..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Paranız varsa toprak alın. Artık üretmiyorlar. -Mark Twain
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Sanat > Mustafa Günay




1 Temmuz 2006
Birkaç Dergi  
Mustafa Günay
Birkaç edebiyat dergisi hakkında...


:CDED:
BİRKAÇ DERGİ...

Dergiler kültür denizini besleyen nehirlerdir. Düşünce, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında çıkan her dergi, ülkemizde kültür yaşamına ayrı bir soluk vermektedir. Ülkemizin dört bir yanında güç koşullarda ve birçok özverilerle yayınlanan dergiler, büyük bir işlevi sessiz ve derinden yerine getirmektedirler.

Dergilerin bir okul olduğunu söylemek mümkündür. Nice ünlü ve büyük yazar dergilerde duyurmuştur sesini. Yaratıcı düşünme ve yazma sürecine giren nice kişi, sanat ve kültür dünyasına dergilerin kapısından girmiştir. Bir genç için ne büyük mutluluktur, bir şiirinin, öyküsünün ya da bir yazısının yayınlandığını görmek! Bu nedenle gizli yeteneklerin ve unutulmuş değerlerin gün ışığına çıkarılmasında dergilerin önemli bir rolü bulunmaktadır. Elbette bu durum, dergi yayıncılarının da büyük bir sorumluluk taşıdıkları anlamına gelir.

Bu yazımda kısaca birkaç dergiden (İspinoz, Şiirce ve İle dergilerinden) söz edeceğim. Ama en iyisi sizler, bu dergileri edinip okuyun, her birinden farklı tadlar alın ve yeni düşünceler, yeni duyarlıklarla karşılaşın.

İSPİNOZ, Ortaca-Muğla’dan kanatlanan küçük bir dergi. İki aylık şiir dergisi İspinoz’u, Duygu ve Hasan Güneş yayınlıyor. Her sayıda bir şairimizi inceleyen yazılara ve şiirlere, ayrıca çeşitli yazılara ve küçük bir öykü ekine de yer veriliyor. Kasım-Aralık 2005 tarihli 20. sayıda Behçet Necatigil, çeşitli yazılarla anılmakta. 4 yıldır yayınını sürdüren İspinoz, Ocak-Şubat sayısında ise Attila İlhan’ı ele alan yazılara yer verecek. Hem dergiyi edinmek hem de ürünleriyle katkıda bulunmak isteyenlere iletişim adresini veriyorum:hasangunes1972@superonline.com.

ŞİİRCE, Ayvalık Halkevinin bir yayın organı.Bu derginin yayın yönetmenliğini Uğur Bilge yapıyor. Yazı kurulunda ise, Hasan Atilla, Uğur Bilge, Turgut Baygın yer alıyor. Adına bakıp da yalnızca şiir dergisi diye düşünmeyin. Çeşitli yazılar, öyküler de yer alıyor.Temmuz-Ağustos 2005 tarihli 8. sayıda Turgut Baygın’ın ve Uğur Bilge’nin Metin Altıok’la ilgili anılarını hüzünle okudum. Güldem Şahan’ın “Üç Küçük Un Kurabiyesi” adlı öyküsü de çok etkileyici. Şiirce’yle iletişim kurmak için şu adrese yazabilirsiniz: siircedergisi@yahoo.com.tr.

İLE, İzmir’de yeni çıkan bir dergi. İlya İzmir yayınevinin çıkardığı derginin, yayın yönetmeni Hayri K. Yetik. Kasım-Aralık 2005 tarihli ilk sayısında, “Sanat Tüketim Büyüsünü Bozabilir mi?” başlıklı bir soruşturma da yer alıyor. Oldukça geniş kapsamlı hazırlanan soruşturmalar gelecek sayılarda da devam edecek. Bu sayıda dikkatimi çeken yazılar arasında Gökhan Cengizhan’ın “İdeolojik Metin İdeolojik Eleştiri” adlı yazısını, Cihan Demirci’nin “Mizahfesto” köşesindeki yazısını sayabilirim. Ayrıca Yetik’in şair ve psikiyatr Yusuf Alper’le Nazım Hikmet’in şiiri hakkındaki söyleşi de ilgiyle okunuyor ve üzerinde düşünülmesi gereken hususlar içeriyor. Hüseyin Peker, Tuğrul Keskin, Gültekin Emre, Zeki Coşkun, Gertrude Durusoy, Zeynep Uzunbay, Aydın Şimşek, Necati tosuner, Muzaffer Kale, İle’nin ilk sayısında yer alan kişilerden bazıları. İle’in adresi şöyle: ile2005@mynet.com.

Gelecek yazılarımda başka dergilerden de söz etmek üzere hoşçakalın, kendinizi dergisiz bırakmayın...

Sözler:
“Kitap fazla ciddi, gazete fazla sorumsuz. Dergi, hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sıcak bir tefekkür. Kitap, çok defa tek insanın eseri, tek düşüncenin yankısı; dergi bir zekâlar topluluğunun. Bir neslin vasiyetnamesidir dergi, vasiyetnamesi, daha doğrusu mesajı. Kapanan her dergi, kaybedilen bir savaş, hezimet veya intihar.” (Cemil Meriç)

Dizeler:
Şu an hatırladığınız dizeler, içinizde iz bırakmış
Ya da içinizde tomurcuklanan, henüz yazılmamış
Şiirlerin şiirini mi arar şairler
sevdalar ve hüzünler boyunca
Baktım defterimde sözcükler ayaklanmış! (Mustafa Günay)


“”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hermann Hesse'den Mektup Var
Attila İlhan'ın Ardından
Şiirdeki Felsefe, Felsefedeki Şiir
Adlandırmak
Şarkılar Kimi Söyler?
Jules Verne
Yola Çıkmak, Yolda Olmak
Anlatmak Anlaşılmak
Bulutlanmak
Kentler ve Yazlar

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sisifos Gibi [Şiir]
Mayıs Yağmuru [Şiir]
Hal Durumu [Şiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat İlişkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açısından sanat ve edebiyat eserlerinin değerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oğuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.