle etki hükümdü. Büyücülerin (bilge kiþilerin) geçmiþ içindeki atalardan demle, atalarýn güçlük zorluk ve kolaylýklarý ifade ediyordu. Bu misyon büyücünün söylemlerini, þimdiyle geri beslenmeli bað etmekle þimdinin grup alaný süreci içindeki, ikinci bir meþruiyetleþme baðýný da büyücüler ortaya koyuyordu.

Ana meþruiyetlik bencillikti. Sosyal alan içindeki birinci meþruiyetlik sosyal alaný oluþan kesim noktasý ile yapýlanlarýn kesim noktasýyla olan denkleþmeleriydi. Sosyal alandaki ikinci meþruiyetlik teamül olan geri beslenme yapan ve bu geri beslenmeyi bize söyleyenlerin, bu söylemde bulunmalarýydý.

Özne, içte zorunlulukla belirimle bir kiþiydi. Kiþi, zorunluluðunu yani kendisini bilen; eylemli özneydi. Kiþi kendisi olan özne bir inþa olmakla beraber; dýþtan da kendisinden ve kendi bilincinden baðýmsýz bir doðayla ve kiþi-kiþi iliþkileriyle alan etkisinin altýndaydý.

Kiþinin; kendisiyle ve kiþilerle olan giriþmesinden kaynaklý etki olan, alan etkisi sosyal alan etkisiydi. Kiþi sosyal alanýn sosyal zorunluluðuyla; tarihseldi. Kiþi tarihseli olan zorunlu bir manadý iliþkiyle ikinci bir “sosyal özneli inþaydý”.

Açýkçasý toplumsal olmayan bu aþamada kiþi iki inþanýn ürünüydü. Kiþiydi özne inþacý ve sosyal özne inþasýydý. Kiþidi özne doðal ortamdan parça ve izole edilmekle o doðal ortam içinde kiþilerde ortaktý. Sosyal özne de, sosyal alanda parça edilip; izole edilmekle; o sosyal alan içinde ortaktý.

Manadý sosyal özne, totemi sosyal alan içinde bilimsel olaný da üretmekle somut davranýþlarý bilimsel düþünceli manaya ve bilimsel düþünceli teknolojilere dönüþtürmüþtü. Sosyo öznel alan, totemi mana iliþkisi olmakla, diðer organizmalarýn sosyal yaþamýndan benzerlikleriyle farklýlaþýr.

Özne, soyut düþünmeyle pratikleþtikçe (deneysel uygulama oldukça) somut oluyor; somut oldukça sürecin ileri geri mana iliþkileriyle yeniden soyut oluyordu. Ne soyutluðu ne somutluðu ayný yerde kalmýyordu. Soyutluk, somutluk; özel baðýntýlý giriþme ve yansýma olmanýn, bir süreç diyalektiðiydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.