..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Mustafa Günay




8 Temmuz 2005
Kentler ve Yazlar  
yaza giriþ yazýsý

Mustafa Günay


“Bir kentle paylaþýlan aþklar çokluk gizli aþklardýr” diyor Albert Camus, “Cezayir’de Yaz” adlý denemesinde.


:BBJC:
“Bir kentle paylaþýlan aþklar çokluk gizli aþklardýr” diyor Albert Camus, “Cezayir’de Yaz” adlý denemesinde.
Yaz’ý konu edinen pek çok öykü, roman, þiir vardýr. Belki de mevsimler, insanýn mevsimlerle iliþkisi üzerine yazýlanlarýn büyük bir bölümü de yaza yönelik olsa gerek.
Aklýma ilk gelenler: Nedim Gürsel, “uzun sürmüþ bir yaz”dan söz eder. Hilmi Yavuz, “yaz þiirleri”ni bir kitapta toplamýþtýr. Ahmet Ada, “yaz kýrlangýcý olsam” diye söyler.
Yaz gelince þehirlerin, özellikle büyük kentlerin manzarasý deðiþir. Belki caddeler, sokaklar, otobüsler, vapurlar ve metrolar yine kalabalýktýr. Ama okullarýn kapanmasýyla birlikte bir tenhalýk da çöker kentlere. Yazlar, kentlerde yalnýzlýklarýn ve ayrýlýklarýn da mevsimidir. Yalnýz kalanlar daha bir derinden hissederler kendileriyle baþbaþa kalmanýn hüznünü... Uzaklýklarýn, mesafelerin rengi vardýr bu mevsimde yazýlan þiirlerde...
Kavafis’in ünlü “Þehir” adlý þiiri geliyor aklýma: “býrakmaz peþini bu kent senin.” Benim peþimi de Ýzmir býrakmýyor ya da aslýnda ben býrakmýyorum onun peþini... Aradan geçen 10 yýldan fazla zaman. Kaç yýldýr peþimden geliyor Ýzmir. Ýmgelerle, anýlarla ve tasarýlarla, kaygýlarla, umutlarla ve umutsuzlukla ömrüme düþüyor gölgesi...Belki yaþanmýþ zamanlardan daha uzun sürer anma zamanlarý. Duygularýn, duyarlýklarýn yaþanmasýndan daha derin ve uzun mudur anýlarýn izleri ve düþündürdükleri...Elbette herkesin yanýtý farklý olacaktýr bu sorulara.
Kentlerde binlerce, milyonlarca insan birlikte yaþasa da, ayný kentin havasýný solusa da, her birimizin kentle kurduðu iliþkiler ve baðýntýlar, diðerlerinden farklý olacaktýr. Özellikle þairlerin ve genel olarak sanatçýlarýn yaþadýklarý kentlerle, yaþama ortamlarýyla kurduklarý iliþkiler kendine özgü özellikler taþýr. Bir bakýma kentin dilidir þairlerin dizeleri ve diðer sanat eserleri... Bu nedenle kendini sanat eserlerinde dile getirebilen, ortaya koyabilen þehirler de, diðerlerinden daha farklý bir kimlikle çýkarlar ortaya. Þiir ve diðer sanat alanlarýnda kentler de yeniden yaratýlýr/kurulur. Bir bakýma her sanatçý, yalnýzca içinde yaþadýðý kent gerçekliði yansýtmakla yetinmez, ayný zamanda bir kent ütopyasý da ortaya koyar. Olmasý gereken, yaþanmasý gereken bir kentin iþaretlerini, þairlerin dizelerinde, müzisyenlerin ezgilerinde, ressamýn renklerinde buluruz, ya da öykülerin romanlarýn satýrlarýnda...
Ama ne acýdýr ki kentlerin sokaklarýna caddelerine ve meydanlarýna, sanatçýlarýn adlarý pek verilmez. Burada kentin yurttaþlarýna düþen bir sorumluluk da söz konusudur. Kendi kentini anlatan, onun dili olan sanatçýlara ve eserlerine hak ettiði deðeri ve ilgiyi göstermek gereklidir. Bu ayný zamanda bir kentin kültür ve uygarlýk tarihinde kendine yer açmasý anlamýna da gelir.

Sözler:
“Kent havasý özgür kýlar.” (Alman Atasözü)

Dizeler:
“Kim bulmuþ ki yerini, kim ne anlamýþ sanki mutluluktan
Ey yaðmur sonralarý, loþ bahçeler, akþam sefalarý
Söyleþin benimle biraz, bir kere gelmiþ bulundum.” (Edip Cansever)






YB BB>



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hermann Hesse'den Mektup Var
Birkaç Dergi
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir
Adlandýrmak
Þarkýlar Kimi Söyler?
Jules Verne
Yola Çýkmak, Yolda Olmak
Anlatmak Anlaþýlmak
Bulutlanmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.