..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanması onu güzel kokulu yaptı." -Mevlana
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Özlem Salman




9 Mayıs 2013
Bir Yanım Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim  
Özlem Salman
Mekanların, akışkan olmaktan çok dalgalarla hareket eden zamanın hangi noktasında durulup bakıldığı önemsizleşmiş, insanın insanı arayış öyküsünde... Dünya’nın koca bir sahne gibi algılanışı sadece ortam değiştirip, aynı kalmış özünde.


:AECH:
Chaplin’in Büyük Diktatör filmini izleyenlerin anımsayacağı iki can alıcı sahne vardır. Tomania diktatörü Adenoid Hynkel’in balonla oynarken dans edişin hissettirdiği haz duygusunun yüzüne yansıdığı sahne –ki balon daha sonra elinde patlayacaktır-, diğeri de; bir kaybediş trajedisini umut vaad eden bir çağrıya dönüştürdüğü son perdedeki sesleniş konuşması.

Uzun zamanın ardından bir kez daha izlemenin akılda doğurduğu soruların birbiri ardına ortaya çıkıp sonrada bir karnaval geçişi sergileyişi beni klavye başına oturttu. Tıpkı günün çoğu zamanını şu an benim yaptığıma benzer biçimde geçiren “klavyeşörler” gibi…

Zamanın göreli uzamında, sanki hiç var olmamış ya da yok olmayacakmış gibi bir rahatlıkla klavye tuşlarına basarak tüketilmeye devam eden hayatın/hayatımızın doğadan ve ona uyumlu yaşamaktan ne kadar uzaklaştırdığının kaçımız farkındayız? Hep merak etmişimdir. Ya adına bilgisayar denilen mucizevi makine, ya da ondan daha da inanılmaz bir buluş olan elimizdeki “akıllı” telefonun tuşunda, sürekli bir şeyleri beğenip yorumladığımız veya yazışarak konuştuğumuz... Şaka gibi ama bazen bir adım daha ileri gidip yanılgı girdabının içine düştüğümüzün farkında olmaktan bihaber yeni dünyalar kurmaya çalıştığımız bu ortam, insanın yalnızlaştığı ve yabancılaştığı kaotik bir sahneye dönüşmüş durumda. Shakespeare’in ünlü, Dünya Bir Oyun Sahnesi’dir şiirinin ilk dizeleri geliveriyor aklıma birdenbire, sanki dalga geçercesine. “Bütün dünya bir sahnedir. Ve bütün erkekler ve kadınlar sadece birer oyuncu… Girerler ve çıkarlar… Bir kişi bir çok rolü birden oynar…”.

Mekanların, akışkan olmaktan çok dalgalarla hareket eden zamanın hangi noktasında durulup bakıldığı önemsizleşmiş, insanın insanı arayış öyküsünde... Dünya’nın koca bir sahne gibi algılanışı sadece ortam değiştirip, aynı kalmış özünde. Hemen herkes; yeni ülkeler kurup sistem değiştirilmesine katkıda bulunuyor. Ve gerçekten hemen herkes hem de her gün bir fikrin ortaya atılıp ertesi gün unutulduğu, kişilerin var olmaktan ziyade görüntülere hapsolduğu, ses tınılarının klavye tuşunun didaktik tik, taklarına kurban edildiği, var olmaktan ziyade var edilmeye çalışılan bir dünyanın parçası olmuş çoktan. Tıpkı Chaplin’in o kült filmin son sahnesindeki seslenişindeki gibi; “Çok fazla düşünüyoruz ama çok az hissediyoruz. İyiliğe, anlayışa muhtacız. Bu değerler olmadan hayat korkunç olur.” Olmuş da.

Çok düşünmekten düşünmemeye bir kaçışa dönüşmüş sosyal paylaşım sitelerindeki yarenlik. Konuşmaktan ziyade, yazılır olmuş. Düşünmek yerine düşünmez olunca insan; hislerde yitip gitmiş. Çoğu seçicilikten uzak kopyalayıp yapıştırılan iletilerden sıkıldıkça, bir iki satır yazarak paylaşılmış duygular. Yazılanların çoğunun kime ait olduğu not düşülmemiş altına. Bu pek de umursanmamış, sanal ortam herkese ait, bireysel yaratının fazlaca bir önemi yok.

Bireysel yaratının önemsenmeyip insanın kimliksizleştirildiği, modern köleler haline getirilişin hız kazandığı neredeyse tek tipe indirgenip makineleştirilmek istendiği bir dönem yaşadığımız çağ. Mitolojinin vazgeçilmez figürü ağzından ateş çıkan ejder misali hepimizi yutmaya çalışan bu sistemde nefes almaya çalışıyoruz.

Düşüncelerimdeki hareketlilik Venedik Karnavalı’nda yürüyenler benzeri kostümler giymiş gibi dans ediyorlar artık. Birden bir başka kült filmin sahnesi geliyor gözümün önüne, istemdışı. Görsel hafızamın bir başka oyunu sanki. Fritz Lang’ın Metropolis’i… Düzgün sıra olmuş, bir örnek kıyafetleriyle uygun adım ilerleyen insanlar. Yüzeler donuk ve ifadesiz. Venedik Karnavalı’ndaki maskelerin renklillikleri bile aranıyor bu sahnede. Hiç değilse onlarda ruhtan bir iz var. Çünkü özgün ve tek her biri.

Özgün ve tek olabilmek. Kimsenin kimseye benzemediğini bilmek. Bireysel farklılıkların yaratıcılık sınırları zorlanarak taçlandırılmasını önemseyip kendimize sahip çıkmak. Biraz gülmece biraz yüzleşme ile geçen hayatta, klavyelerin ardına gizlenmiş insan öykülerinin sanal görünmesine rağmen bunun bir yanılsama olduğunu onların gerçekliğini unutmamak. Dalga geçerken yaşamın sunduklarıyla, aynı zamanda da keyfini çıkarmak. Ve elbette doğru olmak, olanın dışında görünme çabasına girmemek. Bir noktada takılıp kalmamak, yabancılaşmamak, ötekileşmemek/tirmemek ekranların ardında, klavyenin tuşunda. Gülmece ustalarının ince hicvine kulak kabartmak, göz süzmek. Adenoid Hynkel’in filmin son sahnesindeki trajik konuşmasının bir benzerini yapmamak günün sonunda.

O yüzden; bir yanım hep Chaplin ve o beni hep çok sevdim.


Özlem Salman
Kıbrıs, 08/05/2012



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarım : -) )
Görsel Bellek Oyunlarından İbarettir Belki de Hayat
Kelebek Etkisi’yle İnsanı Dönüştüren Bir Momentumdur Yaz
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsızca Geçiştirme Telaşı

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yeni Milenyumun Amazonları; Kıbrıslı Kadınlar
"Yirmi Yedi Yaşında Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardından…
Orjinal Gıbrıslı'lık Adalı Olmak mı?
Medya Öldü, Yaşasın Sosyal Medya!
Kulağa Ne de Hoş Gelir; Sil Baştan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadır. İçinden Ne Çıkacağını Bilemezsin". Forrest Gump
Arşiv Belgelerini Kıbrıs'ta Aramayın!
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya’da Yaşamak Bazen Çok Ağır Geliyor [Eleştiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda tıpkı hayat gibi; içinde binbir değişkenin rol oynadığı bir döngü. . . ’ Yine tıpkı hayat gibi, o da doğrusal atımlı bir hareketle değil, zaman ya da ışık benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatın merkezinde doğanın kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardı.

Etkilendiği Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazım Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuşenko..daha doğrusu dünyada iz bırakan edebiyatçılar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Özlem Salman, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.