..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Orhan TURAN




13 Haziran 2011
Allah"ýn Arama Motoru!  
Orhan TURAN
Google’ye benzeyen, ama ondan çok daha yetenekli bir arama motorundan, Kur’an-ý Kerim’de Levh-i Mahvuz adýyla haber verildiðini biliyor musunuz? ABD'li matematikçi Edward Kasner’ýn yeðeni Milton Sorotta tarafýndan üretilen "googol" sözcüðünden türetilen Google, 1 ve onun ardýndan 100 sýfýrýn gelmesiyle oluþan sayýyý (10100) belirtirken, Levh-i Mahvuz, 1 ve ardýndan gelen sonsuz sýfýr mantýðýyla verileri iþleyebiliyor. Bu þu anlama geliyor; Levh-i Mahvuz, Google’de olduðu gibi sadece geçmiþteki bilgilerle, bugün girilen bilgileri deðil, tüm geleceði de dizinleyebiliyor.


:BDID:



Asya Nüfusunun yüzde 40’ý, Avrupa nüfusunun yüzde 27’si, Kuzey Amerika’nýn yüzde 17’si, Latin Amerika ve Karayipler nüfusunun yüzde 10’u, internet eriþiminde ilk sýrada yer alýyor. Yüzdelik deðerleri henüz düþük olmasýna raðmen, hýzla yükseliþini sürdüren bölgeler de kapsama alýndýðýnda (Türkiye-Ortadoðu ülkeleri gibi…) 6.5 milyarýn 1 milyarý, internette iz býrakýyor.

Çok yakýn bir gelecekte dünya nüfusunun büyük bölümü de bu sanal defterdeki yerini alacak.

Dünya tüm bildiklerini internete aktarmaya devam ediyor; Yaþadýklarýný, konuþtuklarýný, gördüklerini, bildiklerini…

Bugün girilen bu sayýsal veriler, yarýnýn tarihini oluþturuyor. Geçmiþte yaþananlar ve yazýlanlar bu dizinlere yüklenerek, geriye ve þimdi devam eden sürece yönelik “Saklama Defteri” ne dönüveriyor.

Bu defterin kayýt tutucusu ünlü Google’den baþkasý deðil!

Klavyelerden, veb kameralardan, yazýþmalardan akan tüm bu bilgiler, siz ne yaparsanýz yapýn bir bir satýr satýr dizinleniyor. Eþi görülmemiþ çýlgýn bir teknoloji kulanan sistem, kurulduðu 1998’de 26 milyon internet sayfasý dizinleyebiliyorken, bugün 1.000.000.000.000 (1 Triyon) sayfayý kayýt altýnda tutuyor. Yani Google, 6.5 milyar nüfusa sahip dünyanýn, tüm hafýzasýný dizinlemeyi baþararak adeta geçmiþin ve bugünün “Saklama Defteri” oluyor.

Hiçbir þeyi atlamadan, her yazýlaný, her girilen sayýsal deðeri gözardý etmeden, birkaç tuþla on milyarlarca içerik içinden çekip getiren o “çýldýrtan teknoloji” bunu nasýl yapýyor?

Ýnternete girilen verileri dizinlemek için özel tasarlanan Google, girdiðiniz kelimenin karþýlýðýný 500 milyon deðiþken ve 2 milyar terimden oluþan bir denklemin çözülmesi sonrasýnda önünüze çýkarýyor. Hem de bunu saniyenin onda birinden daha kýsa sürede gerçekleþtirebiliyor.

Merak etmeyin, bu “Saklama Defteri” içinde kimseye haksýzlýk yok! Hiç kimsenin daha yüksek listeleme yapamayacaðý ve ticari amaçla sonuçlarý deðiþtiremeyeceði bir þekilde yapýlandýrýlan Google, herkesi, yazýlý olduðu önem sýrasýna göre (Pegarenk – Týklanma, içerik uyumu, eþleþme oraný) sýralýyor.

Böylece “Saklama Defteri” girilen tüm kayýtlarý fire vermeden ekrana getirebiliyor?

Peki insan yapýsý Google’nin yanýnda, Allah’ýn da bir arama motoru olduðunu biliyor musunuz?

Evet teknik, nicel ve nitel olarak Google’ye benzeyen, ama ondan çok daha yetenekli arama motorundan, Kur’an-ý Kerim’de Levh-i Mahvuz adýyla haber veriliyor.
Edward Kasner adýndaki ABD'li matematikçinin yeðeni Milton Sorotta tarafýndan üretilmiþ olan "googol" sözcüðünden türetilen Google, 1 ve onun ardýndan 100 sýfýrýn gelmesiyle oluþan sayýyý (10100) belirtirken, Levh-i Mahvuz 1 ve ardýndan gelen sonsuz sýfýr mantýðýyla çalýþýyor.Bu þu anlama geliyor;

Levh-i Mahvuz, Google’de olduðu gibi sadece geçmiþteki bilgilerle, bugün girilen bilgileri deðil, tüm geleceði de dizinleyebiliyor.

Peki nedir bu Levh-i Mahvuz?

Kur’an-ý Kerim’de 10 farklý ayette geçen Levh-i Mahvuz, anlam olarak “Saklama Levhasý” ya da “Saklama Defteri” olarak Türkçe’ye tercüme ediliyor.

Kur’an-ý Kerim’deki ayetler incelendiðinde, Allah’ýn arama motoru Levh-i Mahvuz’la ilgili ipuçlarýna de ulaþabiliyoruz.

Yunus Suresi 61. Ayette bu dizinden sözeden Allah þöyle buyuruyor;

“(Ey Muhammed!) Sen hangi iþte bulunursan bulun, ona dair Kur’an’dan ne okursan oku ve (ey insanlar, sizler de) hangi þeyi yaparsanýz yapýn, siz ona daldýðýnýzda biz sizi mutlaka görürüz. Ne yerde, ne de gökte, zerre aðýrlýðýnca, (hatta) bu zerreden daha küçük veya daha büyük olsun, hiçbir þey Rabbinden uzak (ve gizli) olmaz; hepsi muhakkak apaçýk bir kitapta (Levh-i Mahfuz'da yazýlý) dýr”

Ta-Ha Suresi 52. Ayetinde ise;

“Mûsâ þöyle dedi: “Onlar hakkýndaki bilgi Rabbimin katýnda bir kitapta (levh-i mahfuzda yazýlý)dýr. Rabbim yanýlmaz ve unutmaz” buyuruyor.

Allah, ayetinde Levh-i Mahvuz’dan bir saklama kitabý olarak söz ederken “olmuþ, olmaya devam eden ve olacaklarýn kayýt altýna alýndýðý bildirilen bu arama motorunun, anahtar kelimelerinin de, yalnýzca kendi iradesinde olduðunu bildiriyor.

Anahtar kelimelerle veri dizinlemesinden bahseden Kur’an, Levh-iMahvuz’daki “anahtarý”, En’âm Sûresi 59. ayette þöyle açýklýyor.

“Gaybýn anahtarlarý yalnýzca O’nun katýndadýr. Onlarý ancak O bilir. Karada ve denizde olaný da bilir. Hiçbir yaprak düþmez ki onu bilmesin. Yerin karanlýklarýnda da hiçbir tane, hiçbir yaþ, hiçbir kuru þey yoktur ki apaçýk bir kitapta (Allah’ýn bilgisi dahilinde, Levh-i Mahfuz’da) olmasýn”

Zor mu dersiniz? Elbette ki hayýr… 1’den sonra… Ýnsanlýk için Hz. Adem’le baþlayan bu “Saklama Defteri” Allah için kolay… Sonsuz sýfýrlý teknolojinin özelliklerini farklý ayetlerde bildiren Allah, Hac Sûresi 70. Ayetinde; “Bilmez misin ki kuþkusuz Allah gökte ve yerde ne varsa hepsini bilir. Kuþkusuz bunlarýn hepsi bir kitapta (Levh-i mahfuz’da)dýr. Þüphesiz bu Allah’a göre çok kolaydýr” þeklinde buyurarak, bunu nasýl yaptýðýný anlatýyor.

Peki sözü edilen “Saklama Defteri” gerçekten yapraklarý olan bir defter mi?

Allah, Kur’aný- Kerim’de, insanlarýn kendilerine de, yaptýðý herþeyin gösterileceðini, izletileceðini buyuruyor. Bu durumda fiziksel, sayfalardan oluþan bir defterden söz etmek mümkün olabilir mi? “Allah’ýn ‘herþey gösterilecek” dediði gözönüne alýnýrsa, kiþinin nerede, ne zaman, ne yaptýðýnýn kendisine gösterilmesinin, fiziksel bir kitabýn sayfalarýný çevirerek yapýlmasý dizinleme ve anýnda karþýsýna çýkabilme yeteneði açýsýndan düþük bir ihtimal…

Zira Kur’an, yaratýcýnýn kullarý için hüküm vereceði sýrada tüm Levh-i Mahvuz’un açýlacaðýný buyuruyor. Kiþiler tarafýndan da izlenecek o arama motorunda, kiþinin aldýðý soluktan, attýðý adýmlara, yaptýðý hareketlerden, aðzýndan çýkan her bir harfe kadar her þey, ilahi yargý önünde izlenecek.

Sonsuz terabayt büyüklüðündeki belleklerce kaydedilen bilgilerle, ayaklarýn kiþileri nereye götürdüðü, gözlerin nereye baktýðý, kulaklarýn neyi duyduðu, zihninden geçenlerin tamamý ortaya açýlacak…

Bu “Saklama Defterini” sinema perdesine benzetmek daha yerinde olabilir mi?
Bu denli büyük bir hafýzanýn izlenmesi çok mu sürer dersiniz?

Merak etmeyin, ölümden sonra baþlayacak ‘sonsuzluk’, zaman kavramýný da hiçsizleþtiriyor. Sonsuz olan ahiret hayatýnda her detayý izleyecek yeterli vakit de bulunacaktýr. Kim bilir, belki de kiþinin kendi hayatýný Allah’ýn Saklama Defteri’nden izlemesi bir ömür uzunluðu kadar da sürebilir. Gece uyurken, burundan çekilen nefesi bile gösterecek, sevaplarla günahlardan oluþan ya da her ikisi arasýnda kalan tüm yaþantýmýzý orantýlayacak bu arama motoru, anlaþýlan hiçbir detayý atlamak istemiyor.

Allah apaçýk gösterilecek bu durumla ilgili olarak Yasin Suresi 12. Ayetinde; “Þüphesiz biz, ölüleri mutlaka diriltiriz. Onlarýn yaptýklarýný ve býraktýklarý eserlerini yazarýz. Biz her þeyi apaçýk bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) bir bir kaydetmiþizdir” buyurarak bu gerçeðe dikkat çekiyor.

Þimdi, tüm davranýþlarýnýzý, aðzýnýzdan çýkan her soluðu, atýlan adýmlarý ve bakýlýp görülen her pikseli bir kez daha düþünün. Harekete geçmeden önce veri olarak bizden çýkan herþeyin dizinlendiðini, konuþtuklarýmýzý, hatta aklýmýzdan geçirdiklerimizi bile hatasýz ve firesiz bir arama motorunun kaydetmeye devam ettiðini de düþünün…

Evet Allah’ýn evrendeki tüm canlý ve varlýklarý, ayný anda görebiliyor olduðuna inanmayanlar, google’nin baþardýklarýný görünce, Allah’ýn da en az google kadar gerçek olduðunu anlayabilir mi dersiniz?

KAYNAKÇA:
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur’an-ý Kerim Meali
Yunus Suresi 61
Ta-Ha Suresi 52
En’âm Sûresi 59
Hac Sûresi 70. Ayetler


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Herþeyi kurana baðlamak
Gönderen: suat engin yýlmz / , Türkiye
5 Ocak 2015
islam dininde kiþilerin sorunu þu : bir icat yapýldýðýnda kurande yazýyordu kuranda yazýyordu diyorlar peki kuranda yazýyorsa neden siz her evde kuran var okuduðunuzu anlamýyormusunuz demekki zaka kýtlýðý var çözemiyorsunuz ampulu bulan hiristiyan elektiriði bulan hiristiyan örnekleri çoðaltmak mükün kuranda yazýyordu diyen müslüman gaybý bilme konusuna gelince gayb bilinmez çünkü dünyadaki herþey kurgulanmýþ olamaz gayb bilinse zaten yaþam olmaz gayb bilinse gaybi yazan bunun altýndan kalkamaz onun için býrakýn geoðleyi adam yapmýþ geçmiþi biliyor kaydediyor sende geleceði de biliyorum diyorsun biliyorsan birþeyle yap deðiþtir müslümanlardan yana dünyanýn yönünü örneðin camiye roket atýldý cami havaya uçtu insanlar öldü gaybý biliyorsan bombayý patlatma o zaman ben inanýrým gaybý bildiðine

:: Herþeyi kurana baðlamak
Gönderen: suat engin yýlmz / , Türkiye
5 Ocak 2015
islam dininde kiþilerin sorunu þu : bir icat yapýldýðýnda kurande yazýyordu kuranda yazýyordu diyorlar peki kuranda yazýyorsa neden siz her evde kuran var okuduðunuzu anlamýyormusunuz demekki zaka kýtlýðý var çözemiyorsunuz ampulu bulan hiristiyan elektiriði bulan hiristiyan örnekleri çoðaltmak mükün kuranda yazýyordu diyen müslüman gaybý bilme konusuna gelince gayb bilinmez çünkü dünyadaki herþey kurgulanmýþ olamaz gayb bilinse zaten yaþam olmaz gayb bilinse gaybi yazan bunun altýndan kalkamaz onun için býrakýn geoðleyi adam yapmýþ geçmiþi biliyor kaydediyor sende geleceði de biliyorum diyorsun biliyorsan birþeyle yap deðiþtir müslümanlardan yana dünyanýn yönünü örneðin camiye roket atýldý cami havaya uçtu insanlar öldü gaybý biliyorsan bombayý patlatma o zaman ben inanýrým gaybý bildiðine




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Lâl...
Geçmiþi Yad Edip, Þimdiye Sitem Etmektense, Þimdi Ýman Dileyip, Geleceði Güzelleþtirmek Zamanýdýr
Sabýr...
Ölmek Dirilmektir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk mý Alýþkanlýk mý?
Kahpe Kadýn Mona Lisa…
Tarla Kuþuydu... Juliet!
Alýþamadým Bu Kente
Eylüle Teslim Bir Adam; Alpay…
Sen Ýçimde Kal Ey Sevdiðim!
Ayýp Yalnýzlýklar...
Ýþte Gidiyorum Çeþmi Siyahým
Bacaðýmý Kaybettiðim An!
Eðil Kadýn; Alnýndan Öpeyim!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.