..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Mustafa Günay




26 Aðustos 2005
Anlatmak Anlaþýlmak  
Mustafa Günay


:BCHH:
ANLATMAK ANLAÞILMAK

Günlük yaþamda kullanýlan kelimelerin giderek azaldýðýndan söz ediliyor. Kimilerine göre birkaç yüz sözcük yetiyor günlük konuþmalarýmýza. Bu demektir ki ayný sözcükleri ayný biçimde tekrarlayýp duruyoruz. Bir düþünün isterseniz gözlerinizi açýp yeni bir güne baþlamanýzdan itibaren hangi sözcükler yer alýyor konuþmalarýnýzýn liste baþýnda? Acaba sözlüðünüzde hiç yer almayan ya da çok az yer alabilen sözcükler neler?

Bu sorulara vereceðimiz yanýtlar, yaþamýmýzýn bir görünümünü de ortaya koyacaktýr. Çünkü söylediklerimiz, sözlerimiz ayný zamanda yaþadýklarýmýz ve yaþamak istediklerimiz deðil midir? Söylenmemiþ sözcükler yaþanmamýþ zaman kesitleri ve yaþantý dilimleri deðil midir? “Seni seviyorum” sözlerini kullanmadýðýmýzda, söylemediðimizde, eksilen yalnýzca sözlüðümüzden birkaç sözcük müdür? Ýç dünyamýzýn pencereleri de kapanmaz mý söylenmeyen sözlerden ve kurulmayan cümlelerden dolayý? Yalnýzca bizim kendi iç dünyamýzýn, ruhumuzun deðil sevdiklerimizin iç dünyasýnda da kilitli kalýr kimi kapýlar ve pencereler. Sözlerimiz ayný zamanda birer büyülü anahtardýr. Ama elbette aklýmýza gelen her þeyi, içimizden geçen her þeyi söyleyelim demiyorum. Bu zaten olacak þey deðil. Kim içinden geçen duygularý ve düþünceleri olduðu gibi, biçimlendirmeden, deðerlendirmeden söyleyebilir ki? Belki çocuklar ve bir de deliler...

Kendimizi anlamak nasýl kendimizle konuþmayý gerektirirse, baþkalarýný anlamak da onlarla konuþmayý, diyalog kurmayý gerektirir. Her gün ne kadar çok kiþiyle konuþuruz. Ama çoðu zamanda bizi anlamadýklarýndan þikayet ederiz. Kimi zamanda karþýmýzdakini anlamakta zorluk çekeriz. Çeþitli nedenleri vardýr elbette bu gibi durumlarýn. Kendini düzgün biçimde ifade edemeyen kiþiler olduðu gibi, karþýndaki anlamazlýktan gelen kiþiler de olabilir. Çünkü anlamak ayný zamanda paylaþmayý, dayanýþma için de olmayý da gerektirir. Anlamak, ama bir insaný gerçekten anlamak kolay deðildir. Yalnýzca akýl deðil gönül kulaðýyla da dinlemek gerekir. Ama ne yazýk ki insanlar çokça konuþsalar da ayný oranda dinleme tutumu içinde görünmüyorlar. Anlamak ve anlaþýlmak için dinlemenin gereði unutuluyor. Belki de modern yaþamýn ritmi iletiþimlerimizde de sorunlara yol açýyor. Anlamaya zaman ayýrmýyoruz.
Bir þiirinde Gülten Akýn þöyle diyordu: “Ah! Kimselerin vakti yok/Durup ince þeyleri anlamaya.” Zaman hep iþlerle, uðraþlarla, kazanmaya yönelik uðraþlarla geçiyor. Ekmek kavgasýný yoksaymak mümkün deðil. Ama yaþama anlam ve deðer veren þeyleri ve kiþileri ve eserleri anlamaya vakit ayýrabilmek de bizim elimizde olan bir þey deðil mi?

Sözler:
"Ne kadar çok bilirsen bil, söylediklerin karþýndakinin anlayacaðý kadardýr." (Mevlana)


Dizeler:

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi
Her gün bir yere konmak ne güzel
Bulanmadan, donmadan akmak ne hoþ
Dünle beraber gitti cancaðzým
Ne kadar söz varsa düne ait
Þimdi yeni þeyler söylemek lazým” (Mevlana)





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hermann Hesse'den Mektup Var
Birkaç Dergi
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir
Adlandýrmak
Þarkýlar Kimi Söyler?
Jules Verne
Yola Çýkmak, Yolda Olmak
Bulutlanmak
Kentler ve Yazlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.