..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Kasým 2018
Alan, Alan Etkisi, Alan Yöneticisi 8  
Bayram Kaya
Hak kavramý daha önceki kolektif yaþantý düzenli iliþkilerinizden edinilen izlenim ve deneyden gelen referanslara göre, þimdiki köleci yapý içindeki her bir sapma ve deðiþmeye gösterilen dirençti. Bu hak noktasý olan direnç “hak arama, hak ediþ, hakkýnýz olaný isteme, haklý olma, haksýz olaný ifade etme” gibi söylemlerle kolektife göre olandan kaynaklý direncinizin dile getiriliþ þekliydi.


:FII:
Kýsaca köleci sahipli mantýkla ortaya konan El türü mana anlayýþýna göre yapýlan anlama ve anlatma kalýplý süreçlerin kendi anlamsal meþruiyetçe söyleniþi içine giren özel mülk sahipli tutkular haldeki borsaya katýlmanýn vaadi gibi çok cazipti.

Cazip olmak (çekicilik) aklý iþletme, akla seslenmeden çok bencilliðinize ve bencil tutkunuza sesleniyordu. Ne tür bir anlamýn anlatýmý içinde yükselirseniz, diðer yandan anlatým zýddý olan karþýtlarý da alçalýr. Akýlsýzlýðýnýz ve akýl perdelenmeniz böylesi durumlarda yükselen yere yapýlan vurgular nedeniyle oluþur.

Yani bencil cazibeye yoðunlaþýrsanýz. Cazibenin çekici olmayan zýtlýðýna karþý az çok ya da geçici bir süreliðine veya aklýnýz baþýnýza gelene dek kadar çok daha uzun süreler boyunca, olumlu tarafý yükseltilen anlamalarýn olumsuzluðuna kapanýrsýnýz. Düþünmenin alan yönü yükselen cazibe eðimi üzerinde, akýþçý olur.

El tarzý ilk söylemler kolektif oluþun üzerinde muktedir olma üzerine yapýlan anlatýmlar olmakla kiþisi hoþlanmaydý. Güden düþünce bir eli yaðda bir eli balda ayaklarý da serinde olmaktý. Yani bu hoþlanma eðim içinde hayali güderken, güdülür olmaktý. Güden cazibe hep kazanma üzerine yapýlan anlatýmlardý.

Güden düþüncenin merkezinde de hep siz vardýnýz. Sürecin tasarrufu her keyfi oluþla sizdeydi. Yükselen bir oluþa, bir düþünmeye karþý o anlam ve söylemin beraberinde gerçekleþecek olan zýt türden yansýmalar olacak diðer belirmeler de bu illüzyonun kayýplarýyla birlikte düþünsel anlamsal süreci karartma olacaktý.

Eylem ya da akýþ hep yükselttiðiniz düþünce ve anlam yönünde olacaktý. Ya da bencil cazibenin çekiciliði karþýsýnda, olumsuz belirmelerin görülmemesi, duymazdan gelinmesi olacaktý. Akýþa kapýlmak, olumsuzluk uyaranýna göz yummanýz olacaktý. Bu durumda eðim alanýnýz sürecin, söylenenin anlamýn ve idenin yükselenine göre cazibe oluþu sürecin olumsuz yansýlarýný size perdeler.

Eðim alanýnýn yükselmesi demek en az direnç ya da firen iliþkisi ile en kolay akýþ yapmaya yönelme demektir. Bazen olumlu olana karþý olumsuzluðu yükselterek siz olumlu olana izin vermeyen yüksek bir dirençle, olumlu olana karþý korsunuz. Bazen de birçok olumsuzluða karþý olumlu olana yönelmekle olumlu olanlarý yükseltirsiniz. Cazip olanla beliren olumsuzluklarýn su yüzüne çýkma eþiklerini iyice düþürürsünüz. Bu süreç perdelenme ve illüzyonla beliren propagandadýr.

Örneðin kolektif yararlý akýþa göre sizde, kolektif yararýn iç sinilmesini ya da kolektif yararýn alýþýlmasý olan bir sindirme durumun kabul edilirliði vardýr. Ýç sinilen bu durum siz de sonradan olan sapma deðiþme gibi durumlara karþý kýyas olacak bir ölçme deðerlendirme yapmanýn deðer yargýsýný oluþur.

Deðer duygunuzu oluþan bu kolektif düzenli pay alýþla iç sinilen durum köleci yapý içinde direncinizi ortaya koyacak yol haritasý olmanýn tek meþruiyet kaynaðý olmakla sizin HAK kavramýnýz olacaktýr.

Hak kavramý daha önceki kolektif yaþantý düzenli iliþkilerinizden edinilen izlenim ve deneyden gelen referanslara göre, þimdiki köleci yapý içindeki her bir sapma ve deðiþmeye gösterilen dirençti. Bu hak noktasý olan direnç “hak arama, hak ediþ, hakkýnýz olaný isteme, haklý olma, haksýz olaný ifade etme” gibi söylemlerle kolektife göre olandan kaynaklý direncinizin dile getiriliþ þekliydi.

El bu direnç noktasýnýn þiddetini görmekle direnci kýrmayý hedefledi. Kendisini “hak olaný söyleyen muktedir oluþ” olmakla, tanýmladý. Kendisine Hak dedi. Bu türden direnç kýrýcý anlamlarý üzerinde toplayan düzenleme ve direnç koyan eylem düþünce ve fiillerin söyleniþini kendisine en güzel isimler olmakla koydu.

El hak, El Malik, El Melik, El malik El Melik, El Rýzk, El Adl ya da El Adil gibi köleci oluþu var edip, kalýmlý kýlacak isim ve sýfatlarý tek tek ayrý ayrý ezber durumlarýyla kendini çaðýrma olmakla kendisine söyletti. Ritüel etti.

Bu tür köleci inþa kurallý kavramlara göre kiþisi kâr yapma mantýðý herkese göre olan bir inþa kuralý deðildir. Sömürmenin kuralýdýr. Sömürülmenin kuralýdýr. Sömürtülmenin sizlerdeki imleç baský basýncý olan vicdan muhasebenizdi.

Kolektif kayýplardan boþalmakla kolektif olandan boþalan yeri dolduran kölece imgelerdi. “Sizi yönlendiren imge oluþlarla düzen kýlmayý amaçlayan” enerjin düzensizliklerdi. Sizleri kontrol edici köleci düzenli titreyen vicdanýnýzdý. Sistem içine görece derece derece yayýlmýþ olan yoksullukla sizden daha yoksul olana bakýp kendi kendinize kendi yoksulluðunuza baþkasý üzerinde acýma eylemiydi.

Mülk sahipliði üzerinde iradeyi, yönetmeyi, kararlar almayý vs. kolektif konseyin (kurulun) elinde alýp mülk sahiplerinin insafýna vermek güçlü olmanýn kuralýdýr. Kaba gücün ve güçlü olanýn ayakta kalma kuralýdýr. Bu insanlýðýn kolektif yapýlý uygarlýktan çýkýp yöneten irade ile gücü kiþi sahipli özel mülk içine sokulmasýydý.

Bu süreç üretim nesnesi ve üretim araçlarý sahipli sömürü düzeninin baský ve basýncýnýn, aldatma hile yapma þiddetinin, zulmünün baþlamasý olan barbarlýða geçilmenin süreciydi. Ýnsanlar güçlünün gücünün hak olduðu kaba güç kullanan barbarlýðý, ittifaký kolektif uygarlýkla geride býrakalý çok olmuþtu.

Ama barbarlýk köleci mantýk üzerindeki mülk sahipli çevrimle, baþka zamanýn baþka zemin çevrimi içindeki baþka olanaklarla yeniden ortaya konuyordu. Bu kâr yapma ticaret yapma gibi söylemlerin altýndaki barbarlýk sömürgecilik ve emperyalizmdi.

Geçmiþte yaþanan, kolektif örgütlenme olan, depo edilen hafýzayý tutan akýllara göre ve gerçek inþa kuralý içinde olmaya göre süreci kritik etmeyi baz alan inþacý sürece göre kiþisi kâr yapma kuralý, insan özneli inþanýn olmazsa olmazý deðildir. Kâr yapma yükselmesinin hemen yaný baþýnda ve beraberinde beliren düþünce, eylem geçekleþmesi “zarar etmedir”.

Zaten aldatan put olan köleci ve kapitalist mantýkta; zýtlarýn varlýðýyla, zýtlarýn bir arada gerçekleþmesinin zihinsel düzlemle hakiki oluþu karþýsýndaki gerçekliðine barbarlýk, bilgi olarak yaklaþmaz. Ve bilgi olana sizi yaklaþtýrmaz. Bilgi olana bilinç diye deðil, karartýlan noktalar olan sizin bilmezliðiniz üzerinde din iman söylemli sosyal duygulu anlamlar söylemi üzerindeki yaklaþýr.

Zýtlarýn varlýðý bilgisini bir bilgi olarak deðil ne idiðü belirsiz bir durumun akýl sýr ermez belirmesi olarak söyler öðüt verir. Öðüt vericilerin en meþhurlarý da dinlerdir. Dinler karartýlan noktalarýn içini sömüren sömürten mana anlayýþýyla doldurup sizleri sömürülmeye yatkýn edici her tür ritüel içinde tutarlar.

Bu baðlamla zýtlarýn varlýk yokluk bilgilenmesi yerine “kârla zarar birbirinin kardeþidir” derler. Ýnsana kardeþten daha güvenli gelen bir söylem olur mu? Kâr olan aldatýlma ve sömürülmeniz; zararýnýz size kardeþ olarak söylenmekle size kardeþ söylemli afyon etkisi veriyordular.

Diðer yandan sömürü ve sömürme olan ayný kâr mantýðý güzellemesiyle dinler de “cennet karþýlýðýnda canlarýnýz ve mallarýnýz sizden satýn alýnmýþtýr” diyordu. Ve devamla “bu ne güzel bir alýþveriþ deðil mi?” Diyerekten de kendilerinin ne kadar da çok köleci mantýk öðretisi olduðunu ortaya koymazlar mý?

Siz muktedir olma, hükmetme hevesini sürdürülebilir kýlmak için giderek kâr denen hile ve zarar ettirme mantýðýna yöneltirsiniz. Böylece kâr mantýðýnýz yükselir. Kârýn gerçekleþmesi için kâra yapmanýza ne engelse; örneðin ahlak gibi, erdem gibi, saygý gibi kolektif yasalar gibi vs. engelleri gizli gündemle tanýmaz dümdüz edip, yok sayarsýnýz.

Hem de kendinizin eðriliðe uðramasý karþýsýnda ahlaka, erdeme, yasalara vs. sýðýnýrsýnýz. Barbarlýk, ahlakýn, erdemin yasalarýn vs. doðruluðuna inandýrdýðýnýz kitlelerin inançlarý doðrultusundaki davranýþlarýna göre sizi eðrilmeniz müthiþ bir kazançtý ve kazanan böylesi bir ikiyüzlülüktü.

Çünkü herkesin eðri olduðu yerde zýttý olan doðru olarak kazanýrdýnýz. Herkesin doðru olduðu yerde ancak eðrilerek kazanýrsýnýz. Herkesin doðru olduðu ya da herkesin eðri olduðu yerde zýddýna dönüþmedikçe kâr da zarar da olasý deðildir.

Dahasý saman gibi su yüzüne çýkan eðriler, zararýnýz karþýsýnda size üstün gelen bir söylemi tavýrla; ticaret yapma ve kâr ayýp mý? Derler! Dinen de yasalarýmýza ve geleneðimize göre de bunlar meþrudur diyerek sizin bu tür direnç mekanizma süreçlerinizi verimsiz kýlarlar. Siz de içinde kurnazlýðý olmayan bir eylem tavýrla kâr yapmayý pekiþici eylem, söylem ve düþüncelere yönelirsiniz.

Zarar mantýðýnýn eþiðini yok edemezsiniz ama zarar mantýðýnýn eþiðini en aza, en zayýf noktaya indirerek insanlarý sömürürsünüz. Yasalarýn egemen muktedir mülk sahipliðini koruyan, adaletiyle mülke temel olan yasalar olmakla size ancak bu baðlam içinde lütuflar sunan yasa olduðunu bilmediðiniz sürece ýþýðýnýz hiç olmayacaktýr.

Özel mülk sahipliðine geçiþte farkýnda olunabilir yitirilecek kayýplara karþý sizler de oluþun þek þüphe ve dirençler de kiþi sahipli muktedir oluþun tamah çekiciliði gölgesinde zaten kayboldu.

Tamahý oluþan kiþisi benci uygulamalar sonunda gelecekte ortaya konacak zorluklar da gelecekteki süre gelen “böyle gelmiþ böyle gider” deyiþli kabullenilmiþ ligin içinde yiten sorunlar olmakla sistemin içine daha güvenli imgelerle çevrim edilecektiler

Bu tür söylem ve eylemlerle orta yere konan düzensiz enerjili hastalýklý iþleyiþ; sömürüye, sömürülmeye, kandýrýlýp istismar edilmeye meydan verdi. Bu meydan veriþ içinde bu türden “ne edersek edelim sonucu deðiþtiremeyeceðiz mantýklý kaderci söylemlerle” olan her tür ifadelerle bu sistemin özneleri kendilerini yanýltmaya ve öðütlerle kendilerini yanýlmaya açýk hale getirdiler.

Tüm gayretler kimi kiþilerin sömüren, iþ-aþ veren üretim nesnesi ve üretim araçlarýný tasarruf eden bir güçle mülk sahibi olmasý üzerine kurgulanmýþtý. Yönetme, irade etme, takdirde bulunma karar verme ve karar almanýn “tümü olan bu mülk sahipliði” böylesi bir muktedirlik ve egemenlikti.

Var oluþun ve inþacý var oluþun ortaya çýkma ve belirmesi gereði kolektif olan süreç kendi iliþkin baðýntýlarý içinde zaten zýttý olan çevrimleri de oluþuyordu. Kolektif oluþa uygun olmayan belirimler içinde olan zýtlar kolektif özneli yarar nedenle kolektif özneli düþünceyle baskýlanabilirdi.

Kolektif iliþkindik içinde zýtlarýn varlýðý ile beliren olgu ve olaylarýn beliren karþýsýnda beliremeyeni olan zýddýndan oluþan birçok boþluk alan devinmeleri vardý. Bu tür boþluk alan uygulamalarýný oluþacak olanla zýt taraf yansýmalarý veren zýtlýklar boþluðu bir tür karadelik hareketlerini de ortaya koyuyordu.

Geliþen, kolektif alan içindeki kolektif benci özgecil soyutlama güçleri artan; insandý. Ýnsan bilinci kolektif olanýn yaný sýra tersi de olan bu tür karadelik vari boþluklu alan açýklýðýnýn içini dolduracak kiþi benci anlam ve söylemleri konuþur olmayý da akýl etti. Böylece kolektif olana karþý kolektif olanýn zýddýnýn sanal söylemlerini oluþturmaya baþladý.

Sanal söylemler ve sanal düþünmeler de enerjidir. Sanal olan enerji oluþla akan; düzenleyen ve düzeni bozucu olandý. Bu akýþ yapan sanal enerji boþluklu alan içindeki gerçek anlam ve gerçek eylem iliþkisini veren inþacý referanslarýn yerini alacaktý.

Üreten iliþkiyle otaya konana rýzk diyecekti. Böylece emeðin paylaþan iliþkilere referans olmasý gerçekliðini gizleyecekti. Çalýþýp çabalayan bir emek ortaya koymadan rýzk verilmediði halde, “rýzkýnýzý ben verdim” diyen sanal söylem ortaya konacaktý. Rýzk verme; çalýþma, çaba koymanýn yerine geçmekle çalýþma çaba koyma keenlem yekûn olacaktý. Gerçeði perdeleyen sanal anlamlar, taat, itaat vs. sömürüyü gözeten göz akýl mantýk oyunlarýnýn illüzyonuna dönüþecekti.

Bu akýl oyunlarý, gerçek olanýn yerin sanal bir mana anlayýþýnýn istemesi, dilemesi gibi keyfi oluþlara rücu etmenin mantýðýyla dolduruluyordu. Doðada bir iþleyiþ vardý. Örneðin çok yoðun ortam içindeki ondan daha az yoðunlukta olan bir cisim, her durumda ve her haldeki ortamýyla yoðun olanýn içinde yüzüyordu.

Ama buna “El öyle istediði için o yüzüyor” deniyordu. Yani duruma kendisine rücu edilmesi gereken güden bir keyfi oluþ katýlýyordular. Yine akan enerji karþýsýnda özdeðin bir direnç belirmesi olan, akmanýn, akýtmanýn, iletmenin tersi olan akmayan, akýtmayan, durduran durumuyla kimi maddeler yalýtkandý.

Daha açýk deyiþle yalýt kanlýk ta iletkenlik te niceli bir enerji düzenli durumun belirme biçimli, özelliðiydi. Denkliði saðlayan enerji düzenleri yalýtýmdaydý. Denkliði (dengeyi) saðlayamayan enerji düzenli dengesizlikler iletimdeydi. Özdek iletkendi. Yalýtkan ve di elektrik olmakla akýþa olgu ve olaylar kesikli (duran, biten, sýnýrlý ve frenle olan dirençle) sürekliði oluþuyordular. Yani özdeðin belirmesi iletken-yalýtkan olmaktan baþka di elektriktiler de. Ör. kondansatör gibi polarma oluyordular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.