..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Hakan Yozcu




12 Haziran 2016
eðitim Yaz Boz Tahtasý Deðildir  
Hakan Yozcu
Bazý Avrupa ülkelerinde uygulanan bu anlayýþ, ilk bakýþta göze hoþ gelebilir. Ama sosyal adalet ve eþitlik bakýmýndan büyük zararlar ortaya çýkarýr. Bu düþünce ile çalýþmayý sevmeyen öðrenciler, “Nasýl olsa sýnýfý geçiyorum” diyerek çalýþmamayý alýþkanlýk haline getirecek ve bilgisini geliþtirmeden, öðrenmeden, bilmeden diploma sahibi olma yoluna gidecektir. Yani boþ bir nesil yetiþmiþ olacaktýr.


:AEAB:

     Eðitim, kalkýnmýþ ve kalkýnmakta olan bütün ülkelerin birinci dereceden önem verdikleri sorunlarýdýr.
     Eðitime verilen önem, geleceðe verilen önemdir. Bu nedenle ülkelerin eðitim sistemleri çaðdaþ, modern ve yön verici olmalýdýr. Sosyal adalet ve eþitlik kavramý içinde herkesi ve herkesimi kucaklamalý ve ayný þekilde herkese hitap etmelidir.
     Milli Eðitim Bakanlýðýmýz, yayýnladýðý bir genelge ile Eðitim Sistemimizde kendilerine göre yenilik kabul ettikleri, bana göre ise asla kabul edilemeyecek, yanlýþ bir uygulamaya girdiler.
     Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre 6. Ve 7. Sýnýflarda bütünlemelerin kaldýrýldýðý ve tüm öðrencilerin baþarýlý kabul edilerek bir üst sýnýfa geçirildiði bildirildi.
     Milli Eðitim Bakanlýðý Müsteþarý Ataöv yaptýðý açýklamada “Yapýlan araþtýrmalarda sýnýfta kalan çocuðun, ayný sýnýfý tekrar yapmasý, söz konusu öðrenciyi daha baþarýlý yapmýyor, hatta motivasyonu daha da kýrýyor” dedi.
     Bazý Avrupa ülkelerinde uygulanan bu anlayýþ, ilk bakýþta göze hoþ gelebilir. Ama sosyal adalet ve eþitlik bakýmýndan büyük zararlar ortaya çýkarýr. Bu düþünce ile çalýþmayý sevmeyen öðrenciler, “Nasýl olsa sýnýfý geçiyorum” diyerek çalýþmamayý alýþkanlýk haline getirecek ve bilgisini geliþtirmeden, öðrenmeden, bilmeden diploma sahibi olma yoluna gidecektir. Yani boþ bir nesil yetiþmiþ olacaktýr.
     Bunun dýþýnda, bu anlayýþ, gerçekten çalýþmayý seven, araþtýran, merak eden, ödevlerini eksiksiz yerine getiren çalýþkan öðrencilerin de þevkini, azmini kýracak. Ve bu öðrenciler de “Üzüm üzüme baka baka kararýr” cihetiyle tembellik yolunu tercih edeceklerdir. Nasýl olsa sýnýf her hal ve þartlarda geçilmekte, ilerde bir yerlere gelebilmek için diploma sahibi olunabilmektedir. Öyleyse “Çalýþmaya ne gerek var?” denilecektir. Bu anlayýþ da yakýn bir gelecekte tembel, çalýþmayan, bilmeyen, öðrenmeyen, sorgulamayan, üretmeyen, boþ bir neslin yetiþmesine neden olacaktýr. Gericilik alýp baþýný gidecektir.
     “Hiç çalýþanla çalýþmayan bir olur mu?” sözünü burada Bakanlýða hatýrlatmak isteriz. Toplumu ve toplumun geleceði ile ilgili alýnan kararlarýn hemen oldubitti þeklinde deðil de, araþtýrýp tartýþtýktan sonra, herkesin “Evet” diyebileceði bir þekilde alýnmasý gerektiðini düþünüyoruz. Özellikle ülkedeki Profesörlerin, öðretmenlerin ve ilgili sendikalarýn görüþlerini aldýktan sonra, projeye dökülmesini ve uygulamaya geçilmesini düþünüyorum.
     Bu þekil olumsuz yöntemler, öðrenciyi hazýra alýþtýracaðý gibi çalýþmaktan uzak, bilgiden yoksun, araþtýrmaktan yoksun, üretmekten uzak, çabasýz, meraksýz bir anlayýþa mahkûm edecektir. Bu da geleceðimizin karanlýklara gömülmesi demek olacaktýr.
     Oysa baþarýlý öðrencilerin ödüllendirilmesi ile çalýþma duygusu körüklenecek ve diðer öðrenciler de “Ben de çalýþýrsam ödül alabilirim” düþüncesiyle hareket ederek, öðrencilerin arasýnda tatlý ve olumlu bir rekabet saðlayacaktýr. Bu da ister istemez, baþarýyý körükleyecek ve eðitimde kaliteyi beraberinde getirecektir.
     “8. Sýnýflarda da diploma notunun 5.50 olmasý durumunda, öðrencilerin, sýnýfýný geçebileceði” bildirilmiþtir. Bu durum da oldukça sakýncalýdýr. Çünkü bu defa öðrencinin hedefi, bu ortalama notunu yakalamak olacaktýr. Aðýrlýðý yüksek olan 2 veya 3 derse önem verecek, onlardan aldýðý yüksek puanlarla bu ortalamayý elde edecek ve fakat diðer derslerin hiç birine “Önemsiz, gereksiz” diye çalýþmayacaktýr. Nasýl olsa diploma için gerekli notu elde etmiþ olacaktýr.
     “6. ve 7. Sýnýflarda sýnýf tekrarýnýn kaldýrýlmadýðýný” belirten Ataöv, “Devamsýzlýðý olan veya velisinin sýnýf tekrarý için yazýlý isteði bulunan öðrencilerin ayný yýlý tekrarlamasý þeklinde karar aldýklarýný” belirtiyor. Burada da sormak istiyorum: Acaba hangi veli, çocuðunun sýnýfý tekrar okumasýný isteyerek, yazýlý dilekçe verip, sýnýf tekrarý yapmasýna göz yumacak? Hiç kimse… Zaten çocuðun kaldýðý bir dersten geçmesi için, hatýrlý kiþilerin araya sokularak sorunu çözmeye çalýþan velilerden böyle bir þey beklemek safdillikten baþka ne olabilir? Ne yazýk ki bunlar acý gerçeklerimiz…
     Diðer taraftan “5’in altýnda not alan öðrencilerin takip edileceðini” kaydeden Ataöv, “Bu kapsamda, 5 dersten fazla 5’in altýnda not alan öðrencilerin, okul bünyesinde açýlacak destek ders programýna katýlmalarýnýn zorunlu yapýldýðýný” ifade etti.
     Peki, bu öðrencilerin günahý ne? Oldu olacak, bir karar daha çýkararak bunlarý da geçiriverin. 5’in altýnda olan notlarý 5’e getiriverin. Bu, sizler için çok zor olmasa gerek. Ne de olsa, kalanlarý bir çýrpýda geçiriveriyorsunuz.
     Ýþin özeti, Eðitim yazboz tahtasý deðildir. Her baþa gelenin, üzerinde, istediði gibi oynayabileceði, istediði deðiþikliði yapabileceði, istediði uygulamayý gerçekleþtirebileceði bir oyun tahtasý deðildir.
     Eðitim, milletlerin, devletlerin geleceðine þekil veren, onlarýn ilerlemesine, geliþmesine, büyümesine ve kalkýnmasýna yol açan bir sistemdir. Siz, bu sistemi ne kadar önemserseniz, ne kadar modern ve çaðdaþ bir hale getirebilirseniz, geliþmeniz de o oranda büyür ve hýz kazanýr.
     Ama kafanýzdaki çarpýklýklarý veya baþka yerden kopya olarak almaya çalýþtýklarýnýzý bizim yapýmýza uymayan bir sistem haline getirip vermeye çalýþýrsanýz, bu toplumu kýsa sürede cahilliðe sürükleyerek yok edersiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Halk Darbe Ýstemiyor
"Kýbrýslýlýk" Üzerine
Sayýn Bahçeli’nin Tarihi Hatasý
süleyman Demirel’in Ardýndan
Türkiye Bu Kadar Zengin mi?
Mehter Marþýný Bilmeyenler Ýçin
Ydh Ya Siyasi Olur Ya da Siyasi Parti Doðurur
Dedikodu Olmasa
Yeni Bir Oluþum Mu?
Gönlüm Meral Akþener’den Yana

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.