..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Mart 2018
Muvazaa 2  
Bayram Kaya
El zihniyeti içinde kimi kiþilerin mal mülk sahipliði vardýr. Kurnazlýðý, kiþisi tapuya çevirme vardýr. Kolektifin malýný iç etme vardýr. Ýlahi dönemin nesnelliði ve aklý fikri yoktu. Aksine bu mal mülk iliþkisi olan sömürü sorgulanmasýn diye zikir vardý. Ýman vardý. Ýman sömürü sözleþmesinin köle ve sahiplik mantalitesiydi.


:FGJ:
Ýlahlar kolektif oluþa göre kolektif yapýnýn iþlerini düzenliyor bizatihi iþ görüyordu. El ise; sanal bir rýzk daðýtma iþinden sonra, sahipliði tescil kýldýðý kiþilere, sahipliðine göre kolektifin malýný ve üretimlerini payýna düþen rýzk olarak efendilere veriyordu.

Yani El; mal, mülk sahibi olmasaydý biz; ne El'i bilecektik. Ne El’i evren yaratýcýlýðýyla tanýyacaktýk. Ne El’in yaþama verdiði önemi duyacaktýk. Ne "caný ben verdim, ben alýrým" dediðini duyacaktýk. Ne El’in bilim sahibi olduðunu bilebilecektik. Ne de El’i acýyan, baðýþlayan, merhamet eden oluþu içindeki ihsanlarýný bilecektik

Varsa ve yoksa El; "Yerde ve gökte bulunan mülkün sahibi benim" diyordu. El önce kendi sahipliðini vurgulamak ve bu sahipliði ile gücünün tanýnmasýný istiyordu. Kiþilerin de bu mülk sahipliðine boyun eðen tevekkül ediciler olmasýný istiyordu. Çünkü biraz sonraki söylemi boyun eðmeyene açýk tehditti.

“Ben mülkümü dilediðime, dilediðim gibi veririm. Mülk verdiklerim kendilerinden razý olduklarýmdýr”. El’in razý olunanlar kimlerdir? Aslýnda ilk nefsine uyan uyanýklardý. Ama El þöyle diyordu. El'den, El’in rýzk verip vermeme tehditli sahiplik gücünden korkup; El'e sýðýnanlar da El’in sahiplik gücüne sýðýnýr olanlardýr. El'in kendisine yani El’in gücüne sahiplik gücüne kulluk-kölelik edenlerdir.

Sürekli El'i ve El’in mal mülk sahipliðini anma iþiyle kiþi zikir içinde olacaktý. Zikir gibi ezber ve tekrar ediþin bir yansýma biçimi de koþullu öðrenmedir. Ýþte zikir koþullu öðrenmeydi. Zikir El ile yapýlan ahdi yani teslimiyetçi kölelik sözleþmesini sýk sýk ananlardýr. Her þeyin El'den olduðunu bilenler El’in razý olduklarýydý. El (sahiplik gücü) iyiyi de kötüyü de size verendi. El ilk süreçte bu ihsaslarýyla var olmuþtu.

El'den geriye doðru (sahiplik gücünün ilanýndan geriye doðru) gidersek; doða milyonlarca yýldýr koyun, inek, meyve, orman gibi sonsuz birçok mülk olucu vs. ilenlerle doludur. Ama üzerinde emek etkisi olmayan bu mülk oluculara hiç kimse benim mülküm diye sahip çýkmamýþtýr.

Sadece birçok üst üste olan zaman niþleriyle dolu yaþamlarýn saðlama iliþkileri belli bir çevre içinde kolektif bir bölge edinmiþtir. Sahiplik süreci bir kez ortaya konduðu zaman bu sahiplik etrafýna doðru alan etkisi koymakla sahiplikler hareket için "alan kazanýr". Sahipliði kazanan kolektifse alan etkisi baþka türlü yansýr. Sahip olan El ise El’in kazandýðý bu "alan etkisi" size baþka türlü bir takdir ve irade mana gücü oluþla yansýr.

Alan etkisi nereden geliyordu? Üreten emek güçleri üzerinden sizlerin koyuna, ineðe, buðdaya vs. duyduðunuz gereksinmelerinizden (muhtaçlýktan) ileri geliyordu.

Sizin doða içinde bu tür gereksinimle bencilliðe göre belirlenir olmanýz vardý. Belirlenir olmanýzýn alan etkisi (sahiplik etkisi) sizlere bir uyaran oluþuyla etki yapar. Bu etki sizi bencillik doðrultusunda eyleme geçirir. Bu eylem sizi çevreye doðru hareketli kýlýyordu. Siz milyonlarca yýl bu nedenle doðada saðlama yaptýnýz.

Bu saðlama dönemi içinde kiþisi sahiplik aklýn ucunda bile geçmediði için saðlatým olan nesnelerin hiçbir sahipleri yoktu. Sahip oluþlar ortaya çýktýðýnda da, ben güdenle olan bu uyarýmlar ile siz eskisi gibi doðada saðlama yapmaya doðru yönelmiyordunuz. Birbirine baðýntýlý giriþmenin üretim hareketi içindeydiniz. Bu baðýntý bileþkeyi ortaya koyan giriþtiricilerin kolektif gücü sizden alýnýyordu.

Çünkü kolektifin elinde alýnan ormanlar, kýrlar, daðlar, su vs. de bu sahiplik içindeydi. Bunlar arýk El mülküydü, El topraðýydý. Kendisini "Ben Þadday daðlarýnýn da sahibi olan El ‘im" diye tanýtan söylemi hatýrlayýnýz. El sahiplik gücü olmakla sizin yaþam çevrenizin sahipliðiydi. Yaþam çevrenizin bitiþiði olan aþaðý taraf topraklara "yer" deniyordu.

Ve yukarýlarý topraklarýna da "gök" deniyordu. Gök kelimesinin ilk kullanýmý biçimi kafamýzýn üstünden itibaren dikey olan boþluðu deðil aksine yaþam çevrenizin bitiþik sürekliliði olan ama sizin orada etkin olmadýðýnýz topraklar olmakla üst yan, üst taraf, üst taraftaki topraklar anlamýna An (gök) deniyordu. Ýþte bu anlamla YER (KÝ) ve AN (GÖK); BAÞKA BAÞKA BÝR EL’ÝN SAHÝPLÝÐÝYDÝLER.

Gök denen topraklar Akadlardý. Yer denen topraklarda Sümerlerdi. Yani AN (GÖK) ve KÝ (YER) ÝDÝLER An (gök) ve KÝ (yer) üretim iliþkilerinin ittifak eden birleþme ya da koalisyonlarý nedenle AN VE KÝ birleþmesi olan ANKÝ Ýlahý bu birleþmenin gücü olarak “Gökte ve yerde olan mülkün sahibi benim diyordu.

Görüyorsunuz ki Gök yer kavramý tarihsel bildiriþim veren bir ulamdýr ve dönüm noktasýnýn mesajýdýr. Ve entegre içinde kolektif oluþun bilincidir. Oysa Ýleride dinleri de oluþacak El mantalitesi ben özneli muvazaanýn soyut ve gerçek dýþý dayanaðýna, danýþýk olmasýdýr.

El zihniyetli sahiplik beyaný, süreci Ýliþkilerinden kopardý. Baðýntýlarýndan kopan süreç entegresi içinde varlýðý kolektif emeðe; varlýðý kolektif emek gücüne; varlýðý kolektif araç-gerece kullanýmýna ve kolektif bilgi giriþmesine muhtaç olmasýyla zorunlu baðýntý olan “arazi” giriþeni arazi (mülk) sahipliði olmakla bu zorunlu baðýntýlardan koparýlýyordu. El bu gizlenen, saklanan, hile olan bu yerlere oynuyordu.

Yüz binlerce yýl arazi neden El’ sahipliðinin deklarasyonu olmamýþtý da El þimdi kendi arazi sahipliðinin manifestosunu yapýyordu? Çünkü kolektif bilinç ve bilgiyle, kolektif araç gereç üretimli ile ve kolektif araç gereç kullanýmýyla ve kolektif emek ve kolektif emek gücüyle giriþmeyen bir arazinin ve arazi sahipliðinin hiçbir anlamý yoktu da ondan.

Çýplak, doðal olarak verili olan bir araziyi, El ve insan nezdine arazi yapan süreç; toplumun kolektif giriþmeli baðýntýlarýndan kaynaklanýr. Arazi (üretim gücü olan nesneler) toplumcu kolektifin giriþmesiyle arazi olup yine kolektif oluþtur. Kolektif baðýntýlarýndan koparýlan arazi kolektife muvazaa olan üretimi vermez.

Bu zorunlu iliþki içinde birinin olmadýðý zaman diðerinin de tam olmadýðý bir iliþkidir. Ýþte El birbirini üreten bu zorunlu iliþkenli içindeki araziyi iliþkilerinden koparýyordu. Sonra da iliþkilerinden kopan araziye (üretim gücü nesnelerine) benim diyordu. Bu sahiplik egemenliði ile emek ve emek gücü sahibi insanlara da kölem diyordu.

Böylece sahibi olduðu araziye (üretim gücüne) kölem dediði insan üzerinde kolektif gücü yeniden katýyordu. Hile buradaydý. Üretim hareketi ve kolektifin gücü sahiplikle köle baðýntýlý giriþmeler altýna gizleniyordu. Bu nedenle El mantalitesi içinde bilinmesi istenmeyen aldatma, hile, hýrsýzlýk ve mal mülk iliþkisi vardýr. Bilinme neyle olur? Akýlla, fikirle ve tarihi bilinçle. El tandanslý dinlerde de us yoktu.

El zihniyeti içinde kimi kiþilerin mal mülk sahipliði vardýr. Kurnazlýðý, kiþisi tapuya çevirme vardýr. Kolektifin malýný iç etme vardýr. Ýlahi dönemin nesnelliði ve aklý fikri yoktu. Aksine bu mal mülk iliþkisi olan sömürü sorgulanmasýn diye zikir vardý. Ýman vardý. Ýman sömürü sözleþmesinin köle ve sahiplik mantalitesiydi.

Ortaklýða ait mal mülk iliþkisi üzerinde kotarýlan kiþisi nefse uymakla sahip olunan kiþisi mal mülk iliþkisi bilinmesin diye El mantalitesinde akýl, fikir yoktu. Demokrasilerde cehalete neden seslenildiðini bildiniz mi?

Genel iþleyiþle belirleyiciliðin içinde, tarihi hafýza içinde insanlar birden bire azýtýp, sapýttýklarý için birçok El’lere inanýcý olmakla tapmamýþlardý. Ve birçok El ile ahit sözleþmesi yapmamýþtý. El, ilk toplumcu inþa olan kolektif ittifaklarý parçaladý. Bir kýsým parça üzerinde El kendi sahipliðini ve kendi hükümranlýðýný ilan etti. Her bir ittifak içinde El’in bu güç saðlamasý nedenle bir deðil birçok El'ler vardý. El bir kiþi sahipliði hükümranlýðýydý. Hükme baðlýlýk ve teslimiyet te uyduluk ve iman akdiydi.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.