..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > HAMZA EKÝZ




4 Ekim 2011
Ya Siz?  
HAMZA EKÝZ
SÝZ KÝMSÝNÝZ? VE NERESÝNDESÝNÝZ BU HAYATIN?


:AFJE:
Öylece anlamsýzca bakýyorum geçen zamana. Sigara dumanýnýn havada savruluþunu andýrýyor geçmiþimiz. Ve þimdi bize dair elimizde kalan tek þey dokunmaktan bile korktuðumuz bir izmarit. Yok oluþumuzun yada savruluþumuzun fermanýný yazmýþýz geçmiþimizde. Doðru bildiklerimiz birer kambur olup binmiþ sýrtýmýza þimdilerde ve o kamburla dalga geçen yüzleri görüyor gözlerimiz, hakkýmýzda söylenenleri iþitiyor kulaklarýmýz ve kahrediyoruz yaþadýðýmýza ve yaþanmýþlýklara.
     Ucuz bir karakterdi bize göre ön yargýlarla yaþamak. Ve biz kendimizi tüm bu ön yargýlara teslim etmiþ olmanýn ucuzluðunda yaþýyoruz artýk. Ve sanýrým yaþam böyle akýp gidecek bizim için. Kürke verilen deðerin altýn, akçe ile ölçüldüðü, cebindeki kabarýklýk kadar akýllý olabileceðin bir sitemin içinde var olmuþuz. Bizim rulo yapýp öðretim görevlisinin kýçýna soktuðumuz diploma birçok insanýn döner koltuklarý ve ihtiþamlý masalarýnýn karþýsýndaki duvarý süslemekte. Ve o insaný yaratýklar salyalarýyla kirletiyorlar bizim olan saf ve temiz hayatý pervasýzca ve tüm ucuzluklarýyla.
     Bakýyorum biz þimdilerde katlanacak gücü kendimizde bulamayarak lanet okuyoruz kendimize. Bizim yaþam kaygýmýz olmamýþtý hiç, biz döner koltuða yapýþsýn istemedik kýçlarýmýzýn, beylik aðalýk yada paþalýk sevdamýz olmadý öyle gururla bakacaðýmýz. Ne yatlara iliþirdi gözümüz nede deniz manzaralý yüksek katlý binalara, lüks arabalarýn markalarýný bilmeyi halt saymazdýk, yada ayaðýmýzdaki ayakkabýnýn bilmem hangi marka olmasý bizi hiç ilgilendirmedi. Gözümüz bize yakýþana takýlýrdý hep ve hep o ahþap iþlemeleri kerpiç evleri yurt bilirdik ve gönlümüz balýkçý kayýklarýna sýðdýrýlan dostluklardaydý bizim. Biz insana tutunmuþtuk oysa insanýn insan gibi yaþamasýna. Sýnýflara sömürüye ve satýlmýþlýklara düþmandýk. Ne medet beklerdik namertten, nede susmayý bilirdik haksýzýn karþýsýnda. Yaðmurlu gecelerde karton üzerinde yatan yüreði üþümüþ insanlara çay taþýmayý onur bildik ve o insanlarýn yüzlerindeki bir tebessümle var olduk biz.
     Þimdilerde duvarýmýzý süsleyen diplomalarýmýz yok bizim. Cebimizde þiþkin deðil çok þükür ve arkamýzdan kalýn ensemize o iðrenç göbeklerimize bakýp küfredenlerden de ýrak yaþantýmýz. Ne yüksek katlý binalarda yaþayabiliyoruz nede lüks bir maðazaya girip bize bey denmesini kaldýrabiliyoruz. Gözümüz hala o eski boyasý atmýþ ha battý ha batacak denen balýkçý kayýðýnda bizim. Rastgeleden sonra tavaya atýlan balýklarýn buðusunda iki duble rakýyla tazelenen dost muhabbetlerin derdindeyiz umarsýzca.
     Kimseyi tanýmadan yargýlamadýk mesela, kimsenin tavuðuna kýþ demedik ve kimsenin yüreðine dokunmadýk biz. Ýki duble içerken bile kaygýlarýmýz aynýydý bizim. Ne çið eti soktuk soframýza ve çýplaklýðý konuþtuk; alkolle arýnan bedenlerimizi sistemin kirli çarkýnýn arasýna sokup bu döngüyü yok etmekti tek dediðimiz. Güleriz geçmiþimize dolar kahkahalarýmýz kabýna sýðmaz, O kýça giren diploma hala dilimizdedir bir kahkaha eþliðinde ve bizler söyleyemediklerimizin utancýyla yaþamaktansa söyleyip yediðimiz dayaklarýn bedenimizde býraktýðý izlerle gülmeyi seçtik onurluca.
     Soracaksýnýz þimdi “Biz dediðin kimler?” diye Bizler, bizler mi önce siz sorun kendinize acaba biz kimiz diye. Kiminize göre kendini beðenmiþ bir ukala, bir baþkasýna göre adi bir þerefsiz, Ona göre it,puþt hayvan herifin teki, buna göre geri kafalý dengesiz, þuna göre peþi sýra küfürlerin esirgenmediði birileri iþte. Bize göre ise güzel insan, gerçek bir dost ve hala bu sistem içinde insan kalabilen birkaç insan. Dertlerden sýkýldýðýnda kendini atýp nefes alabileceðin birkaç dost. Göz yaþlarýnýza ve kahkahalarýnýza nedensiz, sebepsiz, kaygýsýz gerçekten yürekten ortak olabilecek ve sizin için türlü fedakarlýklardan kaçýnmayacak birileri. Belki yok diplomamýz yada bunlarý yaptýðýmýzý gösterir duvarýmýza asabileceðimiz bir çerçevemizde yok bizim. Öyle sýralarda dirsekte çürütmedik haklýsýnýz ve cebimizde boþ belki ve kimsede bize bey de demez belki ama biz buyuz iþte.
     Biz, kimilerinizin ön yargýlarýyla boðulan, yuhalanan, lekelenenleriz. Biz hayat kaygýmýzý insanlarýn yaþam kaygýlarýnýn gerisinde tutan bir avuç kiþiyiz iþte. Ha biz mi insan kalmak için çabalayanlarýz. Biz “hayatýn mutlu olma þansý vermediði ve baþkalarýnýn mutluluðunu kendi mutluluðumuzun önünde tutanlardanýz” biz…. Ve belki sýrf kendimizi düþünmek nedir bilmediðimiz için böyleyiz biz. VE biz hala sizler için acaba ne yapabilirin derdine düþmüþ ve hala sizleri için koþturan o sizin göremediklerinizdeniz. Ve biz paylaþmak dediðimizde hala o boþ ceplerimizde kalan son lirayý ortaya koyan ve onu da dostla paylaþabileniz.
Þimdi siz býrakýn bizi de ya sizin gözünüzde biz kimiz ve neredeyiz? Siz söyleyin hadi…..



www.hamzaekiz.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Unutmadýmaklýmda!..
Dost Kokan Bir Dem’de….
Âlim Olup Anlayana…...
Benim Halkým
Yeter!..
Birgün Daha Geçti…
Aynalar
Temmuz Adýn Kalleþ Olsun!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?
Sevda
Çocukça Bir Tebessüm…
Bir Dosta Ýnceden Sitem…...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.