..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Akýmlar > Fuat Türker




6 Ekim 2011
Darwin'in Korktuðu Baþýna Geldi!  
Fuat Türker
Gözün, tesadüflerin bir ürünü olmasý mümkün deðildir. Darwin de bu gerçek karþýsýnda, "Gözleri düþünmek çoðu zaman beni teorimden soðuttu." itirafýnda bulunur.


:BDIC:
Darwinizm’in, iddialarýný açýklayabilmek için baþvurduðu kavramlardan biri, "indirgenebilirlik" kavramýdýr. Evrim, canlýlardaki kompleks sistemlerin çok basit hale indirgenebileceklerini ve sonra da kademe kademe geliþmiþ olabileceðini iddia eder. Teoriye göre her kademe, canlýya sürekli avantaj saðlar ve süreç böyle devam eder. Bu sayede, Darwinizm’e göre, gözü olmayan bir canlý türü kusursuz bir göze sahip olur, uçamayan bir baþka canlý türü de kanatlanýp uçar duruma gelir.

Bu, tesadüflerin baþrolünde oynadýðý bilim kurgu bir filme benzemiyor mu? Hatta evrimci kaynaklarda çok makul bir olay gibi anlatýlan bu iddianýn filmden daha çok masala benzediði açýktýr.

Darwinistlerin "indirgenebilirlik" iddiasý bir yanýlgýdýr; çünkü canlýlarda "indirgenemez komplekslik" adý verilen bir olgu vardýr. Þöyle ki; canlýlarýn sistem ve organlarýnýn çoðu, çok sayýda baðýmsýz organelin bir arada çalýþmasýyla iþlev görür. Bu parçalarýn sadece biri olmadýðýnda, sistem ya da organ hiçbir iþe yaramaz.

Kulaðýmýzdaki ufacýk bir kemiðin, örneðin "örs"ün olmamasý durumunda hiçbir þey iþitemeyiz. Sesleri duyabilmemiz için örs kemiðinin yaný sýra çekiç ve üzengi kemikleri, ayrýca dýþ ve iç kulak zarý, salganyoz, salyangoz sývýsý, algýlayýcý hücreler, bu hücrelerin titreþimi algýlamalarýna yarayan tüycükler, beyne giden sinirler ve beyindeki duyma merkezinin de noksansýz olarak var olmasý gereklidir. Bu sistem "aþama aþama" geliþemez; çünkü bu parçalarýn oluþumu sýrasýnda insan iþitemez.

Gözlerimiz de yaklaþýk 40 ayrý hassas parçadan oluþan çok kompleks bir sistemdir. Bu parçalardan yalnýzca biri olan göz merceði olmasa cisimleri net göremeyiz. Çünkü görmemizi saðlayan, göz merceðimizin saniye saniye sürekli "otomatik odaklama" yapmasýdýr.

Farklý yönlere baktýðýmýzda göz merceðinin etrafýndaki küçük kaslar devreye girer. Merceðin þiþkinliðini deðiþtirir, ýþýðýn doðru açýda kýrýlmasýný ve baktýðýmýz cismi net görmemizi saðlar. Fotoðrafçýlar, çekim sýrasýnda doðru odaklamayý yapabilmek için kimi zaman uzun uzun uðraþýrlar. Ancak mercek, bunu her saniye gerçekleþtirir. En son teknolojiyle üretilmiþ kameralar dahi göz kadar hýzlý ve kusursuz odaklama yapamaz.

Dahasý merceðin dýþýnda gözlerimizde kornea, konjonktiva, iris, göz bebeði, retina, göz kaslarý, göz yaþý bezleri gibi parçalar da bulunur. Bu parçalarýn her biri, görme iþlevinin olmazsa olmazýdýrlar.

Gözdeki bu kompleks yapý karþýsýnda evrim teorisinin "indirgenebilirlik" iddiasý tamamen anlamsýzlaþýr. Gözün, tesadüflerin bir ürünü olmasý mümkün deðildir. Darwin de bu gerçek karþýsýnda, "Gözleri düþünmek çoðu zaman beni teorimden soðuttu." itirafýnda bulunur. [2]

"Ýlkel Göz"deki Ýndirgenemezlik

Darwin, gözün kompleks yaratýlýþý karþýsýnda -teorisinden soðuyacak kadar- ciddi bir zorluk yaþayýnca farklý bir tezle sorunu çözmeye çalýþýr. Bu iddiaya göre bazý canlýlar daha basit, bazýlarý ise daha kompleks göz yapýlarýna sahiptir. Ve kompleks olan gözler, basit olanlardan evrilmiþtir. Bu iddia da gerçek dýþýdýr. Çünkü paleontoloji bunun tam aksini kanýtlar; canlýlarýn yeryüzünde bu kompleks yapýlarýyla ortaya çýktýklarý gerçeðini. Örneðin bilinen ilk görme sistemi, trilobit gözüdür. Bu canlý 530 milyon yýl öncesine aittir ve gözünün petek yapýsý ve çift mercek sistemi muhteþem bir "optik mucize"dir. Kompleks gözler ilkel gözlerden evrimleþmemiþtir ve tesadüf sonucu ayný anda ve ayný canlýda meydana geldiðini söylemek ise insan aklýna sýðmaz.

19. yüzyýlýn ilkel bilimsel imkanlarýyla Darwin, canlýlarýn sistem ve yapýlarýnýn indirgenebileceðini zannetmiþ olabilir. Ancak bugünün bilimsel bulgularý, pek çok sistem ve organýn basite indirgenemeyeceðini kanýtlamýþtýr. Darwin, "eðer birbirini takip eden çok sayýda küçük deðiþiklikle kompleks bir organýn oluþmasýnýn imkansýz olduðu gösterilse, teorim kesinlikle yýkýlmýþ olacaktýr" demiþtir... Evet, Darwin’in korktuðu baþýna gelmiþtir; indirgenemez komplekslik evrim teorisini kesin olarak yýkmaktadýr.


Kaynaklar:
[1] http://evrimteorisi.info/
[2] Norman Macbeth, Darwin Retried: An Appeal to Reason, Boston: Gambit, 1971, s. 101.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su, Özel Yaratýlýþýyla Tesadüflere Meydan Okur
Arýlar Yok Olursa?..
Küçük Tahta Parçasýndan Dev Aðaca
Delice Bir Düþünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"
Mucize Buluþma
Daðlardaki Mucizeler
Tavus Kuþlarý
Bu Kuþ Kuluçka Makinesi Yapýyor
Bir Devrin Hurafesi
Zaman Nedir?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.