..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Temmuz 2018
Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 14  
Bayram Kaya
Ýhtiyaçlarýný karþýlama eðiliminde olan fakir ihtiyaçlarýnýn çalýþma nesnesini (enerji kaynaðýný)elinde tutanlara doðru çalýþmak için eðimledir. Bu eðim kendisinde beliremeyene zenginliðe göre beliren fakirlikle aktiflikti. Bu aktiflik dýþtaki zengine göre pasiflik olmakla sýðýnma ve teslimiyettir.


:FGC:
Mütekabiliyet esasýna göre bir kullaným deðeri üretenlere karþý baþka bir kullaným deðeri üretenler vardý. Buðday üretenlere karþý kundura üretenler gibi. Bunlar üretim hareketi içinde birbirinin tümle yenleriydiler. El mantýklý sahiplik içinde de mülkü olanlara karþý, mülkü olmayan kölelerin çalýþmalarý; mülke karþýlýk birbirini tümleyen, sömüren üretim hareketine dönüyordu.

El atfý içinde mülkün (mülk sahibinin) çalýþmaya duyduðu ihtiyaç nedeniyle mülk tümlenen, mülkte çalýþan köle de mülkü tümle yendi. Çalýþacak köle emeðinin de üzerinde çalýþacaðý bir çalýþma nesnesi mülke ihtiyacý vardý. Bu durumda da çalýþan emek tümlenen, mülk te tümle yendi. Yani biri diðerinin hem tümleyeni hem tümleneniydi.

Bir üretim hareketi ya da üretim gücü; üzerinde çalýþýlan ve alet olarak kullanmakla birlikte çalýþtýðý üretim nesneleri ile üreten emek gücü gibi öznel giriþmelerden oluþur. Kolektif sistemde nesnel olan ile öznel olan üretim gücü; kolektif kullanýmlý sahiplik olmakla, kolektif bað üzerinde birbirinin hem tümleridirler hem tümle yenidirler. Böylece kiþi çalýþacaðý emek gücü kadar bir iþ bölümünü sahiplikle kendi üzerinde kendisinin tümle neni ve tümle yenidir.

Groteskilik yazýmda belirttiðim gibi, olgu ve olaylar yalýtýmlý bir en az dýþ dünya baðýntýsýyla tümden kopan gerçekleþmeler olmakla; olaylar dýþta birbirine baðlanmaya hazýr birbirinin tümleyeni ve tümle neni kýyaslamasýnýn öðrenilmiþ aktifliðiyle olurlar.

Üretim hareketi içinde “üretim nesnesi” ile “kiþi emek gücü” bir kez birbirinin tümleyeni ve birbirinin tümle neni olmakla, kiþi öznesine bilme öðrenme konusu olur. Artýk bu bilme ve öðrenme ile kiþi öznesi içinde üretim nesnesi ile kiþi emek gücü birbirine karþý aktiflikle çekimli olmakla yansýr. Bu aktiflik týpký elektrik yüklerinin, mýknatýsýn, seleksiyonun birbirini çekip itmesi gibidir. Üretim nesnesi ve sizin çalýþma eðiliminiz öznel giriþme içinde aktif polar baðlarýný size düþündürtmeden edemez.

El bu kolektif baðýntýyý parçalar. Üretim nesnesini rýzk diye kiþi mülkü yapar. Mülkü olan kiþi sahibi olduðu mülkün egemenliðini etkince kullanmaya yönelir. Bu egemeni yönelim nedenle mülkü olan kiþideki emek gücü pek pek aktif belirim vermez. Ama üreten mülk baðýntýsý algýsýyla mülkün çalýþana aktif yönelimle çekme-çekilmeyle bir belirim vermesi açýða çýkar.

Yine El mana anlayýþýyla parçalanan “üretim nesnesi” ve “emek gücü” baðýntýsý; mülkü olmayan kiþiler üzerinde emek güçleri muhtaçlýðýn teslimiyetiyle belirim verirler. Kiþideki emek gücünün tamamlarý olan çalýþacaðý kadar kolektif iþ bölümü bir sahiplik vardý. Bu sahiplik baðýntýsý kiþide alýnýp; efendiye verildiði için, çalýþacaðý mülk sahiplik baðýndan kopan emek gücü aktif bir þekilde ozon gibi açýða çýkar. Çalýþma yapacaðý alana doðru yönelimle olup mülk sahibinin mülkü olan çalýþma alaný tarafýndan da çekilir.

Kiþi parça katýlýmýyla toplumun tümleri olurken; Tümlenen toplum da kiþilerinin eksiði kadarla tümle yendir. Tümleyen ve tümlenen toplumun içinde, her ortamla beliren öznel yargýlý "olam alanlarý" vardý. Toplum içindeki olam alanlarýn " baðýntýnla üreten yer" denilen süreçleri ittifaký iliþkilerinden koparýlýp; mülkü olan ile mülkü olmayana dönüþmüþtü. Bu dönüþme içinde mülkün sahibi olup üretmeyenin yiyip, üretenin baktýðý süreç nitelemeleri oluþmakla süreç; provoke edici belirim ve yansýmalar vermeye baþlar.

Sahipliði olanlar zengin; sahipliði olmayanlar da fakir olduðuna göre, kiþinin içinde ve kiþinin dýþýnda kopan kolektif bað üzerinde bu tür El mantýklý belirlenimlere uygun duyuþ, düþünce ve düzenleniþler oluþmuþtu.

Kiþide zenginlik varsa, ayný kiþi üzerinde fakirlik pasif ve beliremezdir. Yine kiþi üzerinde fakirlik aktif olarak varsa, ayný kiþi üzerinde zenginlik pasif olarak beliremezdir. Bu kes zýtlarýn birbirini tamamlayan çekip ayrýlma süreci dýþtaki zengin kiþi ile dýþtaki fakir kiþi arasýnda çevrime olacaktýr.

Zenginlik yüksek basýnçlý alan etkisinin olmasý ile fakirliðin de alçak alanlý durum olmasý arasýndaki gerilim nedenle; zengin kiþi ile fakir kiþi birbirini çekerler. Zengindeki çekim; mal sahipliði olmakla (enerji kaynaðý sahipliði olmakla) mülkünü kesikli sürekli iþletmeye açmanýn isteðidir. Fakirdeki çekilme de mülk üzerinde çalýþmaya yönelme (enerji saðlama) isteði olacaktýr.

Zengin birikimli olduðu için mülkünde aylarca çalýþýlma yapýlmasa da efendi aylarca doyar. Ya da kendi ihtiyacý kadarla çalýþýp doyar. Buradaki kriz þu. Mülk sahibi çalýþýp doyacaðý kadardan yüzlerce kez daha fazla olan bir mülke, verilmiþ rýzk diye sahiptir. Ama fakir acýkýr. Dýþta enerji saðlayacaðý kaynaklarýn El iradeli sahipli olduðu için kiþi açlýða iki gün bile dayanamaz.

Bu isteklerden biri çalýþmaya üretmeye yönelimse diðeri de mülk sahibi olmakla(!) çalýþtýracak olandýr. Böylece çalýþacak olanlar nedenle mülk çalýþanýyla buluþur. Çalýþacak olanda çalýþacaðý mülkle buluþur.

Buluþanlar üretme giriþmesinden sonra, çalýþtýran ve çalýþan üzerinde yok olan gerilim nedenle birbirinden ayrýlýrlar. Kesikli olurlar. Çalýþanýn karný doyar. Çalýþtýranlarýn karný doymakla kalmaz birikimli ve her türlü hizmeti alacak güce sahip olurlar.

Karný doyan acýkýr. Hizmet alanlar da birikimlerini, aldýðý bambaþka hizmetlere vererek azaltýrlar. Azaltamadýklarýný da gerekirse denize döker veya yakar. Böylece çalýþanla çalýþtýran yeniden açlýk ve çalýþtýrma gerilimiyle birbirine yönelimle olurlar.

Zýtlarýn birbirinin yerini alacaðý bir deðiþme dönüþme ve geliþmenin oluþmasý þarttýr. Üretim tüketimle dönüþür. Çalýþan çalýþtýran üretim tüketimin dönüþmesi üzerinde modüle olurlar. Zengin, fakire aktif basýnçlý etki ile yük hareketi iken; fakir de zengine karþý aktif oyuk yük hareketidir.

Böylece tezgahlanan El sistemi, zengin kiþinin dýþýndaki, fakir kiþilerdeki oyuk yük hareketi üzerinde aktif bir belirme olurlar. Fakir kiþi kendi içinde beliremeyen pasif zenginliðine karþý aktif bir stresle olmasýna raðmen kiþinin aktif fakirliði; zengin karþýsýnda pasif oyuk hareketi gibi davranýr. Fakirlik doymaya yönelimle çalýþmak için mülke (zengine) teslim olup sýðýnýr. Ýþte bu zaman içinde köle "ben teslim olanlarýn ilkiyim" diye El'e karþý iman akdini deklare edip ahit sadakatini söyler.

Ýhtiyaçlarýný karþýlama eðiliminde olan fakir ihtiyaçlarýnýn çalýþma nesnesini (enerji kaynaðýný)elinde tutanlara doðru çalýþmak için eðimledir. Bu eðim kendisinde beliremeyene zenginliðe göre beliren fakirlikle aktiflikti. Bu aktiflik dýþtaki zengine göre pasiflik olmakla sýðýnma ve teslimiyettir.

Zengindeki beliremez olan kendi içindeki pasif fakirlikti. Pasif oyuk hareketi olan zengin üzerindeki fakirliðin oyuk yük hareketi; dýþtaki fakir kiþiye zenginlik ve doyma alanýnýn çekimi ve eylem alaný gibi olmayý yansýr. Zengindeki bu oyuk boþluk, boþluðun çalýþacaklarý kendisine çekeni olur.

Yani zengin kiþinin içindeki oyuk alan (mülk sahibine çalýþacaðýndan fazla olan mekân) karadelik hareketine dönüþür. Dýþtaki fakir kiþinin fakirliði de mülk sahiplerindeki çalýþma nesnesinin karadeliðe dönüþen çekimi ile fakirler oyuk hareketine doðru eðim eder. Fakirin eðim ettiði ve oyuk alana doðru yöneldiði süre durum zaten fakirin kaybolan eþeði olmakla; fakir kaybýna eðim etmekle aktiflik olur.

Zengin çalýþamayacaðý kadar fazla mekan olan bir mülke sahip olmakla, efendide çalýþamadýðý mekan beliremeyen oyuk hareketidir. Fakir kiþiye çekim yapmakla karþýsýndaki oyuk baðlaþaný fakire eylem alaný olmayý oluþmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.