..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Özcan Nevres




24 Mart 2002
Özür Diliyorum  
Özcan Nevres
Benim çocukluðumda, atalarýmýzdan kalan bu dünya tertemizdi


:AHGF:
Özür Diliyorum
Benim çocukluðumda, atalarýmdan bizlere emanet kalan bu dünya tertemizdi. Kirlilik nedir bilmezdik. Gerçi yaþadýðým kentin sokaklarýnda kanalizasyon yoktu. Kýþ aylarýnda sokaklardaki çukurlarda balçýk oluþurdu. Belediye çöpçüsü çalý süpürgesiyle kazýrcasýna süpürürdü o balçýklarý. Haftada iki gün tertemiz olurdu sokaklar. O dönemde çöp vergisi diye adlandýrýlan vergi de yoktu ama, çalýþanlar çocuklarýmýzýn kursaðýndan haram geçmesin diye aldýklarý maaþý hak etmiþ olmak için canla baþla çalýþýrlardý. O dönemde çöpçülerde araziye uymak diye bir kavram yoktu. Yaz aylarýnda evlerden sokaklara su sýzmasýna dahi izin verilmezdi. Sýzdýranýn vay haline. Üç kiþilik zabýta ekibinin her ferdi tam gün üzerlerine düþen görevi yerine getirebilmek için, sokaklarý, caddeleri aralýksýz denetlerlerdi. Þimdilerde onlarca zabýta görevlisi asli görevlerini terk etmiþler, hepsi neme lazýmcý kesilmiþler. Yaz aylarýnda sahilde gezerken gördüklerim çok çirkin bir utanç tablosu. Baþta ayçiçeði çekirdeði kabuklarý olmak üzere her türlü kirlilik ayaklarýmýzýn altýnda. Ýðreniyorum bu çirkinliklerden ama ne çare. Arada sýrada zabýta ekipleri görüyorum. Yerleri kirletenlere býrakýn ceza yazmayý en küçük uyarýlarý bile yok. Merak ediyorum, orada bulunmalarýndaki amaç ne? Sadece fazla mesai ücretini hak etmiþ olmak için mi? Onlarýn görev yapmamalarýndan elbette ben sorumlu deðilim. Görevini yapmayanlarý iþ baþýnda tutan belediye yönetimidir.
14 Mart 2002 günü Park Otelde Yerel Gündem 21 in düzenlediði, profesörlerin, dekanlarýn ve belediye baþkanlarýnýn katýldýðý bu toplantýda Silivri’nin belediye baþkaný Sayýn Selami Deðirmenci,
Üç dönemdir belediye baþkanýyým. Tarým arazilerini korumak için sanayileþmeye izin vermedik. Bu nedenle sanayi çevre belde belediyelerine kaydý. Silivri’de iþsizlik had safhada. Önümüzde iki yýl kaldý. Bu dönem içerisinde ne yapabiliriz? Kentimizi turizme açmak istedik. 1980 yönetimi kent içindeki antik deðeri olan bir kilise ile havrayý yýkmýþtý. Her yýl Yunanistan’dan gelen turistler, bina yerine binanýn arsasýný ziyaret etmekteler. O binayý yeniden, aslýna uygun olarak inþa edelim dedik. Yunan propagandasý yapýlýyor diye hakkýmýzda soruþturma açýldý. Geçmiþte bu kentte Yahudiler yaþýyorlardý. Onlar da geliyorlar. Yaz aylarýnda bu otelin doluluðunu Yahudiler saðlýyor. Onlarda havranýn arsasýný ziyaret edebiliyorlar. Ve soruyor, “iki aylýk bir yaz sezonu için baþka ne yapabilirdim?” Sayýn Selami Deðirmenci’nin bu sözlerine katýlmamak olasý mý? Onu tarýma ve turizme verdiði deðer nedeniyle candan kutluyorum. Bir de þu çevre kirliliðine el atsa, ne güzel olurdu.Toplantýya ikinci bölümde katýldýðým için ilk bölümde neler konuþulduðunu bilmiyorum. Bu nedenle konuyla ilgili görüþlerimi yeri geldiðinde açýklayacaðým.
                         ***
Halkçý Parti Menemen ilçe baþkanýyken, sulama kanallarýnýn yaz kýþ akýtýlmasý için yoðun bir uðraþ vermiþtim. Emiralem regülatörünün kýþ suyunu göðüsleyemeyeceðini ve kanallarýn temizlenmesini ileri sürenlerin, tüm tezleri çürüterek kanallara yaz kýþ su býrakýlmasýný saðlamýþtým. O yýllar Gediz’deki kirlenme bu denli yoðun deðildi. O yýllarda korkunç bir kuraklýk yaþanýyordu. Meyveler susuzluktan dallarýnda buruþuyor, sebzeler bahçelerde kuruyordu. Kýþ sulamasýnýn yararlarýný onca anlatmama raðmen anlamak istemediler. Ýlk yaðmurlarda doðada ne kadar hümüs ve hayvan dýþkýlarý varsa boþu boþuna denize akar gider. Oysa bu ilk yaðmurun taþýdýðý hümüs, mil ve dýþkýlar, tarlalar için ne mükemmel gübre olurdu.
Aradan geçen, yaklaþýk on yýldan sonra Gediz’de korkunç bir kirlilik yaþanmaya baþladý. Kirlilik sýnýrýnýn on katý olan kirli sularýn bahçe tarýmýnda kullanýlmasýna karþý çýkmakta yine bana kaldý. Hele bir gün o kirli suyla maydanoz, dereotu, tere, roka ve marullarýn sulandýðýný gördüðümde isyaným sýnýr tanýmýyordu. Ýstanbul’u bu kirlilik nedeniyle uyaracaðýmý söylediðimde, Sulama Grubu baþkaný tarafýndan arazimdeki artezyenlere sayaç takmakla tehdit edildim. Oysa artezyenlerim sekiz metre derinlikte olduðundan arazimin malýydý ve o suyu kullanmama hiçbir güç engel olamazdý.
Doðayý temiz tutmanýn gerekliliðini bilen bir insan olmama raðmen, Gediz’in bu denli kirlenebileceðini nereden bilebilirdim. O suyla Menemen ovasý zehirleniyor, çoraklaþýyor. Ovayla birlikte insanlar da zehirleniyor. Ben böyle olmasýný ister miydim?
Toplantýda içme sularýmýzýn kirlendiði dile getirildi. Kirliliðe de tarým ilaçlarý ve suni gübreler neden gösterildi. Bir gübre üreticisi firma çiftçilere yararlý olmasý için yayýnladýðý kitapçýkta, bir dekara 12 kilo üre verilmesini önermesine karþýn bir çiftçi tarlasýna 150 kilo üre ve nitrat attýðýný anlatarak övünüyordu. Nereden bilirdi tarlasýna attýðý gübrenin vereceði zararlarý? Umurunda mýydý tarlasýnýn zamanla çoraklaþacaðý ve içtiði suya karýþýp kendine zarar vereceði.
Temiz bir dünyayý, tertemiz bir çevreyi ne zaman kirliliðe karþý yeðleyeceðiz. Ne zaman görsel kirliliðin en çirkini naylon poþetlerin, pet þiþelerin etrafýmýzda savrulduklarýný, ayçiçeði kabuklarýný, sigara izmaritlerini görmekten kurtulacaðýz. Bu kirliliklerin nedeni ben deðilim. Yine de çocuklarýmýza emanetçisi olduðumuz bu vataný bu denli kirlenmiþ olarak devretmenin utancýyla özür diliyorum. Yaþadýðýmýz ortam bu denli kirli olmamalýydý. Kirletenler utansýn demekten baþka bir umar var mý?
                              Özcan NEVRES 15.03.2002          




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhabbet Kuþlarý Nasýl Üretilir
Baðýmsýz Aday Deli Osman
Tarýmda Neden Ýlerliyemiyoruz
Dilinin Belasý
Terör ve Geleceðimiz
Hayvan Severlikteki Tezatlar
Aþýrýlýðýn Sonu
Sefalet Podyumda
Hormonsuz Gýda
Yaþadýklarýmýzdan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Onu Ölesiye Sevmiþti
Severek Ayrılalım
Mutluluðu Ölümü Ararken Buldu
Mustafa Efe
Bir Zamanlar Ben De Politikacýydým
Neden Terk Ettin
Güz Gülleri Gibi
O Yalancının Biriydi
Aþk Bu Mudur
Ölümüne Aşk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.