..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padişaha kalmadı, sana da kalmayacaktır. -Nizamî
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Kütüphaneler - Düşünseli

Didem Duruöz - Düşünseli
Site İçi Arama:


- DÜŞÜNSELI -

duyguların dünyası




  Deep / Derin (pelin yet.) Post-Modernizm 

Bana yaklaştıkça derine girersin. Kıvrımlarımda geceyi, gündüzü, zorundalıkları keşfedersin ama benim izin verdiğim kadar beni anlayabilirsin....

  Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsın" : Hakan Gerçek (Seval Deniz Karahaliloğlu) Sanat ve Sanatçılar 

Dilini kelimelere, yüreğini hayata korkak alıştırma. Cemal Süreya’yı dinlerken, gereksiz safralardan arın. Mesela, şair utancını duvara asar, sen önyargılarını as, şair kuralları masaya koyar, sen kuşkularını masaya yatır. Bırak orada kalsın. Cemal Süreya öyle yapıyor, sen de yap. Masumiyet çağının “esas oğlanlarıyla”, “esas kızlarının” el ele kayboldukları ferah sokaklara aç gönlünü.

  "Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Şensoy (Seval Deniz Karahaliloğlu) Söyleşi 

‘Askerlik saçma bir şeydir. Hiçbir genç kızın başına gelmez. Örneğin Leyla’nın hiç askerlik sorunu olmamıştır. Niçin askerde karavanayı sürekli Kelami taşıyor? Kelami olmasa Türk Silahlı Kuvvetlerinin durumu ne olacak? Leyla sevgilim.’

  Tango Metropolis : Tutkunun Adı Kırmızı, Hayatın Rengi Tangodur… (Seval Deniz Karahaliloğlu) Sanat ve Sanatçılar 

Eşcinseller. Madalyonun diğer yüzü. Ayaklar, adımlar birbirini takip eder. Sokağın dili sert, haşin. Söylenecek sözler açık, net. Sokaktaki sıradan adam bir yerden bir yere koşturur. Gündelik hayatın ritmi içinde an gelir sevgiler kaybolur. An gelir, şehir adamı yutar. Sukut zamanı. Artık havaya sadece bandoneon hakim. Bandoneonun bir ruhu vardır. Bir sesi, bir rengi, kokusu, acısı, sevinci vardır. Yeri gelir sızısını içimizde duyarız. Canı yansa bizim canımızı acıtır. Tutkuyu, aşkı, şefkati, acıyı, hüznü en iyi bandoneonun tınısında tanırız. Bir de keman yayının tellerde gezinişinde.

  Kültürler Arası İletişimi Engelleyen Bazı Faktörler (Ayhan SELÇUK) Kültür Çatışmaları 

Kültürler arası iletişimde başarılı olabilmek için söz konusu yabancı dili iyi bilmenin yanında, o dili konuşan insanların kültürünü de iyi bilmek gerekir.

  Paradigmaların İnsan Hayatında ve Toplumsal Yaşamda Yeri ve Önemi (Saadet Toksöz) Toplumbilim 

Paradigma, bir tür zihin haritasıdır. Belli durumlarda durumlarda nasıl davranılmasını ortaya koyan kalıptır. Bu yüzden de toplumların sahip oldukları toplumsal paradigmaları, toplumların bilimsel, dinsel ve kültürel yapılanmalarına ayna tutar.

  Yaratıcı Drama (eyyüp yıldırmış) Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi 

Eğitim, tanımı ve içeriği ile en zor kavramlardan biri. Eğitim alanında da en mükemmele ulaşmak uzun yıllardır insanları hep meşgul ede gelmiştir. Eğitimi insanlarda kalıcı ve istendik yönde bilgi ile donatmak diye tanımlamak yanlış olmaz sanırım. İşte ülkemizde son yıllarda karşımıza cıkmış olsa da dünya gündeminde epey eski bir yeri olan “Yaratıcı Drama “ konusuna değinmek istiyorum...

  Bir İnsanlık Kahramanı"nı (Sokrat'ı) Tanımak İster Misiniz? (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapıtlar 

-İki aşamadan oluşan bir yöntemi vardı: a)İroni(alay):Bu yöntemi uygulayarak önce kişiye,alaylı bir yolla hiçbir şey bilmediğini gösteriyordu. b)Maiotik(doğurtma):Sorular sorarak kişinin doğuştan aklında bulunan bilgileri ortaya çıkarıyordu.

  Atatürk Korkusu (Ak) Sendromu (Hulki Can Duru) Sağlık 

Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na girişinin yıldönümü olan 13 Mart 2011 günü düzenlenen törende bir ilk gerçekleşmiş ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okunurken bazı paragraflar kasıtlı olarak okunmadan atlanmıştır.

  İzedebiyat Sitesindeki Bir Yılım (Ömer Faruk Hüsmüllü) İnternet 

Bu siteye ilk yazımı 29 Ocak 2010 tarihinde eklemişim. Yani, aradan tam bir sene geçmiş.

  Düşünen Kafalardan Düşünce Kırıntıları - 2 (Ömer Faruk Hüsmüllü) İnternet 

Sizden ricam buradaki örneklere benzer bildikleriniz varsa lütfen ekleyiniz/paylaşınız. Dilerseniz “yorum” kısmına yazarak bunu yapabilirsiniz ya da dilerseniz buradakilerle sizdekileri birleştirerek ayrı bir yazı olarak yayımlayabilirsiniz.

  Düşünen Kafalardan Düşünce Kırıntıları (Ömer Faruk Hüsmüllü) İnternet 

Buradaki örnekler birer “düşünce kırıntısı, ama etkileri oldukça fazla. Çünkü alınacak o kadar çok ders var ki!.. Sizden ricam buradaki örneklere benzer bildikleriniz varsa lütfen ekleyiniz/paylaşınız. Dilerseniz “yorum” kısmına yazarak bunu yapabilirsiniz ya da dilerseniz buradakilerle sizdekileri birleştirerek ayrı bir yazı olarak yayımlayabilirsiniz.

  Facebook'ta Okuduklarım - 3 (Ömer Faruk Hüsmüllü) İnternet 

Seçmede gerçekten zorlandım, ama bir karar da vermek zorundaydım. Bu hafta için de aşağıdakileri seçtim. İyi okumalar dilerim. Bu yazılarda şu veye bu şekilde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

  Facebook'ta Okuduklarım - 1 (Ömer Faruk Hüsmüllü) İnternet 

Sevgili Dostlar, Facebook'ta çok güzel paylaşımlar çıkıyor insanın karşısına; ancak bunlar adeta akıp gidiyor geride herhangi bir iz bırakmadan. O nedenle son bir hafta okuduklarımdan bazılarını sizlerle de paylaşmak istedim. Zamanınız varsa okumanızı tavsiye ederim. Bazen bir yazı, bazen bir cümle, hatta bazen de bir tek kelime insana yeni bir pencere, yeni bir kapı belki de yeni bir dünya açar. Saygılarımla.

  Facebook'ta Okuduklarım - 2 (Ömer Faruk Hüsmüllü) İnternet 

Facebook'ta bu hafta en çok beğendiklerimden bazılarını gene sizlerle paylaşmak istedim. Bazı yazılar çeşitli nedenlerle gözden kaçabiliyor, oysa o yazılarda çok değerli, hatta hayati öneme haiz bazı bilgiler bulunabiliyor. Zamanınız varsa lütfen bakın! Saygılarımla. Ö.F.H

  Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapıtlar 

Yıl 1943. Genç Mustafa’nın tayini kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi’ne çıkar. Devlet memurluğu o dönemde süper bir şey, çünkü özel sektör falan yok. Bizimki kütüphanede heyecanla okurları bekler; bir gün olur, beş gün olur, gelen giden yok. Etraftakilerle konuşur, herkese anlatır: “Bakın kütüphane bomboş duruyor, gelin kitap okuyun.” Gelen giden olmaz.

  İşi Öğrenmek ve Öğretmek Olan Herkesin Okuması Gereken Bir Kitap (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapıtlar 

Prof. Dr. Yılmaz, bu kitapta, insan zihninin çalışma mekanizmasını ayrıntılarıyla tanıtmakta ve öğrenmede en yüksek verimi sağlayacak koşullara ilişkin bilgiler vermektedir.

  Montaigne Hakkında Kısa Bir Not... (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapıtlar 

*Montaigne bizim gibi düşünür,bizim gibi yazar.Bizim aklımızdan geçirip de bir türlü yazıya dökemediklerimizi o kaleme almıştır.O nedenle Beranger diyor ki “Montaigne,amma da fikir çalmış benden!” Sadece ondan mı?Belki de senden de benden de...

  Acı - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar (Ömer Faruk Hüsmüllü) Entelektüel 

Cenap Şehabettin : Yaprak, yaprak, dal ucunda...Aşk üstüne keder, kor üstüne kömür gibi düşer,evvela körletir, sonra alevlendirir. Cervantes : Bütün acılara dayanılır, yeter ki ekmeğin olsun Cicero : acı tanımamış olmak,büyük bir acıdır.


 

 



 






| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yaratıcı Yazarlık | Akademika Kitabevi

| Katılım | Okur Üyeliği | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Sahne Arkası |

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Eser sahipleri, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin —kısa alıntı ve tanıtımlar dışında— herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.