..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Þubat 2019
Paranýn Ýcadý 1  
Bayram Kaya
Takas: zorunlu ihtiyaçlarýn saðlanmasýna karþýlýktý. Takas edilenler farklý kullaným ve tüketim deðeri olmasýyla, gruplar ekseninde üretiliyordu. Bu tür ürünler gruplar kullanýmý için karþýlýklý deðiþ tokuþla tapýnak beyanlý mütekabiliyeti yükümlülüklerdi. Karþý grup için üretmenin taahhüdünden kaynaklý deðiþ tokuþtu. Takas en az yedi baðlaþma ve baðýntýdan oluþur


:EHG:
Paranýn icadýný; yað satanýn, bulgur arýyor olmasýna karþýn; bulgur satanýn da kundura arýyor olmasýndaki karmaþayla açýklarlar. Hâlbuki para bu tür deðiþtirme deðerinin çok ötesinde kâr amacý için kullanýlýr.

Evet, paranýn böylesi duruma çözüm üretmiþ olmasý da olasýdýr. Paranýn icadý söylemi aslýnda; baþlangýç sürecinde durum zaten böyleydi diyen köleci tüccar mantýðýna bu söylemi denk düþürme gayretidir.

El hak köleci sürecin iþleyiþinden paranýn icadýna kadar olan süreçte durum aynen o yukarýda belirtilen karmaþa zorluklarý vermiþtir. Ve bunun salt köleci ticaretle böyle görünüyor olmasý da bu nedenle doðrudur.

Ancak buradaki hile ve aldatma ya da akýllarý karýþtýrma þuradadýr. Baþlangýç üretim iliþkileri hiç bir zaman satma, kazanma, müþteri kýlma müþteri olma, müþteri arama gibi özelleþtirilmiþ süreçler içinde oluþmadý.

Yani baþlangýç üreten iliþkileri bu günkü gibi köleci sistemin çok geliþmiþ þekli olan kapitalist bölüþüm ve paylaþma üzerine, inþa olmamýþtý. Böyle bir þey hiç yoktu. Ýlahi dinlerin kaynaklarý bile bundan bahsetmemekle bunu hiç bilmez.

Yani baþlangýcýn kolektif üretim koþullarýnda "mülk benim. Ben mülkü dilediðime verdim" demekle tarihi kýrýlmayý anlatan özelleþtirmenin ihdasý içindeki köleci sistem, kendisini sistem olarak oturup yaygýnlaþma yapmasýna kadar kimse; mal pazarlayýp müþteri aramýyordu. Böyle bir ilk süreç hiç yoktu.

Üretim gruplaydý. Takas da ittifak içinin grup hareketiydi. Ölülerinin yenmesini önlemek için ya da grup merkezine vaki tehditleri savuþturmak için baþlayan sunu, ya da kurban veya hediyeleþme yeri olmakla güvende olmayý da telkin eden yerler "ilk tapýnak" yerleriydi.

Ýlk tapýnaklarýn içinde ne ilah vardý, ne El vardý. Ne sapýklýk nedenle içine ilahlar konan yerlerdi. Ne de buralar içindeki ruhbanlarý ile tapým yerleriydi. Üstelik tapým için de yapýlmamýþtý. Yapý bile deðildi. Zamanla buralar yönetim merkezi olup; yönetim merkezine grup adýna ilah temsilcileri konmakla, buralar panteona çevrilmiþti.

Tapýnak alanlar iki ya da daha fazla üreten grubun ittifak ve kesiþim merkezi oldu. Tapýnaklar yönetimin, gruplar arasý giriþmenin merkeziydi. Grup adýna taahhüt içinde üretilen ürünler, tapýnak alandaki her grubun sunu yerine depolanmakla ittifak içine daðýtýlýyordu.

Durum böyle bir baþlangýçla start alýrken, kiþi olarak kim neyi satacak ta, kim neyi alacaktý? Her bir ittifak ve her bir ittifak içindeki gruplar da diðer grubun zorunlu olarak hem bir üreticisiydiler; hem de zorunlu olmakla bir tüketiciydiler.

Bunu þöyle bir özlü söz haline getirebiliriz. Her grup kendi dýþýnýn "hem üreteni, hem tüketeni" olmanýn zorunlu bir bað iliþkisiyle karþý grubun zorunlu takas giriþimcisiydi.

Takas ta ne alýp, satmaydý. Ne kâr yapmaydý. Ne müþteri olmaydý. Ne müþteri bulmakla ticaretti. Zorunlu ihtiyacýn karþýlanmasý olan bu baðlamý ile takas arz talep bile deðildi.

Týpký acýkýldýðýnda doðada meyve, ot, kök, böcek, leþ toplamaya yönelen ilk saðlama türü; nasýl zorunlu olup, arz ve talep deðillerdiyse; takas ta arz ve talep deðildi. Zorunlu bir durumla gruplar arasý üretim hareketi içinde kapsanan vesile bir nedendi.

Takas: zorunlu ihtiyaçlarýn saðlanmasýna karþýlýktý. Takas edilen ürünler farklý kullaným ve tüketim deðeri olanlardý. Grup içinde üretilmeyenlerdi. Ayrý gruplar ekseninde üretiliyordu.

Bu tür ürünler gruplar kullanýmý için karþýlýklý deðiþ tokuþla, tapýnak beyanlý mütekabiliyeti yükümlülüklerdi. Karþý grup için de üretmenin taahhüdünden kaynaklý deðiþ tokuþtu. Takas en az yedi baðlaþma ve baðýntýdan oluþur.

1-Takas zorunlu saðlanma olan ihtiyacý karþýlayan gruplar arasý deðiþ tokuþtu. Yani takas satmak, kâr yapmak için arz talep oyunu deðildi.

2-Totem grubun kendi alaný içinde doðada zorunlu saðlatma yapmasý en az ve en çok nüfusu belirleyen çevre faktörüydü. Ýþte takas yapan her bir gruplarýn kiþi sayýsý yaklaþýk böyle devir alýnan bir nüfustu.

Bu az nüfus; en az bir, bilemedin çok ender olmakla iki totem mesleðini icra ediyor olmalarý zorunluðu ile ürettikleri bir kalem ürün, üreten diðer totem meslekli grubu kendisine çekme ve kendisinden itme yapmýþtýr.

Ayný totem mesleðinden ötürü; ayný ürünü üreten iki grup kolay kolay takasa giremezler. Baþlarda birbirini iten iki buðday yetiþtirici gruptan biri ittifak içinde olsun. Ýttifak içindeki buðday ekici grubun bir nüfus azlýðý vardýr. Oysa ittifaklarla birlikte ittifakýn nüfusu artar. Gruplar taahhüdü birden artan ittifak nüfusunun ihtiyacýný karþýlayamazlar.

Köþkerler çok kundura yapýyor diye; hallaçlar çok yün ditip eðiriyorlar diye veya dokumacýlar çok kumaþ dokuyorlar diye nüfus artmaz. Ancak ekiciler çok buðday üretirse nüfusun artma eðiliminde olacaðý þartlardan birisi gerçekleþir. Artan ittifak nüfusu nedenle ekiciler; ittifak ettikleri köþker, hallaç ve dokumacýlardan oluþan toplam ittifak nüfusuna buðday yetiþtiremez olacaklardýr.

Ýþte bu durumda baþta birbirini iten totem meslekli iki buðday ekici grup; ittifak içindeki ekici nüfus azlýðý nedenle, birbirini ittikleri grupla daha sonra ittifaký oldular. Böylece ekici sektörler birleþmesiyle köþker, hallaç ve dokumacý grubun buðday ihtiyacýný karþýladýlar.

3-Takas bir üretim ve tüketim nesnesine karþýlýk, farklý bir kullaným ve farklý bir tüketimi olan üretim nesnesinin karþý grup içinde üretiliyor olmasýydý. Üretim o aþamada konfor ve lüks için deðildi.

4-Takas en az iki ve daha çok ürünün gruplar adýna üretilip deðiþilebilir olmasýyla yapýlan giriþmelerdi. Her grup birbirinin hem üretenleri hem tüketenleri olmanýn garantisiydi. Deðiþilenler farklý kullaným ve farklý tüketim ürünlerinin mütekabiliyeti esasa göre olmasýydý.

Bu nedenle hiç bilinmeyen ve “ihtiyaç olmamakla” temel üretimin içinde olmayan müþteri arama, kâr yapma dalaveresi ekonomide de yoktu.

5-Mütekabiliyetilik, kolektif bir emek gücüne denk gelen iki ve daha çok farklý kullanýmlý tüketim ürünlerinin karþýlýklý saðlatýlmalar, olmasýydý B grubu A grubunun ittifaklýsýysa. Diðer yandan A grubu B ve C grubuyla ittifaklýysa. B grubu da C ile ittifaklý oluyordu.

6-Bir grup ekseninde üretim zaten zorunlu bir kolektif bir üretim iliþkisiydi. Üretim ancak ve ancak, kolektif ilik ile baþlamýþtý. Yani takas; gruplar eksenindeki üreten iliþkilerin sunu, kurban, hediyeleþme yaptýðý bir süreç sonrasýnda; karþýlýkla deðiþmeye, karþýlýklý üretim yapmaya yüküm olmuþtu. Takas daha sonra grup hafýzasýna hediyeleþme görüntüsünün uzantýsýyla takas yapma olarak yansýmaya baþlamýþtý.

7 Kendi grup saðlatmanýz için üretip tükettiðiniz, karþý grup için de üretim tüketim oluyorsa süreç üretim hareketi ile takas ve mütekabiliyeti olmanýn özel baðýntýlarýný yansýyor demekti. Karþýlýklý yüklenicilik, sektörler arasý sektör hareketi olmakla; "üretim hareketiydi".



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.