..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Aðustos 2017
Köleci Yasalar 6  
Bayram Kaya
Ayþe’nin dua eylemi biterken, Zeynep’in duasý çoktan bitmiþti. Ama bu kez de Yasemin’in duasý henüz baþlamýþtýr. Ve dahi sýrada Gülcanlarýn duasýyla, dua etme süreci bu kesikli tek tek durumlarýn kendi tekrarý olan akýþlarýyla sürekliliktirler. Siz kesikli durumunuzla bir an hastasýnýzdýr ya da dua ediyorsunuzdur. Oysa hastaneye gittiðinizde hastalýk ve hasta hizmeti sürekli olukla bir akýþ içinde, devamlýlýk arz eder. Dua beyhudedir. Çünkü dua ne üretimin ne çalýþmanýn ne sahipliðin iliþkin nedeni deðildir. Ama böyle sandýrýlýr.


:EHG:
Suya dalmada kullanýlan ekipmanlarýn basýnca dayanýklý olmasýný siz determine etmezsiniz. Basýnca dayanýklý ürünler geliþtirmek dalma derinliðinizin baský ve basýnç zorunluðundan ötürü ortaya konur. Dalabildiðiniz derinlikler o basýnca dayanýklý araþtýrma geliþtirmenin de sorunlu süreci olacaktýrlar. Dalacaðýnýz derinlikler de ihtiyacýnýz ne ise o ihtiyacýnýzý görebileceðiniz derinlikler olacaktýr.

70 ýþýk yýlý öteye gitmeyeceðiniz bir uzay yolculuðu için durup dururken; 70 ýþýk yýl öteye gidecek donanýmla bir uzay gemisini pek pek inþa etmezsiniz. Ama yetmiþ ýþýk yýlý öteye gidecekken de, Dünya yörüngesinde olan bir uzay aracý teknik ve teknolojisiyle bu yolculuða çýkamayacaðýnýz da, pek açýk olup; bu uzaklýða uygun araçlarý geliþtireceðinizin diyalektik ve geri beslenin yasalarý da zorunludur.

Enerji saðlamalý ve enerji kullanýmlý üretim; sizin dýþýnýzdaki kiþilerin, sizinle ayný özel baðýntý içindedir. Sizinle ayný baðýntý içinde olmakla; o kiþilere göre ve o kiþilerin de size göre olan bir kullaným deðeri üretmelerinin ara baðlacý sizi çekimler ve çevrimler. Ortaya konma ile size çekim, çevrim olan farklý emek konularý; deðiþ tokuþlarý ön gören zorunlu bir bað enerjisidirler.

Bu nedenle sizin için olmamakla görmeyen kiþiler için üretilen bastona, sizin arz ve talebinizin oluþmamasý gibi uzaya gitmeyi siz yararlý görmeyebilirsiniz. Uzaya gitmenin arz talebi sizde oluþmamýþ olabilir. Uzaya gitmenin gerekli olup olmamasýný kararýný siz de deðil; arz talepte de, deðil; kolektif bilinçte oluþmasýnýn vermesi yeterlidir.

Üretim mutlak tüketim için vardýr. Üretimin içinde kiþi tasarrufu yoktur. Çünkü üretim kiþisi deðildir. Kendiniz için yaptýklarýnýz da zaten üretim deðildir. Üretim de kolektif, tasarruf ta kolektiftir. Ve dahi üretemediðinizin tasarrufunu yapamazsýnýz. Tasarruf kiþisi birikimle, hemcinsleri üzerine egemence bir güç ihraç etmek için deðildir. Belki sizin olduðunuz yerde deðil ama kolektif inþanýn kapsama alaný içinde olan bir yerde; zýtlýðýn mutlak dönüþümü olan Ýyi ve kötü günleri gören kolektif güç; ortak emek güçleri üzerinde biriktirir.

Toplum zaten “kolektif üretim olmakla, zorunlu bir kolektif tüketimi (payý), destekler. Tüketim süreci özel ve sosyaldir. Sosyalleþir. Üretmeden özel sosyalleþme içinde olamazsýnýz. Özel bir sosyalleþme ortaya koymadan da Zeki Müren’i tasarruf eden giriþmeli birikimler yapamazsýnýz. Bu nedenle olasý olmayan kiþisel üretim ve kiþisel birikimli tüketimler; toplumun deðil; sömürünün öngörüsüdürler.

Üretemediðini tasarruf eden kiþilikler; sömürü olmanýn adalet ve hukuk yoluna sapma olmaktadýrlar. Kendiniz için hýyar yetiþtirebilirsiniz. Ama kanser ilacý üretemezsiniz. Hýyar yetiþtirmekle meþgul olan kiþi polinomlarý, integral ve türev hesaplarýný; elektroniði, transatlantiði vs. ortaya koyamaz.

Ortaya konulamayanlar hýyar yetiþtiricisinin salaklýðýndan deðildir. Bunlara üretir muktedir yetenekte olsa zamaný olamayacaðý için kiþinin bu konulara diyalektik eðilimi de oluþamaz. Hýyar yetiþtiricisi hýyar yetiþtiricisi olduðu için hýyar yetiþtiricisi gibi düþünüp çevresini etkilemez. Hýyar yetiþtiricisi olmakla hýyar yetiþtiricisi, hýyar yetiþtiricisi gibi düþünür ve çevresini öyle etkiler.

Hýyar yetiþtiriciliðini seçen kiþiye bu yollar daha baþta týkanýr. Meyve için dala týrmanan süreç ile güvenlik tedbiri alan süreç, çocuða bakan süreç, ateþ yakan süreç vs. hep ayný anda olup bitmek zorundadýr. Deðilse önce aðaca çýkýp sonra güvenlik tedbiri alýnmaz. Kolektif oluþun ana sosyo toplumsa kuralý budur.

Bu parçalý ve bir arada olur süreçlerin kendi genelliklerinin birlikte gideni, eþ zamanlý olmak birbirine denk ve karþýlýk gelmek zorundadýr. Siz buðday üretirken birinin size kumaþ dokumasý, diðerinin sizlere saðlýk ve bilgisayar üretmesi vs. vardýr bu denk gelen süreçler içinde.

Yani bu; üretim sürecinin kolektif olma karakteridir. Kolektif giriþme varsa, üretim de vardýr. Kolektifi oluþ yoksa yalýn yapýlan iþler için üretim de yoktur. Yetiþtirdiðiniz hýyar akýllý telefon almaya dönüþmüyorsa bu yetiþtiricilik üretim deðildir. Üretim; emeði ve emek ürünlerini baþka kiþilerle paylaþýr. Ve bunlarý birlikte götürmenin iþbirliði veya yardýmlaþan dayanýþma takaslarý olur. Üretim iþ bölüþümü olurlu süreçler toplamlýdýrlar. Sömürülen siz olmadýkça sömürme size çekici gelebilir. Sömüren anlayýþ ta sizin ufuk vukuf yetinizin olmadýðýdýr. Diyalektik olur ve tarihi olur bir bilinç içinde olmadýðýnýzýn göstergesidir.

Kolektifin gücü üzerine oturan El; kendi uhdesindeki sahipliði olan malýný mülkünü kendi emek gücü iyeliði üzerinde kazanmýþ olmasýný hiç açýklayamaz. Bu yüzden burayý inanmanýn imanýn (yalanýn) konusu yapar. Bu nedenle köleci sistem içinde; ön ittifaklarýn aksine somut; üreten iliþkilere dayanmanýn, baðýntýsý olan ahit giriþmeleri yerine; somut olan yerine somut olanýn iþlerliði üzerine soyut iman akdini modüle ederler.

Oysa El üzerine iktisap edilen ortaklýðýn gücü, kiþinin deðil; deðiþ tokuþa konu olan üretimlerin ortak eylem sahipliðidir. Üretimden gelen gücünüz nedenle, anlaþmalý sözleþmeli ahit içindeydiniz. Üreten iliþkiyi yok sayýp; mal sahipliðini anlaþmanýn ya da ahidin temeli yaparsanýz; mal mülk sahipliði karþýlýðýnda sizin de mal sahibine emeðinizi sunmaktan baþka çareniz yoktu! Sistemin en baþýna konulan illüzyon buydu.

Mal mülk sahipliðinin (üretim gücü sahipliðinin) baský ve basýncýyla siz de mülk sahibi efendiye çalýþma sunmayý zekâ olarak (!) algýlarsýnýz. Yanýlsama olan bu aldanmayla sizin çalýþmanýz size lütfa uðrama gelir! Efendi de size karþý lütfetmiþ olur! Bu da göstermektedir ki üreten iliþki El yasasý içinde tamamen sanal, yalan ve aldatan baðlar üzerine inþadýr. Sistemin baþýnda ne iyelik ne de çalýþmanýn lütuf olmasý vardý.

Aldatan sanal baðlar (putlar), hiçbir üretme ve giriþme yapmazlar. Üreten ve giriþtirir olan bað, üreten iliþkilerdir. Ýþte bu tür üreten iliþkilerin her bir gerçek devim alanlý niþleri; yalan ve aldatan put anlamlarla doldurulur. Böylece gerçek olanýn iþlerliðinin gizlenmesi, sanal olanýn; süreçleri çekip çevirmesi sanýlýr. Hiçbir þey tekil olukla sürekli deðildir. Yaðmaz olan yaðar. Yaðacak olan da yaðmaz oluþuyla süreklidir.

Zaten yaðacak olan ve kesilecek olan yaðmur vardýr. Ayný yerde ve ayrý ayrý mekândý alanlar içinde dua eden kiþi tekrarlarý dua sürekliliðini oluþur. Bir özel baðýntý içinde soyut ya da somut olan Ýki genellik mutlaka karþýlaþýr. Kesikli süreklilik içinde edilen duanýn yaðan ya da duran yaðmura mutlaka denk gelmesi kaçýnýlmazdýr.

Siz tokken çevrenizde bir açlar kesikli sürekliliði vardýr. Siz açken de çevrenizde de bir toklar kesikli sürekli liginin devamlý oluþu vardýr. Tokluðunuza denk gelen tokluðun soyut þükrü, açlara neyler? Açlýðýnýza denk gelen yalvarma duanýz tok olana ne gelir.

Ayþe’nin dua eylemi biterken, Zeynep’in duasý çoktan bitmiþti. Ama bu kez de Yasemin’in duasý henüz baþlamýþtýr. Ve dahi sýrada Gülcanlarýn duasýyla, dua etme süreci bu kesikli tek tek durumlarýn kendi tekrarý olan akýþlarýyla sürekliliktirler. Siz kesikli durumunuzla bir an hastasýnýzdýr ya da dua ediyorsunuzdur. Oysa hastaneye gittiðinizde hastalýk ve hasta hizmeti sürekli olukla bir akýþ içinde, devamlýlýk arz eder. Dua beyhudedir. Çünkü dua ne üretimin ne çalýþmanýn ne sahipliðin iliþkin nedeni deðildir. Ama böyle sandýrýlýr.

Devamlýlýk ya da genellik sizin parça veya kesikli oluþunuzun dýþýnýzdadýr. Duanýzýn da dýþýndadýr. Yani kendi neden seli oluþunun içindedir. Ve genellik sizden, sizlerden baðýmsýzdýr. Siz kendi ufkunuz içinde zaten birlikte olanla birlikte giden genelliðin beliren durumlarýndan birine ya da her ikisine birden; mutlaka denk gelirsiniz. Yani siz hasta ya da saðlýklý olan veya aç ya da tok olan genelliðin her birine; dua etseniz de; etmeseniz de; mutlak denk gelirsiniz.

Ýþte dua süreci de böyledir. Sizinle ve sizin duanýzla bu süreç kesikli olurken; sizin dýþýnýzda olan kiþilerin de ayný ve farklý zamanlar içinde olacak dua süreçleri de bitmez. Baþka kiþilerin sürece katýlan dualarý ile dua eylemi de süreklidir. Yani somut (yaðmur) ve soyut (dualý) eylemler, sizin dýþýnýzda ve sizden baðýmsýz olurla da devamlý bir akýþtýrlar. Süreklilikleri vardýr. Ýþte yaðan ya da kesilecek olan yaðmura mutlaka denk gelmekle edilecek olan dualarýn genel durumlarla karþýlaþmasý bu süreklilik içinde olacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.