..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > Tayyibe Atay




20 Þubat 2004
Önce Ben Yaratýldým  
Tayyibe Atay
Boþuna mý Monalisa’nýn dudaðýndaki alaycý gülüþ!..


:BCHC:
Ýnsanýn yaradýlýþ teorileri üzerine bir yazý yazmýþ T.Serdar Kalyoncu.Yazdýðý yazýyý Hayal Dergisinin Kasým sayýsýnda(2) yayýnlamýþ ve birkaç soru yöneltmiþ okuyucuya.Sanýrým okuyucuyu bu konu üzerinde düþündürmek;seçtiði konunun içine çekmek istemiþ.Doðru da yapmýþ bana kalýrsa!..Okuyucunun yazar ile bütünleþmesinde etkin bir rol oynayacaðý kesin bu açýk býrakýlan kapý...Ýþte bu baðlamda ben de bir okuyucu olarak bu kapýdan içeri girdim ve yazarýn yönelttiði sorulara cevap aramaya baþladým..Ne yalan söyleyeyim biraz da eðlendim!..Teþekkürler Serdar Kalyoncu!..

Tanrý,her ne kadar önce erkeði,sonra onun kaburga kemiðinden kadýný yarattý denilse de bu, yalandýr bence..Çünkü önce kadýný yaratmýþtýr Tanrý!Onu yaratýrken öyle çok uðraþmýþ,emek vermiþ, yaratýcý gücünü son sýnýrýna kadar kullanmýþ,uykusuz,bitap düþmüþtür ki,erkeði yaratmak için takati kalmamýþtýr.Düþünsenize bir; bu denli yorulan Tanrý,ikinci maket insaný yaratmada ne kadar baþarýlý olabilirdi ki!..Ýþte bu yüzden erkekler deformatik bir kadýn görüntüsünde zuhur etmiþlerdir...Mesela;epileydilerden bi-haber olduðu,kadýnýn kýllarýný da cýmbýzla ayýkladýðý, bu iþten býktýðý için erkekleri kýllý býrakmýþtýr.Bu onlara bir cezadýr üstelik!..Siz hiç gördünüz mü mini etek giyen,çýplak bacaklý bir erkeði?Görmediniz deðil mi?Gerçi bir dönem Ýskoçya’da erkekler etek giymiþler ama,çorap giymeyi de ihmal etmemiþlerdir...Kýllarýný saklamak ve kaslý bacaklarýný kamufle etmek için baþvurduklarý basit bir yöntem gibi görünse de bu saklanýþ;onun bu hali bile kadýnlarý gülmekten alýkoyamamýþtýr...Boþuna mý Monalisa’nýn dudaðýndaki alaycý gülüþ!..

Hep merak ederim;neden erkeklerin saçlarý dökülüp de kelleþiyor diye.Anatomik yapýlarýnýn bir gereði mi bu,deðil bence.Ola ki kafalarýnýn kabaðý andýran biçimini ortaya çýkarmaksa neden, mantýðý yok bunun...Çünkü kafalarýnýn þekli öyle çirkin ki,bakýnca insanýn, yüzü buruþuyor ister istemez!..Ha kaplumbaðaya bakmýþsýn,ha kel bir kafaya!Bu arada kelliðin efendileri de yok deðil hani!Mesela Rüþtü Asyalý,Süleyman Demirel,Serhat Hacýpaþalýoðlu,Rauf Denktaþ!..Onlar sevimli keller bana kalýrsa..Hele aralarýnda “BABA” olan varsa birde...Konuyu gene saptýrdým valla!..Neredeyse siyasetin içine düþtüm,düþeceðim...Hani siyasette balýk olmak vardýr ya;ben de balýk olacaðým neredeyse...Aslýnda gerçek hayatta beni siyasete bulaþtýrmak ,o sularda boðmak isteyen bir yýðýn insan var ama ben temkinliyim...Bir oy hakkým var,özgürce gidip onu kullanýrým diyorum da baþka bir þey demiyorum.Herhalde kafamýn kelleþmesinden korkuyorum kim bilir!Bu arada hala sorumun yanýtýný merak edenler varsa eðer,hemen yanýtlayayým:Erkeklerin aklý belden aþaðýya çalýþtýðý için saçlarýný kafalarýnda tutamýyorlar.Onlar da dökülüp odalarý,banyolarý,topraðý kirletiyorlar;her yer saç kýlý!

Tanrý,çift eþeyli insanlarý yaratýrken birisi ile seviþmek telaþýna kapýlmýþtý garanti.Kimseyi de bulamadýðýndan dolayý,kendini sevme oyunu oynuyordu.Bu oyuna öyle çok dalmýþ olacak ki,günün birinde kadýn olmak için býçak altýna yatacaðý hiç mi hiç aklýna gelmemiþti...Çünkü;aklýný kadýný yaratýrken tüketmiþti!Yani bütün aklýný kadýnlara cömertçe daðýtmýþ,kendisi akýlsýz kalmýþtý.Ýþte bu yüzden iki eþeyi birbirinden ayýracak denklemleri unuttuðundan bu tip kadýnsý erkekler yaratýlmýþ oldu.Dahasý, baþarýlý iþler yaptýðýný sanan erkeklerin arkasýna bir kadýnýn varlýðýný destek yapmýþtý.Bülent Ecevit,Kanuni Süleyman bunlara en güzel örnek sayýlabilirdi...

Erkeksi kadýnlarý yaratýrken ise sanýrým, korkulu bir düþ görüyordu Tanrý!Her þeyi birbirine karýþtýrmýþ, ne yarattýðýnýn farkýna uyanýnca varmýþtý."Keþke bu tür kadýnlarý bizim ülkemizde çokça yaratmýþ olsaydý" demek geliyor içimden...Bir yýðýn nedenlerim var caným! Gör bakalým o zaman iþler nasýl tersine iþleyecekti bu ülkede...Mesela dayak yiyen kadýnlarýn yerine dayak yiyen erkekler ,tecavüze uðrayan kadýnlar yerine tecavüze uðrayan erkekler,mecliste erkeklerin çoðunluðu yerine kadýnlarýn çoðunluðu; futbol sahalarýnda daha çok kadýn oyuncular olacaktý...Evdeki iþlerin hiç deðilse yarýsýný erkekler yapacaktý...Belki de çocuk doðurma iþini bile üstlenecekti erkekler!..

Sonuç olarak;kimi yaratýrsa yaratsýn Tanrý, eminim,bu yaratma iþinde büyük bir aþk yaþýyordu.O aþk yaþarken biz,boþ mu durduk yani!?

Peki ne yaptýk o zaman?
Kadýn erkeði idare etti,
Erkek kadýný..
Üstelik
Taþ çýkartmak için Tanrý'ya
Dünyanýn her yerinde
Aþk yaþadýk...

Bence,
Antitoksini keþfedilmemiþ
Tek mikroptu aþk denen hastalýk!...
Uçkuru selkimiþ,
Yataðý yanýk!..

Hani!
Balýðý var pullu,
Tavuðu var tüylü cinsinden!...
Sonunda
Çocuk yumurtladýk!J))))

Gülüþle boyadýk
Çocuk yumurtalarýn gül yüzünü...
Bakýþlarýna umut baðladýk.
Ýki bacak taktýk,iki kol
Kollarýmýzda sakladýk...

Adlar koyduk onlara
Ayþe,Fatma,Hasan, Hüseyin...
Kimisi yüreðimizde büyüdü sýcacýk,
Kimisi karanlýða düþtü
Tutamadýk...aðladýk...





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Havama Bak Hele
Acý Tatlý
Maldivler
Türlü Yaptým Türlü
Hýyar
Çocuk ve Et
Nüfus Artýþý
Baðýrdaklý Bebekler
Çatýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Kundak [Þiir]
Nohut [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.