..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Hakan Yozcu




22 Haziran 2015
süleyman Demirel’in Ardýndan  
Hakan Yozcu
1924 yýlýnda Isparta’nýn Atabey Ýlçesine baðlý Ýslamköy’de doðmuþtur. Üniversiteyi Ýstanbul’da bitirdi. 1949 yýlýnda Elektrik Ýþleri Etüd Ýdaresi’nde göreve baþlayan Demirel ayný yýl ABD’ye Sulama ve elektrik konularýnda araþtýrma yapmak üzere gönderildi. Dönüþte Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü’ne atandý. Çok sayýda baraj ve su projesini hayata geçirdi. Daha sonra ODTÜ’de öðretim görevlisi olarak çalýþan Demirel 1962 yýlýnda siyasete atýldý. 2 yýl içinde Adalet Partisi Genel Baþkanlýðý’na seçildi. 1965’te milletvekili oldu. Seçimlerden birinci olarak çýkan Demirel Baþbakan oldu.


:AEGB:
     
     Türk siyasetinin renkli simasý, yýllarca Baþbakanlýk görevlerinde bulunmuþ, 9. Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel Hakk’a yürüdü.
     Demirel, 41 yaþýnda Baþbakanlýk koltuðuna oturan en genç Baþbakan idi. 7 kez hükümet kurarak en çok hükümet kuran siyasetçi unvanýna sahip bir siyasetçi ve devlet adamý olmuþtur
1924 yýlýnda Isparta’nýn Atabey Ýlçesine baðlý Ýslamköy’de doðmuþtur. Üniversiteyi Ýstanbul’da bitirdi. 1949 yýlýnda Elektrik Ýþleri Etüd Ýdaresi’nde göreve baþlayan Demirel ayný yýl ABD’ye Sulama ve elektrik konularýnda araþtýrma yapmak üzere gönderildi. Dönüþte Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü’ne atandý. Çok sayýda baraj ve su projesini hayata geçirdi.
Daha sonra ODTÜ’de öðretim görevlisi olarak çalýþan Demirel 1962 yýlýnda siyasete atýldý. 2 yýl içinde Adalet Partisi Genel Baþkanlýðý’na seçildi. 1965’te milletvekili oldu. Seçimlerden birinci olarak çýkan Demirel Baþbakan oldu.
Siyasette karýþýk, çalkantýlý ve zor yýllar geçiren, Ýhtilallar yaþayan, yasaklar yaþayan, siyasetten uzun süre men edilen Demirel, her þeye raðmen siyaset yolunda ilerleyerek Cumhurbaþkanlýðý koltuðuna kadar oturacaktý.
Zekâsýyla, hoþgörüsüyle, hazýrcevaplarýyla gönüllerde taht kuran Demirel, farklý bir kiþilik olarak Türk Siyasetine damgasýný vurmuþ ve adýný altýn harflerle yazdýrmýþtý.
Gazeteci Hasan Pulur’un kaleminden çýkan þu yazý onun ne kadar hoþgörülü biri olduðunu ortaya koyuyor: “Adamýn biri Demirel’e karþýymýþ, sevmezmiþ. Bir gün Televizyonda Demirel’i görünce “Konuþ konuþ, bir gün gelecek kazýk bir yerine girecek” demiþ. Demirel Baþbakan olduðu için adama, hemen Baþbakana hakaretten dava açýlmýþ. Dava sürerken 12 Eylül gelmiþ. Demirel Baþbakanlýktan indirilir, sürgüne gönderilir. Aradan uzun bir zaman geçer, mahkemeden tebligat gelir, Hakaret Davasý karar aþamasýndadýr. Demirel, hemen avukatlarýný arar ve davadan vaz geçiyorum der. Avukatlarý “aman efendim, adam gün gelecek, bir yerine kazýk girecek” demiþti. Demirel kahkahayý patlatýr “adamýn dediði çýkmadý mý?”
Biz, onu en çok da “Binaenaleyh” sözüyle tanýdýk. Konuþmasýnýn hemen birçok yerinde bu sözcüðü tatlý bir üslupla kullanarak öðretmiþti bize. Bir de O’nun fötr þapka sevgisini hiç unutmayýz. Bir vatandaþýn fötr þapkasýný almak için eline sarýldýðýný, þapkayý çekip almak istediðini ve fakat O’nun þapkaya sýkýca sarýlarak býrakmadýðýný, adeta mücadele yaptýklarýný asla unutmuyoruz.
Demirel, “Þapkanýn demokraside bir simge haline geldiðini” söyleyerek, "Þapka, þimdi benim deðil milletin"deðerlendirmesini de yapmýþtý.


Demirel, Cumhurbaþkanlýðý görevi bitiminde devir teslim töreninde siyasi hayatýný þöyle özetledi: “ 50 yýlý aþkýn kamu hizmetim, 35 yýllýk siyaset hayatým, 7 yýllýk Cumhurbaþkanlýðým boyunca büyük Türkiye hedefi, demokrasinin ve anayasal kurumlarýn güçlenmesi, demokratik kurallarýn iþlemesi için mücadele ettim"
Süleyman Demirel’in söylediði bazý sözler de tüm halkýn hoþuna gitmiþ ve bu sözler dillerde destan olmuþtur. Ýþte o sözlerden bazýlarý: "Bir takým yürüyüþler oluyor diye asabýnýz bozulmasýn, yürümekle sokaklar eskimez", "Memlekette benzin vardý da biz mi içtik", "GAP'ý gaptýrmam", "Ege bir Yunan gölü deðildir, Ege bir Türk gölü de deðildir, binaenaleyh Ege bir göl deðildir", "Dün dündür, bugün bugündür"
     Demirel’in siyasi yaþamýnda þüphesiz ki yaptýðý büyük hatalar da vardýr. Bana göre yaptýðý en büyük hata Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarý için yapýlan oylamada “Evet” oyu kullanmasý ve partisini de bu yönde yönlendirmesiydi.
     Bu konuyla ilgili Gazeteci Altan Öymen’in yazdýðý þu satýrlar çok anlamlý diye düþünüyorum: "Süleyman Demirel, Mobilya Yolsuzluðu'ndan yargýlanan yeðeni Yahya Demirel'le ilgili olarak '25 yaþýnda çocukla uðraþýyorlar' diyor. 6 Mayýs 1972'de ise idam edilen Deniz, Yusuf, Hüseyin'in idam kararlarý oylanýyordu. Süleyman Bey ise AP Grubu'nun en önünde oturuyordu. Elini 'Ýdama evet' için kaldýrdýðýnda arkasýna dönüp baktý, herkesin kaldýrýp kaldýrmadýðýný kontrol ediyordu. Sonra vakur bir ifadeyle önüne döndü. Ýdamlar kabul edilmiþti. Deniz ve Yusuf da 25 yaþýndaydý. Süleyman Bey onlar için hiç '25 yaþýnda çocuklar' demedi. Ýdam edilmelerini istedi. Ýsteðine ulaþtý da..."
     Bu gün olsaydý öyle sanýyorum ki bu gençler için verilen idam kararý asla onaylanmaz ve Türk siyaseti de 3 altýn gibi birer siyasetçi kazanýrdý.
     Ne diyelim? Sanki tarihteki hatalar, ilerdeki nesillerin ders almasý için yapýlýyormuþ gibi geliyor insana…
     Günahýyla sevabýyla siyasetimizden bir Demirel geçti.
     Binaenaleyh unutmayalým ki ölüm de var…
     Ömrünü Türk siyasetine adayan, Türk Milleti için çaba harcayan 9. Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel’e Allah’tan Rahmet diliyor, ailesine, sevenlerine baþsaðlýðý diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Halk Darbe Ýstemiyor
eðitim Yaz Boz Tahtasý Deðildir
"Kýbrýslýlýk" Üzerine
Sayýn Bahçeli’nin Tarihi Hatasý
Türkiye Bu Kadar Zengin mi?
Mehter Marþýný Bilmeyenler Ýçin
Ydh Ya Siyasi Olur Ya da Siyasi Parti Doðurur
Dedikodu Olmasa
Yeni Bir Oluþum Mu?
Gönlüm Meral Akþener’den Yana

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.