..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Mart 2017
Özneli Ýzinli 1  
Bayram Kaya
Toplumsal ittifak hýzla deðiþip geliþirken, sosyal özneli mantýk çok yavaþ ilerliyordu. Ve yavaþlýktan ötürü geriden geliþle yavaþ deðiþip geliþiyordu. Bu nedenle göz önüne alýp çýkarým yaptýðý þeyler, ortadan kalkýyordu. Ama çýkarýmlarý elinde kalýyordu.


:ABAD:
Ýttifaklar; totemi sosyal yapý oluþla en az iki totem yapý olmak kaydýyla; üçten, beþten gruplar çokluðu oluþuyla pek çokluktular. Ýttifaklar en az iki totemi sosyal yapýnýn, totem mesleði giriþtirmesi olmakla bir araya gelirler. Ýttifaklar bir araya gelen sosyal yapý sayýsý kadar olan totem meslekli uðraþlarý kadarla pek çoktular.

Yani ön ittifaklar totem meslekleri birliðiydi. Eþ deyiþle üreten iliþkiler birliðiydi. Elbette günümüzdeki yapý içinde umulmadýk kadar çok olan yeni meslekler, totem mesleði olmayýp; sentezin zaman içine daðýlýmýyla ortaya konan mesleklerdi.

Ýttifaklar tek tip totemi mana düþünmesi karþýsýnda, birçok ve zýt totemi mana düþüncesinin birliðiydiler. Ön ittifaklar çok köklü düþüncenin de birliðiydiler. Ýttifaklar çokluktular. Ve bu nedenle ittifaklar çoklukta birliðe olan özlemlerine, tekbir getiriyorlardý.

Ýttifaklar çokluktan oluþmalarýna raðmen iþleyiþi, birlikti ve birdi. Getirilen tekbirler ittifakaydý. Yani bir oluþaydý. Ýttifak içinde getirilen tekbirler çok oluþun birliðineydi.

Çoklukta tekliðe getirilen tekbirin (ittifaký sözleþme olan andýn) sosyal anlamdaki karþýlýðý imandý. Ve imanýn eylemli hali de iman tekbiriydi. Yani ittifakýn nesnel gerektirmeli meþrutluðunun öznel söyleniþleri ittifaka baðlýlýk andý olan sosyal soyut anlamýyla, MANA anlayýþý içinde kodlamaydý. Tekbir, kiþilerin ittifaka; yani birliðe veya tevhide olan baðlýlýk yemini olmakla imanýydý.

Kiþinin imaný, kiþinin kendi dýþýnda olan ittifakýna (birliðine-tevhidine) olan ikrarýydý. Ýttifak kavliydi. Ýttifakla olan birlik ya da tevhit ahdiydi. Belli bir süre sonra ortam içinde ittifaký sentezin gücüyle deðiþen dönüþen ortam vardý. Bu ortam içinde artýk ittifakýn sosyal özneli þartlarý ortada kalkmýþtý. Sosyal öznenin elinde "ittifakýn imaný" kalmýþtý.

Ýnsanýn temel gereksinimlerini karþýlamasý ve buna uygun saðlayýcý, üretici ittifaklar ya da düzenlemeler içine girmesiyle organize olmalarý, en temel geri beslenimli düzlemlerinin referansýdýr. Bu deðiþmez. Ama bunu ortaya koymanýn organize olma koþullarý ve paylaþým koþullarý deðiþir.

Ýþte bu temel referansý ortaya koyma þekillerinden birisi totemi organizasyondu. Bu süreç zamanla ön ittifaklý düzenleme dönüþtü. Ön ittifaklý organizasyonlar da özel mülkiyetçi köleci organizasyonlara dönüþmüþtü. Ýnsanlarýn temel gereksinmesi olan temel referanslarý deðiþmemiþti. Ama üretim þekli, üretim gücü sahipliði, organizasyon ve paylaþým biçimi deðiþmiþti.

Genel kesim temel referans düzlemini ister istemez biliyor, görüyor ama olup bitenle iliþkileyemiyordu. Çok büyük kesim iliþkileyemediði þeyleri, kendisine anlatýlanlar gibi mana ediniyordu. Ýþte kiþilerin elinde kalan hep bu mana, olacaktý.

Ýttifaklar nesnel süreçleri az çok yasalara ve ittifak ahdine baðlamakla; süreci somut durumu belli bir ölçü referansýna göre yürütüyordu. Bu baþlangýç zamaný içinde somut nedene oturmayan; kendi orjinli totemi duyuþlu uyumsuzluklarý bu totemi sosyal özneli anlayýþlar yüzünden patlak veriyordu.

Bu uyumsuzluklarý karþýsýnda kiþiler, ittifaký zorunluluklarý da göz önüne almakla, her öznel ittifak sorununu, haklý ve doðru oluþla imaný göz önüne alan çýkarýmlara göre çözüyorlardý. Bu nedenle ittifaký imanýn içine soyut olan öznellik daha çok katýlýyordu. Bu nedenle ister istemez uyumsuz oluþlarýn çözümünde ittifaký imana referans oluþla baþvurmak, sosyal öznenin davranýþ þekli de olmuþtu.

Toplumsal ittifak hýzla deðiþip geliþirken, sosyal özneli mantýk çok yavaþ ilerliyordu. Ve yavaþlýktan ötürü geriden geliþle yavaþ deðiþip geliþiyordu. Bu nedenle göz önüne alýp çýkarým yaptýðý þeyler, ortadan kalkýyordu. Ama çýkarýmlarý elinde kalýyordu.

Kendisine anlam olan nesnelliðin ortadan kalkmasýyla elinde kalan çýkarýmlar, hiç bir þeye dayalý olmayan boþ boþuna çýkarýmlar gibi ortada durup duruyorlardý. Bu kiþilerin fantastik çýkarým yapabilmeleri için bir yansýmanýn da adýmý olacaktý. Deðiþeni anlamak; sürekli oluþun emek sarfý olmakla, zordu. Deðiþmeyen, bilinen ve uygulanan olmakla kararlý ve istikrarlý bir süreç olmanýn görüntüsünü veriyordu. Ýþte elde kalan gelenek buydu.

Özel mülkiyetçi köleci sistem, ön ittifakýn önce somut andý sonra da soyut andý olan imaný; köleci ittifaklarýn andý olan imana dönüþtürmüþtü. Köleci mülkiyet sadece somut gereklilikten çok kiþisi bencilliðin güdendi olduðu kotarýcýlarýnýn kafa yorduðu bir düzendi. Genel süreç ve köleci süreç hýzlý geliþen bir üretim ve paylaþým þekli içindeydi. Bu durum, durumun farkýnda olmayan kiþilerin bir türlü akýl erdiremediði süreç oluyordu.

Kiþiler aklýnýn ermediði süreç, giderek; kiþilerin aklýnýn erdiði, soyut öznel anlamalý rahmani bir mana anlayýþýn, süreci yapýlacaktý. Böylece aklý ermezlerce ortaya konan þeytani isyan direnci, kýrýlacaktý! Neydi bu rahmani öðreti? Mal, mülk El'indi. El mülkünü istediðine istediði gibi daðýtmýþtý. Köleci iman da buna baðlýlýk ve kayýtsýz þartsýz teslim oluþtu.

Yeni olan köleci ittifakýn köleci baðlýlýk yemini bu düstura ve bu düsturun tüm açýlým çýkarsamalarýna uymaktý. Bu da El'e teslim olmaktý. "De ki" diyordu; "biz teslim olanlardanýz" Bu yetmiyordu. "Biz teslim olanlarýn ilkiyiz" demeyi erdem ve iman ölçütü olmakla öðretiyorlardý. Rahmani olaný, önceki meþrutluðu referans almakla karþý çýkan, þeytani oluþlara, güya böyle üstün kýlýyordular!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.