..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Hakan Yozcu




21 Nisan 2014
Bir Oyun Yazarýmýz  
Hakan Yozcu
Ýbrahim Türkey Öztiðin Kýbrýs’ta bir ilke imza atmýþ: Dede Korkut Hikayeleri’nden biri olan “Kan Turalý” adlý öyküyü oyunlaþtýrmýþ. Bu konuda “ Dede Korkut Hikayeleri’nin kendine özgü bir dili ve anlatýmý var. Türk Kültürünü en iyi biçimde anlatýyor. Verdiði mesajlar çok önemli. Bu nedenle kitaptaki 12 hikayenin hepsini okuyup, inceledim. Ýçinden en çok “Kan Turalý”yý beðendim.


:ABIJ:

     Bir tiyatro sevdalýsý, bir oyun yazarý olan mesleðine aþýk bir sanatçýdan söz etmek istiyorum : Ýbrahim Türkey Öztiðin.
     Ýbrahim Türkey Öztiðin, Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’nda sözleþmeli eleman olarak çalýþýyor.
     1959’da Limasol’da Dünyaya gelmiþ. Ortaokulu Limasol ‘da bitirmiþ. Güzelyurt Kurtuluþ Lisesi’nden mezun olmuþ.
     1977 Yýlýnda Ankara Orta Doðu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yönetim Ve Ýstatistik Bölümü’nü kazanmýþ. Ve burada 2 yýl öðrenim görmüþ. Ancak o dönemde çýkan siyasi olaylar nedeniyle okulu tamamlayamýþ ve Kýbrýs’a dönmek zorunda kalmýþ.
     1983 yýlýnda Güzelyurt’ta bir grup arkadaþýyla birlikte “Güzelyurt Sanat Derneði”ni kurmuþ. Kendisi de yönetim kurulunda görev almýþ. Dernek adýna sahnelenen oyunlarda oyunculuk ve yönetmenlik yapmýþ: “O dönemlerde tiyatro adýna ciddi çalýþmalar yaptýk. Çalýþmalarýmýza Aziz Nesin’in “Toros Canavarý” adlý oyunla baþladýk. Bu oyun çok beðenildi. Bundan sonra da kaliteli oyunlar çýkarmaya devam ettik. Bölgede tiyatro olayý yayýlmaya ve sevilmeye baþladý. Ben daha sonra Sabattin Ýsmail’in “Grev” adlý oyununu yönettim. Çok zevkli bir çalýþma oldu benim için” diyor.
     Ankara’daki okulu yarýda býraktýðý için, içinde hep bir üniversite bitirme uktesi kalmýþ. Yüksek okul bitirmeyi çok arzulamýþ. Bu isteðine geç de olsa kavuþmuþ. 2002 yýlýnda Yakýn Doðu Üniversitesi Sahne Sanatlarý Bölümü sýnav açmýþ. Sýnavý geçmeyi baþarmýþ. Ancak kaydolacaðý bölüm 2005 yýlýnda açýlmýþ. Tekrar sýnava girip “Dramaturgi Ve Yazarlýk Bölümü”ne kayýt yaptýrmýþ.
     Buradan mezun olurken bitirme tezi olarak “Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’nýn Kuruluþundan Bu Güne Faaliyetleri” konulu tezi hazýrlamýþ.
     Öðrencilik yýllarýnda yazdýðý “Fýrsat, Risk, Kazanç” isimli oyunu YDÜ Tiyatro Klübü öðrencileri tarafýndan oynanmýþ. Yine YDÜ Eðitim Bölümü’nde Pikolojik Danýþmanlýk Öðrencileriyle bir tiyatro çalýþmasý yapmýþ. Kendi yazdýðý “Çare Sizsiniz” adlý oyunu sahnelemiþ. Oyunun konusunun cezaevinde þiddet gören kadýnlar olduðunu belirtiyor. Þiddet gören kadýnlarýn hikayelerini oyunlaþtýrmýþ.
     Ýbrahim Türkey Öztiðin Kýbrýs’ta bir ilke imza atmýþ: Dede Korkut Hikayeleri’nden biri olan “Kan Turalý” adlý öyküyü oyunlaþtýrmýþ. Bu konuda “ Dede Korkut Hikayeleri’nin kendine özgü bir dili ve anlatýmý var. Türk Kültürünü en iyi biçimde anlatýyor. Verdiði mesajlar çok önemli. Bu nedenle kitaptaki 12 hikayenin hepsini okuyup, inceledim. Ýçinden en çok “Kan Turalý”yý beðendim. Tataristan’da Türk Devletleri Tiyatro Birliði’nin düzenleyeceði Tiyatro Festivali düþünülmüþtü. Bu festivale katýlacak ülkeler, Dede Korkut Hikayeleri’nden birini Tiyatro Oyunu olarak sahneleyecekti. Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý olarak biz de bu festivale katýlacaktýk. Bu nedenle Kan Turalý’yý kaleme aldým. Ama sonra bu festival, çeþitli imkansýzlýklar nedeniyle Tataristan tarafýndan iptal edildi. Bu sene de Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’nýn yayýnladýðý “Tiyatro Oyun Dizisi 2” adlý kitapta bu eserim yayýnlandý. Bu da benim yayýnlanan ilk eserim oldu.” dedi.
     Ýbrahim Türkey Öztiðin, tyatronun tüm Kýbrýs’a yayýlmasýný, herkes tarafýndan sevilmesini, bunun için çalýþmalarýn yapýlmasý gerektiðini, her bölgeye salonlarýn yapýlmasýný, yerel yönetimlerin tiyatroya daha fazla eðilmelerini, özellikle bölgelerdeki amatör tiyatro grublarýnýn desteklenmesini, bunlara önem verilmesini, hatta burada tiyatro yapanlarýn uzman kiþiler tarafýndan eðitilmesinin gerekliliðini savunuyor.
     Oyun yazarlýðýnýn ülkemizde de desteklenmesini, geliþmesini ve yazarlara imkan verilmesi gerektiðini, yazarlarýmýzýn devlet tarafýndan teþvik edilmesi gerektiðini söylüyor.
     Kaleme aldýðý oyunlarý ise þöyle sýralayabiliriz: “Gece Kuþlarý”, “Kýrmýzý Mektup”, “Cezaevi Tiyatroya Karþý”, “Yeniden Tiyatro”, “Fýrsat, Risk, Kazanç”, “Çare Sizsiniz”, “Kan Turalý”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Çukurovalý Þair Ya da Çukurova Çocuðu
Þair Selçuk Üstün′ün Þiir Bahçesinden
Kalbim Bakü"de Kaldý
Aykýrý Oyuncular Topluluðu
Samsun'da Kktc Etkinliði

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Ýskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluðu
Diyetisyen Olmak
6. Türkoloji Buluþmasý
Angela’nýn Külleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.